vineri, 24 octombrie 2014

Recenzie Cinder (The Lunar Chronicles #1) de Marissa Meyer

Cinder este primul volum din seria The Lunar Chronicles de Marissa Meyer.

Oameni şi androizi se înghesuie pe străzile zgomotoase din New Beijing. O pandemie mortală face ravagii printre populaţie. Din spaţiu, nemilosul popor lunar pândeşte, aşteptând să actioneaze. Nimeni nu ştie că soarta pământului depinde de o singură fată.

Cinder, un mecanic talentat, este cyborg. Ea e un cetăţean inferior, de clasa a doua, cu un trecut misterios, ocărâtă de mama ei vitregă şi învinuita pentru boala surorii ei vitrege. Dar când viaţa ei se împleteşte cu cea a frumosului prinţ Kai, Cinder se trezeşte brusc în mijlocul unei lupte intergalactice şi a unei atracţii interzise. Prinsă între datorie şi libertate, loialitate şi trădare, Cinder trebuie să descopere secretele trecutului ei pentru a proteja viitorul lumii.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Books Express. Pe site-ul librariei online Books Express puteti gasi carti din toate genurile literare, atat in limba engleza, cat si in limba franceza, spaniola, italiana si germana.
Multumesc librariei online Books Express pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
O reinterpretare a nemuritorului basm Cenuşăreasa, Cinder este un volum fascinant, care m-a cucerit de la primele pagini şi care îmbina, într-un mod unic şi original, trei genuri pe care le ador: fantasy, distopic şi science fiction. 
Acţiunea volumului este plasată în New Beijing, capitala Commonwealthului, unul dintre cele şase state ale lumii, constituite după cel de-al patrulea Război Mondial. Guvernat de un împărat, Commonwealthul se afla de peste zece ani în tratative pentru semnarea unui acord de pace cu temuta regina a Lunii. Colonizată de pământenii cu secole în urmă, Luna a devenit în timp, pe măsură ce locuitorii ei au început să dezvolte mutaţii genetice care le permit să manipuleze mintea persoanelor cu care intră în contact, posesoarea unei armate temute şi o ameninţare la adresa pământului deja slăbit de pandemia care a ucis sute de mii de oameni. 
Vulnerabil şi inferior din punct de vedere al forţei armate, răvăşit de pandemia care răpeşte în fiecare an tot mai multe suflete, Commonwealthul încearcă cu disperare să îndeplinească cerinţele reginei Lunii înainte ca aceasta să declanşeze războiul cu care ameninţa Pământul.
În această lume, Cinder este o adolescentă cyborg, care în urma unui teribil accident şi-a pierdut memoria, mana şi piciorul stâng. Afectată de faptul că este considerată un cetăţean inferior, dispreţuita de mama vitrega şi de sora ei vitrega mai mare şi forţată să lucreze pentru a-şi întreţine familia, Cinder se străduieşte din răsputeri să treacă de fiecare zi fără a atrage atenţia asupra ei. 
Când unul dintre clienţii care apelează la serviciile ei de mecanic se dovedeşte a fi prinţul Kai, Cinder se trezeşte prinsă într-o lume a misterelor, în care fiecare secret pe care îl descoperă se dovedeşte a fi mai periculos decât cel dinaintea lui. Iar unul dintre aceste secrete este tocmai cel care i-ar putea salva vieţii lui Peony, surioara mai mică şi iubitoare a lui Cinder, care se stinge încetul cu încetul, după ce a contactat fatalul virus Letumosis.
Curajoasă, inteligenta şi amuzantă, Cinder este un personaj minunat, de care m-am ataşat cu uşurinţă şi pe care am ajuns să-l îndrăgesc. Deşi este defavorizată de statutul de cyborg, deşi detesta jumătatea robotizată din ea care o stânjeneşte şi o transformă într-o paria, Cinder nu se lasa descurajată, nu se plânge şi îşi înfrunta soartă cu demnitate, sperând că într-o zi va fi liberă şi va putea începe o nouă viaţă cât mai departe de Beijing. Cu toate că uneori este vulnerabilă şi copleşită de teamă, Cinder este un personaj puternic, care nu ezită să-şi pună viaţa în pericol sau să se sacrifice pentru binele persoanelor la care ţine şi pentru a proteja lumea în care trăieşte de planurile întunecate ale reginei Lunii.
Deşi este fermecător şi adorat de toate tinerele din Commonwealth, Prinţul Kaito este diferit de feţii frumoşi clasici pe care îi întâlnim în basme. Preocupat de soarta regatului său şi de conflictul care se întrevede la orizont, înspăimântat de faptul că-şi va pierde tatăl şi va fi silit să accepte pretentiile reginei Levana, Kai îşi concentrează eforturile pe încercarea de a găsi o soluţie care să-i salveze tara de război şi poporul de pandemie. Sfâşiat între datorie şi dorinţa de a fi liber, Kai îşi asumă responsabilităţi copleşitoare şi pune binele supuşilor săi înaintea propriei siguranţe şi fericiri.
Iko, androidul care îi este cea mai bună prietenă, sprijin si ajutor lui Cinder, este unul dintre personajele mele preferate. Amuzantă şi încântătoare, Iko are un cip de personalitate cu probleme, care o transformă într-un android atipic, capabil să gândească singur, să aibă opinii şi sentimente.
Regina Lunii, Levana, este un personaj pe cât de misterios, pe atât de înfiorător, brutal şi înspăimântător. Vanitoasa, crudă şi nemiloasă, Levana este un personaj lipsit de scrupule, definit de teama şi adoraţia pe care le inspiră în minţile supuşilor pe care îi manipulează şi de setea de putere.
Acţiunea volumului nu este centrată în jurul romantismului, autoarea preferând să lase acest aspect în plan secund şi să dezvolte misterul din spatele trecutului eroinei şi conflictul, aflat pe cale să izbucnească, intre Pământ şi Lună. Cu toate că atracţia dintre Cinder şi Kai este evidentă, nu există dragoste la prima vedere, iar relaţia dintre ei este la început una bazată pe respect şi loialitate, pe care Cinder, ca supusă, i le datorează prinţului, pentru că mai apoi aceasta relatie să evolueze şi să se transforme, pe măsură ce aceştia se cunosc şi învaţă să aibă încredere unul în celălalt, în prietenie.
Captivant şi emoţionat, Cinder este un volum plin de mister şi magie, secrete întunecate şi răsturnări de situaţie, un volum fabulos care vă va face să vă îndrăgostiţi de reinterpretarea plina de fantezie a uneia dintre cele mai romantice şi tragice poveşti.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Ce diferită e. Și fată de restul cărților, dar și față de povestea Cenușăresei. Sună interesant, in orice caz.

Unknown spunea...

Cartea asta trebuie sa ajunga la mine, pare prea interesanta.

Unknown spunea...

In pic cam trista , o cenusareasa cam multilata . Mi-as dori si eu de asemenea sa o citesc .Frumoasa recenzia

Anonim spunea...

Pare o carte foarte interesanta,pacat ca nu s.a tradus :\