sâmbătă, 17 mai 2014

Recenzie Night School (Night School #1) de C.J. Daugherty

Night School este primul volum din seria omonima scrisa de C.J. Daugherty.

Lumea lui Allie Sheridan este la pământ: fratele ei mai mare a dispărut, ea a fost dată iar afară din școală pentru indisciplină, ba chiar și arestată. Din nou. Trimisă de părinți la o școală-internat extrem de strictă, Allie se așteaptă să găsească acolo o închisoare. În schimb, descoperă că Cimmeria este un liceu de elită foarte diferit, o şcoală de modă veche, a cărei clădire, aflată în mijlocul naturii, datează de câteva sute de ani și este complet lipsită de orice cale de acces la tehnologia modernă. Elevii săi sunt un straniu amestec de tineri supradotați și de fii de milionari, deși Allie este sigură că ea nu face parte din nici una dintre aceste categorii. Regulile școlii sunt cvasimilitare, iar anumiți elevi sunt recrutați într-un grup de elită foarte discret, o organizație misterioasă autointitulată Night School.
Curând, Allie constată că, mai ales în timpul nopții, Cimmeria este plină de secrete, că toată lumea minte. Pe măsură ce școala începe să devină un loc foarte periculos, adolescenta trebuie să decidă în cine poate avea încredere și, mai ales, pe cine poate să iubească.

Multumesc editurii Litera pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Litera.

RECENZIE.
Allie este o adolescenta problematica. Dupa ce fratele ei a disparut de acasa, iar ea a fost arestata pentru a treia oara si exmatriculata, parintii ei au decis sa o inscrie la liceul privat Cimmeria.
Dar Cimmeria nu este o scoala internat obisnuita. Toti elevii sunt foarte inteligenti si instariti, programa scolara este mult mai exigenta decat in orice alt liceu, iar cei care incalca regulamentul scolii sunt aspru pedepsiti. In plus, secretele pe care par sa le ascunda, atat colegii lui Allie, cat si profesorii sai, o fac pe aceasta sa se teama ca nu poate avea incredere in nimeni.
Cu toate acestea, curand Allie isi face noi prieteni si intalneste doi baieti misteriosi de care se simte din ce in ce mai atrasa. Dar nimic nu este ceea ce pare si nu dupa mult timp, Allie descopera ca in interiorul scolii, o societate secreta numita Night School isi recruteaza si instruieste membrii, iar pericolul si moartea par sa o pandeasca la fiecare pas.
Cand am citit descrierea acestui volum am crezut ca Night School este un volum paranormal, dar spre surprinderea mea, subiectul abordat este cu totul altul. Cu toate ca Night School intruneste toate elementele unui roman paranormal, incluzand aici secretele pe care par sa le ascunda personajele, misterele care inconjoara trecutul scolii, atmosfera gotica si intamplarile bizare cu care se confrunta protagonista si care te fac sa te astepti la fiecare pagina sa dai peste o creatura supranaturala, volumul este de fapt unul de mister si suspans in care intriga si aventura se impletesc intr-o lectura imprevizibila si enigmatica.
Din pacate, Allie este un personaj de care iti este imposibil sa te atasezi la inceput. Rebela, imatura, incapatanata si sfidatoare, Allie se gandeste intotdeauna doar la ea insasi si nu are niciun fel de remuscari pentru comportamentul pe care l-a avut si problemele pe care le-a provocat dupa fiecare incident in care a fost implicata. De-a lungul volumului, Allie isi critica si isi invinuieste parintii pe care ii considera nepasatori si neinteresati de ea, fara sa-i pese cat de mult au suferit acestia si cat de afectati sunt de disparitia fratelui ei. Dar, dupa sosirea la Cimmeria, Allie incepe sa se schimbe incetul cu incetul. Se maturizeaza, devine mai responsabila si mai puternica, invata sa aiba incredere in cei dragi si sa se bazeze pe propriile forte in confruntari.
Eu nu sunt o fana a volumelor care includ triunghiuri amoroase, dar cel din Night School mi s-a parut mai credibil decat cele intalnite de obicei in romanele pentru adolescenti. Eroina nu este genul de fata care ii iarta totul baiatului de care se indragosteste si care se incapataneaza sa continue o relatie sortita esecului, ci este o adolescenta obisnuita cu o atitudine tipica varstei pe care o are, care pune in balanta comportamentul celor doi baieti de care este interesata, care taxeaza greselile pe care acestia le comit si care in final il alege pe cel care i-a fost de cele mai multe ori alaturi si care nu a ranit-o.
Unul dintre lucrurile care as fi preferat sa fie abordate intr-un alt mod este atitudinea directoarei si profesorilor de la Cimmeria care ii ofera mult prea multa importanta unei simple eleve, fara a ni se oferi niciun fel de explicatie pentru motivele lor. De asemenea, mi-ar fi placut ca Sylvain sa fie pedepsit pentru ceea ce s-a intamplat intre el si Allie. Agresiunile, de orice fel, nu trebuie ascunse sau scuzate si in niciun caz victima nu trebuie sa-i permita agresorului sa scape fara sa fie sanctionat.
Personajele secundare mi s-au parut foarte intersante. De la Sylvain, care la inceput pare a fi fernecator si atent, dar se dovedeste cu totul diferit, la Rachel care este sincera si directa, la Carter care este misterios si singuratic pana la Gabe, Lucas, Jules si Lisa, toti au defecte si calitati, toti ascund secrete care ii transforma in personaje mai bune sau mai putin bune in functie de intamplarile prin care trec de-a lungul volumului.
Captivant si palpitant, Night School vă va face sa vă doriti cu infrigurare sa descoperiti secretele tulburatoare pe care le ascund elevii Night School si misterele din spatele trecutului tainic si primejdios al scolii.

5 comentarii:

Lupu Diana spunea...

Am aceasta carte in format electronic si vreau sa o citesc de o groaza de timp, dar de fiecare data ma retine cate ceva. Ma tem sa nu dau de o carte plina de clisee si de lucruri incredibil de previzbile. M-am cam saturat de cartile adolescentine unde cea mai mare problema a vetii este popularitatea sau sexul, si chiar daca multi spus ca aceasta carte este grozava, retinerile mele tot acolo raman din cate se pare.

Unknown spunea...

Eu am citit cartea si mi-a placut foarte mult. E de-a dreptul geniala, chiar o recomand. :) Frumoasa recenzie, chiar te face sa vrei sa citesti aceasta carte! Abia astept sa apara si la noi urmatoarele volume.

Jacqline spunea...

Recenzia ta m-a convis si abia astept sa citesc si eu acest vol. :D

Mischie Ana-Maria spunea...

Clar trebuie sa citesc aceasta carte.Ieri am fost la bookfest, dar am "ocolit-o".Nu stiu.Titlul nu m-a atras sau poate ca eram doar prea captivata sa-mi caut cartile de pe lista.Mi se pare interesanta, desi seamana cu multe altele

Unknown spunea...

Mie imi place mult coperta volumului si ma bucur ca am aflat din recenzia ta ca nu e o carte cu paranormal , eu chiar traiam cu impresia ca e plina de creaturi si toate cele