luni, 30 noiembrie 2015

Recenzie Cheia cerului (Jocul final #2) de James Frey și Nils Johnson Shelton

Regatul Aksum, Etiopia
Hilal ibn Isa al-Salt a supravieţuit la limită unui atac care l-a lăsat desfigurat. Dar trăieşte şi ştie ceva ce Jucătorii ceilalţi nu ştiu: keplerii au intervenit în desfăşurarea Jocului.
Şi n-ar fi trebuit să facă asta.

Londra, Anglia
Sarah Alopay a găsit prima cheie. Şi, împreună cu Jago, câştigă.
Dar găsirea Cheii Pământului a însemnat un preţ prea mare pentru Sarah.
Nu se poate ierta pentru ceea ce a făcut.

Cheia Cerului, oriunde şi orice ar fi ea, este următoarea.
Şi toţi cei nouă Jucători nu se vor da în lături de la nimic ca s-o găsească.
Jocul Final e aici.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei. Mulțumesc Editurii Trei pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
După un prim volum năucitor, încărcat de acțiune și imprevizibil, seria Jocul final continuă cu un roman plin de răsturnări de situație, suspans, mister și secrete. Miza este mai mare ca oricând, jocul este mai periculos ca niciodată, iar cei nouă jucători supraviețuitori sunt dispuși să riște totul pentru a învinge. Prizonieri într-un joc mortal, singuri împotriva tuturor și totodată unica speranță de supraviețuire a omenirii, descendenții semințiilor străvechi care au populat cândva Pământul își înfruntă destinul fără să ezite, fără să dea înapoi și fără să se lase doborâți.
Nu doar personajele sunt captive într-un joc neîndurător, ci și cititorul, care asistă înmărmurit la agonia războinicilor care sacrifică totul într-o luptă nedreaptă, la pierderile îndurate de aceștiaa, la morțile brutale și la chinul celor măcinați de alegerile făcute și de regrete. Autorul nu este îngăduitor cu personajele sale, nu le oferă momente de respiro și nu le ușurează soarta și deciziile, ci menține atmosfera tensionată și întunecată de la începutul până la sfârșitul romanului. 
De-a lungul volumului pătrundem în sufletele personajelor, îi descoperim așa cum sunt, în spatele armurii de luptători, înlăturăm vălul exterior sub care se ascunde vulnerabilitatea, teama și groaza care îi copleșesc și învățăm să îi acceptăm cu toate defectele și imperfecțiunile care îi transformă în personaje complexe, impresionante și unice.
Autorul conturează cu atenție portretele diferitelor tipuri de personaje, trecând de la nevinovați la ucigași, de la merceneri la strategi, de la cei lipsiți de scrupule la cei care refuză să-și piardă umanitatea, evidențiind deosebirile și asemănările dintre aceștia, contrastul dintre personalitățile și temperamentele jucătorilor. Niciun personaj nu este doar bun sau rău, totul este zugrăvit în tonuri de gri și fiecare confruntare își lasă amprenta asupra supraviețuitorilor.
Uneori lipsiți de speranță, alteori îndoindu-se de ei înșiși și de misiunea lor, mai slabi sau mai puternici, aliați sau dușmani, toți fac greșeli și toți sunt sfâșiați între nevoia de libertate și între descifrarea enigmei care ar putea distruge sau salva omenirea.
Tensiunea permenentă este intreținută de narațiunea multiplă si de capitolele care alternează între personaje, de modul în care acestea sunt afectate de joc și de impactul pe care faptele pe care le comit le au asupra prezentului și viitorului acestora.
Scriitura simplă, lipsită de înflorituri și ritmul alert, fac ca totul să pară tulburător de real, te acaparează și te determină să parcurgi pagină după pagină, capitol după capitol fără să te poți opri. 
Uniți de un scop comun și dezbinați de rivalitate, urmăriți și vânați, antieroii sfârșitului lumii poartă pe umeri responsabilitați covârșitoare și, în ciuda faptelolor lor, în ciuda morților nedrepte și a confruntărilor brutale, adevărul cutremurător este că jucătorii sunt până la urmă copiii sacrificați pentru binele celor pe care îi reprezintă, copiii care au pierdut orice șansă la fericire sau viață încă dinainte de a se naște.
Scenele violente și șocante, încrâncenarea luptătorilor, momentele terifiante, clipele dureroase și multitudinea de emoții care îți răpesc obiectivitatea contribuie la construirea unui volum spectaculos, palpitant și intens.

