luni, 30 martie 2015

Recenzie Insurgent (Divergent #2) de Veronica Roth

O alegere devine un sacrificiu
Un sacrificiu devine o pierdere
O pierdere devine o povara
O povara deine o batalie
O singura alegere te poate distruge

O tulburătoare poveste de iubire, plină de răsturnări de situaţie, cu decizii sfâşietoare şi dezvăluiri emoţionante ale naturii umane.

Într-un Chicago distopic, unde tinerii care au împlinit vârsta de şaisprezece ani sunt obligaţi să aleagă una dintre cele cinci facţiuni, căreia ar trebui să-i fie devotaţi pentru tot restul vieţii, Tris Prior continuă să-i salveze pe cei pe care îi iubeşte, şi pe ea însăşi, în timp ce caută răspunsuri la întrebări sfâşietoare despre durere şi iertare, identitate şi loialitate, politică şi iubire.

Pentru Tris, ziua iniţierii ar fi trebuit să reprezinte o victorie şi să fie sărbătorită alături de cei din facţiunea aleasă; în schimb, ziua se sfârşeşte cu orori de nedescris. Războiul bate la uşă, în timp ce conflictele dintre facţiuni şi ideologii se extind cu repeziciune. Şi în vremuri de război, se formează tabere, se dezvăluie secrete, iar alegerile devin irevocabile şi dure. Transformată de propriile sale decizii, dar şi de durerea sufletească şi de sentimentul de vinovăţie, Tris trebuie să-şi accepte Divergenţa, chiar dacă nu ştie ce îi rezervă viitorul.

Multumesc Editurii Leda pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Leda.

RECENZIE.
O lectură uluitoare, captivantă şi impresionantă, Insurgent îmbină scene încărcate de acţiune, momente romantice, clipe tensionate şi pierderi devastatoare, care ţin cititorul cu sufletul la gura, într-un volum în care lupta nu se dă doar pentru libertate şi supravieţuire, ci şi pentru dragoste.
Personajele complexe cu personalităţi bine definite şi caractere puternice creionate de autoare devin eroi într-un război în care toată lumea le este împotriva, inamicii sunt abili şi periculoşi, secretele şi trădările sunt mortale, iar aliaţii sunt puţini şi preţioşi. Emoţiile puternice, capitolele palpitante. conspiraţiile, răsturnările de situaţie şi misterele care învăluie trecutul personajelor contribuie la atmosfera întunecată, în care speranţa pare că se stinge cu fiecare pierdere dureroasă şi confruntare primejdioasă.
Tris este una dintre cele mai puternice eroine pe care le-am întâlnit în volumele citite. Inteligenta, raţională, curajoasă şi capabilă de mari sacrificii, Tris îşi asumă responsabilităţi copleşitoare, lupta fără să dea înapoi şi îşi înfrunta inamicii fără să ezite. Provocările prin care a trecut în volumul anterior, alegerile teribile pe care a trebuie să le faca şi înfrângerile suferite devin poveri cumplite cu care Tris trebuie să se confrunte şi pe care este nevoită să le îndure. Lupta care se dă în Tris, regretele şi remuşcările acesteia, ne dezvăluie o eroină sensibilă şi vulnerabilă, dar cu atat mai puternica.
Bântuit de secretele şi amintirile dureroase pe care le ascunde şi care devin piedici în calea relaţiei cu Tris, Tobias este sfâşiat între umbrele prezentului şi fantomele trecutului. Schimbarea prin care trece Tobias este dramatică şi neaşteptată. Din băiatul misterios, blând şi răbdător din volumul anterior, Tobias devine un personaj care îşi pierde cu uşurinţă cumpătul, care o tratează pe Tris cu duritate şi răceala, care nu o înţelege pe aceasta şi care trece cu rapiditate de la o stare la alta.
Cu toate acestea, povestea de dragoste dintre cele două personaje este mult mai emoţionantă, intensă şi pasională decât în primul volum din serie, iar sentimentele pe care Tris şi Tobias le nutresc unul pentru celălalt evoluează constant de-a lungul capitolelor.
Fascinantă şi uimitoare, lumea creată de autoare prinde viaţă în paginile cărţii, transformând Insurgent într-o experienta remarcabila, profunda şi copleşitoare.

6 comentarii:

Viziru Georgiana spunea...

Citindu-ti recenzia incep sa vreau sa cumpar cartile cat de curand. Ma bucur ca nu ai dat nici un spoiler pentru ca am avut cel mai mare ghinion sa-l primesc legat de aceasta serie de carti. Pare o serie foarte frumoasa si de abia astept sa le citesc.

Ema spunea...

@Mada, am citit recenzia ta intr-un suflet, la fel cum am citit cartea, si mi-a placut tare mult! Nu stiu cum reusesti sa surprinzi exact ce e mai fain intr-o carte si sa o faci sa para si mai interesanta :)
Mi-a placut foarte mult seria Divergent, primele 2 volume citite pana acum (e in top 3, dupa The Maze Runner si inainte de Hunger Games) si am tot asteptat sa apara volumul 3, Experiment. Il am acasa, ma asteapta. :D
@Foxette, iti recomand si eu seria, e faina... si incearca sa nu cauti cum se termina cartea, am primit si eu spoiller-ul si parca mi-e groaza sa ajung la finalul ultimei carti ...

Madalina spunea...

Foxette, e foarte frumoasa si captivanta seria, ti-o recomand cu drag :)

Emanuela, am citit si eu spoilerele despre volumul trei si tocmai din acest motiv nu am citit Experiment. Eu inca sper ca macar filmul va avea un alt final. Din cate am inteles, Insurgent e destul de diferit de carte asa ca poate exista o sansa ca si Experiment sa fie diferit :)

Viziru Georgiana spunea...

Mersi, o sa cumpar luna aceasta care vine prima carte, la fel si din jocurile foamei. Si altele. O sa le citesc cu drag!

Ema spunea...

Foxette, vezi ca la Jocurile foamei e mai convenabil sa iei pachetul. Anunta-ma cand vrei sa o iei si iti caut o oferta faina ;)
Si stiu ca tu iei de pe Elefant de obicei, dar vezi ca Libris are livrare gratuita. Fa un calcul si vezi unde iesi mai bine.

Mada, si eu sper acelasi lucru... ca finalul filmului sa fie altul...

Viziru Georgiana spunea...

@Emanuela, sa stii ca nu m-am gandit la asta... pare o idee buna, mersi =))