marți, 3 mai 2016

Recenzie Furia Roșie (Furia Roșie #1) de Pierce Brown

În viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare. Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă. La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare.

Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.

Pierce Brown s-a născut în 1988 în Colorado, dar a trăit în peste opt state din America, petrecându-şi copilăria construind ascunzători şi capcane pentru verişorii lui.
Furia Roşie, carte apărută pe când autorul avea 26 de ani şi primul volum dintr-o trilogie SF dedicată revoluţionării unei societăţi abuzive care stăpâneşte întreg Sistemul Solar, l-a consacrat pe tânărul scriitor drept viitoarea mare speranţă a literaturii pentru tineret.

Mulțumesc Grupului Editorial Art pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat. Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Grupului Editorial Art.

RECENZIE.
Un roman nemaipomenit pe care l-am citit pe nerăsuflate, Furia Roșie este o lectură impresionantă și cutremurătoare, un volum întunecat și violent, care îți trezește sentimente intense și de care te vei putea desprinde abia la final, după ce ai parcurs alături de protagonist un drum presărat cu pericole, încercări mortale, pierderi dureroase și sacrificii.
Scriitura captivantă, scenele șocante și brutale, societatea fascinantă creată de autor, inspirată din cultura romană și greacă și personajele complexe contribuie la crearea unui volum uluitor, încărcat de acțiune și răsturnări de situație, care îți taie respirația.
Manipulați, mințiți și terorizați, Roșii sunt sclavi fără să știe, se zbat la limita dintre viață și moarte și încearcă să supraviețuiască într-o lume care îi condamna la pierire mult prea devreme. 
Un erou marcat de uciderea soției sale, un tânăr însetat de răzbunare, un băiat furios care a învățat din copilărie ce înseamnă chinul, suferința, foametea și nedreptatea, Darrow este un personaj uimitor, care evoluează constant de-a lungul volumului și care se transformă dintr-o flacără care arde la început mocnit într-o torță care aprinde totul în cale, într-o armă a dreptății și într-un simbol menit să-i inspire pe cei lipsiți de speranță.
Călit de munca aspră și primejdioasă din minele marțiene și marcat de cicatrici interioare și exterioare, frânt, distrus și renăscut din propria cenușă, Darrow devine încetul cu încetul, într-un mod tulburător și agonizant, un Auriu, un zeu printre cei perfecți, un lider printre cei obișnuiți să conducă. Darrow nu este un erou perfect, ci un personaj care are îndoieli și temeri, un personaj care comite greșeli și face alegeri teribile, un personaj pe care, în ciuda defectelor sale, îl apreciezi și îl admiri, uneori șocat de deciziile sale sau mișcat de pierderile îndurate. Tăria de caracter de care dă dovadă Darrow și alianțele pe care le construiește de-a lungul volumului scot la iveală strategul iscusit care își plănuiește fiecare pas, războinicul neînfricat care înfruntă orice inamic fără să ezite și spionul care pătrunde fără teamă printre dușmani.
Personajele secundare cu personalități bine definite și caractere diferite sunt unice și impresionante. Sevro este unul dintre personajele care nu te-ai aștepta să supraviețuiască, cu atât mai puțin să triumfe. Replicile amuzante și încărcate de sarcasm, modul sfidător în care își înfruntă inamicii, nebunia pe care o afișează cu nonșalanță, lipsa de teamă demonstrată în confruntări, viclenia, inteligența și loialitatea de care dă dovadă conturează un personaj incredibil și foarte bine construit.
Fabulos și palpitant, Furia Roșie este un volum extraordinar, care combină scene neîntrerupte de acțiune, momente emoționante, clipe înfiorătoare, trădări și personaje remarcabile într-o poveste care te ține cu sufletul la gură de la început până la final.

Un comentariu:

Viziru Georgiana spunea...

E genul meu de carte. De ceva timp imi creste pofta de carti clasice, dar nu spun niciodata 'nu' unei carti fantasy sau ce fel de gen este. Niciodata nu am putut sa le asez pe categorii.
PS: Imi plac mult pozele pe care le-ai ales. Se potrivesc foarte bine. <3