joi, 25 iunie 2015

Recenzie Planetele de Dava Sobel

Dava Sobel isi pune la lucru marele talent de a tese concepte stiintifice complicate in urzeala unei povesti captivante. Volumul Planetele dezvaluie trasaturi, secrete, enigme si legende despre planetele din Sistemul Solar.
Fie ca ajunge dincolo de invelisul de nori acizi ai lui Venus, fie ca isi evoca experienta personala legata de praful lunar, aceasta naratiune cu accente intime emana fascinatie, frumusete si surpriza. Scrisa cu gratia tipica autoarei care a semnat atâtea bestselleruri, cartea este un omagiu original adus Sistemului Solar, oferind o perspectiva aparte asupra locului nostru in univers.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Într-o manieră originală și fermecătoare, Dava Sobel ne poartă într-o calatorie prin sistemul solar, construind în jurul fiecărei planete, a soarelui și a lunii, o poveste care îmbină mitologia, știința, astrologia și geologia.
Fiecărei planete îi este acordat un capitol in care aflăm informații despre modul în care planeta a fost descoperită, legendele în care este mentionată de popoarele din antichitate, geografia și istoria acesteia.
Autoarea explică pe ințelesul cititorilor de toate vârstele concepte complexe și detalii științifice, reușind să trezească și să capteze interesul novicilor în astronomie.
Scriitura descriptivă și poetică este dovada iubirii pe care Dava Sobel o poartă astronomiei, dar și a dorinței de a le inspira cititorilor aceeași pasiune pentru secretele și tainele care înconjoară planetele.
Menită să ne ofere o perspectivă unică asupra frumuseții și minunilor cosmosului, Planetele explorează și examinează detalii fascinante despre sistemul nostru solar, învaluind fiecare corp ceresc într-o aură încăntătoare de mister.

25 de comentarii:

Romina Gianina spunea...

Din pacate pe mine nu ma atrage acest subiect dar sunt sigura ca(,)cartea o sa fie un deliciu pentru pasionatii de astrologie

Georgiana spunea...

Nici eu nu am citit pana acum prea multe legate de astronomie,dar imi plac legendele si sunt sigura ca este o carte interesanta deoarece nu intalnesti mituri legate despre planete in fiecare carti :))

Viziru Georgiana spunea...

Pare o carte simpatica, dar nu ma prea atrag genul asta de carti. Mada, ce nota i-ai dat?

Ema spunea...

Mai, nu stiu cum vi se pare voua cartea, dar mie imi place tot ce tine de exteriorul pamantului si al orbitei pamantului. Si daca mai are si o poveste in spate, o legenda, un mit, e perfect. M-am uitat la Interstellar cu gura deschisa, la fel la Stargate (probabil ca Georgiana si Foxette n-ati auzit de el, e un serial SF din copilaria si adolescenta mea :D), citesc tot felul de materiale care incearca sa explice unele fenomene pe pamant prin contactul cu alte planete, si multe altele. Deci, sincer, mie imi place. :D

Viziru Georgiana spunea...

@ema, ce ti-a placut cel mai mult la serialul acela? Nu m-am uitat la prea multe filme sau seriale de genul SF, din cate stiu.

Ema spunea...

@Foxette, Interstellar e super tare, dupa mine e filmul anului 2014, te sfatuiesc sa te uiti la el (e artistic), iar Stargate e o serie destul de mare. Ma intrebi ce mi-a placut? Pai, era o echipa care trecea printr-un fel de portal si ajungea pe alte planete si le explora. Si dadeau peste tot felul de extraterestrii si incercau sa isi dea seama daca sunt ok, daca sunt rai, de-astea.
Oricum, este clar ca in univers sunt multe alte civilizatii, insa deocamdata nu avem capacitatea necesara pentru a ajunge la ele. Din punctul meu de vedere cel mai mult ar trebui sa se investeasca in stiinta, si ma refer la ramura asta, a explorarii spatiului, pentru ca in ritmul in care "evolueaza" pamantul, in curand nu va mai putea fi locuit...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, pare destul de interesant, dupa ce termin got o sa am timp numai de filme si o sa incep cateva seriale, o sa ma uit la el. Mersi ca mi-ai spus atatea despre el. La jocurile lui Ender te-ai uitat? Mi se pare super tare.

Ema spunea...

@Foxette, am citit cartea, la film nu ma uit, ca cica gandacii din carte seamana cu niste paianjeni uriasi in film. Fobia mea nu se impaca bine cu ideea asta. :D

Viziru Georgiana spunea...

