luni, 20 iulie 2015

Recenzie Mireasma nopții de Andrea Calogero Camilleri

O persoană a dispărut cu câteva miliarde de lire, proprietatea localnicilor din Vigata. Urmează înca o dispariție și povestea se complică. Montalbano, inspectorul atât de pasionat de munca sa, trebuie sa facă lumina.

Încercând să descâlcească întâmplările, declanșează o anchetă la care participă întreaga echipă, cunoscută din celelalte romane. Mergând pe urmele infractorilor, descoperă un scenariu nebănuit.

„Cred ca mare parte din succesul lui Montalbano tine tocmai de faptul ca nu e un supraom. Poate fi vecinul tau de palier. Prin comparatie cu Maigret, care nu are varsta, Montalbano imbatraneste. Nu doar pentru ca anii trec, ci si pentru ca toate anchetele sale, cu tot raul si oroarea pe care le implica, au o influenta asupra lui, imbatranindu-l si mai mult. La fiecare ancheta, cativa ani in plus il apasa pe umeri. Montalbano nu-i o reflecxie a societatii, e un om al vremurilor sale, care reactioneaza fata de societatea actuala ca orice om de bun-simt.“

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Întotdeauna am fost pasionată de literatura polițistă, de romanele pline de mister și acțiune pe care le-am citit cu plăcere încă din copilărie. De la Arsene Lupin, la Miss Marple, Sherlock Holmes sau Hercule Poirot, eroii romanelor polițiste se bazează pe instinct, logică, intuiție și deducție pentru a aduna indicii și pentru a elucida cazuri complicate și periculoase, înfruntând în același timp nenumărate primejdii și asasini lipsiți de scrupule.
Mireasma nopții introduce un nou personaj în galeria detectivilor de excepție, comisarul Salvo Montalbano, un inspector carismatic, excentric și morocănos, care își folosește umorul sardonic, iscusința și abilitățile de anchetator pentru a descâlci ițele cazurilor sale.
Acțiunea volumului se desfașoară pe coasta însorită a Siciliei, într-un orășel de obicei liniștit, care acum este zdruncinat de dispariția directorului unui fond de investitii care acoperea o schemă piramidală. În ciuda anchetei desfașurate de poliție, Gargano nu a fost înca găsit, iar banii care aparțineau locuitorilor din Vigata au dispărut fara urmă și fără posibilitatea de a fi recuperați. Decis sa descopere ce s-a întîmplat cu Gargano, comisarul Montalbano începe o investigație pe cont propriu, sperând să dezlege misterul care inconjoară cazul.
Un comisar autoritar și inteligent, cunoscut pentru capacitatea de a rezolva cele mai dificile cazuri, Montalbano este un personaj fascinant și ingenios, un detectiv onest, loial, îndrăzneț și cinic. Sincer și direct, Montalbano nu ezită să spună ceea ce gîndește, să-și sfideze șefii sau să încalce regulile pentru a descoperi adevarul și pentru a înclina balanța în favoarea celor cinstiți. Salvo nu este un personaj perfect, dar este un erou realist, un apărător al celor nedreptățiți, care își acceptă defectele, nu se teme să-si asume riscuri și iși iubește slujba.
Scriitura descriptivă, îmbogatită prin utilizarea dialectului sicilian și a regionalismelor, peisajele pitorești, replicile amuzante, scenele pline de suspans și intriga complexă scot în evidență talentul remarcabil al autorului si transformă romanul lui Camilleri într-o lectură excelentă, care se citește cu ușurință și rapiditate.

33 de comentarii:

Alexandra B. spunea...

Roman poliţist. Întotdeauna mi-a placut genul ăsta de cartii. Ador romanele cu Sherlok Holmes, iar de Agatha Christie doar o carte mi-a placut cu adevartat (nu ma judeca 😄), si anume "Zece negri mititei".Am citit mai multe, dar parca nu m-au prins in actiune ca asta. Imi place misterul si drumul parcurs de investigator spre adevar, si mereu incerc sa-mi dau seama inaintea personajului cine ii faptasul.
Si cartea de faţă pare interesanta si plina de mister. Sper sa o citesc si eu in curand. 📖📖📖

Madalina spunea...

