vineri, 12 iunie 2015

Recenzie Cei 100 de Kass Morgan

Dupa un razboi nuclear devastator, omenirea traieste in nave spatiale, departe de suprafata radioactiva a Pamantului. 100 de adolescenti delincventi sunt trimisi intr-o misiune periculoasa: trebuie sa recolonizeze planeta. Ar putea fi a doua sansa la viata sau o misiune sinucigasa.

Clarke a fost arestata pentru tradare si e bantuita de propriul trecut. Wells vine pe Pamant pentru fata pe care o iubeste, dar oare ea il va ierta? Bellamy vrea sa-si apere sora. Glass a ajuns iar pe nava, dar acolo viata e la fel de periculoasa ca pe Pamant.

Cei 100 trebuie sa lupte pentru viata intr-un tinut salbatic. Nu era in plan sa fie eroi, dar s-ar putea sa fie ultima speranta a omenirii.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
La peste trei sute de ani după ce Pământul a fost învăluit într-o iarnă nucleară, ultimii descendenţi ai supravieţuitorilor care au părăsit planeta trăiesc într-o navă spaţială, care orbitează în apropierea Terrei. Împărţiţi în trei colonii, Phoenix, Walden şi Arcadia, guvernaţi de un Consiliu condus de un Cancelar şi siliţi de societatea totalitară în care trăiesc să se supună regulilor dure ale Doctrinei Gaia, locuitorii navei trăiesc cu teamă permanenţă că vor fi executaţi la cea mai mică încălcare a legii sau că resusele limitate de care beneficiază se vor epuiza.
O sută de tineri delincvenţi sunt îmbarcaţi pe o navă şi trimişi pe Pământ, pentru a oferi Consiliului posibilitatea de a stabili dacă suprafaţa planetei mai este încă toxică. Misiunea adolescenţilor, periculoasă şi cu puţine şanse de supravieţuire pentru copiii neantrenaţi şi nepregătiţi să înfrunte potenţialele pericole şi lipsuri cu care se vor confrunta, pare încă de la început mult prea primejdioasă şi sortită eşecului.
Deşi, la început suntem lăsaţi să credem că măcar o parte dintre cei o sută de adolescenţi trimişi pe Pământ au fost condamnaţi fără a se face vinovaţi de fapte cu adevărat grave, pe parcursul volumului, descoperim cu stupoare şi groază că nimic nu este ceea ce pare şi că tocmai personajele de care am ajuns să ne ataşăm ascund cele mai teribile secrete.
Acţiunea volumului se desfăşoară pe două planuri,  în prezent, pe Pământ şi în trecut, pe nava spaţială, fiecare capitol conţinând două scene, una care descrie încercările prin care trec adolescenţii după prăbuşirea navei care îi transporta spre Terra, iar cealaltă care conţine detalii despre viaţa şi trecutul personajelor dinainte ca aceştia să fie condamnaţi. 
Capitolele alternează între patru personaje, Clarke, o fată condamnată pentru înaltă trădare, Wells, fiul Cancelarului, care a comis o infracţiune pentru a putea fi alături de Clarke, Glass, o adolescentă privilegiată îndrăgostită de un tânăr dintr-o clasă inferioară, care evadează înainte de a fi îmbarcata pe nava care se îndreaptă spre Pământ şi Bellamy, un băiat care a urcat la bordul navei pentru a-şi putea proteja sora.
Fiecare personaj în parte este motivat de dorinţa de supravieţuire, de nevoia de libertate, de încercarea de a-i apara si salva pe cei dragi sau de dragoste. De-a lungul capitolelor, descoperim crâmpeie din trecutul personajelor şi întâmplările care au dus la încarcerarea lor, pătrunzând încetul cu încetul în cele mai tulburătoare amintiri ale adolescenţilor şi descoperind secretele pe care aceştia se străduiesc să le ascundă.
Portretul fiecărui personaj scoate în evidenţă atât caracterul, cât şi personalitatea acestora, accentuând trăsăturile demne de admirat, precum altruisumul şi curajul, dar şi defectele şi slăbiciunile care îi fac să ezite, să se teamă sau să greşească.
Singurul punct slab al romanului este faptul că acesta se concentrează pe partea romantică şi mai puţin pe construirea lumii, pe intrebarile pe care cititorul si le pune despre declansarea razboiului nuclear şi pe evoluţia personajelor.
Cu toate acestea, ritmul rapid în care se succede acţiunea, elementele distopice şi post-apocaliptice şi scenele palpitante contribuie la construirea unui volum antrenant şi surprinzător, în care momentele emoţionante se îmbină cu clipele captivante, pierderile dureroase şi tragediile sfâşietoare.

32 de comentarii:

Ema spunea...

Ce frumoasa pare cartea <3. Abia astept sa o citesc! O alta dovada ca ma atrag distopiile :D. Mada, faina recenzia, serios! :) Nu stiu cum reusesti sa faci recenzii in care sa scoti in evidenta parti care atrag, fara a face spoilere. Mie nu-mi iese niciodata fara spoilere :-??

