vineri, 15 iulie 2016

Recenzie Talismanul (Outlander #2) de Diana Gabaldon

Claire Randall a ținut trecutul ei secret aproape 20 de ani. Dar acum se întoarce acolo unde a începutul totul, pe plaiurile misterioase ale Scoției, împreună cu fiica ei.

Aici Claire plănuiește să-i dezvăluie totul: secretul cercului de piatră, secretul unei iubiri care traversează secole și adevarul despre Jamie Fraser, un războinic scoțian a cărui dragoste și curaj a făcut-o pe Claire să se întoarcă înapoi în timp și să rămână în epoca tulbure în care trăia el.

Calatoria fascinantă a lui Claire continuă la Curtea Franceză plină de intrigi și în Scoția, prin război și moarte, într-o încercare disperată de a-l salva pe bărbatul pe care îl iubește și pe copilul lor.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira.
Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
După un prim volum fenomenal, Talismanul reia aventurile unuia dintre cele mai frumoase cupluri din literatura romantică într-o poveste fermecătoare, emoționantă și captivantă, încărcată de mister, conspirații, momente tensionate, clipe înduioșătoare și intrigi politice.
Îmbogățit de detaliile istorice extraordinare și de descrierile realiste ale unei epoci demult apuse, care-și exercită fascinația asupra cititorului și care dovedesc imensa muncă de cercetare depusă de autoare, Talismanul impresionează prin scenele construite cu meticulozitate, scriitura poetică și povestea de neuitat țesută cu talent și măiestrie, care te atrage într-o lume în care trecut și prezentul se împletesc într-un mod unic, magic și irezistibil.
Au trecut douăzeci de ani de la evenimentele din Călătoarea, iar Claire s-a întors împreună cu fiica ei, Briana, în Scoția, locul unde viața ei s-a schimbat pentru totdeauna, pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu bărbatul pe care l-a iubit mai mult decât orice pe lume. Prin intermediul flashbackurilor călătorim la Curtea Regală din Franța și în Scoția, unde, în încercarea de a salva țara pe care amandoi o iubesc de la război și de a preveni brutala bătălie de la Culloden, Claire și Jamie vor risca totul, inclusiv viețile și viitorul lor împreună.
Iubirea care îi unește pe Claire și Jamie transcede timpul și spațiul, este de nestăvilit și imposibil de uitat, nu se lasă invinsă de durere sau de piedici, luptă împotriva destinului și chiar și a morții. Plină de pasiune, intensă, sinceră şi provocatoare, povestea de dragoste creată de Diana Galaldon este fermecătoare, senzuală și mistuitoare, o iubire nepieritoare care se împotrivește unui viitor aparent imposibil și lipsit de speranță. Conexiunea unică dintre cele două personaje este punctul forte al relaţiei dintre aceştia, cea care le dă puterea să lupte pentru a depăși toate obstacolele, cea care îi apropie în momentele de cotitură și cea care nu permite ca neînțelegerile dintre ei să le eclipseze fericirea.
Personajele create de Gabaldon evoluează constant de-a lungul volumului, sunt complexe și fascinante, vulnerabile și sensibile, imperfecte și realiste.
Jamie este un personaj impresionant, un erou nobil și puternic, un războinic onorabil și neînfricat, un bărbat capabil de orice sacrificiu pentru cei dragi lui și un soț iubitor și tandru. Bântuit de evenimentele brutale prin care a trecut în volumul anterior, Jamie este chinuit de amintiri dureroase pe care nu le poate uita, măcinat de temeri copleșitoare și răvăşit de emoții intense. Încercările şi provocările prin care trece Jamie de-a lungul capitolelor și pericolele pe care le înfruntă conturează personalitatea luptătorului altruist și loial, care nu ezită să-și asume riscuri imense și să-și pună viața în pericol pentru a-i salva pe cei lipsiţi de apărare.
Inteligentă, curajoasă și îndrăzneață, Claire este o femeie puternică și independentă, care nu se teme să spună ceea ce gândește și să lupte pentru ceea ce-și dorește. Sigură pe abilitățile ei, perseverentă și cu o voință de fier care o determină să nu renunțe niciodată indiferent cât de potrivnică îi este soarta, Claire demonstrează că este un adversar redutabil, care nu se dă in lături de la nimic pentru a-și proteja familia și apropiații. Înțelepciunea cu care înfruntă fiecare provocare și fiecare inamic, compasiunea și blândețea cu care îi tratează pe cei dragi ei, faptul că refuză să se lase copleșită de teamă și de suferință, o transformă pe Claire într-o eroină care nu se lasă niciodată învinsă de durere, moarte sau deznădejde.
Devotamentul, răbdarea și tandrețea cu care Claire îi risipeşte grijile lui Jamie și îi gonește demonii, dovedesc că indiferent cât de întunecate și amenințătoare ar putea deveni umbrele din trecutul lor, împreună pot sfida soarta și pot învinge.
Nu cred că am mai citit un volum care să stârnească o furtună de asemenea proporții în sufletul meu, un volum care să-mi frângă inima doar pentru ca mai apoi să-mi aline suferința, un volum care să-mi înece speranțele, să le scufunde într-un abis întunecat, iar apoi să le facă să renască mai puternice ca oricând. Talismanul e povestea unei iubiri care arde atât de intens încât dogoarea ei aprinde filele, povestea unui război care îți sfâșie sufletul, povestea unui cuplu care învinge timpul și moartea, destinul și soarta.
Talismanul e poveste și totodată istorie, o poveste despre moarte și regăsire, dorințe nerostite și clipe irosite. dar și istoria celor care au luptat pentru libertate, istoria celor care au pierit din dragoste pentru dreptate. Ceea ce face Talismanul devastator e tocmai această îmbinare de poveste și istorie, care face cu atât mai realist tumultul interior al personajelor și pierderile suferite de aceștia și care silește cititorul să privească în spatele perdelei diafane a romantismului la tragediile trecutului. Modul în care Diana Gabaldon combină povestea de dragoste desfășurată pe fundalul unei perioade brutale din istoria Scoției și detaliile care dau autenticitate narațiunii transformă Talismanul într-un volum remarcabil, uluitor, excepțional și complex.

3 comentarii:

Simona Stavar spunea...

Ah doamne suna atât de bine!!! Vreau și eu să citesc seria :(( Dar nu se mai termina cărțile deja strânse pe rafturi :((

Pufuleț spunea...

Am vazut ca in ultima vreme si cei de la Nemira aduc serii foarte interesante, sper sa pun si eu mana pe cartile astea.
Te tuc!

Ema spunea...

Am descoperit intamplator serialul si m-am indragostit de povestea din spate. Abia astept sa citesc si cartile. Deocamdata le am doar electronic, in engleza, dar vreau sa le iau si traduse, au niste coperti faine tare. :)