31 de comentarii:

Georgiana spunea...

Imi plac foarte mult gif-urile alese! ♡♡
Nu am citit încă seria,desi am auzit numai lucruri bune la adresa ei!Probabil ca ceea ce m-a împiedicat sa ma apuc de ea a fost faptul ca nu mi-a cazut in mana si mereu apăreau noi carti pe wishlist-ul meu...

Simona Stavar spunea...

Hmm, suna tentant seria :) In Wishlist-ul meu are un loc sigur, daar cu atatea carti in lista...cine stie cand voi apuca sa o citesc :((((

Ema spunea...

Eu m-am apucat de primul volum al seriei, chiar am fost entuziasmata si imi place, dar nu l-am terminat pentru ca ma tot blocam la referinte. Si citesc mult pe drumuri, iar Endgame chiar trebuia sa o citesc cu google-ul deschis... Trebuie sa revin asupra ei, chiar e interesanta. Si sa citesc si volumul 2. :)

Viziru Georgiana spunea...

Mereu am auzit numai pareri bune de seria asta. Dar nu am avut niciodata sansa sa o citesc. Stiu doar ca e o carte grea la care trebuie sa fii mereu concentrata. Desi nu stiam mai nimic despre ce e vorba in carte. Acum am aflat cat de cat.

Ema spunea...

Cartea este de fapt si un joc. Are in interior mesaje care te fac sa descifrezi un joc ce poate sa te ajute sa castigi nu stiu cat aur. E cumva sponsorizata de Google, sau ceva de genul asta. Oricum, permanent sunt referinte la Google, si ma distragea, de asta m-am oprit. Dar e chiar interesanta.

Viziru Georgiana spunea...

Am auzit de jocul respectiv si mi s-a parut super interesanta ideea. Ar trebuii sa organizeze concursuri de genul.

Ema spunea...

Pai asta zic, e un concurs :). E un fel de cautare de comori, trebuie sa rezolvi task-uri pe parcurs, apoi ii contactezi si iti dau altele, si tot asa :) Nu stiu prea multe, ca am incercat atunci sa intru pe site si nu dadusera drumul jocului, apoi n-am mai intrat :D

Georgiana spunea...

Eu una nu m-as incumeta sa intru in acest concurs! :)) Seria pare oricum interesanta dar sunt de părere ca trebuie sa ai multa răbdare cu ea!

Viziru Georgiana spunea...

@ema, din cate stiu eu nu cred ca s-a mai desfasurat un astfel de concurs pana acum, nu?
@geo, asa pare. Stiu ca e greu de citit si trebuie sa ii acorzi toata concentrarea.

Ema spunea...

@Foxette, nu, despre asta e vorba :). A inceput anul trecut. Nu cred ca s-a terminat, o data cu a doua carte a inceput a doua etapa.
@Georgiana, Trebuie sa ai rabdare doar daca esti prea curioasa si te intereseaza concursul, altfel e o carte normala. Insa eu sunt foarte curioasa si voiam sa vad ce e dincolo de link-uri.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, inteleg. Dar ma refeream la faptul ca o carte sa fie sponsorizata printr-un joc de anumite site-uri.

Ema spunea...

@Foxette, nu stiam ca a mai fost asa inainte. Iti amintesti despre ce e vorba? Chiar nu am auzit de tipul asta de joc inainte de Endgame.

Georgiana spunea...

@Ema,nu cred ca as fi asa interesata de concurs!Nu stiu de ce,dar stiu ca la concurusrile de acest gen nu am sa castig :))
La fel mi se intampla si la cele random :)) Ma consider mai ghinionista de fel :))

Viziru Georgiana spunea...

@ema, oricum cartea in sine pare destul de geniala si de abia astept sa vad cum e.
@georgiana, eu sunt la fel. Sau castitg intr-o luna cat nu castig tot anu :))

Ema spunea...

