luni, 15 decembrie 2014

Recenzie Darul lui Jonas de Lois Lowry

Lumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă. Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere.

Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală. Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi. 

Multumesc editurii Art pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Art.

RECENZIE.
Darul lui Jonas este un volum captivant şi provocator, un volum care vorbeşte despre secretele, pierderile şi sacrificiile care se ascund în spatele perfecţiunii, un volum care ne arată cât de uşor ne putem pierde pe noi înşine într-o lume în care totul este controlat şi fiecare alegere ne-a fost răpită înainte de a şti că o putem face.
Jonas locuieşte împreună cu familia lui într-o comunitate idilică, liniştită şi paşnică, în care viitorul fiecărei persoane este atent stabilit încă din copilărie. Regulile stricte, de la care nimeni nu se abate, ghidează mersul vieţii în comunitatea armonioasă, sigură şi ordonată, iar fiecare om este mulţumit de rolul care i-a fost desemnat în societate. Liderii comunităţii, Bătrânii, aleg pentru fiecare persoană în parte partenerul alături de care îşi va petrece viaţa, copii care ii vor fi încredinţaţi şi momentul în care va fi eliberata in Altundeva.
Trecutul nu există, viitorul este dinainte stabilit, fiecare emoţie şi sentiment este lipsit de intensitate, iar suferinţa, violenta şi teama sunt demult uitate. O lume monocromă, în care clima şi temperatura sunt controlate, conflictele sunt suprimate înainte de a izbucni, totul este Uniform, iar liberatatea nu există.
Societatea în care Jonas trăieşte nu evoluează şi nu se schimbă, stagnează, împietrită de reguli şi privată de alegeri, se pierde în încercarea de a crea fiinţe desăvârşite şi o lume perfectă, de a elimina tot ceea ce este diferit şi tot ceea ce ne face umani.
Când Jonas împlineşte doisprezece ani, este ales să devină următorul Primitor de memorie, cel care va păstra toate amintirile omenirii, toată suferinţa, durerea, fericirea şi pierderile îndurate de oameni de-a lungul istoriei.
Povara pe care Jonas este silit să o ducă este copleşitoare şi şocantă şi îi dezvăluie o multitudine de noi sentimente, trăiri şi experienţe. Lumea pe care o descoperă în amintirile pe care Dăruitorul i le impartaseste, îi schimba percepţia asupra vieţii şi îl modelează, făcându-l să se îndoiască de regulile societăţii în care trăieşte, de cei apropiaţi lui şi de justeţea deciziilor luate de liderii comunităţii. Inteligent, curios, blând şi curajos, Jonas este un personaj de care cititorul se ataşează cu uşurinţă, un băiat puternic, care se răzvrăteşte împotriva lucrurilor pe care le consideră greşite şi care alege să piardă totul pentru a salva o singura fiinta.
Unul dintre minusurile acestui volum este faptul că autoarea a ales să se concentreze pe modul în care preluarea amintirilor îl influenţează pe Jonas, preferând să lase în plan secund dezvoltarea lumii create, conturarea mai profunda a personalitatilor personajelor principale si întrebările pe care cititorul şi le pune despre societatea în care Jonas trăieşte, despre modul în care Uniformitatea a fost obţinută şi aplicată, despre motivul pentru care toate amintirile au fost şterse şi toate sentimentele au fost înlăturate.
Cu toate acestea, Darul lui Jonas ramane un volum puternic, care vorbeste despre consecintele nebanuite pe care le poate avea fiecare alegere si despre modul in care acestea pot schimba cursul vietii sau chiar al lumii. Finalul deschis si vag lasa la alegerea cititorului viitorul lui Jonas si al lui Gabe, permitandu-ne sa interpretam sfarsitul volumului drept un nou inceput sau drept lipsit de speranta.

6 comentarii:

Mirela spunea...

Pare destul de interesanta cartea, si chiar mi-ar placea sa o citesc.....este cumva si film?

iri spunea...

am si eu cartea si vreau s-o citesc neaparat :D

Madalina spunea...

Mirela, da, cartea a fost ecranizata anul acesta :) Filmul se numeste The Giver.

Unknown spunea...

Am văzut filmul si mi-a plăcut foarte mult. După mi-am cumpărat și cartea, dar încă nu am citit-o, doar am răsfoit-o. Recenzia ta o pune într-o altă lumina decât cea în care o vedeam eu.

Viziru Georgiana spunea...

WOW, Darul lui Jonas, pare a fi o carte care merita. Imi plac genul asta de carti, asemanatoare (intr-un fel) cu Jocurile Foamei sau Divergent. Mi-ar face placere sa o citesc.
Multumesc pentru recenzie!

Mirela spunea...

Multumesc, in mod sigur o sa vad si filmul, dar mai intai o sa citesc cartea