sâmbătă, 14 mai 2016

Recenzie Îngeri căzuți (Penryn și Sfârșitul lumii #1) de Susan Ee

Au trecut șase săptămâni de când Îngerii Apocalipsei au coborât pe Pământ pentru a distruge lumea modernă. Bandele de răufăcători sunt stăpânii zilei, iar spaima și superstițiile cei ai nopții.

Când îngerii războinici răpesc o fetiță neajutorată, sora ei Penryn, în vârstă de șaptesprezece ani, e hotărâtă să facă orice să o salveze.

Orice, în afară de a încheia un pact cu un înger inamic.

Împreună cu Raffe, un luptător rănit și fără aripi, pe care îl salvează, Penryn pornește într-o călătorie plină de pericole pentru a-și regăsi sora și în timpul căreia cei doi protagoniști trebuie să se sprijine unul pe celălalt ca să poată supraviețui.

“Acțiune, ritm alert, scene terifiante: Îngeri căzuți e o carte pe care trebuie să o citiți.“ Entertainment Weekly

“Îngeri căzuți are tușe realiste, viziuni de coșmar, personaje bine construite, atmosferă și o scriitură puternică.“ Publishers Weekly

Susan Ee a mâncat mezze în cetatea veche a Ierusalimului, a făcut surf în apele calde ale Costa Ricăi și și-a prezentat filmul de scurt-metraj la un festival important. Toată viața a fost pasionată de science-fiction, fantasy și horror, mai ales dacă au un strop de romance. O vreme a fost avocat, dar adoră să fie scriitoare pentru că această meserie îi descătușează imaginația.


RECENZIE.
În orasul pustiit și distrus în care găștile cutreieră străzile în timpul zilei, îi prădează și atacă fără milă pe supraviețuitorii, iar îngerii descind din cer in timpul nopții ucigându-i sau răpindu-i pe toți cei care le ies in cale, Penryn are dificila sarcina de a-și proteja sora paralizată și mama bolnavă de schizofrenie. După urgia adusă de îngeri asupra pământului, în speranta că vor găsi în afara orașului un loc în care să fie in siguranță, Penryn și familia ei încearcă să scape din ruinele celei care a fost cândva casa lor. Dar când nimeresc în mijlocul unei confruntări violente între ingeri, iar sora lui Penryn este răpită. aceasta decide să-l ajute pe îngerul rănit rămas în urmă și sa-l oblige să o ducă la fortareata îngerilor, unde Paige este captivă.
Întunecat, dramatic și obsedant, Angelfall este cel mai bun volum despre îngeri pe care l-am citit. Autoarea a creat o lume terifiantă în care îngerii nu sunt protectorii și gardienii oamenilor, ci ființe înfioratoare și periculoase a căror frumusete fizică se află în antiteză cu faptele pline de cruzime și atrocitățile pe care le săvârșesc. Violenți și nemiloși, aceștia au ucis milione de oameni și au transformat lumea odată civilizată într-o ruină devastată. într-un câmp de luptă unde doar cei lipsiți de îndurare îndrăznesc să pătrundă.
Penryn este una dintre cele mai impresionante eroine pe care le-am întâlnit în volumele young adult. Inteligentă, puternică, curajoasă și loială, Penryn nu se teme să-i înfrunte pe cei care i-au rapit sora și e dispusă să facă orice sacrificiu pentru a o salva pe aceasta. Devotamentul și altruismul de care dă dovadă Penryn este emoționant și înduiosator. Sfâșiată între teama că nu-și va mai găși sora, grija față de mama dispărută și groază că îngerul în care și-a pus încrederea o va trăda, Penryn străbate o lume dezolantă refuzând să renunțe la speranță și la o salvare aproape imposibilă.
De-a lungul volumului, am apreciat faptul că Penryn nu se lasă distrasă de atracția fizică pe care o simte față de Raffe, este conștientă că alianța lor este temporară și că acesta îi este dușman, chiar daca sunt momentan siliți să se ajute unul pe celălalt. Penryn nu a ezitat niciodată să-i reproșeze lui Raffe faptele pe care îngerii le comit, cruzimea și brutalitatea acestora, și să-l învinuiască pentru starea în care se află lumea, pentru distrugerile și crimele săvârșite de el și de ceilalti îngeri. Realistă și directă, Penryn demonstrează de la bun început că loialitatea ei este alături de oameni și că nu are niciun fel de iluzii că Raffe ar putea fi diferit de ceilalți îngeri.
Raffe, îngerul agnostic, arogant și misterios, care se îndoieste de motivul pentru care îngerii au fost trimiși pe pământ și care își dorește cu disperare să-și recupereze aripile, ascunde o mulțime de secrete. După ce vreme de mii de ani i-a vânat și i-a ucis pe nephilimii rezultați din relațiile dintre îngeri și oameni, Raffe se vede pus în situația de a se alia cu o ființă fragilă și vulnerabilă, care îi dovedește însă, clipă de clipă, că puterea unui om nu stă în forța fizică ci în abilitatea de a nu renunța niciodată la speranță. Uimit de curajul, perseverența, devotamentul, grija și dragostea nețărmuită pe care Penryn i-o poartă surorii ei, Raffe descoperă pentru prima dată tăria de caracter, puterea de sacrificiu, bunătatea și noblețea unui suflet uman. Silit să asiste la încercările pe la Penryn le înfruntă, la suferința pe care aceasta o îndură și la încrâncenarea cu care străbate lumea devastată de cei asemenea lui, Raffe își dă seama că cel lipsit de apărare în fața atracției pe care o simte este chiar el.
Legătura dintre Raffe cu Penryn se dezvoltă încet și natural, în timp ce se chinuie să găseasca adăpost și să supraviețuiască în lumea sumbră macinată de razboi și băntuită de orori inimaginabile care se ascund în întuneric. Relația lor este realistă, matură si emotionanta și evoluează treptat de la ură și teamă, la neîncredere și îndoiala, până la respect și atașament. Conversațiile pe care cei doi le poartă sunt înțesate de replici spirituale, sarcastice și amuzante, dar totodată tulburător de sincere, care te fac să-i îndrăgești pe cei doi protagoniști și să-ți dorești să izbândească în provocările la care sunt supuși.
Palpitant, plin de acțiune și suspans, Angelfall este genul de volum la care te gândesti zile întregi după ce-l citești, un volum care te șochează, te îndurerează și te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină. Finalul devastator îți frânge inima și îți taie respirația silindu-te să privești cu groază experimentele repulsive, nefirești și mutante făcute de îngerii care dovedesc încă o dată că în spatele perfecțiunii angelice se ascunde o minte macabră, creatoare de abominații și lipsită de îndurare.
Fascinant și spectaculos, înzestrat cu personaje memorabile și o poveste de dragoste intensă și emoționantă, Angelfall este un roman superb, o lectură excepțională de neuitat.