@Foxette, spor la citit, chiar e faina cartea.
@Georgiana, nu e un concurs de random, e concurs de inteligenta, persoana pe care o duce capul cel mai tare castiga, care descopera misterul :D.

Georgiana spunea...

@Ema,si daca sunt mai multi pe care ii duce mintea? :)) Bănuiesc ca tot se ajunge la ceva de genul asta!
@Georgiana e bine si daca ti se intampla si din astea! :))

Viziru Georgiana spunea...

De curand am terminat toate tezele si mai merg la scoala decat maine si miercuri. Deci, intr-o luna de vacanta cred ca pot termina in sfarsit Divergent.

Ema spunea...

@Georgiana, daca sunt mai multi, castiga primul care ajunge la solutie. Asta era toata ideea :D
@Foxette, cum a fost? Ai terminat cu bine? Sa-mi zici daca ti-a placut Divergent.

Viziru Georgiana spunea...

@ema, la romana si geografie am avut putine probleme, dar in rest la latina si engleza am facut :) Iar Divergent iti spun de pe acum ca-mi place chiar mult.

Ema spunea...

@Foxette, nu pot sa cred ca fix la romana ai avut probleme. Sper ca pentru gramatica, nu pentru ca n-ai reusit sa termini de citit cartile. E bine oricum ca ai scapat de ele, sunt un adevarat stres...

Georgiana spunea...

Si eu am terminat cu tezele!
Ce coincidenta!Si eu am de gand sa termin vacanta asta seria Divergent!Mai am Experiment!Abia astept vacanta! :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, da.. eu invatasem foarte bine prezentarea personajului Mara si mie imi cazuse Mara in devenire, adica Persida. Decat acolo m-am incurcat putin.
@georgiana, eu momentan sunt la primul volum.

Ema spunea...

@Foxette, ah, am inteles. Cam complicat pentru clasa a 9-a... nu mi-au placut niciodata comentariile si caracterizarile de personaje...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, nu e atat de complicat, puteam sa-l invat de acasa, doar ca eu m-am bazat ca imi cade Mara. Ne-a dat de citit Morometii.

Ema spunea...

@Foxette, nu e normal sa te oblige sa inveti comentarii. Invatamantul romanesc ar trebui sa puna mai mult baza pe creativitate si mai putin pe tocit. Asta e parerea mea... Mie mi-a placut Morometii, primul volum. Al doilea nu :D. Dar tu il ai doar pe primul, deci e ok :)

Georgiana spunea...

Esti la filologie Georgiana?Eu nu de mult am terminat de studiat Romanul adolescentului miop,iar dupa vacanta urmează Viata ca o prada!La Romanul adolescentui miop am avut noroc ca citisem cartea din clasa a 8 a,iar acum mi-a venit mult mai usor!Viața ca o prada trebuie citită vacanta aceasta,plus Moara cu noroc!Noi nu am studiat inca Mara!Nu facem de pe manual,ci folosim culegeri!
Legat de Divergent e super seria!Eu am inceput cu Four si acum mai am Experiment!

Viziru Georgiana spunea...

@ema si eu sunt de aceeasi parere. Iar Morometii de abia astept sa o citesc. Sunt curioasa.
@georgiana, da sunt la filologie. Tu? In ce clasa? Si eu am citit Romanul adolescentului miop, adica am citit doar jumatate dar mi-a placut. Noi facem exercitii si ne preda de pe culegeri, iar din carte citim biografia autorilor, poezia sau fragmentul depinde de caz si cateva exercitii in clasa.

Georgiana spunea...

@georgiana,tot a 9 a! :)
Doar ca eu sunt mate info intensiv info , dar chiar si asa fac destula romana.Am ditamai proiectul pe vacanta!Noi nu facem deloc de pe manual,doar din culegere,si eventual mai studiem si unele texte din afara culegerii.

Simona Stavar spunea...

