duminică, 3 ianuarie 2016

Recenzie Jumătate de rege (Marea Sfărâmată #1) de Joe Abercrombie

„Mă voi răzbuna pe ucigașii tatălui meu. Am jurat!“

Prințul Yarvi a jurat să recâștige tronul pe care nu și l-a dorit vreodată. Dar mai întâi trebuie să supraviețuiască cruzimilor, lanțurilor și apelor dure ale Mării Sfărâmate. Și toate acestea cu o singură mână bună.

Înșelatul ajunge înșelător.

Mic și slab în ochii tatălui său, Yarvi rămâne singur într-o lume în care nu contează decât forța brută și sângele rece. El nu poate mânui o sabie sau ține un scut, așa că trebuie să își ascută mintea ca pe o armă.

Trădatul ajunge trădător.

În jurul lui Yarvi se strânge o frăție care îl va ajuta să devină omul care trebuie să fie pentru a înfrunta toate intrigile și a răzbi în misiunea lui.

Uzurpatul va ajunge, la rândul lui, uzurpator?

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Romanele fantasy au fost întotdeauna unele dintre preferatele mele, iar de-a lungul timpului, pe măsură ce descopeream noi povești fascinante cu eroi puternici și curajoși, m-am îndrăgostit de acest gen care te atrage în lumi magice, întunecate și uluitoare, desprinse parcă din negura timpului, în care pericolul pândește la orice pas, iar izbânda este a celor care nu renunță niciodată la luptă.
Jumătate de rege este unul dintre cele mai impresionante volume fantasy pe care le-am citit, un roman epic captivant și palpitant, o poveste despre onoare, datorie, speranță și răzbunare.
Yarvi este fiul cel mic al regelui, fiul care și-a petrecut întreaga viață ascuns printre umbre, fiul umilit și batjocorit din cauza malformației congenitale cu care s-a născut. Obișnuit să fie privit cu dezgust de curteni, devenit o țintă pentru tatăl și fratele mai mare, Yarvi și-a dedicat fiecare clipă liberă studiului, dorindu-și să devină preot și păstrând pe cât posibil distanța de tronul însângerat pentru care au murit atâțîa dintre strămoșii săi. Inteligent și perspicace, prudent și iscusit, Yarvi a studiat filosofia, istoria și limbile vorbite în jurul Mării Sfărâmate, a învățat tainele plantelor medicinale și s-a pregătit asiduu pentru ziua în care va putea da testul pentru a deveni preot.
Într-o lume în care doar cel mai puternic războinic triumfă și doar cel mai neîndurător supraviețuiește, Yarvi își folosește istețimea în locul scutului, vigilența în locul sabiei și blândețea în locul brutalității.
Când tatăl și fratele lui sunt trădați și uciși, Yarvi este silit să devină rege și să urce pe Jilțul Negru, locul singuratic și rece de care s-a temut toată viața. Prins într-o conspirație care îi va răpi libertatea și tot ceea ce prețuiește, trădat și transformat în sclav, Yarvi va fi nevoit să se bazeze pe iscusința sa pentru a supraviețui și pentru a se răzbuna pe cei care au uneltit să-i ia tronul.
Yarvi este unul dintre cei mai puternici eroi pe care i-am întâlnit în volumele fantasy. În ciuda diformității fizice care îi face imposibilă folosirea mâinii stângi, în ciuda faptului că nu este un bun luptător sau un spadasin de excepție, Yarvi reușeste să țeasă în jurul lui o plasă de intrigi și deșertăciune, să-și trasforme dușmanii în aliați, să transforme fiecare dezavantaj într-un avantaj, să supravițuiască în cele mai dure condiții, să învingă în cele mai dificile bătălii și să strângă în jurul lui oameni uniți de loialitate și onoare.
Evoluția lui Yarvi de-a lungul volumului, schimbările prin care acesta trece, transformarea dintr-un băiat înspăimântat, vulnerabil, slab, singuratic și retras într-un tânăr viclean care își răpune dușmanii fără milă, într-un luptător care nu se sfiește să înjunghie pe la spate și într-un strateg care își plănuiește fiecare mișcare pentru a-și zdrobi rivalii, conturează un personaj imperfect, dar complex, un antierou care comite greșeli, care uneori ezită și se teme, care uneori își dezamăgește prietenii, dar care perseverează, luptă și învinge în ciuda sorților potrivnici, în ciuda amenințărilor care îl împresoară din toate părțile, 
Treptat, Yarvi învață să-și domine atât demonii interiori, cât și inamicii, își acceptă slăbiciunile și se folosește de ele pentru a-și manipula adversarii, face sacrificii pentru a-si indeplini jurământul, uneltește și trădează pentru răzbunare.
Personajele secundare sunt la fel de bine construite și de impresionante ca și Yarvi. De la Sumael, o tânăra sclavă încrezătoare în forțele proprii, temperamentală, curajoasă și directă, la Jaud, văslașul blând, răbdator și onorabil, care își dorește doar să se întoarcă acasă, la misteriosul, înfricoșătorul și înzestratul spadasin Nimic, care nu se teme de moarte, ci o întâmpină cu brațele deschise, până la regina Laithlin, cea mai puternică și mai temută femeie din regat, Joe Abercrombie creează personaje memorabile și desăvârșite, care devin punctele forte ale volumului.
Replicile amuzante și sarcastice completează și îmbogățesc fiecare scenă a romanului, iar atmosfera întunecată, răsturnările de situație și bătăliile sângeroase contribuie la crearea unor momente încărcate de tensiune și șocante. 
Ritmul alert, provocările pe care le înfruntă Yarvi și tragediile care îl maturizează, comploturile și luptele pentru putere, relația de prietenie sinceră și devotată dintre protagoniști, elementele care ne duc cu gândul la vikingi și lumea zugrăvită de autor, parțial descoperită în acest volum, conturează un roman intens și plin de acțiune, o lectură tulburătoare și încărcată de mister, care te ține cu sufletul la gură de la început până la final.

