luni, 18 august 2014

Recenzie Seraphina de Rachel Hartman

Seraphina este primul volum din seria omonima scrisa de Rachel Hartman.

În regatul Goredd, au trecut patru decenii de la semnarea tratatului de pace dintre oameni și dragoni, vreme în care, în ciuda coexistenței dintre specii, rănile războiului nu s-au vindecat încă de tot. Dragonii pot lua formă umană, mintea lor analitică și gândirea rațională îi fac să fie învățați prețuiți la Curte, însă emoțiile umane sunt pentru ei un mister, iar relațiile cu oamenii stau sub semnul urii mocnite și al neîncrederii.
În această atmosferă tensionată, Seraphina, o tânără cu un talent muzical neobișnuit și o inteligență încă și mai ieșită din comun, tocmai își începe slujba ca asistentă a compozitorului Curții, când prințul moștenitor este ucis, iar pacea devine mai fragilă decât oricând. Fără voia ei, Seraphina e prinsă în anchetă împreună cu Lucian Kiggs, căpitanul Gărzii Reginei, iar ițele complotului pe care îl descoperă se dovedesc mai periculoase chiar decât cumplitul secret pe care ea se străduise întreaga viață să îl ascundă. 

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online BookCity. Pe site-ul librariei online BookCity puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online BookCity pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
In urma cu cativa ani, am citit primul meu volum cu dragoni si inca de-atunci am fost fascinata de aceste creaturi fantastice, uriase si inspaimantatoare, de o forta fizica devastatoare si capabile sa parjoleasca sate intregi dintr-o singura rasuflare. Nemilosi, uneori brutali, cu solzii strabatuti de un curcubeu de culori, capriciosi si razbunatori, venerati ca zei sau dimpotriva portretizati drept monstrii care aduc urgia, dragonii pareau indestructibili intr-o lume in care razboinicii ii infruntau doar cu sabia si lancea.
In Seraphina, dragonii sunt creaturi puternice si necrutatoare, capabili sa ia forma umana si sa interactioneze cu oamenii ca saarantrai. Cu toate ca sunt apreciati pentru mintea lor analitica si pentru contribuitia adusa stiintei, dragonii sunt totodata dispretuiti si discriminati de oamenii care nu pot uita secolele de razboaie cu acestia si care inca se tem de creaturile reci si misterioase, capabile sa-si reprime emotiile.
In aceasta lume, Seraphina ascunde un secret tulburatoar care o face sa nu fie acceptata nici de oameni, nici de dragoni. Singuratica si nefericita, bantuita de stigmatul de a fi pe jumatate dragon intr-o lume in care acestia sunt detestati, Seraphina isi dispretuieste jumatatea dragonica si incearca din rasputeri sa treaca neobservata atat de oameni, cat si de saarantrai, temandu-se ca atat ea cat si tatal ei ar putea fi ucisi pentru erezie.
Cand intrigile si misterele de la curte ameninta tratatul dintre dragoni si oameni, Seraphina se vede silita sa-si ajute aliatii dragoni, dar si pe cei umani si sa incerce sa descopere cine isi doreste sa distruga pacea fragila cladita in patruzeci de ani.
Pasionata de muzica, inteligenta, intuitiva, curajoasa si incapatanata, Seraphina este un personaj puternic, care nu inceteaza niciodata sa lupte pentru a fi acceptata si iubita. Bantuita de viziuni tulburatoare si considerata o abominatie, Seraphina se straduieste sa impace latura umana, vulnerabila si inspaimantata cu latura dragonica care poseda abilitati mentale extraordinare si care ii ofera acces la amintirile mamei ei demult pierdute.
Seraphina este un personaj realist, un personaj cu defecte si calitati, care face greseli, care are regrete, care-si pune intrebari si care se teme. Emotiva, loiala si onesta, Seraphina este un personaj multidimensional cu care cititorul se poate identifica cu usurinta si care nu ezita sa-si puna viata in pericol pentru a mentine pacea instabila dintre dragoni si oameni. 
Personajele secundare sunt fermecatoare si totodata bizare. De la saarantraiul Orma, care s-a luptat intreaga viata cu sentimentele sale si care in final se lasa coplesit de acestea pentru a-si proteja nepoata, la Principele Lucian Kiggs, care incearca din rasputeri sa-si faca datoria si sa nu cedeze in fata iubirii pe care incepe sa o nutreasca pentru Seraphina, la Principesa Glisselda, care este o adevarata prietena pentru eroina, dar si o viitoare suverana decisa sa-i infrunte pe toti cei care i-ar putea pune in primejdie regatul si aliatii, pana la metisii onesti, loiali si dotati cu abilitati speciale unice, la dragonii care accepta intr-un final ca saarantrai si oamenii nu sunt atat de diferiti pe cat credeau si invata sa aprecieze emotiile umane pe care le considerau candva slabiciuni.
Lumea creata de autoare este fascinanta, elaborata, unica si impecabil faurita. Societatea portretizata de aceasta, religia si zeitatile, filosofii si compozitorii, taramul macinat de razboaie si conflicte civile, personajele realiste,complexe si inteligente sunt dovada meticulozitatii exceptionale a autoarei.
O lectura palpitanta, romantica si captivanta, in care asasinatele, identitatile ascunse si comploturile tes o poveste plina de mister si suspans. Un volum plin de emotie, frumusete si poezie, intens si tulburator, pe care l-am citit pe nerasuflate.