Lupu Diana spunea...

Nici nu stiam ca exista cartea asta, eu ma uit la serial si e super-duper-mega fain si din cate observ nu prea sunt modificari majore fata de carte. <3
@Emanuela, si mie imi plac mult distopiile ^_^ sa te uiti si la serial (The 100)

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, si mie imi place cum scrie Mada recenziile.
@Diana, omg si eu m-am uitat la serial, am terminat sezonul 2 si astept sa apara si sezonul 3. Din cate observ, cartea e mult mai diferita de film sau invers. In primul rand cred ca fata aceea Glass este in film Octavia si Finn apare doar in serial si nu in carte. Cat despre cele trei statii, nu cred ca am bagat de seama daca in serial chiar apare asa. Oricum, nu cred ca o sa cumpar cartea de vreme ce stiu deja ce se intampla in serial sau ceva. Mai bine economisesc bani pentru alta carte. La ce episod esti?

Ema spunea...

@Diana, promit ca ma uit, oricum sunt la zi cu toate serialele pe care le urmaresc, tre sa astept sa apara alte sezoane. :)
@Foxette, stiu ca iti plac recenziile ei, de asta si tu si eu intram aici :)

Viziru Georgiana spunea...

Da, asa este. Legat de serialul The 100, e foarte frumos. Astept sa apara sezon nou la el si la Teen wolf. Serialele mele preferate. Sa nu uitam Game of Thrones, sunt la sezonul 4 ep 8 cred. Am vazut un sezon intreg, aproape, intr-o singura zi. Duminica.

Madalina spunea...

Emanuela si Foxette, va multumesc :) Ma bucur ca v-a placut.
Dupa ce am citit comentariile voastre, vreau sa vad si eu serialul ^_^
Foxette, Teen Wolf e unul dintre seriale mele preferate. Il ador <3

Ema spunea...

@Foxette, eu m-am apucat azi de Supernatural, ca il am in calculator de cand am fost in tara (aici nu pot face download, nu e legal, trebuie sa ma uit online si nu prea a mers bine netul azi). La Game of Thrones sunt la zi, asa cum ti-am mai zis, mai am ultimul episod de vazut, cel aparut azi.

@Mada, cu mare placere, nu te laudam degeaba, sa stii :D. Nu facem aprecieri gratuite :P

Lupu Diana spunea...

@Foxette, eu spun ca in privinta actiunii nu prea sunt schimbari :) Am terminat si eu sezonul 2 si il astept pe 3. Auzisem la un moment dat ca serialul a fost anulat, sper ca nu e asa...
Mada, sa te uiti neaparat, cred ca o sa-ti placa mult :*

Madalina spunea...

Multumesc mult, Emanuela ^_^ Mi-ai amintit de Supernatural. Trebuie sa ajung si eu la zi cu el. Am vazut doar primul sezon si cateva episoade, pe sarite, din alte sezoane. Am ramas in urma cu o multime de seriale.

Diana, multumesc pentru recomandare ^_^ O sa ma apuc de el in vara asta :)

Viziru Georgiana spunea...

@Ema si Mada, si eu m-am apucat de supernatural iarna asta, dar am ajuns sa vad doar primul sezon. Sunt destul de multe episoade si cred ca ma apuc de el la vara. Cat despre Game of Thrones, trebuie sa ajung la zi cu el, sunt la sezonul 4 episodul 9.
@Diana, sper sa nu il anuleze,n-au motive pentru ca e destul de urmarit si ar fi pacat. Oricum, daca anuleaza Teen si nu se intorc cateva persoane din Game of Thrones inapoi, o sa ajung la ideea ca isi bat joc de noi.

Ema spunea...

@Mada, am vazut deja jumatate din primul sezon (cat poti sa vezi intr-o zi? :)) ) si imi place tare mult. Ce-i drept, ma mai sperii, ca sunt fricoasa, dar ma descurc :D

@Foxette, eu am terminat azi GOT. Cred ca aceasta carte dupa care e facut filmul are un scriitor sadic si macabru, caruia ii place sa omoare, si refuleaza aceasta placere in carti, altfel nu-mi explic care e rostul in a omori constant personajele importante :)). Cat pe aci sa o omoare si pe Daenaeris, de unde si gluma aparuta pe internet, cum ca George RR Martin cere refacerea ultimului episod din sezon, ca a uitat sa o omoare :))

Viziru Georgiana spunea...

Hahaha, asta da gluma. Sunt dezamagita ca omoara atatea personaje importante si imi pare rau ca parasesc serialul numai cele la care tin, sa zic asa. Cat despre Jon, chiar vreau sa reapara si vorbesc foarte serios. Avem nevoie de el cu totii.

Madalina spunea...

