duminică, 10 mai 2015

Recenzie Robopocalipsa de Daniel H. Wilson

Intr-un viitor nu atat de indepartat, robotii ne-au facut viata mult mai usoara: ne curata bucatariile, ne conduc masinile si lupta in razboaie in locul nostru, pana cand aceasta tehnologie avansata se intoarce impotriva celor pe care ii servea.

Controlata de o inteligenta artificiala numita Archos, reteaua globala de masinarii de care lumea noastra a ajuns sa depinda devine subit cel mai mare dusman al ei. La Ora Zero, momentul in care robotii ataca, rasa umana este aproape anihilata. Pe masura ce supravietuitorii se aduna, umanitatea se solidarizeaza pentru prima data in incercarea de a riposta.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Un roman tulburător, impresionant, captivant şi emoţionant, Robopocalipsa este povestea oamenilor obişnuiţi care au devenit supravieţuitori şi mai apoi eroi în timpul revoltei roboţilor şi atacurilor brutale şi sângeroase dezlanţuite de aceştia împotriva omenirii.
Descrierile care însoţesc tabloul lumii post apocaliptice conturate de autor completează atmosfera întunecată şi tensionată a unui volum care îmbina cu măiestrie elemente science fiction şi distopice.
Volumul este narat din perspectiva supravieţuitorilor războiului cu roboţii, fiecare capitol alternând intre personaje cheie, care şi-au adus, într-un fel sau altul, contribuţia la formarea grupurilor de rezistenţă şi în final la înfrângerea roboţilor. Capitolele acoperă o perioadă de timp cuprinsă între lunile premergătoare războiului şi cei trei ani în care acesta s-a desfăşurat şi sunt precedate şi încheiate de adnotări făcute de Cormac Wallace, lider al echipei Băiat Isteţ şi membru al grupului care a distrus inteligenţa artificială responsabilă de declanşarea războiului.
Mărturiile supravieţuitorilor atacurilor roboţilor şi înregistrările acţiunilor desfăşurate de aceştia sunt descoperite de Cormac după finalul indelungatei bătalii impotriva lui Archos şi sunt mai apoi transcrise de acesta sub forma unei cronici.
Capitolele se succed cu repeziciune, pe măsură ce asistăm la scene şocante şi cutremurătoare, la sacrificii şi pierderi dureroase, la confruntări violente şi izbânde greu obţinute. 
Ascunşi în munţi, captivi în oraşele devenite capcane ale morţii şi siliţi să se împotrivească unor forţe teribile decise să anihileze orice fiinţă umană, puţinii supravieţuitori ai masacrului dezlănţuit de roboţi sunt mânaţi de dorinţa de libertate si supravieţuire, de speranţă şi de loialitate.
Portretul personajelor este detaliat şi complex, scoţând în evidenţă atât oamenii obişnuiti, înspăimântati, derutati şi nesiguri, forţati să se confrunte cu o situaţie neobişnuită, cât şi motivele care îi împing pe aceştia să se transforme în luptătorii neînfricaţi şi curajoşi, dispuşi să-şi rişte viaţa şi să se sacrifice pentru salvarea celor lipsiţi de apărare. Niciunul dintre ei nu este asemănător cu celălalt, niciunul dintre ei nu este ghidat de aceleaşi principii, toţi au caractere şi personalităţi diferite, toţi luptă pentru supravieţuire şi toţi încearcă cu disperare şi abnegaţie să schimbe soarta omenirii şi viitorul terifiant conturat de luptele deja pierdute. 
De la Mathilda, fetiţa care îşi ascunde vulnerabilitatea şi temerile în spatele curajului şi ferocităţii cu care îşi protejează fratele, la Paul, un soldat care îşi transforma inamicii în camarazi, Lonnie, un polistist ameridian care contribuie la formarea uneia dintre cele mai puternice armate a rezistenţei, la Dawn şi Marcus, care refuza să-şi părăsească oraşul şi se împotrivesc roboţilor din New York, la Jack, eroul viteaz, altruist şi onorabil, care nu renunţă niciodată la luptă, până la Noua Zero Doi, un robot umanoid Născut Liber care devine aliatul cel mai preţios in confruntarea cu Archos, fiecare personaj în parte este un erou demn de admirat.
Un volum palpitant şi cutremurător despre înfrângere şi izbândă, luptă şi supravieţuire, compasiune şi speranţă, Robopocalipsa este o lectură fascinantă şi totodată înfiorătoare datorită întrebărilor pe care ne provoacă să ni le punem şi asemănărilor pe care le descoperim între lumea dintre paginile cărţii şi cea în care trăim în prezent. Punând accent pe consecinţele nebănuite şi teribile pe care le pot avea setea de cunoaştere, nevoia de a evolua şi progresul ştiinţei, Robopocalipsa explorează complexitatea naturii umane şi modul în care fiecare alegere are potenţialul de a schimba şi de a influenta cursul vieţii sau chiar al lumii.

