joi, 18 iunie 2015

Recenzie Viata de poveste a lui A.J. Fikry de Gabrielle Zevin

Viata lui A.J. Fikry nu e deloc asa cum si-o imaginase. Sotia sa a murit, libraria lui are cele mai proaste vanzari din istorie, iar acum a ramas si fara cel mai de pret obiect din lume, o editie rara a poemelor lui Edgar Allan Poe. Incet, dar sigur, se izoleaza de ceilalti locuitori ai Insulei Alice si nici macar cartile nu-i mai aduc bucuria de altadata. Asta pana cand un pachet misterios apare intr-o seara in librarie. Viata lui A.J. Fikry se schimba complet din clipa aceea.

Pe cat de surprinzatoare, pe atat de emotionanta, Viata de poveste a lui A.J. Fikry ne vorbeste despre schimbarile dureroase prin care trecem cu totii, dar mai ales despre sansele pe care viata ni le scoate in cale.

Un roman ca o scrisoare de dragoste pentru cartile si librarii care ne schimba viata prin povestile pe care ni le spun.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
O lectură sensibilă şi amuzantă, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry vorbeşte despre dragostea pentru cărţi, pasiunea pentru lectură şi puterea pe care o au cuvintele.
Volumul urmăreşte viaţa lui A.J. Fikry, un librar cinic, ursuz şi rece, care şi-a pierdut soţia şi odată cu ea orice dorinţă de a trăi. Deznădăjduit şi sufocat de durere, A. J se pierde încetul cu încetul în singurătate, alegând să se îndepărteze de tot ceea ce îi aminteşte de mult iubita sa soţie. Totul se schimbă în ziua în care descoperă o fetiţă în librăria sa. Un copil adorabil şi precoce, abandonat de o mamă care şi-a pierdut orice speranţă, Maya îi umple lumea de fericire şi lumina lui A. J., ajutându-l să treacă mai usor peste pierderea suferita şi împărtăşindu-i iubirea pentru cărţi.
Fiecare capitol al romanului este precedat de câteva rânduri scrise de A. J. pentru Maya, de o recomandare literară şi un mic sfat pentru fiica sa, care îşi doreşte să devină scriitoare. Emoţionante şi înduioşătoare, recomandările lui A. J. sunt menite să o însoţească pe Maya de-a lungul anilor, să o ajute să înţeleagă lumea din jurul ei şi să o încurajeze să nu renunţe la ceea ce-şi doreşte.
Un cititor avid de povestiri, ale cărui preferinţe includ atât volume clasice, cât şi contemporane, A. J. alege cu grijă fiecare carte care va deveni parte din colecţia găzduită de librăria sa. Treptat, de-a lungul volumului, pasionaţii de lectură de pe Insula Alice se strâng în jurul micuţului univers reprezentat de librăria lui A. J., descoperind pe rafturile înţesate cu cărţi romane care îi vor marca şi îi vor schimba pentru totdeauna.
Legăturile complexe care se formează între personaje prin intermediul cărţilor, poveştile de viaţă care se întrepătrund şi momentele aproape magice în care cititorul se pierde în tărâmul atât de drag al librăriei, completează un volum încărcat de romantism, umor şi mister, un volum pentru şi despre cei care iubesc cărţile.
Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry ne provoacă să recitim cărţile pe care le-am îndrăgit, dar şi cele care ne-au displăcut, să ne depăşim limitele şi să încercăm noi genuri literare, să strecurăm printre volumele noastre preferate cărţi diferite, care pot avea un impact neaşteptat asupra noastră. La fel cum fiecare vârstă şi fiecare perioadă din viaţa noastră aduce cu sine o nouă înţelegere, o nouă perspectivă asupra lucrurilor, la fel şi cărţile pe care le iubim vor deveni altele de-a lungul timpului, ne vor schimba modul de a gândi şi de a percepe viaţa.
Profund, realist şi uneori trist, romanul scris de Gabrielle Zevin ne dezvăluie că citind nu vom fi niciodată singuri, că lectura şi cărţile aduc oamenii împreună, că viaţa nu este o călătorie pe care trebuie să o plănuim, ci una de care trebuie să ne bucurăm şi că la finalul drumului, importante sunt momentele şi cărţile care ne-au adus fericire şi persoanele cu care le-am împărtăşit.

33 de comentarii:

Ema spunea...

