duminică, 28 septembrie 2014

Recenzie Mincinoşii de E. Lockhart

O familie frumoasă şi distinsă.
O insulă privată.
O fată vulnerabilă şi îndrăgostită.
Un băiat curajos, plin de pasiune.
Un grup de patru prieteni, Mincinoşii, a căror prietenie se dovedeşte a fi distructivă.
O revoltă. Un accident. Un secret.
Minciună după minciună.
Dragoste adevărată.
Adevărul.

Citeşte Mincinoşii. Şi dacă te întreabă cineva cum se sfârşeşte, minte, pur şi simplu.

„Bine-aţi venit la minunata familie Sinclair.
N-avem niciun criminal.
N-avem niciun dependent.
N-avem niciun ratat.
Familia Sinclair e compusă din indivizi atletici, înalţi şi frumoşi. Suntem democraţi, cu avere, din tată în fiu.
Nu contează dacă unul dintre noi e îndrăgostit până la disperare, absolut până la disperare.
Atât de îndrăgostit încât trebuie luate măsuri la fel de disperate.
Nimeni n-are nevoie de nimeni.
Nimeni nu greşeşte vreodată.
Trăim, cel puţin pe durata verii, pe o insulă privată, în apropiere de linia de coastă din Massachusetts.
Poate că asta este tot ce trebuie să ştiţi."

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza.
Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Mincinosii este o poveste emotionanta si tulburatoare, despre legaturile dintr-o familie, despre secrete dureroase, prima dragoste, greseli, penitenta si iertare, dar totodata este povestea unui razboi al vointelor, al orgoliilor, al egoismului, un razboi condus de un parinte manipulator, care isi invrajbeste fiicele, fortandu-le sa lupte pentru aprobarea, averea si afectiunea lui. Un razboi caruia ii cad victime copiii, prinsi la mijloc intr-un paienjenis de intrigi, planuri si certuri, captivi intr-o lume a egoismului si avarismului, din care nu stiu cum si nu pot evada fara a fi infranti.
Cele 260 de pagini ale romanului se citesc cu rasuflarea taiata, pe masura ce reconstruiesti pe baza indiciilor subtile pe care ti le ofera autoarea, puzzle-ul care ascunde misterul din spatele tragediei care a zguduit vietile membrilor familiei Sinclair.
Stilul unic si poetic, dar totodata intunecat si straniu in care a fost scris volumul, propozitiile fragmentate, incarcate de subinteles, figurile metaforice care contribuie la atmosfera melancolica, capitolele care alterneaza intre prezent si trecut, momentele tensionate si scurtele povestiri care fac analogie intre viata familiei Sinclair si basme, transforma Mincinosii intr-o lectura captivanta, intensa si impresionanta.
Interactiunile membrilor familiei Sinclair sunt realist portretizate, atat relatiile dintre parinti si copii, cat si cele dintre copiii care infrunta impreuna neintelegerile care intervin intre adulti.
Loialitatea, sinceritatea si afectiunea care ii leaga pe cei patru prieteni, disperarea cu care tanjesc dupa libertate si dorinta de a fi acceptati care ii defineste, te fac sa te atasezi de personajele volumului si sa-ti doresti ca acestia sa aiba parte de un final fericit. 
Poate tocmai din acest motiv, fapta acestora mi s-a parut cu atat mai atipica, mai neasteptata si mai socanta cu cat acestia nu s-au lasat atrasi in conflictul dintre parintii lor si si-au pastrat demnitatea si decenta in fata certurilor si a incercarilor de manipulare, care i-ar fi putut indeparta sau dezbina.
Din pacate, modul in care Cady, Mirren, Gat si Johnny aleg sa abordeze, in cele din urma, problemele din familia lor, comportamentul iresponsabil si tragedia pe care o provoaca involuntar, evidentiaza tipologia adolescentului imatur si impulsiv, care dramatizeaza mult prea mult orice situatie, care refuza sa priveasca situatia in ansamblu, sa astepte o solutie rationala si care, intr-un moment de nechibzuinta sau poate disperare, isi distruge iremediabil propria viata, dar si pe a celor din jur. 
Finalul este umbrit de drama care ar fi putut fi evitata si de sentimentul de neputinta care il incearca pe cititorul silit sa se confrunte cu o pierdere atat de brutala. O lectura socanta, o lectie de viata cutremuratoare, Mincinosii este un volum care ne reaminteste cat de devastatoare pot fi uneori consecintele faptelor noastre si cu cata usurinta, o clipa de nesabuinta, poate frange viitorul.

5 comentarii:

alexa ioana spunea...

ador editura Trei
cartile scoase de ei sunt din ce in ce mai bune. imi doresc foarte mult a citesc "Mincinosii", cat si alte romane publicate de ei

Unknown spunea...

Nu am mai citit o astfel de carte pana acum dar descrierea este simpla si in acelasi timp ma face sa vreau sa citesc cartea.Dupa parerea mea,familia Sinclair pare perfecta la prima vedere dar acest gen de familie ascunde multe secrete.
Nu se afla pe lista mea de lecturi dar acum mi-am schimbat parerea.

Unknown spunea...

O recenzie faina, mi-a dat de inteles ca si cartea e la fel si de asemenea, emotionanta.. keep up the good work ;)

Ema spunea...

Am terminat cartea azinoapte, mi-a placut tare mult, insa m-a lasat cu un gust amar. Asa cum ai descris tocmai bine, sentimentul avut a fost cel de neputinta... Anyway, faina recenzia, ai cuprins exact elementele esentiale din carte, fara insa a face spoiller.

Unknown spunea...

unde pot viziona filmul?