Alexandra, eu sunt o mare fana si a serialelor politiste. Preferatul meu e Sherlock, urmat de Midsomer Murders, Poirot si Marple. Pe langa acestea ma mai uit si la cateva procedurale :)))
Din punctul meu de vedere, un roman sau un serial politist e bun doar daca nu pot sa-mi dau seama cine e faptasul. Imi place sa fiu surprinsa si sa nu stiu pana la final, cand ne dezvaluie detectivul, cine e vinovatul. Daca imi dau seama inaintea detectivului sunt dezamagita de carte sau film.
Cred ca tot datorita pasiunii pentru mistere ador si romanele urban fantasy. Eroinele au tot timpul de rezolvat un caz complicat si de infruntat un asasin periculos.

Georgiana spunea...

Imi place mult recenzia si sunt sanse mari sa-mi placa si cartea,mai ales ca eu am o slăbiciune pentru romanele politiste,desi nu am citit mai mult de 5 :))
Oricum,toate au fost de la Agatha Christie si nu pot sa spun ca m-au dezamăgit.
In legătură cu seriale sau filme politiste,nu prea am vazut si nici nu stiu ce sa cred despre ele :)

Heoise75 spunea...

Este inedit sau o republicare? Parca nu mi-e cunoscut titlul. editiile de chiosc se gasesc acum la 5 lei.

Madalina spunea...

Georgiana, iti recomand cu drag serialele politiste pe care le-am mentionat mai sus :) Sunt atat de bune incat dau dependenta, in special Sherlock si Midsomer Murders.

Heoise75, Mireasma noptii a fost publicat de Editura Nemira luna trecuta (in 22 iunie).

Georgiana spunea...

Mădălina,mersi mult,chiar am de gand sa vizionez cel putin unul vara asta! :)

Alexandra B. spunea...

Mădălina. Clar ca suspansul face totul. De multe ori incerc, dar de prea putine ori reusesc sa-mi dau seama cine e faptasul. Atunci cand detectivul il desluseste ma ia prin surprindere si ma intreb cum a reusit. Mi-ar placea sa ma prind prima, dar de obicei mie imi scapa ce un detectiv bun nu pierde din vedere. Si sunt de acord cu tine, poate daca as stii dinainte cine ii faptasul nu m-ar mai interesa atat finalul si carte ar fi prea previzibila. Midsomer Muders nu l-am incercat inca, dar cred ca am sa o fac. Mai facut curioasa si presimt ca o sa-mi placa.

Madalina spunea...

Georgiana si Alexandra, vizionare placuta si abia astept sa aflu ce parere aveti despre serial :)

Ema spunea...

Si mie imi plac romanele politiste, dar sora-mea le adora. Numai de-astea citeste. De la ea stiu si de serialul Midsomer Murders, ne uitam impreuna cand eram in liceu :). Faina recenzia ta, parca vreau si eu sa stiu rezolvarea cazului. :D
Ai citit Reclama ucigasa, scrisa de Dorothy Sayers? Cred ca face parte tot dintr-o serie, mie mi-a placut tare mult.

Madalina spunea...

Nu am citit Reclama ucigașă, dar îți mulțumesc pentru recomandare :) Îmi plac foarte mult romanele polițiste și tot timpul sunt bucuroasă când primesc recomandări de noi volume ^_^

Viziru Georgiana spunea...

Nu am citit romane politiste pana acum. Am doua carti din seria neagra de la trei, Toamna si Piaza rea dar nu le-am citit inca. Nu stiu ce sa zic.. nu sunt genul meu, dar poate cu timpul o sa imi schimb parerea. Poate o sa citesc o carte care ma va face sa le iubesc pe toate de acest gen.

Ema spunea...

@Mada, ma bucur ca reusesc sa iti recomand si eu ceva ce n-ai citit :)). Sa te intreb de Oscar si Tanti Roz? :D

@Foxette, si eu le am pe cele doua de la Trei, dar nu le-am citit, am mai multe de fapt din colectia aia. Pe mine nu e ca nu m-au atras, ca de aia le-am cumparat, am dat o data o comanda mare si am luat multe din colectia aia, insa mereu am altele care ma atrag mai mult...

Viziru Georgiana spunea...

@ema eu le-am luat de la chiosc. Am dat 10 lei pe amandoua. Nici eu nu cred ca o sa le citesc prea curand. Profesoara mea de romana imi spusese ca ii plac cartile politiste si ma gandisem sa i le dau ei. Oscar si Tanti Roz <3

Ema spunea...

@Foxette, eu le-am luat de pe Elefant.ro, cred ca tot atat era o carte cand am dat comanda. Cum de nu i le-ai mai dat? :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema pai cand imi spusese mie ca ii plac cartile politiste, era vara si nu am mai vazut-o ca i le dadeam. Tu ce carte mai citesti acum?

Ema spunea...

@Foxette, Intrebari si teste pentru obtinerea permisului de conducere auto :)). In ultimele zile numai asta am citit :D

Viziru Georgiana spunea...

@ema, poate in ultimele saptamani. O sa te descurci sunt sigura de asta. Poate daca o sa ne intalnim vreodata o sa ma plimbi cu masina. =))

Ema spunea...

@Foxette, cam da, in ultimele saptamani :D. Dar imi place, abia astept sa am permis si sa pot conduce pe strada, nu doar in parcare la Auchan :))))

Viziru Georgiana spunea...

@ema, ma bucur. Sunt sigura ca o sa-l iei cu felicitari. Ti-ai mai cumparat carti in ultima vreme in franceza?

Ema spunea...

@Foxette, sala o iau, la traseu mi-e teama :). Nu le cumpar in franceza, merg la biblioteca si imprumut, e super ok, ca are multe carti faine :). Am gasit toate cartile lui Marc Levy, Lui Guillaume Musso, lui Eric Emmanuel Schmitt, plus seriile cu vampiri.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, ce fain. Si mie mi-ar placea daca as gasii cartile lui Levy in romana la mine in oras la biblioteca.

Ema spunea...

@Foxette, esti sigura ca nu sunt? Sunt carti destul de cunoscute, trebuie sa fie.

Madalina spunea...

Nu mă intreba de Oscar și Tanti Roz :))) Stă cuminte pe Kindle, iar eu fac tot ce pot să o evit de teama finalului. De fiecare dată când citesc spoilere, dacă aflu că se întâmplă ceva rău cu personajele, evit luni de zile cartea.
De exemplu, acum sunt innebunită după seria Kate Daniels de Ilona Andrews, dar trag de timp până mă apuc de volumul șase pentru că am citit o mulțime de spoilere care m-au convins că o să ajung să-l urăsc pe personajul principal masculin. Ilona Andrews e o autoare genială. Îți frânge inima în fiecare volum, dar e atât de frumos și de captivant volumul încât, deși te temi pentru personajele tare preferate, nu te poți abține să nu citești și următorul volum. Mi-a ucis un personaj preferat, l-a torturat și mutilat pe personajul pe care îl iubesc cel mai mult după eroină, iar acum mă gândesc cu groază la ce mai urmează să se întâmple. Și totuși, ador seria, iar eroina e my all time favorite.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, sunt sigura ca o ii gasesc cartile. Sau le cumpar. Cate carti ai citit de la el?
@mada, ce frumos. Sunt publicate in romana sau sunt in engleza? Si apropo, sunt foarte cuioasa sa aflu care e personajul tau preferat sau personajele din Al cincelea val? Mi-ai spus mai de mult ca apare mai in fata si am ajuns pe la pagina 300. Care e? Chiar vreau sa stiu care sunt ele.

Madalina spunea...

În engleză. Seria Kate Daniels nu a fost publicată la noi, dar e superbă. E la fel de frumoasă și de captivantă ca și seria Vânătoare Nocturnă de Jeaniene Frost (primul volum, La jumătatea drumului spre mormânt, a fost publicat de Editura Leda).
Evan a fost personajul meu preferat din Al cincilea val <3 Jumătate de volum nu am avut absolut deloc încredere în el și jumătate de volum l-am adorat :)))

Ema spunea...

@Foxette, tot ce s-a publicat in limba romana, plus inca una sau doua pe care le-am gasit doar in franceza. :)
@Mada, crede-ma ca finalul nu e cel mai important, ci ideea cartii. Ai incredere in mine :)
N-am auzit de seria Kate Daniels, o sa o caut si eu sa vad cum e. Ms. :)

Viziru Georgiana spunea...

@mada, ERAM SIGURA CA ERA EVAN! Atat de sigura! Nu stiu de ce, dar ma gandisem ca ti-a atras atentia la fel de mult pe cat a atras-o pe a mea. Si mie imi place de el ca personaj si sincera sa fiu am incredere in el. Faptul ca s-a razgandit si a avut grija de Cassie dupa ce i s-a intamplat... *aham tusa seaca*. Si nu stiu ce sa cred, el a venit cumva in corpul gazdei? Mi se pare foarte fain, dar cred ca e om. *Aham*
@ema si eu vreau sa-i citesc cartile. Am incercat sa citesc si daca e adevarat, dar doar jumate...

