marți, 5 ianuarie 2016

Recenzie Marte de foc (Lumi la răspântie #2) de Antoinette Wornik

Federația Terra este o lume fără războaie, fără sărăcie și boli, fără bariere lingvistice, o lume aseptică a deplinei siguranțe și a transparenței totale. Într-un viitor al umanității digitalizate, oamenii sunt reduși la fișiere, iar eficientizarea tehnologică a lumii va fi adoptată în numele dorinței de mai bine. Însaă, în ciuda progreselor tehnologice, destinul fiecăruia continuă să fie scris în Cartea Lumilor păzită de atlanți. Marea Conștiință veghează la soarta copiilor săi, îi poate avertiza de pericolele ce-i pândesc, însă nu poate interveni. Iar acum o răspântie hotărâtoare apare înscrisă în filele profetice ale Cărții.

În al doilea volum al seriei Lumi la răspântie, acțiunea se deplasează pe mai multe planuri: de la nisipurile de foc ale lui Marte ajungem în lumea adâncă a apelor guvernată de înțelepții Haruni și în laboratoarele ultratehnologizate ale Federației Terra. Aparent disparate, toate aceste existențe sunt unite într-o perspectivă cosmică.

Îi mulțumesc din suflet autoarei Antoinette Wornik pentru acest volum și pentru șansa de a citi una dintre cele mai bune continuări ale unei serii originale și captivante. Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.

Un volum între paginile căruia te pierzi încercând să-i deslușești enigmele, o lectură încărcată de semnificație, care combină elemente science fiction și de mister, Marte de foc este un roman fantezist și uluitor, care te provoacă să descoperi tainele unei lumi mistice.
Scriitura cursivă și fluidă, proza elegantă și stilul dinamic, narațiunea la persoana a treia, descrierile care însoțesc tabloul societății utopice și personajele misterioase pe care niciodată nu le descoperim pe deplin, conturează un volum în care filosofia, știința și fantasticul se împletesc armonios.
Deși volumul urmează fire narative diferite, destinele personajelor se intersectează, fiecare acțiune a acestora influențând într-un fel sau altul soarta universului și contribuind la dezlegarea enigmei care îi poate salva.
Acțiunea volumului se desfășoară la douăzeci de ani după evenimentele din volumul precedent, personajele principale din Atlantida revin în postura de personaje secundare, Marte de foc scoțând în evidență noi eroi și noi amenințări cu care aceștia trebuie să se confrunte. Ființe malefice și influențe nefaste pândesc din umbră, iar răul își croiește drum prin întuneric, așteptând momentul în care să-și dezlănțuie furia asupra celor care i se opun, în timp ce Marea Conștiința veghează și proiectează viziuni, țesând în pânza timpului secrete nebănuite.
Entități nemuritoare și atotcunoscătoare, ființe de foc, oameni cu capacități extrasenzoriale și creaturi întunecate însetate de răzbunare, toate își fac loc în povestea creată de Antoinette Wornik, 
Autoarea reușeste să transmită emoții cititorului și să îl atragă într-o lume suprinzătoare, într-o lume care ți se dezvăluie încetul cu încetul, într-o lume a conspirațiilor și a misterelor. Ești pe rând înduioșat de lacrimile mamei care nu și-a putut recunoaște niciodată fiul, de tânărul care speră să schimbe legile unei societăți străvechi, de fata captivă într-o temniță a minții și a trupului și de astronautul aflat la sfârșitul carierei, care schimbă soarta unei civilizații aflate în pragul extincției.
Transformările prin care trec personajele de-a lungul volumului și portretele acestora sunt frumos creionate, fiecare personaj joacă un rol important în puzzle-ul final, fiecare personaj este măcinat de frământări interioare, de temeri și de secrete.
Contrastul dintre capitolele în care acțiunea se desfășoară într-un ritm mai lent și cele antrenante este sporit de întâmplările care te bulversează și-ți schimbă percepția asupra tuturor lucrurilor, autoarea dozând cu grijă scenele palpitante și cele de acalmie, pendulând între momente tensionate și clipe emoționante.
Un volum ingenios despre complexitatea naturii umane, speranță, secrete, regăsire și evoluție, care te indeamnă la meditație și reflecție, Marte de foc este o călătorie presărata cu întrebări și incertitudini, 

8 comentarii:

Simona Stavar spunea...

Wow ! Acum am realizat ca aceasta este o serie :))))) Auzisem de primul volum, "Atlantida" de la o colega si stiu ca mi s-a parut destul de interesant, dar nu auzisem despre acesta si nu aveam idee ca sunt "inrudite", ca sa zic asa :)) Sper sa citesc si eu aceasta serie intr-un viitor apropiat. Mai exista si alte volume cumva ?

Viziru Georgiana spunea...

Cate carti frumoase, Mada! Ai inceput anul in forta! <3

Madalina spunea...

Simona, deocamdată sunt publicate doar două volume din seria Lumi la raspântie :) Abia aștept să apară și următorul. E foarte frumoasă seria, ți-o recomand cu drag.

Georgiana, spre încântarea mea, anul acesta l-am început cu volume foarte bune și sper ca și următoarele cărți pe care le voi citi să fie la fel de frumoase și de captivante :)

Ema spunea...

Am si eu primul volum al seriei, Atlantida, trebuie sa fac rost si de al doilea :).
Mada, Georgiana are dreptate, ai publicat in ultimele zile o gramada de articole si recenzii. Super, ai inceput frumos anul :) Spor la citit!

Viziru Georgiana spunea...

Ma bucur ca ai postat atatea recenzii frumoase. Cu ocazia asta mai aflu si eu noile aparitii. Plus ca am de gand sa citesc multe carti fantasy anul asta.

Ema spunea...

Georgiana, tu oricum stii mereu inaintea mea ce urmeaza sa apara. Nu stiu cum de aflii cu jumatate de an inainte :))

Viziru Georgiana spunea...

Urmaresc blogurile si vad ce mai apare. Plus ca ma uit la booktuberi si deja stiu majoritatea cartilor si despre ce e vorba.

Ema spunea...

Ma uit si eu la booktuberi, dar la cei romani. Si nu vorbesc despre ce urmeaza :D.