27 de comentarii:

Unknown spunea...

Nu am mai citit nimic cu roboți până acum, iese puțin din domeniul meu de interes. Pare interesant, totuşi.
Ce mai citeşti, Mădă? :D

Madalina spunea...

Andra, Robopocalipsa e un volum foarte palpitant si captivant :) Multe scene sunt foarte emotionante, iar de multe ori m-au trecut fiori citind despre lupta si sacrificiile supravietuitorilor. Nici nu mi-am dat seama cand am ajuns la final, pur si simplu nu m-am putut desprinde de carte. Nici eu nu am citit foarte multe volume cu roboti, dar Robopocalipsa mi-a placut mult. E genul de volum care iti reda increderea in umanitate si-ti da speranta ca nimic nu poate sa ne doboare atat timp cat luptam impreuna.
Acum am inceput Atlantida de Antoinette Wornik :) Tu ce mai citesti?

Ema spunea...

Pare draguta povestea, insa ma cam sperie asa cartile sau filmele cu roboti. Nu stiu ce sa zic. Fetelor, voi ce ziceti? :D

Unknown spunea...

Mădă, opreşte-te, te implor. :(
Wishlist-ul meu e prea mare deja... Poate chiar o să o dau pe mama afară din casă ca să aibă loc cărțile, aşa cum mi-a zis ea. :))) Va trebui să cumpăr un apartament special pentru cărți. Oh, ce bine sună!
Eu citesc Alegerea de Kiera Cass, sunt la primele pagini. Cum e Atlantida?

Emanuela, pe mine nu mă sperie roboții, cât ideea că această carte să nu meargă pentru mine.

Viziru Georgiana spunea...

Nu citesc prea des lucruri despre roboti si nu am vizionat pana acum nici un film. Dar cred ca in viitor o s-o fac. O sa am timp pentru toate filmele si cartile vara asta.

Unknown spunea...

Foxette, eu filme cred că am văzut. De fapt, sigur. Am văzut animația Big Hero 6 care m-a făcut să mă îndrăgostesc de Baymax. ♥
De-abia aştept varaaaaa...

Ema spunea...

@Andra, lasa ca gasesti loc pentru carti. Intotdeauna se gaseste. Cauta pe net sa vezi cate modalitati exista (puse pe sub scari, facut pat din carti, etc)

@Foxette, stiu ca ma repet, dar ai timp pentru multe. Esti micuta inca.

Unknown spunea...

Emanuela, ştiu, ştiu.
Şi când mă gândesc că vreau să se traducă ş alte serii ca The Sweet Trilogy, Under the Never Sky şi Daughter of Smoke and Bone...
Apropo, nu are nimeni vreo idee dacă are vreo editură în plan traducerea acestora? :(

Viziru Georgiana spunea...