Ema spunea...

@Foxette, daca nu te atrage asa mult, uita-te intai la film, mie mi-a placut si asa m-am apucat de cartile lui in prima faza :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, am vazut filmul si mi s-a parut foarte funny. Seamana cu cartea ceea ce e bine. De obicei, la unele carti care nu sunt atat de cunoscute, in filme nu pun toate scenele, sau cel putin pe cele importante. Si e aiurea...

Ema spunea...

@Foxette, seamana cu cartea, mai putin finalul. :D Adica in film taie o buna parte din carte si inlocuieste alta. Nu iti zic mai mult, ca fac spoiler. Citeste-o :).
Eu te las, am ajuns peste tot la al zecelea comentariu. Noapte buna :)

Madalina spunea...

Foxette, ai ajuns la partea unde îi explică lui Cassie de ce a făcut ce a făcut? Mie întâi mi-a trezit interesul Amuțitorul. Eram sigură că ține la ea și din acest motiv o urmărea, dar nu-și îndeplinea misiunea. Nu e om, doar conștiința lui (ei există doar sub formă de conștiintă, nu au trupuri) e într-un trup uman. Îți amintești scena de la început, cănd un fel de suflet era introdus în bebele cu care era însărcinată o femeie? Amuțitorii au fost introduși în trupuri umane (cănd copilul era în stadiul de embrion) și au așteptat tăcuți în interiorul oamenilor momentul în care trebuiau să se trezească, să preia controlul și să declanșeze al patrulea val.
Și Al cincilea val se termină cu un cliffhanger, în special pentru noi, cei care îl simpatizăm pe Evan. Oricum, în ultimele capitole Evan e minunat. E pur și simplu incredibil.

Emanuela, e superba seria Kate Daniels, dar primul volum e mai mult o introducere în lumea creată de autoare și e puțin mai dificil. Deși e plin de acțiune, amuzant și captivant, se pune mai mult accent pe descrierea lumii și prezentarea personajelor. Eu ador seriile în care relațiile dintre personaje se dezvoltă lent, de-a lungul mai multor volume. Nu suport insta love și dacă e posibil prefer ca personajele să rămână doar la stadiul de prieteni în primul volum.
Kate și Curran nu pot să spun că sunt prieteni :))) Doar dacă e normal ca prietenii să se dueleze verbal, să se lupte unul cu celălalt și în același timp să se admire și să se respecte suficient de mult încât să fie în stare sa ucidă sau să-și riște viața pentru a se proteja reciproc. Iar Kate chiar merită admirată. E cel mai bun personaj feminin din toate cărțile pe care le-am citit. E puternică, independentă, directă, inteligentă, o spadasină desăvârșită, e foarte amuzantă și e și puțin nebună :))) Bine, nu e doar puțin nebună :)))

Viziru Georgiana spunea...

@Mada. Pur si simplu iubesc cartea asta atat de mult. O doamne. Are logica tot ce ai zis. Nu am ajuns la partea in care ii explica. Sunt de abia la pagina 316 si cred ca azi ma pun pe ea si o termin pana diseara. Ma tot chinui sa o citesc de cand s-a terminat scoala si asta e un chin. Iubesc cartea. Am ajuns cred, cand ii gaseste pusca si e atat de fain. Sper sa nu i se intample ceva rau lui Evan, sper din tot sufletul pentru ca imi place ca personaj. Si vreau ca cei de la Art sa publice si volumul 2 anul asta sau cel putin anul viitor.
Eu una nu am incredere in Vosch sau cum il cheama. Nu am incredere in ei.

Madalina spunea...

Nici eu nu am avut încredere în Vosch. De fapt nu am avut încredere în nimeni din tabără. E înfiorător modul în care i-au tratat pe acei copii. Mi-am dat seama de la început că e ceva in neregulă cu un plan care presupune ca un grup de copii să înfrunte o specie de extratereștrii atât de puternici și de evoluați încât au fost capabili să ucidă în doar câteva luni peste 80% din locuitorii planetei.
Și eu abia aștept următorul volum <3 Al cincilea val a fost superb.