luni, 31 august 2015

Recenzie Hoțul de Megan Whalen Turner

Hoţul spune povestea antrenantă şi plină de aventură a lui Gen, un tânăr gata să-şi câştige cu orice preţ faima, şi pe care nici zeii nu-l vor opri. El nu mai vrea să fie un hoţ oarecare, ci îşi doreşte ca numele lui să stea alături de cel al lui Eugenides, zeul protector al tuturor hoţilor. Şi gândurile lui nu se opresc aici. Așa că fură sigiliul regelui şi se laudă cu isprava prietenilor de prin crâşme, urmărind pas cu pas să ajungă cât mai aproape de rege, chiar dacă asta înseamnă să îndure neajunsurile închisorii şi să străbată ţinuturi potrivnice într-o călătorie plină de neprevăzut.

Riscă totul pentru a-şi atinge scopurile, şi nici magul din Sounis, nici chiar regele însuşi nu-şi dau seama când ajung să fie simple unelte în planurile celui care pune la cale cel mai mare furt din istoria omenirii. 

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza. Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
De la începutul volumului, nu am putut scăpa de senzaţia că în spatele fiecărei acţiuni a protagonistului se află un înţeles ascuns, iar de-a lungul capitolelor, pe măsură ce misterul se adâncea şi ne erau dezvăluite informaţii despre trecutul lui Gen, am încercat să descifrez puzzle-ul identităţii acestuia.
Megan Whalen Turner a creat în Hoţul o lume originală şi captivantă, o lume a secretelor şi conspiraţiilor, în care elemente moderne şi fantasy se împletesc armonios cu zeităţi şi legende inspirate din cultura şi mitologia grecească.
Narat din perspectiva lui Gen, un hot aflat în închisoare pentru furtul sigiliului regal, volumul urmăreşte aventurile acestuia şi drumul plin de peripeţii pe care îl străbate în căutarea unui artefact care i-ar putea aduce graţierea. Eliberat din temniţă de Magul regelui din Sounis, Gen este silit să pornească alături de acesta, ucenicii săi şi un soldat, într-o călătorie primejdioasă, de-a lungul a trei regate, pentru a fura o piatră preţioasă care îi conferă posesorului dreptul la tronul ţinutului Eddis.
Volumul progresează lent, pe măsură ce Gen se reface după lunile de privaţiuni petrecute în închisoare şi încearcă să descopere destinaţia misterioasă spre care se îndreaptă împreună cu însoţitorii săi. Prins în jocurile pentru putere ale unui rege crud, Gen se vede nevoit să ducă la bun sfârşit o misiune periculoasă, care ar putea declanşa începerea unui război şi distrugerea păcii greu obţinute dintre regatele Sounis, Eddis şi Atollia.
Gen este un personaj complex, cameleonic şi diferit de eroii pe care i-am întâlnit în volumele fantasy. Dacă la început avem impresia că Gen este doar un hot necugetat, arogant, lăudăros şi leneş, treptat descoperim mici indici strecurate printre rânduri care ne dau de înţeles că acesta este mult mai mult decât ceea ce pare la prima vedere. Sub aparenţa tânărului nepăsător şi oportunist, de ale cărui aptitudini de hot ne îndoim în permanenţă, Gen este un erou inteligent, ingenios şi abil, un bărbat onorabil, curajos şi altruist. Conştient de limitele şi slăbiciunile sale, calculat şi perspicace, Gen plănuieşte cu atenţie fiecare pas pe care îl face, îşi manipulează însoţitorii cu subtilitate şi le distrage atenţia de la adevăratele lui planuri.
Personajele secundare sunt interesante, realiste, cu personalităţi diferite şi bine conturate. Relaţiile dintre acestea sunt în continuă schimbare, trecându-se de la neîncredere la prietenie, de la dispreţ la respect, de la indiferentă la loialitate. Autoarea pune accentul pe dezvoltarea personajelor, pe provocările pe care aceştia le înfruntă şi pe modul în care pericolele prin care trec îi determină să se privească într-o cu totul altă lumină.
Cea de-a doua parte a romanului este încărcată de suspans şi răsturnări de situaţie, iar acţiunea se desfăşoară într-un ritm mult mai alert decât până acum.
Intriga atent construită în capitolele precedente, atenţia la detalii, replicile amuzante şi interacţiunile dintre personaje tranforma Hoţul într-un volum imprevizibil şi surprinzător. un volum în care nimeni şi nimic nu este ceea ce pare. 