Omg, andra! Big Hero 6 e superb il ador si e asa shfb am plans rau pentru ce i s-a intamplat la fratele lui.
Emanuela, asa e. In timpul asta am fost ocupata cu scoala si de aia am fost lipsa in mediul online.

Unknown spunea...

Foxette, nu prea am plâns legat de Tadashi. Mai mult mă emoționa momentul cu Baymax dinspre final. Sigur ştii la ce mă refer.
Mă bucur că nu-s singura fană Big Hero 6 de aici. :)))
Personaj preferat?
P.S.: Gata sezonul 2 din The 100. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ema spunea...

Andra, si rabdare, daca sunt bune se traduc :)
Foxette, ce e cu Big Hero 6?

Unknown spunea...

Emanuela, câtâ răbdare să am şi eu? :((
Deja mor de nerăbdare după ele.

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, e un desen animat cu un robotel. E superb si ti-l recomand. Nu am mai vazut de mult un asemenea film de animatie si cred ca e preferatul meu.
@andra, ma bucur sa stiu ca ai terminat the 100. FIIIIIINN =(((((((((( DE CEEE!

Ema spunea...

@Andra, mai multa decat acum. Daca nu, citeste-le in engleza, tot aia e. Oricum de multe ori traducatorii modifica sensul.
@Foxette, S-ar putea sa il stiu de la copiii de la gradi, o sa ma uit sa vad despre ce e vorba :D

Viziru Georgiana spunea...

Emanuela, cred ca este aparut anul trecut. Dar e foarte frumos. Nu ma uit prea des la genul asta de filme, dar cand ma uit, trebuie sa merite.

Ema spunea...

Ai terminat si tu filmul ala, the 100? Ca iti recomand ceva dragut. Ai vazut One tree hill?

Viziru Georgiana spunea...

Eu l-am terminat de mult. Cam din februarie, nu stiu sigur. O sa ma uit la el cand am timp. Tie ti-a placut? Despre ce e?

Ema spunea...

Este un film cu adolescenti si schimbarile prin care trec in maturizare, despre prietenie si alte lucruri. E fain, mie mi-a placut mult. Am vazut tot serialul in 2 sapt, si are o gramada de serii :))

Viziru Georgiana spunea...

Wow, am vazut si eu acum un trailer si pare destul de interesant. Vroaim intr-un timp sa ma uit si la Gossip girl si la iZombie.

Ema spunea...

iZombie nu am vazut, insa am vazut Gossip Girl. Mi-a placut mult mai mult One tree hill, la gossip girl am vazut vreo 3 serii din 5, apoi m-am uitat la ultimul episod din ultima serie sa vad cine e gossip girl si cine cu cine ramane, si m-am oprit. Imi dadea dureri de cap, nu stiu de ce...

Viziru Georgiana spunea...

Acum am o noua obsesie cu Game of Thrones. Ador atat de mult serialul. Vreau sa citesc si cartile.

Ema spunea...

Bine ai venit in club :)) Si eu ma uit la Game of thrones :D Am vazut ieri cartile in librarie, am vazut si altele, dar m-am abtinut sa le iau, ca sunt preturile duble fata de elefant.ro...

Viziru Georgiana spunea...

Dap, eu vreau sa le iau de acolo. Ma bucur ca si tu te uiti la film. La ce sezon esti?

Ema spunea...

Sunt la ultimul... tot astept sa mai apara cate un episod :(

Viziru Georgiana spunea...

Eu sunt pe la 3, la episodul 9. Le iau usor ca daca e sa le vad pe toate repede dupa regret ca nu mai am la ce sa ma uit.

Ema spunea...

Eh, lasa ca nu mai ai nici tu mult. O sa vezi cum e sa stai cate o saptamana dupa un episod :D. La ce planuiesti sa te uiti apoi?

Viziru Georgiana spunea...

Cred ca la cel de care mi-ai zis tu. Si mai gasesc eu seriale cu multe episoade puse.