luni, 18 ianuarie 2016

Recenzie Sulița deșertului (Demon #2) de Peter V. Brett

Odinioară, erau puternici. Pe timpul Izbăvitorului, au învins demonii. Dar vremurile acelea, dacă au existat vreodată, au apus demult.

Arlen Bales a crescut într-o lume când coșmarurile bântuiau oamenii, care se ascundeau ca șobolanii. A ales să lupte și astfel a devenit salvatorul neamului său.

Numai că acela care apare din deșert și-și spune Izbăvitorul Insuși nu este Arlen.

Ahmann Jardir poartă coroana Izbăvitorului și a fost cândva prietenul lui Arlen, însă acum își conduce marea oaste spre nord, într-un razboi sfânt împotriva ciumei demonilor și împotriva oricui îi stă în cale. Alianțele vechi sunt puse la încercare, cele noi sunt măsluite și o noua specie de demoni trece neobservată.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
După un prim volum fabulos, seria Demon continuă cu un nou roman uluitor și palpitant, care te seduce cu proza ireproșabilă, scenele antrenante construite cu meticulozitate și personajele complexe aflate în permanent conflict cu propriile dorințe și misiunea de a elibera lumea de demoni.
Scriitura simplă, lipsită de înflorituri, care te acaparează și nu te mai eliberează până la ultima pagină, atenția la detalii, firul narativ care alternează în prima parte a volumului între trecut și prezent și narațiunea multiplă care ne permite să descoperim noi personaje, dar și să le reîntâlnim pe cele pe care le-am îndrăgit în Omul pictat, sunt dovada de netăgăduit a talentului și ingeniozității creatorului seriei Demon.
Un autor înzestrat cu darul de a atrage cititorul într-o lume magică fără pereche în literatura fantasy, un maestru al momentelor emoționante și totodată dureroase, Peter V. Brett țese cu măiestrie o poveste de neuitat și construiește o lume în care întunericul poartă moartea în îmbrățișarea sa, o lume în care umbrele ascund gheare ascuțite ce sfâșie suflete și răspândesc fiori înghețați, o lume în care ultima sclipire a soarelui stinge și speranța din inimile celor lipsiți de protecția glifelor.
Miezingii continuă să răspândească teroare și să răpească vieți noapte de noapte, dar în Văiuga Izbăvitorului, un bărbat înveșmântat în mister și cu trupul acoperit de glife, un spectru învăluit în mantie poartă după fiecare asfințit o luptă cu demonii, străduindu-se să nu se abandoneze magiei întunecate care îl protejează și încercând cu disperare să-și păstreze umanitatea. Arlen este un personaj minunat, un bărbat puternic, onorabil și curajos, un luptător de neîntrecut, un tânăr măcinat de singurătate și bântuit de povara tragediilor prin care a trecut. Glifele tatuate pe trupul său, îndrăzneala cu care ține piept demonilor, iscusința demonstrată în luptă, dorința de neclintit de a-i proteja pe cei lipsiți de apărare și răbdarea cu care îi instruiește pe cei care vor să se împotrivească miezingilor, îl transformă pe Arlen într-un erou neînfricat, viteaz și altruist. Cu toate acestea, Arlen refuză să fie considerat un salvator, un Izbăvitor, este marcat de alegerile și faptele pe care le-a făcut, se teme de întunericul care crește în interiorul său și este conștient de prețul pe care s-ar putea să fie nevoit să-l plătească pentru puterea pe care o deține.
Prin deșert, printre dune de nisip, un războinic își conduce brutala și sângeroasa armată spre nord, mărșăluind într-o cruciadă împotriva creaturilor izvorâte din cele mai teribile coșmaruri ale omenirii, ridicându-se împotriva demonilor și a tuturor celor care i se opun, fie ei oameni sau alagai. Născut într-o lume care prețuiește onoarea și curajul mai presus de orice, Jardir a fost învățat de la o vârstă fragedă că singura luptă dreaptă este cea până la moarte, că cel slab va fi întotdeauna răpus și că doar cel mai abil și nemilos luptător poate supraviețui. Antrenat cu brutalitate din copilărie, uneori doborât, dar niciodată învins de încercările prin care a trecut, Jardir este un luptător neînfricat și un lider temut, dar totodată un bărbat egocentric și brutal, un bărbat mânat de setea de putere, de orgoliu și de ură, nepăsător în fața actelor de cruzime săvârșite de armata sa și ușor de manipulat de uneltirile femeii care îl ghidează spre obținerea victoriei la care râvnește. Puterea Ineverei, mașinațiunile și intrigile acesteia, viclenia de care dă dovadă și șiretenia cu care își îndrumă soțul pe calea dorită de ea, conturează un alt personaj interesant, care se folosește de magie și de influența pe care o are, fără să ezite.
Inteligentă, independentă, directă și puternică, Leesha își continuă ascensiunea începută în volumul precedent, conducând Văiuga Izbăvitorului, motivându-i pe oameni să nu renunțe la luptă și făurind, cu ajutorul glifelor, arme pe care aceștia le pot folosi în confruntările cu miezingii. Abilitățile de vindecătoare, încăpățânarea cu care refuză să se lase copleșită de teamă sau de responsabilitățile pe care le are în comunitatea aflată în continuă creștere, înțelepciunea cu care înfruntă fiecare provocare, compasiunea și blândețea de care dă dovadă și voința de fier, completează o eroină impresionantă și multidimensională.
Printre personajele introduse în acest volum nu pot să nu amintesc un nou tip de demoni, care se ridică din miez, care pun stăpănire pe mintea oamenilor, se hrănesc cu temerile și groaza acestora, își studiază și urmăresc inamicii umani și îi supun la încercări, din dorința de a le descoperi slăbiciunile, urzind și așteptând momentul prielnic pentru a dezlănțui cea mai fatală urgie asupra omenirii.
Personajele memorabile, atmosfera întunecată, cultura Karsiana, istoria și tradițiile acesteia, relațiile complicate dintre prieteni și dușmani, aventurile și luptele epice, comploturile și răsturnările dramatice de situație și poveștile de dragoste complet neașteptate contribuie la crearea unui roman captivant și fascinant, care face timpul să zboare în timpul lecturii și de care cu greu te poți desprinde.

4 comentarii:

Diana N. Mirancea spunea...

Buna :) Ai primit o leapsa de la mine: http://dreams-have-wings.blogspot.ro/2016/01/leapsa-reminds-me-tag.html xx

Cherry Queen spunea...

pare o carte interesanta si pe gustul meu. am trecut pe lista seria.
pupici!

http://cherryqueendee.blogspot.com

Mari spunea...

Am cumparat prima carte din serie pentru ca am citit recenzia ta si pentru ca am auzit lucururi foarte bune despre autor, dar adevarul ca sunt intimidata de ea si de genul fantasy in general. E bine de stiut ca s-a publicat la noi si a doua carte din serie si pot sa cumpar dupa ce o termin pe prima.

Anonim spunea...

O carte carte care creaza dependenta :),atat de interesanta incat am citit cele aproape 800 de pagini in 6 zile