marți, 30 iunie 2015

Recenzie Luna ucigașă (Vise întunecate #1) de N.K. Jemisin

Orasul ardea sub lumina Lunii Visatoare.

In stravechea cetate Gujaareh, pacea este legea suprema. Strajerii care mentin linistea statutului, colectorii, se misca nevazuti pe acoperisurile cetatii, invaluiti de umbrele strazilor prafuite ale orasului. Preoti ai Zeitei Viselor, datoria lor este sa culeaga magia mintilor adormite si sa o foloseasca mai departe pentru vindecare, alinare si pentru uciderea celor crezuti corupti.

Dar atunci cand o conspiratie ia nastere chiar in marele templu din Gujaareh, Ehiru, cel mai faimos dintre colectorii orasului, trebuie sa isi reconsidere intreaga viata si misiune. Cineva, sau ceva, ucide visatorii in numele Zeitei, pandindu-si prada pe aleile orasului dar si in taramul viselor. Ehiru ajunge sa o protejeze chiar pe femeia a carei viata trebuia sa o ia, altfel intregul oras va fi devorat de razoi si de puterea magiei interzise.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira. Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Acțiunea volumului se desfașoară intr-o lume fascinantă, inspirată din cultura egipteană și nubiană, în care miturile, religia, obiceiurile străvechi, amenințările întunecate și magia se imbină armonios pentru a țese o poveste fantastică.
Autoarea creează o lume impresionantă în care nu există bine sau rău, ci doar percepții diferite asupra a ceea ce este corect sau greșit. Moartea poate fi salvare și eliberare, poate aduce împăcare si liniște pentru unii, dar poate fi și crimă, aducând cu sine teroare și groază pentru cei care nu slujesc zeiței viselor.
În această lume, în cetatea Gujaareh, colectorii de vise, care și-au inchinat viața zeiței Hananja, se folosesc de narcomanție pentru a pătrunde în visele oamenilor și a culege magia folosită pentru a ușura suferința. Tot in vis, le este separat sufletul de trup celor cărora le-a venit timpul sau vinovaților de corupție, Teama este risipită de promisiunea păcii veșnice în Ina-Karekh, iar moartea este întâmpinată fără împotrivire de locuitorii orașului.
Volumul este narat din perspectiva a trei personaje, iar fiecare capitol se deschide cu un pasaj din legile Hetawei sau din culegerea Întelepciunea Hananjei.
Unul dintre cei mai inzestrați colectori ai cetății, Ehiru, este un personaj complex, ințelept și devotat. Marcat de misiunea sa eșuata, de indoielile pe care i le provoacă secretele descoperite și de teama că nu-și va putea proteja orașul, Ehiru trece, de-a lungul volumului, prin cele mai mari și profunde schimbări. Forțat să se confrunte cu întunericul care pune stăpânire pe Gujaareh, Ehiru demonstrează că este capabil de orice sacrificiu pentru a-si salva cetatea de corupție și distrugere.
Loial, curajos și disciplinat, Nijirri, ucenicul lui Ehiru, este bântuit de un trecutul său și de iubirea pe care i-o poarta mentorului lui. Prietenia sinceră care îi leaga pe Nijirri și Ehiru și pericolele pe care le înfruntă încercând să se protejeze reciproc de potenţiale ameninţări conturează relaţia aflată într-o continuă evoluţie dintre aceştia.
Sunandi, o spioană care se ascunde sub armura unei ambasadoare din Kisua, este o femeie inteligentă și puternică, un strateg abil dispus să-și asume orice riscuri pentru a preveni declanșarea unui razboi între Gujaareh și Kisua. Independentă şi cu o voinţă de fier, Sunandi este un sprijin şi un aliat de nădejde pentru Ehiru și Nijirri şi un personaj demn de admirat, care refuză să dea înapoi în faţa pericolului.
Atenţia pe care autoarea o acordă detaliilor, descrierea arhitecturii cetății, tărîmul uluitor creat, intrigile, conspirațiile si luptele epice transformă Luna ucigasă într-o lectură originală și unică, într-un volum captivant, plin de acțiune și suspans.