34 de comentarii:

Lupu Diana spunea...

Numele cartii imi suna cunoscut, dar nu-mi pot aminti de unde.
Deja din descrire sunt convinsa ca trebuie sa o citesc, ador tot ce este despre/cu dragoni, iar dupa ce ti-am citit recenzia clar trebuie sa pun mana pe ea.

Unknown spunea...

Și eu am o fascinație pentru dragoni. Mi-ar plăcea să citesc cartea pare interesantă.

Madalina spunea...

Diana, poate ai vazut-o pe site-ul editurii Art, pe un alt blog sau pe Goodreads. A fost foarte frumoasa, sper sa-ti placa :)

Anita, daca iti plac dragonii iti recomand Eon de Alison Goodman (a fost publicat de editura Litera). A fost primul volum cu dragoni pe care l-am citit si l-am adorat. A fost superb :)

Lupu Diana spunea...

Cred ca pe Goodreads, nu sunt prea sigura, dar oricum pare o carte care trebuie sa o pun cat mai in fata pe lista de must read :)

Unknown spunea...

Eu nu am o imensa pasiune pt dragoni dar parca i-as da o sansa .

Simina spunea...

De cand ai postat pe blog despre aceasta carte, de atunci vreau sa citesc cartea si dupa ce ti-am citit recenzia varianta mea in miniatura si mai nebuna ca deobicei ma bate la cap sa mi-o cumpar dar de unde bani...
De mic copil am indragit dragonii si imi pare rau de fiecare data cand ii vedeam(fie intr-un film sau carte) acestia erau izolati, necaji si atacati, dar asa este natura omului, orice ii ataca trebuie sa-l distruga.

Lupu Diana spunea...

Pasiunea mea pentru dragoni a inceput inca de cand eram un tanc. Am mers cu fratele meu pentru prima data la cinema, iar filmul era unul cu dragoni si de atunci sunt semi-obsedata de ei :))

Simina spunea...

Pasiunea mea pentru dragoni a inceput de mica, la fel ca a ta Diana, dar nu am fost dusa la cinema, i-am vazut la televizor si in benzi desenate. M-au incantat din prima si chiar am incercat sa-i desenez, dar nu imi iesea nimic:))

Lupu Diana spunea...

Eu sunt paralele cu desenul, dar nici nu-mi amintesc sa fi incercat sa-i desenez, eram destul de micuta, insa mi-a ramas in memorie :)

Unknown spunea...

eu n-am nici un talent la nici un lucru normal

Lupu Diana spunea...

Daca cititul excesiv s-ar pune ca talent sunt sigura ca l-ai avea :))

Unknown spunea...

Mai nu pot sa zic ca sunt o fanatica si dupa carti , marele meu talent ramane tot dormitul :)). Am 2 perioade deobicei:)) . O perioada in care strang tot ce prind si o perioada in care le care le citesc

Simina spunea...

