miercuri, 6 mai 2015

Recenzie Omul pictat (Demon#1) de Peter V. Brett

Omenirea a ajuns prizoniera unor creaturi ivite din adancurile pamantului cand apune soarele, care distrug tot ce le iese in cale pana in zori. Atunci soarele le alunga in vagaunile din care au aparut.

Se intuneca si cei cativa supravietuitori se ascund in spatele unor simboluri magice, a caror putere se pierde in negura timpurilor. Anii trec, satele sunt din ce in ce mai departe unul de altul si demonii isi continua atacurile. Un mesager il invata pe Arlen ca frica e cel mai mare rau din lume. Leesha e distrusa din cauza unei minciuni. Destinul lui Rojer se schimba pentru totdeauna gratie unui drumet care poposeste in oras. Dar toti trei viseaza la o lume in care oamenii nu se vor mai ascunde in spatele zidurilor si simbolurilor magice.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Într-o lume în care magia, întunericul şi ştiinţa se întrepătrund, într-o lume a tenebrelor în care apusul soarelui aduce cu sine gheare îngheţate care sfâşie orice împotrivire, într-o lume franta care se stinge sub povara temerilor, la peste trei sute de ani după ce demonii s-au ridicat din pământ, omenirea a fost aruncată în haos, lipsită de salvare şi privată de libertate.
Plămădiţi din întuneric, înveşmântaţi în umbre şi moarte, în fum şi ceata, miezingii străpung noapte de noapte pământul, ucigând şi măcelărind nevinovaţii lipsiţi de apărarea glifelor magice de protecţie. Creaturi înfiorătoare şi mortale, izgonite cu mii de ani în urmă înapoi în Miez, demonii s-au întors, furibunzii, brutali şi sălbatici, la apogeul epocii ştiinţei când oamenii nu mai aveau magia si cunostintele necesare pentru a-i învinge.
De atunci, demonii necruţători şi înfricoşători ai focului, vântului, apelor, lemnului şi nisipului, bântuie lumea, de neoprit şi de neînvins pentru tot mai puţinii supravieţuitori înspăimântaţi, neajutoraţi şi îngroziţi. 
În această lume, Arlen un băiat în vârstă de doar unsprezece ani, înfrunta pierderi dureroase şi poarta poveri coplesitoare în timp ce îşi croieşte drum, sub asaltul neîntrerupt al demonilor însetaţi de sânge, spre oraşul unde spera că va descoperi calea de a-şi răzbuna mama şi secretele glifelor care i-ar putea înfrânge pe miezingi. 
Naraţiunea volumului alternează intre Arlen, glifarul din Paraul lui Tibbet, Leesha, o ucenică a Culegătoarei de Ierburi din Văiuga Tăietorului de Lemne şi Rojer, un băieţel din Podul Peste Fluviu, care este singurul supravieţuitor al unui atac al miezingilor. Acţiunea volumului se întinde pe o perioadă de cinsprezece ani şi urmăreşte parcursul celor trei personaje pe măsură ce acestea se maturizează şi îşi croiesc destinul.
Personajele create de Peter V. Brett înfrunta provocări, atât la nivel emoţional, cât şi fizic, sunt răvăşite de sentimente intense, măcinate de temeri şi bântuite de pierderi îngrozitoare.
Arlen este un personaj complex, care evoluează constant de-a lungul anilor în care se antrenează pentru a înfrunta demonii, pentru a învăţa tainele glifarii şi pentru a deveni Mesager. Încetul cu încetul, odată cu puterea teribilă şi necunoscută care creşte în interiorul lui, Arlen se transforma într-un bărbat puternic, într-un luptător de neîntrecut, într-un războinic abil şi temut şi într-un erou mânat de onoare şi de dorinta de a-i salva pe cei lipsiţi de apărare.
De-a lungul capitolelor, asistăm la schimbările, încercările şi provocările prin care trece Arlen, la lupta care se dă în interiorul său, la suferinţa intensă care îl mistuie, la ura de sine care îl motivează să nu renunţe şi care îl împinge totodată să-şi asume riscuri imense, să se confrunte cu cele mai mari temeri ale sale şi să-şi pună viaţa în pericol fără să ezite. Arlen îşi trage forţa de a lupta din pierderea suferită, pe care nu a putut să o uite niciodată şi din dorinţa de a nu se lasa învins de teamă, este şlefuit de singurătate, de durere şi de dorinţa de răzbunare, care arde atât de puternic încât îi pârjoleşte sufletul şi îi îneacă viitorul în incertitudine.
La început, Leesha este o fată fragilă şi înspăimântată, care spera la un viitor în care să nu mai fie singură, lipsită de iubire şi sufocată de deznădejde. Treptat, fata vulnerabilă devine un personaj puternic şi curajos, care refuza să se lase copleşit de responsabilităţi şi teamă, o femeie sigură pe abilităţile ei şi pe capacitatea de a-şi folosi învăţăturile în slujba celor au nevoie de ajutor, o Culegătoare de Ierburi înţeleaptă, dispusă să se sacrifice pentru a-i proteja pe cei dragi ei şi pentru a lupta împotriva miezingilor. Plină de compasiune, independenta şi cu o voinţă de fier, Leesha este un sprijin şi un aliat de nădejde pentru Arlen şi Rojer şi un personaj demn de admirat.
Rojer, băieţelul marcat de moartea brutală a părinţilor săi şi mutilat de un demon, este silit să înceapă o nouă viaţă, bântuită de spectrele trecutului şi plină de lipsuri, ca ucenic de Saltimbanc. Muncitor, loial şi inteligent, Rojer este un scripcar înzestrat, un muzician al cărui talent este aproape magic şi care stăpâneşte o putere care rivalizează cu cea a glifelor. Prins între intrigile din Ghilda Saltimbancilor şi adversari periculoşi, Rojer îşi înfrunta soarta cu demnitate şi curaj, învaţa să lupte împotriva creaturilor care i-au năruit viitorul şi refuză să dea înapoi în faţa pericolului.
Unul dintre cele mai bune romane fantasy pe care le-am citit, Omul pictat impresioneaza prin intriga ingenioasa şi elaborata, scenele pline de dramatism şi acţiune şi personajele memorabile.
Încărcat de momente emoţionante şi palpitante, Omul Pictat este o lectură intensă, întunecată şi copleşitoare, un volum plin de mister, pericole şi secrete, în care libertatea este nepreţuită, iar sacrificiile îţi sfâşie sufletul.

