duminică, 20 septembrie 2015

Recenzie Băiatul Echo de Matt Haig

Audrey s-a înconjurat mereu de cărţi şi muzică, filosofie şi visuri. E ceea ce o deosebeşte de fiinţele Echo, nişte maşinării misterioase, lipsite de emoţii, alcătuite în aşa fel încât să semene cu fiinţele omeneşti şi să servească stăpânilor umani.

Daniel e un Echo, dar e diferit de cei din specia lui. Simte o puternică legătură cu Audrey; un sentiment pe care n-a fost programat să-l aibă şi pe care nu şi-l poate explica.
Dar e hotărât să încerce.
O poveste zguduitoare despre iubire, pierdere şi ceea ce ne face cu adevărat umani.

„Noi urma să fim o lume a noastră, un univers în doi, şi asta era bine. De fapt, era incomparabil mai bine decât un univers al unuia singur.
Ea însemna totul.
Ea însemna speranţă, teamă, iubire şi durere.
Ea era cât se poate de vie. Iar a fi viu înseamnă a avea posibilităţi şi incertitudini. Viaţa este ceva iraţional, iar iraţionalul nu poate fi cartografiat. De aceea, în fiecare
viaţă, în fiecare viaţă adevărată, există o încrengătură de alte vieţi, ca în grădina potecilor ce se bifurcă despre care citisem cândva. Să iubeşti pe cineva este un proces
prin care îl ajuţi pe celălalt să găsească cea mai bună variantă dintre vieţile posibile şi să o trăiască."

Daca v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei.
Multumesc Editurii Trei pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Un roman emoționant și tulburător, Băiatul Echo este un thriller science fiction palpitant, plin de acțiune și de răsturnări de situație, a cărui acțiune se desfășoară într-un viitor alternativ în care tehnologia și știința au evoluat atât de mult încât au dus la crearea unor forme de viață artificială, lipsite de emoții. 
Lumea în care se desfășoară acțiunea este complet diferită de cea în care trăim acum. Luna a fost colonizată, schimbările climatice au afectat puternic planeta, făcând ca unele zone să devină imposibil de locuit, iar oamenii sunt serviți și protejați de androizi care copiază înfățișarea umană.
Audrey Castle este o adolescentă care locuiește în nordul Angliei împreună cu părinții ei într-o casă aflată deasupra apei. Tatăl ei este un tehnofob și unul dintre cei mai cunoscuți protestatari anti androizi, iar unchiul ei este proprietarul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de androizi din lume.
Audrey este un personaj puternic și interesant, o fată forțată să se confrunte cu o pierdere devastatoare, care încearcă, în ciuda temerilor ei, să descopere adevărul despre ceea ce s-a întamplat cu părinții ei.
Suferința, mâhnirea și singurătatea acesteia, conturează un personaj realist cu care cititorul empatizează, un personaj inteligent, curajos și perseverent, dar totodată vulnerabil și de neconsolat. Împovărată de preconcepțiile ei, Audrey încearcă să se adapteze într-o lume nouă și să înțeleagă ființele pe care până acum le-a privit cu suspiciune și neîncredere.
Daniel este un Echo în vârstă de doar câteva luni, conceput să arate ca un băiat de șaisprezece ani. Diferit de toți ceilalți androizi, Daniel este capabil de emoții și sentimente, simte durerea și este avid de cunoaștere, iar acest lucru îl determină să-și pună întrebări despre locul său în lume și despre ceea ce este el. Daniel simte nevoia să o protejeze și să o salveze pe Audrey de pericolul în care se află, încearcă să-i câștige acesteia încrederea și să o prevină de amenințarea care o pândește.
Volumul este narat din perspectiva ambelor personaje, capitolele alternând între acestea și scoțând în evidență diferențele și similitudinile dintre cei doi.
Intriga atent construită, lumea uluitoare creată de autor și viitorul înfiorător imaginat de Matt Haig transformă Băiatul Echo într-un roman foarte frumos scris și descriptiv, de care cu greu te poți desprinde.
Un volum despre puterea speranței, teamă de singurătate și de necunoscut, pierderi dureroase, trădare, iubire, evoluție și compasiune, care atinge teme precum discriminarea și prejudecățile, Băiatul Echo ne provoacă să ne gândim la dilema etică reprezentată de transformarea unor ființe în sclavi și la impactul pe care îl poate avea inteligența artificială asupra viitorului nostru.

13 comentarii:

Viziru Georgiana spunea...

Baiatul Echo e de foarte mult timp, pe lista mea si cred ca o sa mai fie pe ea ceva timp. =( Am atatea carti pe care le vreau

Unknown spunea...

Am citit cartea asta si mi-a placut mai mult decat ma asteptam. Chiar merita!

Simona Stavar spunea...

@Foxette, de când am văzut-o în Wishlist-ul tău îmi doresc și eu foarte mult să citesc această carte, mai ales datorită faptului că este e dostopie și pe mine chiar mă atrage acest tip de cărți.
Superbă recenzie, Mădălina!

Mili spunea...

Am citit cartea cu cateva luni in urma, dar mi-a placut foarte mult. Nu este genul meu, dar viata, emotia, si tristetea au fost tulburatoare. A fost interesant sa descoper puncte diferite de vedere si actiunea din viitor, toate aceste aspecte m-a determinat da spun ca, trebuie sa mai citesc.
Ai atins punctele esentiale si chiar ma bucur ca ti-a placut. Era si pacat sa nu o citesti mai ales ca esti pe subiect.

Viziru Georgiana spunea...

@simona, ma bucur ca te-am molipsit si pe tine cu cartea asta atunci =)))
@mili, mersi mult pentru minirezumat, acum chiar ca vreau sa o citesc :((

Simona Stavar spunea...

@Foxette, sunt curioasa acum... Cum ti se pare la liceu ? :> (scuze pentru off-topic =)))

Ema spunea...

Imi place mult cartea. Am auzit mai demult de ea, daca nu ma insel aparuse cand a fost Bookfest-ul, numai ca era "un pic" cam scumpa acolo... asa ca am zis ca o sa o iau cand mai scade un pic pretul.
@Foxette, cred ca tu mi-ai zis prima data de ea, acum ceva timp :D

Mari spunea...

Pare o carte cu un subiect interesant. Eu sunt la vanatoare de carti SF si fantasy si recenzia ta m-a facut sa pun cartea pe lista mea de viitoare achizitii.

Ema spunea...

@Mari, intotdeauna recenziile lui Mada te conving sa citesti cartea respectiva. E imposibil sa nu te atraga :P

Viziru Georgiana spunea...

Mie cartea asta mi se pare super, de cand a aparut chiar.

Ema spunea...

Foxette, probabil pentru ca se bazeaza pe o idee noua, interesanta :D

Unknown spunea...

Sunt pe la pagina 150 si visez numa' roboti!visez ca sunt un echo!

Unknown spunea...

Speram că gif-urile sunt din filmul cărții .Chiar mi-ar placea sa vad și o ecranizare.