sâmbătă, 17 octombrie 2015

Recenzie Răzvrătirea (Eve #3) de Anna Carey

O fascinantă aventură distopică, petrecută în 2032, la 16 ani după ce un virus mortal a şters aproape întreaga populaţie de pe faţa Pământului.

Evocativă, romantică și uneori înspăimântătoare, Eve este o trilogie captivantă, cu o eroină de neuitat.

În spectaculoasa încheiere a epopeii de iubire şi sacrificiu scrisă de Anna Carey, Eve trebuie să aleagă pe cine să abandoneze, pe cine să salveze şi împotriva cui să lupte.

Când şi-a pierdut sufletul-pereche, pe Caleb, Eve a simţit că lumea ei a pierit. Acum, captivă în palat, mireasă şovăielnică şi prinţesă nefericită, Eve simte că întreaga ei viaţă este o minciună.

Tot ce o determină să continue este amintirea lui Caleb şi revoluţia declanşată de el. Eve plănuieşte să distrugă Noua Americă, începând cu capitala: Oraşul de Nisip. Va izbuti ea oare să clădească o lume nouă, liberă, când va fi chemată să comită actul suprem de răzvrătire, să-l ucidă pe propriul ei tată, regele?

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Leda.

RECENZIE.
Acum câțiva ani am citit primul volum din seria Eve, volumul care avea să mă facă să devin o cititoare pasionată de distopii și cel în paginile căruia am descoperit o lume fascinantă și totodată înfricoșătoare, care m-a impresionat și înduioșat profund. Răzvrătirea sfârșește seria în acelasi stil inconfundabil cu care ne-a obișnuit Anna Carey, purtându-ne într-o călătorie palpitantă și plină de acțiune, presărată cu primejdii și emoții intense, scene sfâșietoare și rasturnări de situație șocante, printr-o lume în care speranța este singura arma împotriva nedreptății,
Eve este un personaj pe care l-am îndrăgit din primul volum și care, de-a lungul seriei, a evoluat și a devenit mai puternic, mai înțelept, mai încrezător în forțele proprii și mai matur. Fata inocentă, fragilă și vulnerabilă de la început s-a transformat într-o tânără conștientă de pericolele pe care trebuie să le înfrunte și de sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru a îzbândi, într-o femeie dură și de neînduplecat care refuză să dea înapoi și să renunțe la luptă.
Cu toate că este îndurerată și rănită de pierdea lui Caleb, Eve devine o forță de neoprit, o eroină care își asumă orice risc pentru a le salva pe fetele rămase prizoniere și pentru a produce o schimbare în lumea teribilă în care trăiește.
Însetată de răzbunare și decisă să ducă la bun sfărșit revoluția pentru care Caleb și-a dat viața, Eve este hotărâtă să facă orice este necesar pentru a-i proteja pe cei dragi ei si pentru a nu-i permite tatălui ei să mai distrugă și alte vieți.
De-a lungul volumului am empatizat cu Eve, i-am simțit deznădejdea, teama și furia, am înțeles alegerile dificile pe care a fost forțată să le facă, am suferit alaturi de ea și am sperat că la sfârșit binele va triumfa.
Răbdarea, blăndețea și loialitatea lui Charles, faptul că o apără, o protejează necondiționat pe Eve și îi este alaturi la nevoie m-au făcut să mă atașez de acesta și să-mi doresc ca și el să aibă parte de un final fericit.
Cu toate că uneori am crezut că relația acestuia cu Eve ar putea deveni mai apropiată în timp, am apreciat iubirea de nestrămutat pe care Eve i-o poartă lui Caleb si faptul că este fidelă memoriei acestuia. I-am simțit lipsa lui Caleb în acest volum și m-a întristat fiecare moment în care Eve mai pierdea o persoană la care ținea, fiecare moment de singurătate și de teama, de nesiguranță și disperare în care Eve tânjea după bărbatul pe care nu îl putea uita, în care era nevoită să lupte singură pentru viitorul ființei care o lega pentru totdeauna de Caleb.
Personajele secundare impresionează prin tăria de caracter, curajul și determinarea de care dau dovada, prin altruism, devotament și prin lupta neostenită pentru libertate.
Scenele tulburătoare, momentele încărcate de tensiune și clipe emoționante conturează un volum despre despre dreptate, sacrificiu și dragoste, despre caractere puternice, marcate de lumea în care trăiesc, de încercările şi experienţele prin care trec, care luptă fără încetare pentru convingerile lor.
Scriitura fluidă și captivantă, provocările și pericolele cu care se confruntă Eve și intriga atent construită transformă Răzvrătirea intr-o lectură întunecată și explozivă, care completează o serie de neuitat.

30 de comentarii:

Ema spunea...