12 comentarii:

Simona Stavar spunea...

Oo sună bine :) Am zărit și cuvântul "vikingi" pe acolo deeeci <3

Ema spunea...

Yeeei, o alta recomandare draguta :D. La cat mai multe carti citite si recenzii faine anul acesta, Mada! :)

Unknown spunea...

Yupiiii! Super recenzia! Cartea o am pe lista, cat de curand o cumpar si eu.

Viziru Georgiana spunea...

wow, frumoasa recenzie! Ma face sa vreau sa citesc cartea foarte mult. Imi place povestea la nebunie!

Simona Stavar spunea...

Cum e noul an, fetelor? Cu ce vă delectați la început de 2016? :)

Unknown spunea...

E o carte scrisa de Joe Abrecombie, normal ca e geniala :))

Ema spunea...

Georgiana, cum merg cartile pentru scoala? :))
Simona, anul asta am terminat Fata din tren si Second life, acum termin Pe cand eram o opera de arta. N-am citit prea mult in ultimele zile. Primele doua carti le-am citit in primele 5 zile, apoi in urmatoarele am avut o gramada de lucru...

Viziru Georgiana spunea...

Simona, pentru inceput am de gand sa termin cartile pentru scoala. Viata la tara si Morometii. Iar apoi cred ca o sa termin toate cartile pe care nu le-am citit de la mine din biblioteca. Dar tu?
Ema inca nu m-am apucat =))). E draguta Pe cand eram o opera de arta? Am auzit de ea.

Ema spunea...

Georgiana, nu e chiar in stilul lui obisnuit. Ma asteptam sa fie mai ok. A avut foarte multe descrieri, foarte multe ganduri interioare si m-a cam plictisit. Am inceput-o acum mult timp, apoi am citit altceva, iar am revenit si tot asa. Intr-un final am terminat-o :)

Viziru Georgiana spunea...

Am si eu cateva carti care sunt incepute si nu le-am terminat. Una dintre ele este volumul 1 din Divergent. Vreau sa citesc toata seria una dupa alta.

Ema spunea...

Eu am terminat-o pana la urma. Singura carte pe care nu am terminat-o din tot ce am citit vreodata e O zi din viata lui Ivan Denisovici, de Aleksandr Soljenitz. Insa am asa impresia ca daca o citesc acum, o sa imi placa, avand in vedere ca e despre lagare si in ultima vreme chiar am citit pe tema asta. Atunci mi s-a parut plictisitoare.
Legat de Divergent, asa e, e mai bine sa le citesti pe toate :)

Viziru Georgiana spunea...

Mai nou folosesc goodreads destul de mult si am vazut multe pareri pozitive despre aceasta carte si chiar mi-ar placea sa o citesc. Anul asta am multe carti in wishlist.