duminică, 25 septembrie 2016

Recenzie Arhivista Wasp de Nicole Kornher-Stace

Sarcina lui Wasp e simplă. Să vâneze stafii. Și în fiecare an trebuie să lupte ca să rămână Arhivistă. Singură şi disperată, face o înţelegere cu stafia unui supersoldat. Va merge cu el în lumea lui subpământeană pentru a căuta stafia demult pierdută a partenerei sale, iar în schimb va afla mai multe decât orice Arhivistă dinaintea ei despre lumea lui preapocaliptică. Şi sunt multe lucruri de ştiut. În definitiv, Arhivistele sunt însemnate dinainte de naştere, menite să facă munca sacră a unei zeiţe. Sunt alese. Sunt speciale. Sau cel puţin aşa li se spune de patru sute de ani.

Arhivista Wasp se teme că nu ea este cea aleasă, că nu va supravieţui călătoriei în lumea subpământeană, că viaţa violentă de care a scăpat era poate mai bună decât locul spre care se îndreaptă.

Dar nu există decât o singură modalitate de a afla.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Grupului Editorial Corint. Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Există cărți care ți-ai dori să nu se sfârșească niciodată, romane care te atrag într-o lume fără pereche, unică și fascinantă, într-o lume de care nu vrei și nu te poți desprinde până la ultima pagină. Provocatoare, magică, emoționantă și uluitoare, Arhivista Wasp este una dintre aceste cărți.
Cronicare și păstrătoare de taine, ucigașe și protectoare, Arhivistele au fost alese și însemnate de zeița Catchkeep pentru a captura și distruge misterioasele stafii care bântuie pământul.
Vreme de patru sute de ani, Arhivistele au încercat să descopere informații despre modul în care s-a sfârșit lumea, au încercat să afle adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu civilizația evoluată dispărută cu sute de ani în urmă, iar stafiile pe care alesele lui Catchkeep le vânează și le studiază sunt singurele care le pot oferi răspunsurile mult dorite.
Wasp este o luptătoare, dar mai ales o supravietuițoare, într-o lume brutală, primitivă, întunecată și înfiorătoare în care moartea îi este companion permanent. Singuratică, suspicioasă și obosită de lupta permanentă pe care trebuie să o poarte cu novicele dornice să devină Arhiviste și de căutarea nesfârșită a răspunsurilor, Wasp este o eroină puternică, care nu-și pierde speranța, o vânătoare de stafii care nu se teme să înfrunte moartea și să pășească printre spirite. Uneori rece și dură, Wasp este totodată plină de compasiune și curajoasă, vulnerabilă și nesigură, înspăimântată și bântuită de morțile pentru care este responsabilă.
Relația dintre Wasp și Stafie nu este una tipică romanelor pentru adolescenți, care evoluează treptat într-o poveste de dragoste, este o relație neobișnuită, stăpânită la început de neîncredere, o relație complexă bazată pe nevoia de ajutor care îi leagă pe cei doi protagoniști. Dacă în cazul lui Wasp este nevoia de libertate și de descoperire a propriei identități, în cazul Stafiei este nevoia de a-și regăsi fosta parteneră, nevoia de izbăvire și de a-și reaminti trecutul, nevoia de împăcare și de acceptare a greșelilor făcute. De-a lungul volumului, Wasp și Stafia devin din aliați reticenți, parteneri de încredere, care se bazează unul pe celălalt și care nu ezită să-și asume riscuri pentru a se proteja reciproc și mai apoi prieteni, uniți de loialitate și onoare.
Amestecul de elemente distopice, post-apocalitice și SF, întrebările fără răspuns care bântuie cititorul până la final, lumea subpământeană hipnotizantă, secretele pierdute în negura timpului și scenele încărcate de emoție transformă Arhivista Wasp într-un puzzle captivant și plin de mister, într-o poveste uimitoare, intensă și memorabilă despre speranță, sacrificiu și regăsire.

Niciun comentariu: