luni, 8 decembrie 2014

Recenzie Convocarea (Jocul final #1) de James Frey si Nils Johnson-Shelton

Pământ. Acum. Astăzi. Mâine.
Jocul Final e real, Jocul Final a început.
Viitorul e nescris.
Ce va fi va fi.


12 Jucători. Tineri, dar din seminţii străvechi.
Din care se trage toată omenirea.
Şi care au fost create şi alese cu mii de ani în urmă.
De atunci ei se pregătesc neîncetat.
Nu au puteri supranaturale.
Niciunul nu poate să zboare, să transforme plumbul în aur sau să-şi vindece rănile.
Când le sună ceasul, Jucătorii mor. Mor ei, murim şi noi.
Jucătorii sunt moştenitorii Pământului şi ei trebuie să rezolve Marea Enigmă a Salvării.
Unul dintre ei trebuie să reuşească, altminteri vom pieri cu toţii.

Multumesc Editurii Trei pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei.

RECENZIE.
Doisprezece meteoriţi spulberă mai multe locuri de pe suprafaţa planetei, lăsând în urma moarte şi distrugere. În marea de teroare şi chin, doisprezece adolescenţi se desprind dintre oamenii înspăimântaţi şi neştiutori, doisprezece tineri siliţi de o profeţie antică să înfrunte un destin crunt, nemilos şi brutal şi să lupte într-un joc sinistru cu o miză uriaşă. Un trecut învăluit în mister, doisprezece războinici antrenaţi să lupte, să ucidă şi să moară pentru a-şi salva seminţia, un secret înfiorător şi un deznodământ şocant, transforma primul volum din seria Jocul Final într-o lectura năucitoare şi halucinantă, care vă va tăia respiraţia şi vă va ţine cu sufletul la gura de la început până la final.
Naraţiunea volumului alternează la fiecare capitol între cei doisprezece jucătorii, dezvăluind încetul cu încetul trecutul şi planurile acestora şi prezentându-ne modul în care fiecare dintre ei percepe jocul şi întâmplările prin care trec. Portretul fiecărui personaj este detaliat şi unic, scoţând în evidenţă atât trăsăturile fizice ale acestora, cât şi caracterul, personalitatea şi trăsăturile comportamentale ale fiecăruia dintre ei. Toţi sunt inteligenţi, abili, buni strategi şi analişti, toţi au fost antrenaţi şi pregătiţi întreaga viaţă pentru lupta care îi aşteaptă, toţi au deprins încă din copilărie cele mai brutale metode de apărare şi atac, toţi sunt capabili să mânuiască orice tip de armă, sa de descurce în cele mai dificile situaţii şi să înfrunte mai mulţi oponenţi în acelaşi timp. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu este asemănător cu celălalt, niciunul dintre ei nu este ghidat de aceleaşi principii, dar toţi luptă pentru supravieţuire, pentru şansa de a schimba şi influenţa soarta şi viitorul seminţiei din care provin, ştiind că la final doar unul dintre ei va învinge.
Violenţi şi cruzi, sălbatici şi nemiloşi, inocenţi şi vulnerabili, criminali şi salvatori, captivi într-un joc sângeros şi macabru, siliţi să-şi asume responsabilităţi copleşitoare şi să poarte pe umeri soarta omenirii, manipulaţi şi dezbinaţi de promisiuni mincinoase şi de fiinţele misterioase care îi ghidează, învăţaţi să se urască şi să se privească drept inamici, cei doisprezece jucători construiesc alianţe şi relaţii puternice, devin duşmani sau prieteni, ajung să fie răniţi, învinşi sau să moară, dar nu renunţă niciodată la speranţă.
Mi-a fost imposibil să-mi aleg un personaj preferat, pentru că fiecare dintre ei este fascinant. Fie că îţi inspiră teamă, admiraţie sau ura, fie că îi îndrăgeşti sau îi deteşti, treptat te vei ataşa de un grup sau de un luptător solitar şi-ţi vei dori ca aceştia sau acesta să nu piară. Christopher, Jago, Shari, Hilal şi Maccabee au fost printre cei care am sperat că vor supravieţui, că vor depăşi piedicile care le ies în cale, că vor fi salvaţi si că vor trumfa in final.
Keplerii, Fiinţele din Ceruri sau Annunaki, indiferent de numele pe care îl poartă, indiferent cum îi privesc seminţiile, drept zei, extratereştrii sau creatori, pentru mine au devenit, de-a lungul volumului, adevăratul inamic şi personajul negativ al acestei serii. Fiinţele neîndurătoare şi crude care au declanşat un joc al haosului, terorii şi morţii, care îi manipulează şi îi folosesc pe muritorii disperaţi să-şi salveze neamul şi planeta, au pus în mişcare o întrecere care se repetă la câteva zeci de mii de ani şi care aduce de fiecare dată sfârşitul lumii. Ascunşi în umbre, se folosesc de influenţa pe care o au asupra seminţiilor, de legendele acestora şi de monumentele pe care le-au lăsat în urma ultima dată când au vizitat pământul pentru a-i constrânge pe jucători să participe la acest joc, pentru a-i face să creadă că nu se pot opune, că nu se pot răzvrăti şi că nu pot cere nimănui ajutorul.
Un volum despre dragoste, alegeri dureroase, înfrângere şi supravieţuire, un volum care îmbina istoria, ştiinţa şi misterele universului, un volum despre secrete, evoluţie, civilizaţii străvechi şi conspiraţii, Endgame este o poveste fascinantă, întunecată şi tulburătoare, un roman emoţionant, palpitant şi plin de acţiune.

4 comentarii:

alexa ioana spunea...

initial am crezut ca Endgame seamana foarte mult cu Hunger Games, dar se pare ca m-am inselat..
sunt din ce in ce mai nerabdatoare sa citesc si eu cartea asta

Unknown spunea...

Vai, de când îmi doresc Endgame. Mi-ar plăcea mult de tot să o citesc

@alexa si eu am crezut asta la inceput, dar ne-am inselat amandoua.

Mirela spunea...

Neaparat trebue sa citesc si eu cartea, mai ales dupa ce am citit recenzia, pe care pot spune ca o ador.

Viziru Georgiana spunea...

Wow, cu siguranta cartea asta trebuie sa fie trecuta pe urmatoarea mea lista de cumparaturi. Multumesc pentru recenzie.