duminică, 3 mai 2015

Recenzie Magicienii (Magicienii#1) de Lev Grossman

Quentin Coldwater nu seamana cu niciunul dintre colegii lui de liceu. In timpul liber reciteste cartile fantasy preferate din copilarie si in vis ii insoteste pe protagonistii lor in lumea magica numita Fillory.

In comparatie cu aventurile din carti, viata ii pare anosta si lipsita de culoare. Totul se schimba insa atunci cand este admis intr-un colegiu secret si exclusiv de magie in afara New York-ului. Acolo incep peripetiile lui si o initiere riguroasa in magia moderna.

Dar, in cele din urma, dupa un timp nici magia nu ii mai aduce fericirea si ineditul pe care Quetin le astepta de la viata, asta pana cand el si prietenii sai fac o descoperire uimitoare: Fillory exista cu adevarat.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Nemira.
Multumesc Editurii Nemira pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Ascunsă în lumea noastră, ferecată prin magie şi vechi descântece, ferită de ochii muritorilor, Scoala de Magie Brakebills este invizibilă şi de nepătruns pentru cei care nu sunt invitaţi să devină viitori studenţi.
Antrenant, captivant şi uneori şocant, Magicienii este un volum provocator, o călătorie a cunoașterii, care te introduce într-o lume uluitoare şi misterioasa, într-o lume în care nimic nu este ceea ce pare.
Quentin Coldwater a visat întotdeauna la o lume magică, o lume desprinsă din cărţile cu vrăjitori şi universuri paralele pe care le-a îndrăgit în copilărie, o lume populată de creaturi fermecate şi făpturi mitologice, în care ar putea, în sfârşit, să-si găsească fericirea. Captiv într-o existentă obişnuită şi banală, care îl face să se simtă stingher şi neînţeles, Quentin este surprins să descopere granita care separa lumea noastră de spaţiul magic în care timpul se succede în alt ritm, iar anotimpurile se scurg leneşe şi întârziate de farmece, în care Brakebills îşi are sălaşul. 
Melancolic, deziluzionat, genial şi retras, Quentin este un erou atipic şi cinic, un personaj care tânjeşte după fericire, dar care se îndepărtează de aceasta cu fiecare greşeală comisă, cu fiecare încercare deşartă de a se opune maturizării. Dezamăgit de viaţă şi de lumea magică, care nu-i oferă posibilitatea de a lua parte la aventurile la care a visat dintotdeauna, Quentin refuză cu încăpăţânare să intelegă că îşi poate găsi fericirea şi împlinirea şi fără a deveni erou intr-un univers fantastic.
Autorul conturează o lume stranie şi sumbră, în care, în ciuda abilitaţilor pe care le deţin şi a puterilor cu care sunt înzestrate, personajele sunt detaşate de societate şi lipsite de un scop măreţ, copleşite de patimi, temeri şi nesiguranţe. Portretul fiecărui personaj este detaliat şi complex, scoţând în evidenţă atât caracterul, cât şi personalitatea fiecăruia dintre ei. Confuzi, pesimişti şi vulnerabili, egoişti şi neînţeleşi, imperfecţi şi viciaţi, eroii volumului sunt sfâşiaţi de incertitudini, de natura paradoxală a magiei care le conferă puteri uriaşe, pe care însă nu au unde le folosi.
Schimbaţi şi marcaţi de lumea pe care o descoperă, de încercările şi experienţele prin care trec şi de înţelegerea faptului că, în ciuda puterilor pe care le deţin, viitorul nu le mai rezerva nimic special, protagoniştii volumului se simt constrânşi şi presaţi să se integreze într-o societate de care nu aparţin şi din care nu-şi doresc să facă parte. Pe măsură ce visul utopic al unei vieţi privilegiate şi magice se destramă sub povara adevărarului, personajele se retrag şi se complac într-o existenţă care, încetul cu incetul, îi transforma în umbre palide şi imorale ale studenţilor talentaţi care au fost şi ale vrăjitorilor care ar fi trebuit să devină.
În lumea creată de Grossman, magia şi farmecele nu sunt uşor de învăţat sau de practicat. Personajele volumului petrec sute de ore studiind semne şi limbi demult uitate, îşi dedică fiecare moment liber încercării de a deprinde noi abilităţi şi se străduiesc din răsputeri să stăpânească şi să înţeleagă puterea impredictibilă care este descătuşata treptat în ei.
O lume fermecată cu propriile reguli, o multitudine de universuri paralele care aşteaptă să fie descoperite, fiinţe enigmatice şi înfricoşătoare, răsturnări de situaţie şi momente tensionate, completează un volum captivant şi tulburător care conturează în nuanţe întunecate traseul spre maturizare pe care îl parcurg personajele.

43 de comentarii:

Ema spunea...

Ce draguta e cartea. Mi-ar placea sa existe un asemenea teritoriu magic :)

Unknown spunea...

Vreau şi eu să intru în partea de Young Adult a editurii Nemira.
Emanuela, da, ar fi frumos să fie adevărat. :D

Viziru Georgiana spunea...

Intr-un timp am vrut sa cumpar cartea asta si pare destul de interesanta. Tinand cont ca iubesc cartile cu vrajitori, cred ca o s-o pun pe lista.

Ema spunea...

Andra, chiar ca ar fi prea frumos sa fie adevarat.
Foxette, si eu am pus-o pe lista. Ai facut cum te-am sfatuit si ai facut lista ca un top?

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, nu am avut cand. Imediat ce imi gasesc timp, o sa fac o asemenea lista. Imediat ce fac rost de bani, n-o sa mai ramana nici o lista, daca intelegi ce vreau sa zic. =))

Ema spunea...

foxette, rabdare. Nu te apuca sa cumperi tot elefantul :))

Viziru Georgiana spunea...

emanuela, asa e =)). O sa ramana fara carti cu mine aici. Mai ales de cele cu vrajitori.

Ema spunea...

foxette, Ti-am mai zis acum ceva timp ca nu e o carte pe stoc din cauza ca le-ai luat tunpe toate, dar nu mai stiu de care vorbeam :)

Unknown spunea...

Emanuela, eeeeh. Ce-i de făcut? Multe lucruri sunt prea frumoase ca să fie adevărate.
Şi eu mi-am făcut un top, dar nu îl prea respect. :)))

Unknown spunea...

Am vazut cartea la o colega...mereu citeste despre vrajitori.Eu nu am citit decat in Instrumente Mortale si Dispozitive Infernale de Magnus Bane ♥ Ramane cel mai tare, fetelor :) Si in Bestia, de Alex Flinn.
@Foxette, exact...nici eu nu mai tin cont de lista cand am bani :)))) Ieri am facut o comanda de 3 carti si mai imi vine inca o carte in comanda de la scoala...4 carti = radiez de fericire

Viziru Georgiana spunea...

@andra, asa e. Nici eu nu respect topul cateodata. Dar nu regret nimic.
@eliza, ma bucur sa aud ca o sa ai cativa copilasi noi. =))
@emanuela, nici eu nu mai stiu ce carte, cred ca After de Anna Todd. Nu stiu sigur.

Ema spunea...

@Andra, eu incerc sa o fac, pt ca ajung altfel sa nu citesc fix cartile nai faine.
@Eliza, felicitari, sa le citesi cu placere.
@Foxette, cred ca de ea era vorba :)

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, asa cred si eu ca despre ea am vorbit. Si nici pana astazi nu o am in biblioteca. Dar am citit-o si nu vad de ce as m-ai cumpara o carte pe care deja o stiu. Am alte carti pe lista mult mai interesante. Vreau neaparat Onix, volumul 2. Doua colege de ale mele, plus eu, vrem sa citim cartea neaparat.

Unknown spunea...

Multumesc fetelor :*
Eu ce sa mai zic ca am uitat de o carte si mi-am luat alta?? :)))))))) Acum am avut grija sa cumpar ce trebuie :3 Si am reusit sa imi pastrez bani si pentru Bookfest :) Mergeti?

Unknown spunea...

Emanuela, n-ai de unde să ştii care e mai faină. Pur şi simplu, mă atrag alte titluri.
Eliza, ce ți-ai comandat?
Foxette, am citit After. Tu?

Ema spunea...

Foxette, tu vrei sa o ai sau sa o citesti? O poate lua doar una dintre voi :)
Eliza, cand e? Daca e pana pe 9 iunie, da.

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, mereu am dorinta ca daca o serie, sa am toate volumele. Eu le-am dat cartea intai si acum asteapta sa o cumpar pe a doua sa o poata citii de la mine.
@andra, dap, si eu am citit-o. Pe prima, si citesc acum din vol 2. La 3 o sa trebuiasca sa o citesc asa in engleza.

Viziru Georgiana spunea...

daca am o serie*

Unknown spunea...

Foxette, deci o citeşti pe Wattpad?
Eu am citit cartea în format fizic, cea publicată la Trei.

Ema spunea...

@foxette, asa e, uitasem ca ai cumparat Obsidian :) Pai poate cumpara ele din alte serii si iti imprumuta, asa ar fi corect.

Unknown spunea...

@Ema, e intre 20 si 24 mai :)
@Andra, pai mi-am comandat "Gazda","Jurnalul unui adolescent timid" si "Delirium" :3

Viziru Georgiana spunea...

emanuela, nu neaparat, eu mereu le dau carti sa citeasca, imi e drag. Si oricum, vreau sa am seria completa.
andra, da pe wattpad o citesc.
eliza, am confundat jurnalul adolescentului timid cu romanul adolescentului miop. Nu e mare diferenta =)), M-am uitat la film, e genial. Vreau si cartea.

Ema spunea...

@Eliza, merci frumos, o sa merg si eu.
@foxette, e fain ca faci fapte bune :). Eu vorbeam de carti din care nu ai luat deja volume :)

Viziru Georgiana spunea...

Unde mergeti? Nu am inteles si de aia intreb :D

Ema spunea...

@foxette, la bookffest. Hai si tu. Vii? Asa te cunosc si eu personal :)

Unknown spunea...

Ar fi genial sa ne intalnim toate :3
@Foxette,mooor :)))))))) Iubesc filmul ♥

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, din pacate nu pot sa vin. Sunt de abia din olt, si nu am niciun drum la bucuresti. Mi-ar fi placut sa va cunost si pe voi :(

Unknown spunea...

Foxette, Imi pare asa de rau :( Daca erai din Bucuresti era perfect...

Unknown spunea...

Nici eu nu pot să vin. Sunt din Dobrogea...
Eliza, vreau și eu Delirium.

Ema spunea...

foxette, stiu ca nu poi veni deoamdata.. doar te tachinam.Oricum, cu cai ai da pe drum iti iei 2 carti...
Eu va las, cred ca e al 10lea comm.

Ema spunea...

*Scz, poti veni deocamdata.

Viziru Georgiana spunea...

Dap, o sa mai vedem noi. Poate ne vom vedea in alti ani. Si mie imi place Delirium, dar daca nu pun si restul volumelor, nu imi iau cartea.
Va las si eu, papa fetelor! <3

Unknown spunea...

Foxette, da, ştiu. Cum ar fi să abandoneze seria? :(
Paaa, fetelor! O zi frumoasă şi lectură plăcută!

Unknown spunea...

Nuuuu, sa nu indrazneasca sa abandoneze seria asta...Mi-a ajuns cu Litera care a abandonat nu una, ci 4 serii :(
@Ema,@Foxette, paa fetelor, spor la citit :* Va pup ♥

Unknown spunea...

Sunt trei cărți, nu? Delirium, Pandemonium şi Requiem. Sper să nu mă înşel.
Ce serii a abandonat Litera? Eu n-am decât vreo patru cărți de la ei.

Unknown spunea...

@Andra, da, atatea sunt :)
Pai, "Damnare" - Lauren Kate, "Ingerul Noptii" - Becca Fitzpatrick ( am facut si o petitie http://www.petitieonline.net/petitie/publicarea_ultimului_volum_din_seriile_damnare_si_ingerul_noptii_-p43623146.html , daca vreti sa semnati :3 ) "Aripi" - Aprilynne Pike si "Casa Noptii" - P.C.Cast

Unknown spunea...

Eliza, am citit primul volum din Îngerul Nopții, dar nu îl dețin. Şi am primul volum din Semnul şi Damnare, necitite. Mai am Umbra Nopții de Andrea Cremer şi Acvila Legiunii a IX-a (câştigată aici).
Am semnat şi eu petiția.
P.S.: Ce editură predomină în biblioteca ta? La mine Leda, Trei şi Rao. Cel mai mult Leda.

Unknown spunea...

Andra, iti multumesc mult pentru semnatura :* Nu stiu ce sanse am sa conving editura, dar incerc :)
Leda, clar (67) + 5 Corint :))) Apoi Litera cu 18,Rao cu 5, Nemira, Trei si Art cate 3 fiecare si de la Epica 2

Unknown spunea...

La Leda am vreo 45-50. Trei vreo 15. Rao vreo 10. Nemira 5. Epica 3 etc.
Sper să poți convinge editura. :*

Unknown spunea...

Ce bine ca nu sunt singura cu 100 si ceva de carti :)))
Si eu sper :3 :* Ce carte citesti acum? :)

Unknown spunea...

Nu, nu, nu. Nu aş putea să te las să fii singura. ;)
Eu ies. E al zecelea comentariu, cred că şi la tine. Te pup! :*

Unknown spunea...

Atunci, ma bucur :3 Esti de incredere :) Ma apuc si eu de citit ^^ Si la mine e :)) Pup ♥

Maria spunea...

Nu am auzit de cartea asta,dar recenzia ta m-a facut sa vreau sa o citesc.Am sa o iau cat de curand posibil.