N-am stiut ca e asa faina seria asta, auzisem doar asa de ea, nu foarte multe. Pare interesanta :).

Viziru Georgiana spunea...

Da, cateodata unele carti sunt atat de frumoase, dar nu le fac publicitate necesara. Asa au facut la Spulbera-ma :(

Ema spunea...

La Eve au facut, dar nu imi amintesc sa fi auzit foarte multe de primele doua volume. Oricum, poate nu stiu de ele si pentru ca inainte de acum un an si ceva nu intram pe bloguri, ma uitam doar pe site-urile editurilor pentru noutati sau tineam cont de ce mi se recomanda.

Viziru Georgiana spunea...

Mda, le-au facut. Tin minte ca Eve a fost una dintre primele carti pe care le-am descoperit la Leda =)

Ema spunea...

Eh, pe atunci citeam mai mult literatura clasica, mai putin ce aparea. Intre timp am ajuns sa le apreciez si pe astea noi :). Dar oricum, nu se compara cu Rosu si negru (Stendhal) sau Muntele vrajit (Thomas Mann). Sa inteleg ca tu ai citit primele volume din Eve?

Viziru Georgiana spunea...

Nu. Voiam sa le citesc, dar le-am tot amanat. Ar fi urat din partea mea daca ti-as spune ca n-am auzit pana acum niciuna din cele doua carti spuse de tine? :]

Ema spunea...

Eee, nu e foarte grav, ca esti clasa a 9-a. Astea sunt doua carti mai grele, se citesc prin a 10-a, a 11-a :). Unii nu le citesc deloc :D. Legat de Eve, mai bine, le citesti pe toate odata. Dar le ai pe primele doua?

Viziru Georgiana spunea...

Nup, mereu le-am amanat si am spus ca le cumpar data viitoare. Legat de scoala, acum am de citit Viata la tara.

Ema spunea...

Pff, ma abtin :)). Unele lecturi obligatorii din liceu m-au facut sa vreau sa citesc literatura straina :D

Viziru Georgiana spunea...

Pare naspa rau cartea asta. Dar oricum trebuie s-o citesc. La testul din Mara am luat 9 si chiar nu ma astptam sincer =)))

Ema spunea...

Nu m-am referit in special la asta... desi mie nu mi-a placut in mod special. Sunt insa unele lecturi obligatorii foarte plictisitoare... o adevarata teroare la 14-15 ani. Mara ti-a placut?

Viziru Georgiana spunea...

N-am citit toata cartea Mara, dar mi-a placut. Adica a fost simpatica si normala. Nimic exagerat. Mi-a palcut de Mara pentru ca isi punea mereu copiii pe primul loc, asa cum face o mama adevarata.

Ema spunea...

Dar cum de n-ai citit-o pe toata? Nu voiai sa stii cum se termina, ce se intampla in continuare? Eu pana acum n-am reusit sa termin o singura carte, si aia in liceu. In general, chiar daca am mai intalnit carti care sa nu imi placa, tot le-am terminat. Revenind, singura carte care nu mi-a placut deloc si n-am terminat-o: Aleksandr Soljenitin - O zi din viata lui Ivan Denisovici ... cea mai plictisitoare carte ever (cel putin asa am perceput-o atunci).

Viziru Georgiana spunea...

Pai stiam deja ce se intampla. Am lucrat fise de lucru in clasa si stiam tot ce se intampla in ea si nu imi mai venea sa o citesc cand deja stiam ce se intampla.

Ema spunea...

Am inteles, fisele de lucru din clasa au fost spoilere :)). Te inteleg atunci :D. Ti-ar placea sa fie lectura obligatorie carti ca Eve, nu? :D

Viziru Georgiana spunea...

Ahaha, da, am primit spoilere. Si mi-ar placea foarte mult daca Eve ar fi pentru scoala. Din unele carti ai de invatat lucruri frumoase. Nu conteaza ca sunt scrise de clasici sau de autori contemporani.

Ema spunea...

Eh, sa nu exageram, eu glumeam cu Eve :P. Cred intr-adevar ca ar trebui incluse carti din care ai ce invata, dar nu toate cartile contemporane merita. Ma refer la subiecte care chiar te invata ceva, nu la carti cu vampiri, varcolaci sau carti care au ca subiecte doar dragostea :D. Sper ca nu ti se pare ca sunt rea ca zic asta.

Viziru Georgiana spunea...

Nu esti rea, ai dreptate. Nu ma refeream la cele cu vampiri sau varcolaci pentru ca acelea sunt doar de fictiune si conteaza mai mult povestea decat mesajul sau ceva. Nu toate merita, intr-adevar.

Ema spunea...