20 de comentarii:

Simona Stavar spunea...

Hmm pare foarte interesantă această carte :) Îmi place foarte mult cum ai descris personajul principal. Chiar mă tentează recenzia ta. Ecranizare există cumva? Pozele din articol îmi par cunoscute oarecum... De unde sunt?

Madalina spunea...

Nu, volumul nu a fost ecranizat. Imaginile sunt dintr-un serial britanic numit Merlin, bazat pe legendele Arthuriene :) Merlin a fost difuzat si la noi de AXN.

Viziru Georgiana spunea...

Imi place cum suna si mi-ar placea sa o citesc. Imi place sa citesc genul asta de carti, bazate pe mitologia greceasca, cu zei si tot felul, chiar daca nu am citit nimic de acest gen. Totusi, ma atrage subiectul asta. Ideea ca sunt trei regate coduse fiecare de catre un rege, pare foarte interesanta. Iar curiozitatea pe care o am fata de Gen si planul lui misterios, ma face sa vreau sa pun cartea pe wishlist. Minunata recenzie, Mada!

Simona Stavar spunea...

@Mădălina, am auzit de serial și știu că am urmărit la un moment dat secvențe dintr-un episod. Acum înțeleg de ce îmi părea cunoscut. Cred că voi încerca să-l caut pe net ca să-l urmăresc integral.
@Foxette, într-adevăr mitologia greacă e foarte interesantă. Țin minte că atunci când eram mai mică îmi plăcea să citesc informații, legende etc. despre obiceiurile, zeii lor etc.

Madalina spunea...

Multumesc mult, Foxette :) Ma bucur ca ti-a placut recenzia.

Simona, Merlin este unul dintre serialele mele preferate. Ti-l recomand cu drag :)

Ema spunea...

Mada, imi place mult recenzia ta. De fapt, mereu imi plac recenziile tale si citindu-le imi maresc lista de "to read". Nu te tenteaza gandul de a scrie carti? Ca la cat de fain scrii, sigur ai avea succes. :D

@Foxette, si mie imi plac chestiile legate de mitologie, am citit Legendele Olimpului de vreo 3 ori cand eram mica :))
@Simona, e fain serialul, o sa iti placa. :)

Viziru Georgiana spunea...

Pana acum nu m-am uitat ma merlin. Astept GOT si cred ca o sa mai astept ceva timp. :(
@ema, ai dreptate. As citii cu mare drag una din cartile lui Mada daca s-ar apuca de scris. <3 E atat de frumoasa cartea de ai citit-o de 3 ori?

Simona Stavar spunea...

@Emanuela, și eu am citit Legendele Olimpului când eram mică, prin primară dacă nu mă înșel, dar nu mai știu mai nimic din carte :))
Și, Mădălina, fetele au dreptate, o carte scrisă de tine ar fi genială :D

Ema spunea...

@Foxette, daaa, toata mitologia e acolo, e scrisa ca un fel de poveste asa <3.
@Simona, eu imi amintesc din carte pentru ca mi-a placut mult si pentru ca am mai intalnit in diverse filme referiri la zeii din Olimp :)

Madalina spunea...

Va multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur foarte mult ca va plac recenziile mele ^_^ Nu m-am gandit niciodata sa scriu o carte pentru ca intotdeauna pasiunea mea a fost lectura. Prefer sa citesc si nu sa scriu :) De fapt, nici recenzii nu prea imi place sa scriu pentru a tot timpul am impresia ca nu reusesc sa exprim suficient de bine cat de mult imi place o carte :)

Madalina spunea...

Emanuela, te rog sa-mi trimiti datele tale:) Nu am primit inca mail-ul tau.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, ce fain. Mi-ar placea sa citesc ceva de genul. Dar de vreme ce n-am cartea o sa ma multumesc cu wikipedia =))
@Mada stiu cum e. Ai senzatia ca oricat de mult ai edita si rescrie si modifica, nu ti se pare perfect, dar cand vezi ca cititoriilor le place e super fain pentru ca iti da incredere in tine sa continui. <3

Ema spunea...