Ce frumos! Asta e cartea perfecta pentru un cititor inrait! :D

Viziru Georgiana spunea...

Pare o carte foarte faina. Ce e mai frumos decat sa citesti o carte in care e vorba despre carti?Intelegeti voi... frumoasa recenzie. Mi-a facut placere citind-o!

Ema spunea...

@Foxette, la asta ma gandeam si cand am citit Hotul de carti. Cum sa nu iti faca placere sa citesti o carte cu cineva pasionat de carti? :) Bine, acolo subiectul principal era altul, dar oricum...

Georgiana spunea...

Cartea asta pare a fi pe gustul meu,si da,cum sa nu-ti placa o carte in care e vorba despre carti! :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema asa e. Cartea Hotul de carti mi-a placut mai mult ca era personajul iubitor de carti, dar asa e, subiectul era altul. Vara asta vreau s-o recitesc, neaparat.
@georgiana, ai citit hotul de carti?

Ema spunea...

@Foxette, de ce ai vrea sa recitesti o carte in care stii ce urmeaza? Nu stiu, eu nu pot. Doar daca am uitat complet actiunea... probabil la carti citite prin liceu. Altfel, ma enerveaza sa stiu ce urmeaza la fiecare pas...

Georgiana spunea...

@foxxette spre rusinea mea încă nu am citit Hoțul de carti si de fiecare data cand doream sa o citesc fie aparea altceva,fie nu imi ajungeau banii,dar sper sa am ocazia sa o citesc.Tie cum ti s-a parut? :)
@Ema sa stii ca nici eu nu am recitit încă nici o carte,dar profesoara mea de romana mereu spunea ca este bine sa recitesti cărțile care ti-au placut,caci de fiecare dat le percepi altfel.

Romina Gianina spunea...

Pare interesanta , toate ne-am gandit la Hotul de carti=))

Viziru Georgiana spunea...

@ema, asa e , stiu ce urmeaza si stiu si sfarsitul dar mi-a placut foarte mult si am uitat cam tot ce se intampla.
@georgiana, profesoara ta are dreptate si te inteleg perfect cand ai spus ca mereu aparea ceva mai frumos =))

Georgiana spunea...

Da,ma bucur ca nu sunt singura! :)

Ema spunea...

@Foxette, spor la citit atunci! :D
@Georgiana, eu cred ca are dreptate partial profesoara ta, in sensul ca daca citesti o carte in copilarie sau adolescenta si apoi la maturitate, o percepi altfel. In alta situatie, nu vad rostul.

Georgiana spunea...

@Ema nu cred ca se referea neaparat la asta,caci am întâlnit persoane care reciteau o carte fiindcă au uitat acțiunea sau fiindcă nu mai aveau ce citi in momentul respectiv,caci si mie mi-a trecut prin cap sa fac asta odata,cand rămăsesem in pana de carti :))

Viziru Georgiana spunea...

@ema, eu am uitat actiunea si mi-a placut mult. Am mai lasat necitite cam 100 de pagini si vreau s-o termin.

Ema spunea...

@Foxette, credeam ca ai terminat-o atunci. Asta e cu totul alta poveste, normal ca daca n-ai terminat-o trebuie sa recitesti prima parte, pentru ca altfel nu legi bine actiunea :D

@Georgiana, probabil ca e ca tine, o cunosti mai bine. Eu tind sa cred ca un profesor ti-ar recomanda sa recitesti o carte din motivele pe care ti le-am spus eu, dar depinde de profesor. :)

Georgiana spunea...

@Ema,asa este,depinde mult de profesor!Pana la urma,fiecare e diferit in felul sau!

Romina Gianina spunea...

Ce bine ca aveti profesori care va indeamna sa mai citit si altceva in afara de Ion si Moara cu noroc

Viziru Georgiana spunea...

@ema asa e, am vara asta destul timp cat sa citesc carti fara incetare. Si depinde si de profesori ce iti recomanda. Profesoara mea, e super de treaba si mereu imi recomanda carti frumoase. Vorbeam despre ce carti ii plac ei si ce carti imi plac mie si ne intelegem bine.

Ema spunea...

@Foxette, e fain ca ai gasit pe cineva cu aceleasi gusturi, pentru ca orice iti recomanda iti place. :) Daca ai terminat, nu inseamna ca nu poti pastra legatura cu ea si nu ii poti cere recomandari ;)

Viziru Georgiana spunea...