Ma bucur ca suntem de acord :D. Unele carti sunt bune doar de relaxare, sau de invatat o limba straina, cum fac eu cu Marc Levy. Cartile lui sunt f usor de citit, nu zic ca nu imi plac povestile, dar nu toate au asa un substrat. Pentru mine, sunt numai bune pentru citit in franceza, dar la fel de bune in acest scop sunt si povestile pentru copii :))

Viziru Georgiana spunea...

Da, sa stii ca poti invata o limba staina foarte bine citind. Eu asa am facut cu engleza. Am citit chestii pe net, pe tumblr, citate, cautam in dictionar unde nu stiam sau imi explica o prietena si apoi am sarit la citit carti sau povestioare scurte.

Georgiana spunea...

Engleza mea se datoreaza tot internetului,in mare parte!
Nici eu nu am citi inca Eve desi am auzit ca e o distopie grozavă!Sper sa ii vina rândul curand!
@Ema eu chiar acum citesc Rosu si negru!Am citit primul volum weekend-ul trecut caci am avut mai mult timp liber,iar acum m-am apucat de al doilea (am editia noua,in doua volume,cartonate,de la editura Art si care arata super,plus ca le-am luat de la scoala la un pret foarte bun).Literatura clasica!Chiar mi-am propus sa citesc si cate o carte din acest gen,ca sa ii spun asa,macar o data la ceva timp

Simona Stavar spunea...

Hmm si eu am auzit destul de multe pareri bune despre aceasta serie, in special acest volum, care a devenit destul de popular in ultima vreme. Probabil daca as avea mai mult timp si mai putine carti in asteptare m-as apuca de ea :)

Georgiana spunea...

Si mie imi este chiar foarte cunoscuta aceasta serie datorită blog-urilor pe care le urmăresc si peste tot am auzit numai de bine!Am vrut sa ma apuc de ea vara trecuta,doar ca ceea ce m-a facut sa renunț a fost faptul ca trebuia sa o citesc in format pdf,iar de fiecare data cand am vrut sa o cumpăr am renuntat in favoarea altor carti care mi se păreau mai tentante la vremea respectivă!Poate o sa ma apuc totusi de ea,mai ales acum ca s-au publicat toate volumele!

Simona Stavar spunea...

@Georgiana, te inteleg :)) Nici eu nu prea sunt adepta cartilor in format electronic; prefer sa tin cartea in mana, sa o "simt", ca sa fiu mai poetica =))

Georgiana spunea...

Stiu sentimentul,Simona!De aceea si eu evit pe cat posibil sa citesc in format electronic,desi,ca sa fiu sinceră,prima mea serie si cea care m-a facut sa iubesc sa citesc,am citi-o in format electronic,si anume Twilight!Am procedat astfel deoarece văzusem toate filmele,care imi placusera foarte mult,iar cand am aflat ca exista si carti am fost cea mai fericită din lume,mai ales ca le-am gasit gratuit pe internet!Asta a fost prin clasa a 7 a si de aici a inceput totul....

Simona Stavar spunea...

Aww ce poveste draguta :) Eu una sincer consider ca filmele nu s-au ridicat la inaltimea cartilor, desi au fost si ele destul de bune...

Georgiana spunea...

Aww... Multumesc! :))
Mie mi-a placut foarte mult primul film!L-am vazut de foarte multe ori si am iubit si inca iubesc orasul Forks,caci mie imi place ploaia foarte mult :))
Ultimul film nu mi-a prea placut nici mie!Am considerat ca au fost prea multe scene,care puneau cartea intr-o postura proasta!
A..Si la A doua carte am plâns,New Moon!Si eu nu obisnuies sa plâng atât de des la carti!Adica atunci a fost prima data si mi s-a mai intamplat asta si la Experiment :))
Dar in schimb,nu am plans la film :))

Simona Stavar spunea...

Ah, nici nu mai stiu cand am plans ultima oara la o carte :))))) Dar sincer ma astept sa plang macar putin la "Hotul de carti" :)) Parca parca am plans si la film nu stiu sigur :)) Eu din contra, plang mai des la filme :)))

Oh waiiit am plans anul asta la o carte :))) Un roman despre atentatul cu bomba nucleara de la Hiroshima, care analiza trairile catorva supravietuitori :( Foarte trista :(

Georgiana spunea...

O!Am facut vreo doua referate despre Hiroshima!Trist,intr-adevar! :(
La filme nu am plâns niciodata,poate pentru ca nu prea obisuiam sa ma uit singură ci cu prietenele sau cu cineva din familie :))

Simona Stavar spunea...

Ah, n-am vazut niciun film despre Hiroshima, dar ma tenteaza... Oricum eu una am plans la niste detalii, sau nu stiu cum sa le numesc, pe care sunt absolut sigura ca filmul nu le-ar fi putut ilustra.