marți, 3 noiembrie 2015

Recenzie Ultima dorință (Witcher #1) de Andrzej Sapkowski

Geralt, vanatorul cu par alb si ochi patrunzatori, are puteri magice, elixire fermecate si ganduri necurate. Vanatorul este un luptator periculos si un asasin fara mila. Iar victimele sunt alese pe spranceana.

Cutreierand tinuturi de poveste, ucigasul descopera la fiecare pas ca aparentele sunt inselatoare: nu oricine pare monstruos e un monstru si nu orice basm e o feerie cu zane.

Regi incestuosi, duhuri razbunatoare, fecioare crude, harpii ingrozitoare si vampiri fara vlaga ii ies tot timpul in cale. Si adesea nu sunt ceea ce par.

„Seria Witcher reprezinta o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginatia debordanta a autorului polonez cucereste orice cititor.“ The Guardian

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
O reinterpretare întunecată și captivantă a basmelor, Ultima dorință urmărește aventurile unui vânător de monștri misterios, care străbate un tărâm populat de creaturi teribile protejându-i pe cei lipsiți de apărare.
De ani de zile, unica speranță a omenirii sunt vânătorii de monștri, singurii capabili să învingă în luptă orice creatură, să îndepărteze blestemele și să desfacă vrăjile cele mai puternice.
Geralt, un spadasin iscusit și un războinic abil, antrenat încă din copilărie să lupte împotriva creaturilor izvorâte din cele mai îngrozitoare coșmaruri, își câștigă traiul ucigând monștrii care se strecoară prin întuneric în comunitățile înspăimântate de oameni.
Romanul este împărțit în scurte povestiri care urmăresc misiunile lui Geralt și care ne introduc într-o lume magică, brutală și înfiorătoare, bazată pe mitologia slavică și pe basmele scrise de frații Grimm. Regii și prințesele fermecătoare din poveștile copilăriei noastre sunt aici asasini neînduplecați și lideri necruțători, bestia eliberată de vrajă prin puterea iubirii este un tânăr pedepsit pentru atrocitățile comise care nu-și dorește șă fie izbăvit, iar prinții care încearcă să salveze fecioare captive în turnuri sfârșesc cel mai des uciși.
Sapkowski îmbină scene palpitante de luptă, momente tragice, comploturi și umor, într-un roman plin de acțiune, în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare, iar personajul negativ nu este niciodată cel la care te aștepți.
Curajos, inteligent, tăcut și singuratic, Geralt nu este eroul tipic întâlnit în volumele fantasy, este un bărbat cinic, obișnuit să fie trădat de cei pe care încearcă să-i salveze și forțat adeseori să se confrunte cu prejudecătile privitoare la vânătorii de monștri. Cu toate că își îndeplinește întotdeauna îndatoririle, Geralt nu se grăbește să-i judece sau să-i ucidă pe monștrii pe care este trimis sa-i elimine, este rațional și onorabil, răbdător și stăpân pe sine, onest și direct.
Geralt nu este un personaj perfect sau eroul care nu dă greș niciodată, ci un bărbat supus greșelii, cu defecte și calități, conștient de slăbiciunile sale și de faptul că acestea îi pot fi fatale.
Autorul creează o lume imaginară fascinantă și totodată înfricosătoare, un univers alternativ violent și sângeros, în care nimic nu este alb sau negru, iar binele și răul sunt mai ambigue ca niciodată.
Acțiunea volumului se desfășoară într-un ritm alert, răsturnările de situație și momentele tensionate transformând Ultima doriță într-o lectură care se citește pe nerăsuflate și foarte rapid. Alegerile dureroase pe care personajul principal este forțat să le facă și pericolele pe care le înfruntă conturează un volum uluitor despre speranță, izbăvire, sacrificii și compasiune.

26 de comentarii:

Ema spunea...

Pare super interesanta cartea, o sa o citesc cu siguranta, insa dupa ce apar si restul volumelor din serie. Am prea multe serii incepute si neterminate pentru ca n-a aparut continuarea...

Madalina spunea...

Și eu am încercat să nu mai încep serii noi, dar nu mă pot abține ^_^ Am o mulțime de serii începute pe care nu am reușit să le termin, deși au fost publicate deja toate volumele.

Georgiana spunea...

Si eu am câteva serii pe care nu am apucat inca sa le citesc,cum ar fi Academia vampirilor,pe care desi toata lumea o lauda,eu nu am fost chiar asa de impresionată de primul volum!
Cat despre aceasta carte,mi se pare interesanta,iar coperta ma duce de fiecare data cu gândul la Urzeala tronurilor :))

Viziru Georgiana spunea...

Pare interesanta. Desi nu e genul meu de carte. Nu am citit nici o carte de genul asta, s-ar putea sa-mi placa. Cand o sa am sansa sa o citesc, o voi face cu siguranta.

Ema spunea...

Eu am decis sa nu mai citesc carti care fac parte din serii inainte sa apara toata seria, pentru ca uit ce se intampla in primele volume pana apare ultimul. Mi-e un pic aiurea cand chiar apare o serie super faina, dar e mai ok asa decat sa ma chinui sa imi amintesc detaliile...

Viziru Georgiana spunea...

Da, stiu si urasc cand se intampla. Asa vreau si eu sa fac. Sau cel putin sa cumpar volumele pe rand si apoi sa le citesc unul dupa altul.

Ema spunea...

Nici asa nu e chiar ok (adica sa le iei pe rand). La The Maze Runner am primele volume intr-un format, cel original, al treilea a aparut doar din film. Si e aiurea, le-as vrea pe toate la fel, dar parca nu le-as lua iar pe primele doua...

Viziru Georgiana spunea...

Si eu am primele doua volume cartonate si ultimul trebuie sa-l cumpar. Nici mie nu-mi place cand se intampla asta...

Ema spunea...

Aaa, da, asta e alta chestie, al treilea nu mai exista in varianta cartonata. E chiar aiurea. Eu as astepta, poate se hotarasc sa scoata si un volum ok. Crezi ca e vreo sansa? :D

Viziru Georgiana spunea...

Nu cred. Mai ales ca au scos, nu doar volumul 3, ci si pe primele 2 in varianta necartonata. Nu imi place cand se intampla asta, dar incerc sa ma concentrez mai mult pe cartea in sine decat pe formatul ei. Chiar daca nu pot ignora cat de naspa arata in biblioteca.

Ema spunea...

Daca nu apare si al treilea asa, o sa le dau pe primele doua si le cumpar pe toate 3 in format la fel. Desi le preferam cartonate.
Legat de cartea prezentata de Mada aici, mie chiar mi se pare interesanta. In general imi plac cartile care seamana cu povestile si basmele :D

Viziru Georgiana spunea...

Da, imi place sa citesc carti care au la baza realitatea. Din cate stiu toate romanele pleaca de la realitate, mai apoi la fictiune. Am citit pana acum Regii timpului, de la Herg Benet, care este in genul acesta. Cartea aia m-a facut sa-mi placa mai mult istoria. Legendele si miturile imi plac si ele foarte mult.

Ema spunea...

Nu stiu ce sa zic despre asta. Nu sunt asa sigura ca toate romanele pleaca de la realitate. Realitatea este diferita pentru fiecare dintre noi, fiecare o percepe altfel. :) Poate ca ai dreptate, insa mie tocmai ideea de creativitate mi se pare interesanta, mai putin legatura cu realitatea. Am citit si eu Regii timpului, e super tare :D. Nu ma asteptam sa imi placa cu adevarat o carte romaneasca contemporana :D

Viziru Georgiana spunea...

La mine a fost prima pe care am citit-o de la acea editura. Incerc mereu lucruri noi si de aceea folosesc 'prima' atat de des. Si mie imi place creativitatea si imaginatia. Sunt lucruri fara de care realitatea ar fi foarte plictisitoare. Sper ca intelegi ce vreau sa zic.

Ema spunea...

Normal ca inteleg. :) E normal sa fie asa. Pana la urma, daca n-ar exista creativitate, oamenii ar fi tot in pesteri, ca in epoca de piatra. Imaginatia si creativitatea sunt cele care asigura evolutia. Si imi spunea cineva de curand ca multe dintre noile inventii se bazeaza pe cartile SF. La modul ca de acolo se iau idei :D

Viziru Georgiana spunea...

Dragut. Nu stiam asta. Nu am citit nimic SF pana acum si vreau sa incep cu clasicii. Adica aparitii de peste 10 ani. Inca nu am ales autorii, dar stiu ca la Nemira sunt foarte multe carti de genul asta.

Ema spunea...

Da, mi-am amintit de o serie faina de la Nemira: Marte rosu, Marte verde, Marte albastru. Mie mi s-a parut chiar interesanta :D

Georgiana spunea...

Ati citit The Maze Runner?Eu am vazut de curand primele doua filme si chiar mi-au placut!Încă sunt nehotarata daca sa ma apuc si de carti sau sa astept sa apara si ultimul film sa vad cum se incheie!

Viziru Georgiana spunea...

@ema, n-am auzit de cartile alea. O sa-mi fac timp sa vad daca sunt dragute.
@georgiana, eu iti recomand seria, e chiar draguta.

Ema spunea...

@Foxette, sa cauti, e interesanta :D. Insa inainte, daca vrei ceva SF super, citeste Martianul, de Andy Weir :D.
@Georgiana, The Maze Runner e seria mea distopica preferata. Nu mi-a placut nico serie asa de mult :P. Citeste cartile, o sa vezi ca sunt diferente intre carti si filme :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, n-ai idee cat de mult vreau sa citesc cartea. Am auzit intai de film si am vazut in trailer ca este inspirat dupa o carte si am cautat cartea, dar nu a fusese publicata atunci, am citit doar o mostra in engleza. Iar acum ca a aparut cartea in romana de abia astept sa pun mana pe ea. tu ai citit-o?

Georgiana spunea...

Multumesc pentru recomandare!Chiar am sa ma apuc de ea! :)

Ema spunea...

@Foxette, n-am terminat-o inca, dar e f f faina. Mi-a trimis-o o prietena. O sa o ai si tu curand :P.
@Georgiana, cu mare placere. Sa imi zici daca ti-a placut.

Georgiana spunea...

Cu siguranta!La cat de mult mi-au placut primele doua filme,sunt sigura ca seria este genială!

Viziru Georgiana spunea...

@georgiana si eu am vazut primul film si e destul de bun regizat. Mi-a placut mai mult decat ma asteptam.
@ema, mersi ca mi-ai amintit de ea. Uitasem. E pe lista mea de ceva vreme.

Simona Stavar spunea...

Mmm si eu am auzit de The Maze Runner. Stiu ca citisem eu niste chestii chiar foarte interesante despre carte si m-a intrigat actiunea. Desi prima data am auzit de film am tot amanat vizionarea lui, ca sa citesc cartea prima data. Siii... sper sa pun mana pe ea cat mai curand :D