@Mada, merci pentru reminder, aveam impresia ca am trimis (prea multe pe cap in perioada asta). Te inteleg cu scrisul, si mie imi place f mult sa citesc, nu sa si scriu, diferenta dintre noi este ca tu chiar scrii fain, eu si daca incerc nu reusesc :D

@Foxette, tu chiar poti gasi multe carti faine, pentru ca ai un avantaj fata de mine: ai acces la biblioteca scolii si la biblioteca judeteana in curand. Si cel putin la cea judeteana (sau oraseneasca, nu stiu exact ce o sa ai) gasesti multe carti bune :). Ai doar putina rabdare.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, cea mai mare biblioteca de la noi e bibloteca judeteana Ion Minulescu si e foarte mare. Din cate stiu trebuie sa locuiesti in oras sa poti face card sau ceva sa iei carti, iar eu locuiesc la tara, inafara orasului. Nu stiu daca este permis. Dar o sa ma interesez. Mereu cand trec pe acolo vreau sa intru dar n-am gasit timp.

Simona Stavar spunea...

Oh, cat timp a trecut de cand nu am mai imprumutat o carte de la biblioteca mare, a orasului... sa tot fie vreo... trei ani, cred. De la bilbioteca scolii am luat doar asa vreo 2-3 carti pe an de care aveam nevoie pe la romana intr-o anumita zi... In rest am mai imprumutat de la colegi si, in majoritatea cazurilor, le-am cumparat pentru ca ador sa am in biblioteca mea cartile care chiar mi-au placut (sau cele pe care stiu ca o sa trebuiasca sa le mai rasfoiesc pentru bac =))).
Da, as avea de unde sa aleg, pentru ca este mare si dotata biblioteca - are si aparitii mai noi - daaar... hmm... nu stiu, imi place sa citesc cartea mea :> Ma simt asa de fericita cand termin o carte si ma duc sa o asez in biblioteca ... si tot asa pana cand se mai umple un raft =))

Ema spunea...

@Foxette, daca e biblioteca judeteana si tu locuiesti pe raza judetului, poti imprumuta carti de acolo, e ok. Si eu locuiam la tara si puteam imprumuta. :)

@Simona, nu intotdeauna poti stii dinainte daca o carte iti place sau nu, doar de aia o citesti. Eu citeam cu mare placere carti de la biblioteca, pentru ca toata perioada liceului am citit cam cate 2-3 carti pe saptamana, mi-ar fi fost imposibil financiar sa cumpar atat de multe carti. :)

Simona Stavar spunea...

Într-adevăr, sunt cazuri în care suntem dezamăgiți de anumite cărți chiar dacă am auzit păreri bune despre ele, dar de obicei, cel puțin așa mi se întâmplă mie, cărțile a căror recenzii/rezumate etc. îmi fac o impresie bună, ajung să-mi placă extrem de mult. Din cauza asta nu prea cumpăr cărți fără să mă informez foarte bine înainte cu privire la subiectul pe care îl abordează. Și te înțeleg, să știi. Nici eu nu mi-aș fi permis să cumpăr chiar atât de multe, dacă aș fi avut timp să citesc atât de mult, ceea ce nu s-a prea întâmplat, cel puțin până acum. În timpul anului școlar, încărcat de teme, teste etc. și veșnicele lecturi obligatorii de la română, nu pot să citesc mai mult de o carte pe săptămână, sau o dată la două-trei chiar, în funcție și de numărul de pagini, dimensiunea font-ului etc.

Viziru Georgiana spunea...

ema, sper sa pot imprumuta. Dar acum am ce citii. Probabil sa iau carti pentru scala ca Mara sau clasici romanesti. Acum vreau sa citesc majoritatea cartilor scrise de Paulo Coelho. Cum ar fi: Veonika se hotaraste sa moara, 11 minute si altele. Acum mai am 40 de pagini din Alchimistul si o termin. Sper ca azi pentru ca e superba.
Voi ce mai cititi, fetelor?

Simona Stavar spunea...

Momentan citesc "La sud de graniță, la vest de soare" de Haruki Murakami, care mi-a fost recomandată de mai multe ori și chiar eram curioasă să văd cum e - deși prima carte a lui Murakami pe care am citit-o, "În noapte" m-a cam dezamăgit. Până acum îmi place și deja mi-am mai trecut în Wishlist încă două cărți de-ale autorului.
Am citit acum vreo 4 ani "Alchimistul", nu mai țin foarte bine minte subiectul, dar știu că nu m-a impresionat atât de mult cât mi-aș fi dorit; aveam așteptări chiar foarte mari de la ea... Dar, cine știe... Poate așa gândeam doar la momentul respectiv... Poate dacă aș fi citit-o acum mi-ar fi plăcut mai mult.

Ema spunea...

@Foxette, ai reusit sa imprumuti pana acum? :)
@Simona, cum ti s-a parut cartea lui Murakami? Ai terminat-o?