sâmbătă, 19 iulie 2014

Recenzie Starters (Starters #1) de Lissa Price

Starters este primul volum din seria omonima scrisa de Lissa Price.


Supravietuirea este doar inceputul

O fată trebuie să facă o alegere cumplită.
Părinţii ei? Morţi.
Fratele ei? Bolnav.
Salvarea? Este posibilă. Cu preţul de a fi altcineva!
În cine poate să aibă încredere?
În nimeni.

Bine aţi venit într-un Los Angeles al viitorului.
Un război biologic a decimat populaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii.
Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstăriţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri.
Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Librex. Pe site-ul librariei online Librex puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online Librex pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Inca de la primele pagini ale volumului, patrundem in lumea periculoasa si necrutatoare in care Callie si fratiorul ei mai mic, Tyler, incearca sa supravietuiasca. Dupa un razboi biologic teribil, in urma caruia toti tinerii de peste douazeci de ani si toti adultii sub saizeci de ani au fost ucisi de un virus letal, singurii ramasi in viata sunt batranii si copiii.
In timp ce tehnologia evoluata le permite batranilor, sa traiasca pana la varsta de doua sute de ani si sa duca un trai privilegiat, tinerii, ramasi orfani, sunt lipsiti de drepturi, de posibilitatea de a avea un loc de munca si supravietuiesc cu greu de pe o zi pe alta. Haituiti si brutalizati de serifii federali care ii inchid in orfelinate infioratoare pe toti copiii si adolescentii care nu au un tutore, majoritatea Starterilor traiesc pe strazi, ascunzandu-se in case demult abandonate, fara nicio posibilitate de a se intretine.
In aceasta lume, o companie misterioasa profita de disperarea adolecentilor lipsiti de adapost si infometati, propunandu-le sa-si imprumute trupurile Enderilor dispusi sa plateasca suficienti bani pentru a fi, temporar, din nou tineri.
Povestea este narata din perspectiva lui Callie, o adolescenta in varsta de saisprezece ani, care incearca din rasputeri sa-si salveze fratiorul tot mai bolnav. Ingrijorata de starea tot mai precara a acestuia si de faptul ca traiul pe strazi ii va subrezi si mai mult sanatatea, Callie accepta, in ciuda indoielilor pe care i le ridica banca de corpuri, sa-si imprumute trupul in schimbul unei sume de bani care ar ajuta-o sa-si intretina fratele. Dar, spre spaima ei, in timpul celei de-a treia inchirieri, Callie se trezeste inainte de termen, captiva in mijlocul unui complot menit sa dezvaluie adevarul despre planurile nefaste ale bancii de corpuri.
Callie este un personaj realist, cu defecte si calitati, o eroina puternica, curajoasa, altruista, inteligenta si capabila de orice sacrificiu pentru fratele ei. Desi uneori poate parea imatura si mult prea impulsiva, comportamentul ei este unul obisnuit pentru o adolescenta fortata sa se bazeze pe persoane in care nu stie daca se poate increde si pe care le banuieste ca nu ar ezita sa o puna in pericol. Cu toate acestea, uneori m-a frustrat faptul ca refuza sa accepte adevarul din spatele spuselor Helenei si ca se incapatana sa respinga dovezile care aratau amestecul bancii de corpuri in disparitia unor adolescenti, desi a fost martora unor intamplari ciudate care ii implicau pe acestia si pe misteriosul director al Destinatiilor Splendide.
Mi-ar fi placut ca personajele secundare sa fie mai puternic conturate, sa ni se ofere sansa sa le cunoastem mai bine si sa descoperim mai multe despre trecutul acestora. De la Helena, care risca totul si nu renunta niciodata la speranta ca-si va regasi nepoata, la sacrificiul emotionant si induiosator al Sarei, pana la tandretea cu care Michael ii poarta de grija lui Tyler, personajele creionate de autoare sunt sensibile, nobile si admirabile.
Unul dintre aspectele care nu mi s-au parut realiste a fost faptul ca batranii au fost alesi in defavoarea adultilor pentru a fi imunizati impotriva unui virus fatal, permitand astfel ca mii de copii sa ramana orfani si vulnerabili intr-o lume ravasita de razboi. Un alt lucru care m-a deranjat a fost modul nepasator si nemilos in care Enderii ii trateaza pe Starteri, raceala si duritatea acestora fata de copiii care ar fi trebuit sa le aminteasca de fiii si fiicele pe care le-au pierdut.
Cu toate acestea, secretele sinistre, identitatile ascunse si planurile intunecate dezvaluite de-a lungul volumului transforma Starters intr-un roman dramatic si palpitant, incarcat de mister, suspans si actiune. 

8 comentarii:

Simina spunea...

Imi place ce citesti in ultimul timp. Citesti carti pe care le-am auzit dar nu mi-a dedicat interesul nici macar in a vedea despre ce este vorba, dar care in final m-au impresionat, si doar am citit descrierea.
Cat despre "Starters" tot ce pot sa spun este ca o distopie aparte. Lissa Prince, daca a scris o astfel de carte, este o autoare cu o imaginatie bogata care m-a lasat cu gura cascata. Adica toata povestea este ciudata si sincer nu stiu cum sa imi exprim sentimentele(si da, cum am spus mai devreme: este pentru prima oara cand citesc sinopsul cartii).

Roxana spunea...

Am citit si eu cartea si pot spune si eu ca m-a lasat cu gura cascata :D A fost foarte interesanta!

Unknown spunea...

Am citit cartea si chiar mi-a placut mult. Am citit si al doilea volum din aceasta serie si povestea e diferita,dar imresionanta . Madalina, tu ai citit volumul 2?

Ema spunea...

Nu am citit Starters, insa m-am uitat putin pe ea in librarie si mi-a captat atentia. Oricum, povestea pare foarte interesanta, o societate imaginara din viitor, care iti antreneaza imaginatia, la fel ca Hunger Games si Divergent. Pe cele 2 trilogii le-am citit, trebuie sa vad si cum e Starters :)

Praf de stele spunea...

Desi am cartea, inca n-am apucat sa o citesc, spre rusinea mea. Dar recenzia ta mi-a dat un impuls de a o citi mai repede. :D

Ema spunea...

@Andreea, mi se intampla si mie :). Mi-am luat in ultimele 2 luni cam 30 de carti si normal ca n-am apucat sa le termin pe toate. Citesc cam o carte la 4-5 zile (depinde si de carte, bineinteles). Oricum, reusim noi in timp sa le citim pe toate. :D

Praf de stele spunea...

@Emanuela, asa fac si eu. :))) De ne-ar ajunge timpul asta sa citim cartile, care tot apar. Dac-as opri timpul in loc, ce bine ar fi...

Ema spunea...

@Andreea, eu n-as vrea sa opresc timpul, as vrea doar sa fie ziua putin mai lunga :)