Da, asa e. Sunt de acord cu tine. Ei ii plac cartile pshihologice, politiste. E o profesoara de treaba si stiu ca o sa mai tin legatura cu ea. Ce mai citesti?

Ema spunea...

Si mie imi plac, daca iti recomanda ceva fain, sa imi zici :D.
acum citesc Anita Nair - Cele noua chipuri ale inimii, mi-a recomandat-o o prietena si a zis ca i-a placut tare mult. Dar abia am inceput-o, nu pot sa iti zic inca daca imi place :)

Georgiana spunea...

Si eu am avut o profesoară super de treaba,cu care sper sa țin legătura!Chiar zilele astea mi-a spus ca pot merge in vacanta la ea,pentru a mai lua niste carti,daca vreau!

Viziru Georgiana spunea...

Eu cred ca o sa ma apuc de citit Tailon sau Al cincelea val. Am foarte multe de citit si nu stiu de ce sa ma apuc mai intai.

Georgiana spunea...

@Foxxette si eu am multe carti pe care mi le-am propus sa citesc.Deci mi-am luat niste carti de la profesoara mea de romana,pe care sper sa le termin in câteva săptămâni si după am de gand sa imi command niste carti mai pe gustul meu de pe internet!

Ema spunea...

@Foxette, eu pana la urma am citit Tratament letal :)). Tocmai am terminat-o. O sa ma apuc si de aia de care ziceam, dar cel mai probabil mai citesc ceva inainte, pentru ca e un format aiurea si trebuie sa o citesc la calculator, nu pot pe ebook. Spor la citit, acum ai toata vara pentru asta! :)

@Georgiana, ce carti ai imprumutat de la profesoara? :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema cum ti s-a parut tratament letal? Eu inca nu il am cumparat si nu am citit nici Incercarile focului. Mi-ar fi placut ca volumul 3 sa fie cartonata sa pot avea toate cartile cartonate in biblioteca.

Ema spunea...

@Foxette, mi-a placut! Chiar ma asteptam sa fie faina, la fel ca celelalte doua. Deci nu m-a dezamagit. :)
Eu am citit-o in format pdf, nu stiam ca nu e cartonata, si eu le am tot cartonate pe celelalte. Dar cand am fost la bookfest parca am vazut-o cartonata. Esti sigura ca nu te inseli?

Viziru Georgiana spunea...

@Ema, din cate stiu eu cele 3 carti scoase acum, in alta editie, sunt necartonate, acum poate ma insel. Nu stiu sigur. Oricum, conteaza sa am toata seria. Cred ca mai au doar un volum de scos si termina seria.

Ema spunea...

@Foxette, sincer, nu mai stiu sigur. Era foarte multa lume, aglomeratie, poate n-am fost atenta. Din ce a aparut, mai e un volum, da, The Kill Order, dar trebuie sa apara in 2016 si al cincilea, The Fever code (in sensul sa il publice autorul in prima varianta, o sa dureze pana o sa fie tradus).
La mine e al 10-lea comentariu, vorbim la celelalte postari :)

Viziru Georgiana spunea...

Se pare ca e o serie destul de cunoscuta daca autorul continua sa publice in continuare. Ma bucur. De abia astept sa le citesc si pe urmatoarele si sa ma uit la partea a doua a filmului. Pwp

Georgiana spunea...

@Ema am luat niste carti care m-au atras dupa descriere si coperta,chiar daca nu mai auzisem de ele pana atunci,cum ar fi Ignoranta de Milan Kundera,carte pe care am terminat-o in câteva ore,Ora albastră de Alonso Curți,Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody si William Hoffer si in cele din urma,deoarece trebuie citite oricum pentru liceu,cele doua volume din Enigma Otiliei de G.Călinescu.

Romina Gianina spunea...

@ Georgiana succes cu Enigma Otiliei , eu n-am rezistat decat cateva pagini:))

Georgiana spunea...

Mersi Romina!Sper sa o duc pana la capăt,chiar azi am citit câteva pagini din ea,dar m-am oprit caci dădusem peste niste pagini,unde descrierea era destul de lunga,asa ca am hotărât sa ma opresc,dar am de gand sa o termin cu siguranta saptamana asta!

Romina Gianina spunea...

@Georgiana eu sar peste descrierile extrem de detaliate deobicei . Dar cartea asta mi s-a parut imposibila