Si eu am fobie la paianjeni si de fiecare data cand vad unul ma ingrozesc dar la filme e altceva. E frumoasa cartea?

Ema spunea...

@Foxette, pai nu e altceva, e ideea ca tie iti e frica de paianjeni, eu am fobie. Fobia se manifesta prin frica generalizata de orice reprezentare a obiectului/ animalului respectiv. Mie mi-e frica si cand vad poze sau jucarii sub forma de paianjeni. Referitor la carte. da, chiar mi-a placut, dar n-am apucat sa citesc si cartile urmatoare inca. Off, sunt prea multe... si prea putin timp...

Georgiana spunea...

@Ema ai dreptate,chiar nu am auzit de serial si in plus nu prea ma pasionează cele de genul SF,dar dupa descrierea facuta de tine pare interesant.Nu stiu daca o sa am timp sa-l vizionez si eu vara asta,caci mi-am propus multe :)
Sincer chiar mi s-a parut interesanta fobia ta in legătură cu paianjenii.Eu pana acum nu mi-am descoperit nici o fobie.Tu o ai de multa vreme?

Viziru Georgiana spunea...

@ema asa e, mie imi e frica de mica pentru ca cineva din familie mi-a spus ca exista paianjeni care daca te musca, te omoara =)) si am prins frica de mica. Face parte dintr-o serie? Chiar nu stiam...

Ema spunea...

@Foxette, da, urmatoarea carte e "Vorbitor in numele mortilor" parca. Si da, exista si paianjeni din aia...
@Georgiana, am fobia din copilarie, am stat la tara si erau niste imensitati paroase pe langa casa, de atunci mi-e frica...

Viziru Georgiana spunea...

@ema sa nu aud de paianjeni parosi pentru ca mor aici cu degetele pe taste.Imi e atat de frica de ei, nu iti pot spune. Dar sunt sigura ca stii cum e de vreme ce ai si tu aceeasi frica ca si mine.

Ema spunea...

@Foxette, atata vreme cand nu tipi cand vezi poze sau jucarii paianjeni, crede-ma ca nu e atat de grav ca la mine :))

Viziru Georgiana spunea...

@ema, te cred. Fiecarui om ii e frica de ceva si are fobie la ceva, nu conteaza daca pentru altii pare stupid, pentru el e foarte ingrozitor.

Ema spunea...

@Foxette, mai bine revenim la carti, nu vreau sa mai aud de fobii. :)) De ce te-ai apucat, acum ca ai scapat de examene?

Georgiana spunea...

@Foxxette cum ti s-a parut la examene?Si eu le-am dat si ma simt mai usurata...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, m-am apucat de Mandrie si prejudecata de Jane, dar e cam greu de citit si cred ca o sa ma apuc si de Blestemul vraciului sau Divergent, sau Sfidarea sau Volumul 1 din Vampirii sudului. Chiar nu stiu. Tu ce mai citesti?
@georgiana, a fost destul de usor, dar m-am incurcat si m-am pierdut la matematica. Tie?

Ema spunea...

@Foxette, aoleeeeu, cam multi de sau. Eu citesc acelasi lucru, pentru ca am cam facut o pauza de la citit, citesc numai cate putin seara, si ma ia somnul repede. M-am apucat de niste cursuri online de statistica, vreau sa invat un program nou si imi ocupa destul de mult timp, plus ca trebuie sa invat si pentru legislatie.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, te cred. Mai ales ca tu esti un adult, iar eu sunt un copil fara ocupatie si am mereu timp liber.

Georgiana spunea...

@Foxxette si eu m-am pierdut putin la mate,dar am fost mulțumită de rezultate.
Iti dau cerere pe facebook si mai povestim.
Si e vreau sa ma apuc de Mândrie si prejudecata vara asta...La răscruce de vanturi sau Jane Eyre ai citit?

Ema spunea...

@Foxette, heeeei, n-am zis asta :(. Daca o luam asa, si eu am teoretic timp liber, pana imi gasesc job, numai ca nu vreau sa stau degeaba in perioada asta si sa uit tot ce am invatat...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, asa e. Sunt de acord cu tine. Imi retrag cuvintele, scuze! =))
Eu una, vacanta asta o sa fiu foarte lenesa si imi place sa fiu lenesa. =))

Ema spunea...

@Foxette, np np :P. Acum depinde ce inseamna ca o sa fii lenesa. Ai o lista mare de citit, si primu an de liceu e complicat, cu adaptare, facut noi prieteni, de-astea, ar fi bine sa nu lasi pe toamna cartile ca o sa le cam inseli din septembrie :D. Trust me.