joi, 15 mai 2014

Recenzie Lola si baiatul de treaba din vecini (Anna si sarutul frantuzesc #2) de Stephanie Perkins

Lola si baiatul de treaba din vecini este al doilea volum din seria Anna si sarutul frantuzesc de Stephanie Perkins.

Lola Nolan nu crede în modă, crede în deghizări.

Cu cât mai scumpă costumaţia, mai strălucitoare, mai absurdă, mai neobişnuită, cu atât mai bine. Dar chiar dacă stilul Lolei este scandalos, ea e o fiică ascultătoare şi-o prietenă cu planuri mari de viitor. Totul e aproape perfect (inclusiv iubitul ei rocker sexy), până în clipa în care spaima vieţii ei devine realitate: gemenii Bell, Calliope şi Cricket, se întorc în cartier.
Când Cricket, inventator talentat, păşeşte din umbra surorii lui gemene şi revine în viaţa Lolei, ea trebuie în sfârşit să facă pace cu sentimentele-i de o viaţă pentru vecinul de alături.

Stephanie Perkins a lucrat întotdeauna cu cărţile, mai întâi ca librar, apoi ca bibliotecară, și acum ca romancieră. Stephanie locuieşte cu soţul ei, în munţii din Carolina de Nord, Statele Unite.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza.
Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Amestecul spumos de romantism, momente amuzante, personaje incantatoare si putina drama, fac din Lola si baiatul de treaba din vecini un volum fermecator, care trezeste in amintirea cititorului fiorii primei iubiri, dar si micile dezamagiri pe care le traim cu totii in adolescenta.
Lola si baiatul de treaba din vecini nu este doar un volum care evoca magia primelor momente de dragoste, ci si un volum realist care abordeaza teme dureroase precum abandonul familial, alcoolismul, consumul de droguri si depresia.
Personajele principale ale acestui volum sunt cu adevarat unice. Lola este o fata extravaganta, vesela, creativa si extrovertita, care adora sa poarte cele mai stralucitoare si colorate costumatii, incercand in fiecare zi sa le dezvaluie celor din jur o noua fata a ei. Perucile colorate, rochitele bufante care te duc cu gandul la un curcubeu si machiajul luminos fac din Lola un personaj original si curajos, care nu se teme se experimenteze noi stiluri si sa-i suprinda pe cei din jur.
Cricket, baiatul inalt, amuzant si genial este imaginea personificata a baietilor din vecini putin ciudatei si stangaci, care te cuceresc cu blandetea, rabdarea si gesturile lor dragalase. Cricket mi-a amintit de ce volumele despre cei mai bun prieteni, care devin mai apoi iubiti au fost dintotdeauna preferatele mele, iar personajele secundare, cei doi tati ai Lolei, Andy si Nathan, Max si Lindsey au fost personajele mele preferate. 
Lola si baiatul de treaba din vecini este si un volum despre maturizare, despre acceptarea diferentelor dintre oameni, care pana la urma ne fac speciali pe fiecare in parte, dar si despre greselile pe care le comitem si care ii pot rani pe cei dragi sau ii pot indeparta din viata noastra.
Din pacate, au fost si lucruri care m-au deranjat in acest volum, de pilda modul in care este portretizat Max. Desi la inceput, Max era iubitul perfect, tandru, atent si inteligent, pasionat de filosofie si muzica, care incerca din rasputeri sa-i faca pe parintii Lolei sa-l accepte, dintr-o data, pe masura ce Lola devine tot mai apropiata de Cricket si incepe sa-si petreaca tot mai mult timp impreuna cu acesta, Max devine, in viziunea Lolei, personajul negativ, absurd de posesiv si gelos, care nu o intelege.
Eu cred ca Lola este cea care s-a schimbat de-a lungul volumului si a devenit din ce in ce mai diferita de fata pe care o intalnim in primele capitole, nu Max. Am fost dezamagita de comportamentul duplicitar si egoismul Lolei, de modul in care ii tradeaza increderea lui Max si intretine o relatie cu Cricket pe la spatele acestuia, de minciunile pe care le sustine cu incapatanare si pentru care nu simte niciun fel de remuscari si de faptul ca il invinuieste constant pe Max de problemele din relatia lor, desi acestea sunt provocate de ea.
Singurul motiv pentru care Lola ii ascunde lui Max adevarul despre "prietenia" dintre ea si Cricket este ca stie ca relatia dintre ei nu este cu adevarat una de prietenie, ci una de la care amandoi isi doresc mai mult.
Nu am putut sa inteleg de ce Lola nu a pus punct relatiei cu Max, daca era constienta ca simte ceva pentru Cricket si a ales sa continue relatia cu acesta si sa-l raneasca. Lola are o familie minunata, doi parinti extraordinari, care o sprijina si o iubesc neconditionat, care o incurajeaza si ii sunt alaturi in orice situatie si poate tocmai din acest motiv am fost atat de deranjata de comportamentul ei care nu reflecta in niciun fel modul in care a fost crescuta si educatia pe care a primit-o.
Cu toate acestea, Lola si baiatul de treaba din vecini este un volum plin de romantism si speranta din care invatam ca nu este niciodata prea tarziu pentru o a doua sansa.

6 comentarii:

Jacqline spunea...

Pare o lectura draguta :) Desi nu sunt innebunita dupa carti romantice, aceasta pare un pic iesita din tipare, neincadrandu-se in povestile de dragoste clasice.

Lupu Diana spunea...

Vreau foarte mult sa citesc "Lola si baiatul de treaba din vecini", dar si "Anna si sarutul frantuzesc". In primul rand pentru ca sunt inebunita dupa toate cartile de la Epica si in al doilea rand pentru ca toate personele care au citit aceste carti sunt super incantate de ele. Sper pun mai repede mana pe ele si sa le citesc :o3

Unknown spunea...

Foarte frumoasa si emotionanta recenzia! :)
Din pacate, inca nu am avut sansa de a citi aceasta carte superba. Dar cu prima ocazie, clar nu o voi rata! :D

Unknown spunea...

Inca de cand au aparut cartile astea doua nu voiam sa ma ating de ele de nici un fel dar cu timpu pe cat de mult le-am detestat pe atat de mult vreau sa le citesc . Sper sa apara vreo oferta calumea sa pun si eu mana pe ele

AlwaysDream spunea...

Am citit Lola si este superba, dar imi doresc sa citesc si Anna si sarutul frantuzesc.

Unknown spunea...

Pare foarte draguta :D