luni, 21 iulie 2014

Recenzie Enders (Starters #2) de Lissa Price

Enders este al doilea volum din seria Starters (click pe titlul seriei pentru recenzia primului volum) scrisa de Lissa Price.

Starters: În urma războiului biologic care a decimat locuitorii de vârstă medie, Los Angeles-ul a rămas populat doar de tineri şi bătrâni.
Ca să facă rost de bani pentru a-şi ajuta fratele bolnav, Callie, în vârstă de şaisprezece ani, face un pact periculos: merge la Banca de Corpuri şi acceptă să îşi închirieze trupul unor bătrâni înstăriţi care plătesc pentru a redeveni, chiar şi pentru scurt timp, tineri.

Enders: Această diabolică Bancă de Corpuri este distrusă acum.
Dar tinerii cărora li s-au implantat cipuri continuă să fie controlaţi şi manipulaţi de Enderi. Callie este urmărită de o fiinţă sinistră. Nu mai ştie ce e real şi ce e fabricat în existenţa ei, dar este pregătită să lupte pentru adevăr şi o viaţă normală. Cu orice preţ.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza.
Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
In Enders, miza este tot mai mare si riscurile sunt tot mai ridicate pentru Metalicii care si-au recuperat trupurile la finalul volumului anterior. Vanati de inamici tot mai periculosi, dispusi sa apeleze la orice mijloace pentru a pune stapanire pe tehnologia transpozitiei, Metalicii incearca din rasputeri sa supravietuiasca si sa nu fie capturati.
Cu toate ca Destinatii Spendide nu mai este o amenintare, Callie este in continuare urmarita de infioratorul director al bancii de corpuri. Ingrozita de faptul ca acesta ii patrunde in minte si se foloseste de cipul implantat in creierul ei pentru a stabili o legatura cu ea si pentru a o ameninta, Callie incearca sa gaseasca o metoda pentru a scapa de cip fara sa-si piarda viata in timpul extragerii acestuia. Cand, spre surprinderea ei, un nou aliat paseste din umbre si ii propune sa-l distruga impreuna pe Batran odata pentru totdeauna, Callie este sceptica in privinta intentiilor acestuia si a planului lui. Hayden, care pretinde ca este fiul Batranului si ca a contribuit la crearea cipului care ii transforma pe toti Metalicii in tinte sigure, sustine ca o poate ajuta pe Callie sa se elibereze de povara conexiunii cu cel mai mare dusman al ei.
Spre deosebire de primul volum, in Enders, Callie nu se mai indoieste de dovezile care ii dezvaluie un nou complot si nu se mai teme sa-si asume riscuri si sa lupte impotriva celor care ii pun in pericol pe Metalici, cu toate ca de aceasta data nu mai are sprijinul Helenei si ajutorul senatorului Bohn. Silita sa se bazeze doar pe Hayden si Michael, care sunt la fel de vulnerabili ca si ea in fata inamicilor mult mai experimentati care dispun de resurse nelimitate, Callie se trezeste depasita de situatiile in care se implica. 
Cu toate ca este o eroina puternica si curajoasa, Callie nu este un personaj perfect, ci unul supus greselilor, care nu face intotdeauna alegerile potrivite si care uneori poate fi impulsiv si necugetat. Unul dintre lucrurile care m-au dezamagit, atat in primul volum, cat si in acest volum, a fost tendinta lui Callie de a le pasa altor persoane responsabilitatea ingrijirii si protejarii fratiorului ei. Intr-adevar, in unele situatii, era de preferat ca Tyler sa fie tinut cat mai departe de cei care ar fi putut incerca sa obtina cipul acestuia, dar, din punctul meu de vedere, locatia in care se ascundea Tyler era demult compromisa si acesta putea fi oricand rapit de Batran.
Michael este acelasi personaj loial, protector si atent din primul volum. Ii este intotdeauna alaturi lui Callie, incearca sa o apere de cei care ar putea sa o puna in pericol sau sa profite de unicitatea cipului ei si nu ezita sa se expuna celor mai mari riscuri pentru a fi alaturi de aceasta.
Hayden este un personaj in care, din pacate, nu am simtit niciodata ca pot avea incredere si de ale carui intentii m-am indoit din ce in ce mai mult pe masura ce aflam mai multe despre el. Faptul ca nu ezita sa se foloseasca de trupul unui Metalic si modul lipsit de remuscari sau regrete in care profita de vulnerabilitatea acestuia pentru a-i pune stapanire pe trup, m-au facut sa banuiesc ca ascunde mult mai multe secrete decat a dezvaluit. Desi explicatiile pe care le-a dat, privitor la adevarata sa identitate, nu mi s-au parut plauzibile, am apreciat faptul ca a incercat, in felul lui, sa-i ajute pe Starteri si sa-si indrepte greselile.
Cu toate acestea, Enders a fost un volum palpitant, plin de suspans, actiune, rasturnari de situatie si noi personaje misterioase, un volum in care tensiunile si pericolele au atins cote maxime.

7 comentarii:

Simina spunea...

Cred ca volumul doi nu se masoara cu primul volum din punct de vedere calitativ. Adica, din recenzia ta mi se pare ca actiunea a ramas aproape aceeasi ca in primul volum(protagonista incearca sa supravietuiasca, sa scape de chip si sa nu fie prinsa de batran) si Callie, din pacate, face greseli si nu se maturizeaza avand in vedere ca este intr-o situatie complicata.
Asta este parerea mea nu am vrut sa iti jicnesc recenzia sau pe tine.

Ema spunea...

Emily, pe mine recenzia aceasta ma face sa fiu si mai curioasa si sa-mi doresc ambele carti :)).
Callie are totusi 16 ani, nu mi se pare ca ar trebui sa fie matura, e normal sa greseasca, sa aiba incredere in oameni nepotriviti uneori :)

Simina spunea...

@Emanuela, chiar daca are 16 ani Callie este intr-o situatie urata, in care nici unul dintre noi nu ne-am dori sa fim si cred ca acest lucru ar trebui sa o maturizeze, sa stea un pic si sa constiinteze ca daca face o greseala totul este distus.

Unknown spunea...

Eu am vrut sa imi iau seria , dupaia am renuntat , acum iar vreau , nici eu nu stiu ce vreau

Ema spunea...

@Emily, cred ca pana la urma tine de personalitate momentul in care te maturizezi. In general, situatii neplacute te fac sa te maturizezi devreme, exista insa situatii care pur si simplu te darama si te distrug, fara sa se mai puna problema de a te maturiza...

Ema spunea...

@Romina, eu zic sa o iei, nu cred ca o sa iti para rau :P

Praf de stele spunea...

Imi place recenzia!! Pentru inceput, trebuie sa citesc primul volum, apoi vad cum fac sa-l citesc si pe acesta. :)