Eu de asta nu ma uit la GOT. Eu tot timpul ma atasez exact de cei care sfarsesc morti. Inainte sa incep o carte (in special un volum High sau Epic Fantasy, unde personajele de obicei mor pe capete), am obiceiul sa citesc recenzii cu spoilere ca sa aflu cine moare in speranta ca astfel nu ma voi atasa exact de acel personaj (din pacate, metoda aceasta nu functioneaza intotdeauna pentru ca se mai intampla sa uit numele personajelor).
Cel mai rau e cand iubesc o serie si nu pot renunta la ea, iar autoarea incearca din rasputeri sa-mi franga inima in fiecare volum (de exemplu, seria Kate Daniels de Ilona Andrews).

Ema spunea...

@Foxette, tre sa recunosc ca Jon nu e chiar personajul meu preferat, insa ma astept sa apara, macar ca white walker :))

@Mada, stiu despre ce zici... si mie mi se intampla sa ma atasez de personaje si cand se intampla faze de genu e aiurea... De exemplu la Baiatul cu pijamale in dungi am plans intr-un hal la sfarsitul cartii, nu-mi venea sa cred cum s-a terminat :(

Viziru Georgiana spunea...

@mada, stiu cum e. In GOT am senzatia ca directorii si autorul cartilor isi bat joc de noi, din nou si din nou. Nu pot sa cred ca fac asta.
@ema, inca nu am citit cartea aceea, sunt sigura ca o s-o gasesc pe undeva pe net pentru ca din cate stiu are vechime, asta insemnand ca a aparut de ceva timp la noi. Poate vara asta.

Ema spunea...

@foxette, despre ce carte zici? Nu imi dau seama la ce te referi.

Viziru Georgiana spunea...

Despre baiatul cu pijamale in dungi. Mi-ai spus de ea s-o citesc si cand o voi vedea pe net, am de gand sa o pun pe lista pentru vara asta.

Georgiana spunea...

Vreau mult sa citesc cartea asta.Pe langa faptul ca mi se pare ca are o coperta genială,am auzit numai cuvinte de lauda la adresa serialului si mă bucur mult ca a aparut si in Romania.

Romina Gianina spunea...

Eu am fost foarte dezamagita ca a murit Jon in GOT, chiar i-am pus si o floare la cimitirul online =)))

Ema spunea...

@Foxette, da, uitasem ca ti-am zis de ea. E o carte micuta, daca vrei o poti citi online ;)

@Georgiana, spor la citit :D. Si eu astept sa fac rost de ea sa o citesc.

@Romina Gianina, si mie imi placea Jon Snow, dar parca am fost mai tare marcata cand a murit Rob si mama lui. Mi se pare funny faza cu cimitirul online pt personajele din GOT :))

Viziru Georgiana spunea...

Si mie imi place ideea cu cimitirul. E chiar funny si mie mi-a ramas in minte modul in care a murit restul familiei Stark. Mi s-a parut urata rau faza cand ii bagase cutitul in burta iubitei lui Robb, eh... oricum, tot cel mai tare serial ramane.

Ema spunea...

Da, si eu cred ca din tot filmul faza cea mai urata a fost aia... cand i-a omorat prietena si copilul in acelasi timp. Dar nu cred ca e cel mai tare serial, sunt altele mai faine :P

Viziru Georgiana spunea...

Asa e, sunt si altele mai faine. Dar mie imi place destul de mult si apreciez toata munca actorilor si toate cele. Cu toate ca la unele faze chiar exagereaza... dar e okay.

Ema spunea...

Mai, ce-i drept, e mai greu de facut serialul asta decat altele. Dar ca idee, mi-a placut mai mult Dr House. Personaj controversat, plus ca filmul era despre medici, si cum mi-as fi dorit sa fiu medic, imi place sa ma uit la filme pe tema asta :D

Georgiana spunea...

Multumesc Ema!Cum a fost Dr House?Am auzit de el, dar nu l-am vazut încă!

Viziru Georgiana spunea...

@ema nu m-am uitat la serialul asta, nu cred ca o sa ma apuc prea curand de seriale noi, nici macar vara asta.

Ema spunea...

@Foxette, nu e nicio graba, ai tot timpul sa il vezi. S-ar putea sa nici nu iti placa foarte mult acum, are foarte multi termeni din medicina :)

@Georgiana, e fain, e serialul meu preferat pana acum. Uita-te la un episod daca vrei, si daca iti place, te uiti apoi in continuare :)

Georgiana spunea...

Poate o sa incerc vara asta! :) The vampire diaries l-ati vazut?

Romina Gianina spunea...

@ Emanuela pt mine nu a fost un soc asa mare deoarece am prieteni "buni" care au grija sa`mi dea spoilere

Mie Dr House mi s`a parut cam plictisitor dupa 2 sezoane m-am plictisit

Viziru Georgiana spunea...

O sa incerc sa ma uit, poate e ceva fain pe acolo. Aveam de gand sa ma uit la Dexter, iZombie si altele.

Georgiana spunea...

Eu una m-am uitat la primele 4 sezoane si cred ca o sa continui sa ma mai uit,dar sa înceapă vacanta in adevăratul sens al cuvântului caci ma cam streseaza examenele...Vreau sa ma uit si la Ten Woolf

Romina Gianina spunea...

Daca va place GOT s-ar putea sa va placa si Vikings