31 de comentarii:

Romina Gianina spunea...

Pe mine nu prea ma intriga cartea asta . Prea multe nume ciudate :)

Georgiana spunea...

Drăguță recenzie!Nu am mai citit o carte cu zeite de la Iliada si Odiseea...

Ema spunea...

Lume egipteana, mituri, obiceiuri stravechi? Clar e de mine! :) Imi place descrierea cartii si recenzia :D I'm in!

Viziru Georgiana spunea...

Pare super interesanta. Imi plac genul asta de carti care te pun pe ganduri si de care ai nevoie de concentrare si imaginatie sa creezi acea lume.

Ema spunea...

@Foxette, la asta ma gandeam si eu :D. Ai mai citit ceva asemanator?

Viziru Georgiana spunea...

@ema, nu am citit. Nu am carti de genul asta dar mi-ar placea sa incerc. Dar tu?

Ema spunea...

@Foxette, nici eu, sau nu-mi dau seama acum... Am citit multe carti de-a lungul timpului, unele mi-au ramas in minte, pe altele le-am uitat. Chiar, nu te-am intrebat niciodata, ai vreo carte preferata? :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, nu cred ca am o carte preferata. O carte care sa-mi fi ramas in inima sau ceva. Sunt carti care imi plac si mi-au placut, dar nu cred ca am o preferata. A ta care e?

Ema spunea...

@Foxette, am doua: Adam si Eva - Liviu Rebreanu si Oscar si Tanti Roz - Eric Emmanuel Schmitt. Astea doua imi vin in minte cand ma gandesc la carti preferate :P

Ely spunea...

foarte interesanta recenzia! mi-am cumparat-o si eu si abia astept sa descopar cine/ ce sunt Colectorii.

Georgiana spunea...

@Ema cum a fost Adam si Eva,caci mi-au recomandat-o si mie câteva persoane!

Viziru Georgiana spunea...

@ema, dupa recomandarea ta, am citit Oscar si Tanti Roz si mi-a placut! Am toate cartile lui Emmanuel dar in format PDF.

Ema spunea...

@Georgiana, pana nu traiesti acel sentiment ca stii pe cineva din alta viata, nu ti se pare atat de faina. :P Practic, povestea urmareste reincarnarea lui si a ei in vreo 7 vieti si perioade istorice, cautarea continua, redescoperirea si pierderea celuilalt de fiecare data. (Nu se cheama spoiler ce am scris, nu? Niciodata nu-mi dau seama ce inseamna cu adevarat spoiler.)

@Foxette, ma bucur ca ti-a placut. I know you have them, sa citesti si Copilul lui Noe si Hotelul celor doua lumi. :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, o sa le citesc. Mereu spun ca ma apuc de citit o carte si sfarsesc prin a citii alta. Vreau sa cumpar cartile din GOT.

Georgiana spunea...

@Ema,sincer,chiar am trăit acel sentiment de câteva ori si mersi de recomandare.Poate o sa ma apuc de ea vara asta!

Romina Gianina spunea...

@Foxette vezi pe grupurile de schimburi ca le gasesti mai iefine

Ema spunea...

@Foxette, e f tare daca ti le iei, serios. Mi le-as lua si eu, dar mi se par cam scumpe si sunt multe tare...
@Georgiana, eu ma refer la mai mult decat un deja vu :). Ma refer la iubire adevarata, si nu prea ai cum sa traiesti de multe ori asta. De obicei se intampla de maxim 2 ori in viata, cel putin asa spun specialistii :P
@Romina, m-am tot uitat si eu pe grupuri pt diferite carti, dar mi-e teama de oameni neseriosi...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, in varianta originala mai am de luat decat primul volum Divergent. Insurgent il am, iar experiment si Four o sa fac rost de ele. Deci, doar 2 imi mai truie. 1 in varianta originala si 3 in varianta filmului.

Georgiana spunea...

@Ema aici ai dreptate,adică chiar nu am trăit iubire adevarata :)) Dar mi s-a mai intamplat de câteva ori sa mi se para cunoscuta o persoana chiar daca nu o mai văzusem in viata mea,si cred ca fiecare dintre noi pat este asta macar odata...

Romina Gianina spunea...

@Ema eu am mai luat , dar cred ca am avut noroc si nu am prins astfel de oameni .Fac cumparaturi micute intre 10-30 de lei

Ema spunea...

@Foxette. eu ziceam ca ar fi fain daca iei GOT :D. Si seria divergent, dar nu cred ca e asa important formatul :)
@Georgiana, ai tot timpul sa o traiesti :)
@Romina, e suficient sa dai o data de cineva neserios, si o sa preferi apoi sa dai cativa lei in plus, dar sa iei de pe elefant. In plus, cei mai multi am vazut ca pun preturi mai mari decat pe elefant...le-am si scris...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, aaaa, acum inteleg. Chiar vreau sa cumpar GOT si Jocul lui Ender, ca serii.

Ema spunea...

@Foxette, nice, iti faci o super biblioteca. Cam cate carti ai pana acum? (daca poti aproxima, eu de exemplu nu stiu cate am)

Georgiana spunea...

Sincer,eu niciodata nu m-am intrebat cate cărți am in biblioteca si nici nu stiu daca as putea sa le număr,caci sunt prin fiecare dulap de-al meu :))
Ceea ce ma frustrarea este faptul ca nu prea am loc pentru ele,iar mama nu e prea bucuroasă cand spun de cumpararea unei noi carti...

Unknown spunea...

Frumoasa recenzie, dar cartea nu ma incanta. Te invit la un concurs pe pagina mea : http://fantasybooks-27.blogspot.ro/2015/07/concurs-heartless-de-sara-shepard_12.html

Viziru Georgiana spunea...

Am aproximativ 80 de carti, cred ca 76 sau ceva. Deci, fac 80 luna asta. Intr-un timp vroiam sa am cat mai multe sa le pot tine socoteala, cate am in total, dar acum nu imi prea mai pasa de asta, sincera sa fiu.

Ema spunea...

@Foxette, ai cateva, esti pe drumul cel bun pentru a construi o biblioteca mare, nu-i asa? :)
@Georgiana, vezi ca exista pe internet tot felul de metode de organizare a cartilor astfel incat sa nu ocupe spatiu. De exemplu, poti lua taburete goale pe interior si sa le pui acolo, sau poti face rafturi pe pereti, sau multe alte variante, depinde de cum arata casa ta :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, da, asa este. Oricum, incerc sa strang bani pana la Craciun, sa ma abtin sa nu cumpar prea multe carti de la chiosc sau de la librarie, pentru ca vreau sa dau o comanda imensa de pe elefant.

Ema spunea...

@Foxette, recunosc ca si eu obisnuiam sa cumpar din librarii, insa am constatat in timp ca dau pe o carte in librarie cat as da pe doua pe elefant... si atunci prefer sa dau acolo. Intr-o perioada aveau si transportul gratuit, si acum cred ca au pentru comenzi mai mari, asa ca eu zic ca merita. O sa iti faci un cadou fain de Craciun, sa ai ce sa citesti toata vacanta :D.

Georgiana spunea...

@Ema mersi pentru sfat!Si eu am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-ti iei cărțile de pe net,decat din librarii,caci in librarii sunt super scumpe :)

Viziru Georgiana spunea...

Cred ca in toate librariile sunt cartile dublu. Nu mi-am cumparat prea multe de la ei pentru ca sunt prea scumpe, asa mai bine economisesc.