Nu pot spune ca desenul este chiar talentul meu, dar atunci cand desenez sunt pretentioasa ca tot sa-mi iasa bine, luminile, umbrele, forma, tot. Daca nu-mi iese rup foaia, iar daca lucrez la tableta grafica sterg ultima lucrare.

Unknown spunea...

@ Emily de cand imi doresc o caricatura habar nu ai .Te-ai gandit sa faci ceva serios sau o faci doar din pasiune?

Simina spunea...

Cred ca mai mult din pasiune. Oricum le-am promis unor prieteni ca le desenez ceva avand in vedere ca de ziua mea mi-au luat o tableta grafica. Mai fac desene si la cerere(daca ma roaga cineva. Adica anul trecut am facut acest lucru de 2 ori pentru profesoara de franceza pentru numic in schimb.

Praf de stele spunea...

N-am citit niciodata o carte cu/despre dragoni, habar n-am de ce. Dar recenzia ta m-a convins sa le ofer o sansa. :)

Lupu Diana spunea...

@Emily, mie asta-mi suna a talent :)
Mie nu-mi iese mai nimic cand vine de desen, desi ma straduesc destul de mult :(

Simina spunea...

@Diana, nu este chiar un talent, mai mult o pasiune pentru arta si un hooby.

Lupu Diana spunea...

Exista si pasiuni bazate pe talent. :)
Ti-am spus, eu ma straduiesc destul de mult si nu-mi iese mai nimic.

Simina spunea...

Eu sunt sigura Diana ca si dintr-un desen, pe care tu il consideri esec, poate iesi ceva cu putina imaginatie:) Acum daca ai facut o greseala grava de ti s-a rupt foaia asta este altceva, si mie mi se intampla, nu-i placut deloc...

Unknown spunea...

Ma bucur ca si diana are doua maini stangi la fel ca mine :)

Lupu Diana spunea...

@Emily, crede-ma ca nu e vorba de ruptul foii, greselile care le fac cu creionul sunt ireparabile :D
@Romina, si eu ma bucur :))

Simina spunea...

Am inteles. Se pare ca apesi prea tare pe creion. Acelasi lucru il faceam si eu cand eram mai mica si il observ la mai toata lumea, dar acum cand desenez pe foaie apas usor cu creionul si daca gresesc sau nu-mi place sterg cu guma foarte bine. Daca vrei sa mai desenezi iti recomand acest lucru si sa-l faci usor si lin, nu te grabeste nimeni.

Lupu Diana spunea...

Nu intelegi :)) Nu e vorba de apasat ci de forma pe care vreau sa o realizez si forma care-mi iese. Niciodata nu-mi iese ceea ce-mi propun si daca vreau sa corectez iese mai rau :))

Simina spunea...

Gata! Nu mai spun nimic. Inseamna ca ai doua maini stangi, vorba Rominei:))

Lupu Diana spunea...

Dap, si ma tem ca am si doua picioare sangi :))

Unknown spunea...

Diana tu esti combinatia perfecta :))

Simina spunea...

Esti culmea Diana:)) Probabil numai tie ti se putea intampla asta.

Lupu Diana spunea...

Mai rar ca mine :)) bine macar ca nu-mi place sa dansez si nu ma fac de ras foarte des :)))

Simina spunea...

Nu ai cum sa te faci de ras din acest lucru. Fiecare are stilul propriu in a face ceva.

Lupu Diana spunea...

Sunt de acord cu stilul propriu, dar de ras tot te faci, pentru ca multi nu inteleg ca nu totul trebuie sa fie neaparat cum fac ei

Simina spunea...

Multi oameni nu stiu sa gandeasca cum trebuie, multi oameni nu stiu ce este aia imaginatie, multi oameni rad ca prosti si multi oameni nu-i baga in seama pe cei mentionati mai sus.
Ei pot sa rada cat vor, daca tie iti place ceea ce ai facut si ei nu vad acelasi lucru pe care tu il vezi este pierderea lor mai bine zis.

Unknown spunea...

Lasa Diana cand mai cresti si ai cateva pahare la bord sa vezi cate stiluri stii sa dansezi :))

Lupu Diana spunea...

@Emily, bine spus, parca am mai prins putin curaj >:D<
@Romina, sa speram ca nu o sa ajung cu foarte multe pahare la bord, dar imi si inchipui cum o sa arat :))