6 comentarii:

Madeline spunea...

Vai Doamne, sunt atat de entuziasmata pentru acest volum! Uneori ma intristez ca nu pot sa citesc si carti "serioase", dar cartile ma ajuta sa ies din anonimat si din viata asta banala si naspa uneori.
Am intrat pe blogul tau pentru ati multumi, in primul rand, pentru recenzia seriei Lux, de la tine stiu de ea, nu cred ca am comentat ceva, dar m-am apucat sa o citesc iar in 4 zile am terminat deja doua volume. Pentru tine probabil ca e mult timp, pentru mine e un goal.
Super blog! Super recenzii! La cat mai multe!

Madalina spunea...

Madeline Michayla, îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase :) De câte ori citesc un comentariu ca al tău mă emoționez. Părerile tale și ale celorlalți comentatori de pe blog sunt foarte importante pentru mine și sunt cele care mă determină să continui să scriu recenzii, în speranța că vă voi convinge să citiți cărțile pe care eu am ajuns să le îndrăgesc ^_^
Atât seria Lux, cât și seria Penryn și Sfârșitul lumii sunt printre cele mai frumoase și mai captivante serii pe care le-am citit. Îți recomand cu drag Îngeri căzuți :)

Unknown spunea...

Foarte frumoasă recenzie. Dar am o întrebare, ști cum se numește următorul volum sau dacă a apărut măcar. Chiar acum am terminat cartea și vreau sa știu de unde pot lua volumul 2.

Cipryan spunea...

Este mai mult decat prematur sa spui poveste de dragoste ”intensa si emotionanta” intrucat nu s-a intamplat nimic de genul intre personajele principale, decat cateva priviri si actiuni de salvare reciproca...

Madalina spunea...

Ancuta, volumul 2 nu a fost încă publicat la noi, dar îl poți găsi în limba engleză :) Se numește End of Days.

Cipryan, pentru mine a fost intensă și emoționantă. Nu e nevoie să se întâmple nimic fizic pentru ca o iubire să fie intensă (deși a existat un sărut). Iar scenele de la final au fost foare intense și emoționante pentru că oglindeau perfecte sentimentele pe care le nutresc unul pentru celălalt protagoniștii.

Unknown spunea...

Am citit acest volum si mi-a placut extrem de mult,nici nu aveam idee de el si mai ales ca e publicat de atatia ani in engleza,azi incep si volumul 2,sper sa fie la fel de interesant ca primul.