28 de comentarii:

Unknown spunea...

Iese puțin din zona mea de confort, dar chiar pare foarte interesantă. Sper să am şansa de a o citi cândva, mi se pare destul de unică. :D

Unknown spunea...

@Andra, si la mine e la fel :)) nu prea e in genul meu, dar e originala :) Ma gandesc daca sa o pun sau nu pe lista de dorinte...

Unknown spunea...

Eliza, mie chestia cu semnele pe piele îmi aminteşte de cărțile Cassandrei Clare; în rest, pare originală. Cred că mi-ar plăcea să o încerc. :D

Madalina spunea...

Andra si Eliza, Omul pictat este un volum foarte frumos, emotionant si captivant.
M-a tinut cu sufletul la gura de la inceput pana la final, iar personajele create de autor sunt pur si simplu minunate :)
Vi-l recomand cu drag ^_^

Unknown spunea...

Mădă, mulțumim de recomandare. Deja îmi pusesem ochii pe cartea aceasta, pare super interesantă. ^_^

Viziru Georgiana spunea...

Citind recenzia pare a fi o carte foarte frumoasa. Daca o sa am sansa sa o citesc cu siguranta o voi face.

Unknown spunea...

Foxette, chiar ca pare foarte frumoasă. Dacă o citeşti, îți aşteptăm părerile. :*

Ema spunea...

Omul pictat pare sa fie o carte originala in primul rand. Citind recenzia nu am asociat-o cu nicio alta carte citita, si asta consider ca e un lucru bun. Originalitatea unei serii acum cand majoritatea seamana una cu alta e foarte interesanta.
Cu siguranta o sa o citesc daca o sa am ocazia.

Viziru Georgiana spunea...

@andra, cred ca o sa asteptati parerea mea ceva timp. Acum o ora am terminat Regatul umbrelor si pur si simplu o adooooooooooor. Vreau si restul volumelor. E o serie atat de buna, sper sa nu fiu dezamagita de urmatoarele doua.
@emanuela, asa e. Acum, majoritatea cartilor, seama intre ele. Cel putin povestea de baza, nu chiar in intregime. Iar originalitatea e ceva de apreciat.

Ema spunea...

@Foxette, sunt atatea serii care iti plac, e fain ca citesti atat de mult. Sper sa iti pastrezi pasiunea si dupa ce termini scoala :)
Legat de aceasta carte, chiar asa e, nu? Chiar pare originala.

Viziru Georgiana spunea...

Emanuela, imi face mai mare placere sa citesc serii. Ma atasez de ele mai repede, cred... Si oricum. Am asteptat sa publice toate cartile din serie sa nu-mi iau teapa.

Ema spunea...

Foxette, eu nu tin neaparat sa fie serii. Uneori, daca trece foarte mult timp intre un volum si publicarea celui de-al doilea, imi vine greu sa imi amintesc toata actiunea sau toate personajele. Oricum eu am o problema cu numele, mi-e greu sa tin minte si cand cunosc pe cineva. Eh, exista oricum varianta in engleza, daca chiar iti doresti sa stii ce se intampla intr-o serie :)

Viziru Georgiana spunea...

Emanuela, aici revin din nou la problema sa fie toate volumele aparute. Sa le pot comanda pe toate, dar acum a fost o exceptie. Uite aici un nume destul de "mic" care apare in Regatul umbrelor.Fedyor Kamismkyedyor Kamismky =)) sau nume de zone:Balakirev sau Kribirsk. Ah, cuvintele astea ma fac sa-mi fie deja dor de carte. =(

Ema spunea...

Foxette, ce-i cu denumirile astea? :)) Toate personajele au nume ca astea? Daca e asa, e grav. N-o sa tin minte personajele de la o pagina la alta :))

Viziru Georgiana spunea...

Nu, nu sunt asa toate personajele. Aici a fost prezentat intr-un fel comic, un vechi prieten care s-a revazut cu personajul principal. Iar locatile o sa ti se para dificile la inceput. E o harta la primele pagini si o sa te uiti din cand in cand la ea sa vezi unde sunt locurile alea, ca mine. SI o sa le memorezi. Merita citita. E carte frumoasa si originala pot spune.

Ema spunea...

Foxette, merci pentru recomandare. Daca o sa am ocazia, o sa o citesc. Deocamdata ma chinui cu Codul rutier :))

Viziru Georgiana spunea...

Asa e, mult succes! Tu esti cu Codul rutier, iar eu cu cartea de matematica si cea de romana. Mi-a pus mama "lacat" la biblioteca sa nu mai citesc nimic si sa invat la geometrie. =(

Ema spunea...

Presupun ca azi ti-a "pus lacat". Macar te-a lasat sa termini cartea. Are dreptate, apuca-te de invatat ca e important sa iei cu nota mare capacitatea, daca vrei sa mergi la un liceu bun :)

Viziru Georgiana spunea...

Asa e, toti spun asta iar eu nu pot spune nimic in asa fel incat sa imi pot apara lenea. Cred ca si Andra intelege ce spun, daca nu ma insel.

Ema spunea...

@Foxette, stain calma, stiu cum e. Nici eu nu stau mai bine cu lenea. Cartea de legislatie e langa mine si, dupa cum poti observa, eu stau aici si pe facebook :)

Unknown spunea...

Da, Foxette. Te înțeleg perefct. :(((
Am eu toată trilogia Grisha, dar nu am citit niciun volum. De-abia aştept să mă apuc de ea. :D
Dar vreau să citesc Alegerea. Însă, momentan nu citesc nimic. Am luni teză la istorie. :(

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, exact. Asa sunt si eu de cele mai multe ori. Mai ales ca nu-mi place matematica absolut deloc.
@andra, trebuie sa te apuci de ea neaparat, de grisha. Iar de alegerea, pare a fi o carte super faina, dar pana nu apar si urmatoarele doua volume, nu o s-o cumpar. Trebuie sa dam si noi tezele, doar ca nu stiu cand, nu am hotarat inca.

Ema spunea...

@Foxette, la mine era invers. Mie nu mi-a placut sa fac sau sa invat comentarii, la matematica era usor pt mine, ca trebuia sa gandesc, nu sa memorez :D
@Andra, invata, ca ai timp sa citesti. Nu rata tezele..

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, matematica mi se pare grea, adica geomtria. Niciodata nu m-a atras. La algebra e usor. Si la romana... acolo trebuie memorat si iar e dificil.

Ema spunea...

@Foxette, daca dai la uman, n-o sa mai ai treaba cu geometria mai departe. Insa macar pe asta de generala invat-o, ca poate te lovesti de ea mai tarziu. In plus, nu strica putina vedere in spatiu, asa, pentru cultura generala :D

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, asa e. Am ajuns la al 10-lea comentariu. Cred ca o sa citesc acum, daca am chef si timp si permisiunea mamei Toamna sau Piaza rea. Papa! <3

Ema spunea...

@Foxette nuuuu, apuca-te de geometrie :D. Toamna si Piaza rea raman acolo in biblioteca si dupa examen, ai tot timpul sa le citesti. Si la mine e al 10-lea com. Spor la invatat! (nu la citit :D )

Unknown spunea...

Foxette, o să o încep. Jur! :*
Emanuela, da, da, o să învăț. Ce să fac? :|
Papa, fetelor! >:D<