marți, 11 aprilie 2017

Urzeala tronurilor (Cantec de gheață și foc #1) de George R.R. Martin

„Romanul care marcheaza fara doar si poate inceputul detronarii lui Tolkien: Urzeala tronurilor.“ Newsweek

Intr-un tinut in care verile pot dura ani in sir si iernile, o viata, primejdia se arata la orizont. Vine iarna si pe plaiurile inghetate de la nord de Winterfell forte intunecate si stranii se pregatesc de lupta in spatele Zidului ce protejeaza intregul regat Westeros. In mijlocul conflictului se afla familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri si neinduratori ca pamantul pe care il stapanesc. Un taram al extremelor, de la fortaretele de piatra ale iernii la castelele belsugului si ale verii, in care lorzi si printese, soldati si vrajitori, asasini si bastarzi iubesc, se lupta si uneltesc pentru a supravietui.

„Intrigi si comploturi, tragedii si tradari, victorii si teroare in vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliatilor si a dusmanilor lor se afla intr-un echilibru precar, pentru ca fiecare doreste sa castige in jocul cel mai periculos dintre toate: Urzeala tronurilor.“ Library Journal

George R.R. Martin s-a nascut in 1948 la New Jersey si a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois.
In anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care si Regii nisipurilor (1979), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo si Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy si horror. In anii ’80 a fost producator si scenarist in televiziune, editor al seriei Twilight Zone la CBS Television si producator al filmului Beauty and the Beast. Nuvela Zburatorii Noptii, care da si titlul volumului publicat in anul 1985, a fost ecranizata.
In 1996 Martin a inceput sa scrie seria fantasy Cantec de gheata si foc (din care la editura Nemira au aparut Festinul Ciorilor, Iuresul sabiilor, Inclestarea regilor si Urzeala tronurilor). Seria este acatuita din sapte romane dintre care trei se afla inca in stadiul de proiect (A Dance withDragons, The Winds of Winter si A Dream of Spring).
Seria Cantec de gheata si foc este considerata o capodopera a genului, dupa trilogia Stapanul inelelor de J.R.R. Tolkien, drepturile cinematografice fiind deja achizitionate de HBO, care intentioneaza realizarea unui serial in scurt timp. Remembering Melodie, Zburatorii noptii si Sandkings au fost, de asemenea, adaptate pentru marele ecran.
Urzeala tronurilor a aparut in 1996 si a obtinut Premiul Locus in 1997, iar nuvela Blood of the Dragon (Sangele dragonului), care face parte din roman, a obtinut Premiul Hugo in 1997.

Niciun comentariu: