vineri, 15 mai 2015

Recenzie Conacul bantuit (Lockwood si asociatii #1) de Jonathan Stroud

De mai bine de cincizeci de ani, Marea Britanie este zguduită de o Problemă nemaiîntâlnită: noaptea, locuitorii săi sunt asaltaţi de Vizitatori nu tocmai prietenoşi, sosiţi dintr o altă lume. Nimeni nu ştie care este cauza acestor bântuiri, nici cum pot fi ele oprite.

Anthony Lockwood, Lucy Carlyle şi George Cubbins, membrii Agenţiei Lockwood, îşi unesc forţele în lupta împotriva Vizitatorilor, înarmaţi cu un întreg arsenal, din care nu lipsesc săbiile, pilitura de fier, lanţurile sau pliculeţele de ceai. 

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza. Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Captivant, încărcat de suspans şi scene palpitante, Conacul bântuit ne introduce într-o lume alternativă înfiorătoare, în care fantomele au străpuns vălul care leagă lumea muritorilor de cea a spiritelor şi şi-au răspândit umbrele terifiante asupra Marii Britanii. 
Ferecaţi în case după lăsarea întunericului, îngroziţi de spectrele întunecate care-şi trag puterea din spaima şi disperarea celor care le cad victime, vegheaţi şi ocrotiţi doar de cei suficient de tineri încât să simtă, să audă şi să vadă spiritele, oamenii pierd, încetul cu încetul, confruntarea cu fantomele tot mai numeroase şi mai puternice.
De peste jumătate de secol, Agenţiile specializate în lupta împotriva fantomelor s-au împotrivit atacurilor brutale ale acestora, protejându-i pe nevinovaţi şi recrutând copiii şi tinerii capabili să detecteze prezenta spectrelor şi să le distrugă. Folosindu-se de săbii, fier, magneziu şi sare, singurele arme care pot respinge sau vatăma fantomele, membrii Agenţiilor au devenit ultima redută de apărare împotriva Vizitatorilor.
Lockwood şi Asociaţii este singura agenţie independentă din Londra, ai cărei agenţi nu sunt supravegheaţi, protejaţi şi ghidaţi de un adult. Condusă de Anthony Lockwood, un adolescent cu un trecut învăluit în mister şi de asociaţii acestuia, George Cubbins şi Lucy Carlyle, Agenţia se ocupă de câteva luni de cazurile de bântuire pe care sunt angajaţi să le rezolve.
Volumul este narat de Lucy, o tânără venită în Londra dintr-un mic orăşel, după ce un atac al unei fantome i-a ucis pe toţi membrii echipei ei. Inteligenta şi curajoasă, înzestrată cu abilitatea de a auzi spiritele şi de a percepe imagini din trecutul acestora prin atigerea Sursei care-i ţine legaţi de lumea oamenilor, Lucy este un personaj puternic, empatic şi plin de compasiune, care-şi doreşte nu doar să elimine fantomele, ci şi să le ajute să-şi găsească liniştea.
Lockwood, liderul carismatic, neînfricat, perspicace şi îndrăzneţ al agenţie, este un personaj puternic, intuitiv şi încrezător în forţele proprii, care înfrunta fără să ezite cele mai inspaimantatare şi cumplite spirite.
Inteligent, loial, protector, sarcastic şi prudent, George a fost personajul meu preferat. Preocupat de originea, natura fantomelor şi sursa puterilor acestora, George se străduieşte să descopere secretele din spatele apariţiei spiritelor şi o modalitate de a le determina sa paraseasca lumea muritorilor pentru totdeauna.
Personajele construite de autor sunt realiste, cu defecte şi calităţi, complexe şi interesante, misterioase şi puternice. Cu toate că uneori comit greşeli sau sunt prea impulsive, nu renunţă niciodată la luptă şi fac tot ce le stă în putere pentru a se susţine şi pentru a se proteja unul pe celălalt.
Invizibile adulţilor, fantomele create de autor sunt catalogate în funcţie de puterile deţinute şi de violenţa afişată în interacţiunile cu oamenii. Capabile să ucidă printr-o simplă atingere şi mânate de setea de răzbunare, spectrele sunt legate de lumea oamenilor prin obiecte care le conţin esenţa şi care le sporesc puterea.
Lumea imaginată de autor este fascinantă şi impresionantă, conturată de atmosfera gotică, stranie şi sumbră, care însoţeşte momentele tensionate şi pline de acţiune. Replicile amuzante, interacţiunile dintre cele trei personaje principale şi combinaţia de elemente fantasy şi de mister, transforma Conacul bântuit într-o lectura fermecătoare, imprevizibilă şi surprinzatoate, plină de secrete şi pericole.

22 de comentarii:

Ema spunea...

Imi place tare mult povestea si recenzia ta. vreau si eu sa o citeeeesc! :)

Viziru Georgiana spunea...

Pare o carte interesanta tinand cont ca face parte din genul meu. Adica, mie imi plac cartile cu fantome si chestii supranaturale. Imi place seria Cronicile din Wassdghdffdvn, nici acum nu stiu cum se scrie, dar nu conteaza asta. Pana acum am citit doar primul volum, dar vreau si restul seriei. Asta pare destul de interesanta, dar pana cand nu o sa puna si celelalte volume daca mai exista, nu cumpar nimic, nu promit nimic.
@Mada, am citit comentariile de la postarile trecute si am ocazia sa-ti raspund aici. Si eu ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Cand l-am gasit am fost intr-o perioada in care nu mai eram asa de interesata de carti, dar recenziile tale m-au facut cumva sa intru din nou in lumea asta. Si legat de Al cincelea val, e scrisa destul de bine cartea si pana acum sunt la pagina 122. Am cam pierdut sirul povestii pentru ca nu am mai citit de o saptamana din ea, din pacate. Dar e foarte draguta. Si faptul ca e cu invazie extraterestra, pentru mine e ceva. Si Cassie, de la Cassiopia, daca nu ma insel, e o fata de 16 ani, sarcastica si foarte haioasa si hotarata in legatura cu decizile pe care le ia, deoarece, daca ar face o greseala cat de mica, va fi in pericol si asta e super fain.

Ema spunea...

Georgiana, si mie imi plac mult cartile cu persoane supranaturale, de asta am si zis din prima ca o sa o citesc :)
Mada, eu iti multumesc pentru recenziile faine si gusturile bune, au fost foarte putine datile cand nu am adaugat o carte recomandata de tine in lista de "to read", si nu din cauza recenziei tale, ci pentru ca nu imi place genul. Ma bucur ca exista blogul tau, n-as fi aflat de multe carti frumoase daca nu era.

Viziru Georgiana spunea...

@emanuela, e prima oara cand imi spui pe nume pe blog. =)) E cute. Si mie imi plac cartile de genu. Ce carti ai citit de acest gen?

Ema spunea...

Pai mi se pare ciudat sa iti zic foxette, cand stiu cum te cheama :))
Am citit Cartea pierduta a vrajitoarelor si o parte din Jurnalele vampirilor si cred ca am mai citit, dar sunt prea adormita si obosita sa imi amintesc :)). Oricum, pt mine e o teroare sa tin minte denumiri, tin minte actiunea, insa titlurile mai rar.

Viziru Georgiana spunea...

La mine e fix invers. Imi aduc aminte de titluri si actiunea o vad in ceata asa, ca si cum am citit cartea respectiva acum cativa ani. Si eu am citit primele volume din seria Jurnalele Vampirilor si Cartea pierduta a vrajitoarelor e pe lista mea, din nou, imi plac cartile cu vrajitoare.

Ema spunea...

Ce altceva ai mai citit cu vrajitoare, varcolaci, vampiri, etc? Ma intrebi pe mine, dar tu nu dai informatii deloc :p

Viziru Georgiana spunea...

Pai, Las-o mai moale cu fantomele, Primele 4 volume din Jurnalele Vampirilor, seria Fortele raului absolut pe care am adorat-o, Ucenicul vraciului,Regatul umbrelor cred ca se pune la vrajitori si primul volum din Harry Potter. Sunt cam putine, dar e mai bine decat nimic.

Ema spunea...

Sunt chiar destule :), ca presupun ca mai citesti si alte chestii :))

Viziru Georgiana spunea...

Ah, am uitat de primele doua volume din cercul secret si de testul fierului. Da, dar acum chiar nu am energia necesara sa ma apuc de altele sau sa le termin pe cele pe care le-am inceput deja.

Ema spunea...

Bai, tu tot ai mai citit in ultima vreme. Eu in perioada capacitatii si a bacului nu visam decat Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Caragiale, George Calinescu, de-astea :))))

Viziru Georgiana spunea...

Hahaha, sincera sa fiu nu am citit nimic romanesc decat Romanul adolescentului miop de Eliade, carte pe care nici nu am terminat-o dar nu o voi lasa necitita pentru ca imi pare rau de ea si o s-o am pe constiinta. In viitor, mai bine zis, la liceul, o sa iau toti autorii la rand pentru ca o sa se ceara rezumate pe saptamana din cate stiu.

Ema spunea...

Hmm, sa-ti fie rusinica (glumesc). Trebuia sa incepi intai cu scriitorii romani, cum vine asta? :))) Pedeapsa, nu dormi 2 noapti si citesti rebreanu :)))))

Ema spunea...

Eeee, nopti *

Viziru Georgiana spunea...

O sa iau vara asta toate cartile scrise de autori romani, bine, cele clasice si cunoscute cel mai mult. Iar tu vei fi prima careia ii spun parerea mea in legatura cu ele, bine? :)

Ema spunea...

Super, asa facem. Vezi sa nu uiti intelegerea dupa ce scapi de examen si o sa ai chef numa de distractie :))

Viziru Georgiana spunea...

Deja na gandesc de ce ma voi apuca prima si prima data. Ce imi propui? Stai sa ghicesc, Dama cu camelii?

Ema spunea...

Pai nu, Dama cu camelii e scrisa de Alexandre Dumas fiul, deci incalca regula cu scriitori romani, insa hai sa facem o exceptie inainte de a incepe lista de carti romanesti :))). Ce zici? :D

Viziru Georgiana spunea...

Imi pare rau, dar nu tin minte autorii. Aveam senzatia ca e scrisa de un roman. Acum e bine ca mi-ai spus sa stiu de acum incolo. Si da, hai sa zicem ca accept de data asta... =)) Ce carte ti-a placut cel mai mult in liceu?

Ema spunea...

In generala cel mai mult mi-a placut Enigma Otiliei, a lui Calinescu. Apoi, in liceu, mi-a placut mult Padurea Spanzuratilor a lui Rebreanu, pana am citit Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, a lui Camil Petrescu. Asta in termeni de carti obligatorii. Daca ma refer la literatura neobligatorie, au fost mult prea multe care mi-au placut, nici nu stiu cu care sa incep. :D
PS: Ultimul comentariu la mine :)

Viziru Georgiana spunea...

Am auzit de toate cartile pe care le-ai spus. Inainte sa ma apuc de Reagatul Umbrelor vroiam sa citesc Enigma Otiliei, dar nu o aveau la biblioteca si nu am mai citit-o. O s-o fac in vara, poate e vreun anticariat la mine in oras.

Maria spunea...

Hmm,cartea pare interesanta.Am sa o citesc cat de curand posibil.