Oh, wow ce lunga a devenit conversatia de cand n-am mai trecut pe aici :))))
@Georgiana, ma bucur sa mai intalnesc pe cineva de la mate info intensiv pe aici =))) - si care in plus mai face si multa romana, pentru ca exact cu aceeasi chestie ma confrunt si eu de doi ani si ceva (pentru ca acum sunt a 11-a) :)) Adica... am ales profilul asta oarecum si in ideea ca nu va trebui sa ma mai stresez atat de tare cu romana, dar am ajuns la concluzia ca facem la fel de multe ca cei de la filologie :))))) - si din pacate nici bac-ul nu difera prea mult, chiar daca aparent subiectele sunt diferite...
Buuut, partea buna e ca citim - chiar daca uneori obligati :)) Bine, in cazul meu nu era o problema, pentru ca oricum imi place sa citesc, dar sunt muuulti care, daca nu ar fi lecturile obligatorii nu s-ar atinge de nicio carte, ceea ce mi se pare cam trist :(
Cat despre cartile din programa efectiv, nu pot sa spun nici ca sunt preferatele mele, dar... mi-a placut destul de mult "Ion" - cred ca din toate mi-a placut cel mai mult; "Mara" a fost ok, dar nu m-a dat pe spate; mi-a placut mult si "Maitreyi" - dar nu stiu sigur daca e o lectura obligatorie sau am facut-o doar noi, cum e si cazul operei lui Shakespeare, "Romeo si Julieta"; destul de interesanta mi s-a parut si "Enigma Otiliei"; "Morometii" mi-am propus sa-i termin in vara, pentru ca nu am apucat sa o citesc in intregime, din cauza ca exact in perioada cand se facea la scoala si se presupunea ca ar fi trebuit s-o citesc, am fost internata in spital vreo doua saptamani si apoi am facut altceva si nu am mai avut timp sa ma intorc asupra ei :((; singurul roman care nu mi-a placut mai deloc a fost "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", desi multora chiar le-a placut...pur si simplu nu e genul meu; ah, si "Moara cu noroc" mi-a placut :); si "Baltagul" a fost ok:) si cred ca pe astea le-am facut... in rest doar povestiri/nuvele ("Hanu Ancutei", "Lostrita", "La tiganci"), faimosul basm al lui "Harap-Alb" la care am facut nu stiu cate eseuri si proiecte si chiar nu inteleg de ce :)))), niste poezii si "Amintirile" lui Creanga, care ne urmaresc ca o umbra din primara :))) Anul asta momentan nu am studiat niste texte neaparat obligatorii, din cate stiu... dar, in orice caz, m-a surprins placut "Alexandru Lapusneanul", si un text, pe care chiar nu era obligatoriu sa-l citim, dar am facut-o si mi-a placut foarte foarte mult, "Istoria unui galban" scrisa de Alecsandri. Sunt multumita de faptul ca anul acesta ni s-a schimbat profesoara de romana siii acum avem o doamna profesoara mult mult mai buna, in sensul ca reuseste sa ne atraga, sa ne convinga sa citim mai mult, mai ales literatura romana, dar si literatura universala buna; eu una cel putin mi-am schimbat radical parerea anul asta despre tot ce tine de literatura romana, desi nu credeam ca se va intampla asta vreodata :)
Scuze pentru comentariul asta luuung :)))))) Cum spuneam, n-am mai fost de ceva vreme pe-aici si trebuia sa recuperez :)))

Georgiana spunea...

@Simona,mie mi-a placut întotdeauna romana si nu am ales mate info din cauza ca vreau sa scap de ea sau ceva de genul!Chiar imi place romana la fel de mult cum imi place si mate!In examen am luat chiar o nota mai buna la romana decat la mate,si desi întotdeauna m-am priceput mai bine la romana,am ales Mate Info,fiindca nu vroiam sa ma despart de mate,plus ca aici facem de toate :))Stiam de la prieteni mai mari ca se face romana suficienta si aici si asta m-a bucurat!Informatica insa e cea care mi se pare mai dificila :)))
Legat de lecturile de la scoala,am citit si eu Mara,Maitreyi,chiar daca nu le-am studiat încă!Am in plan si Ion cat de curand,iar vacanta aceasta ma apuc de Moara cu noroc!Momentan citesc Experiment de Veronica Roth,asa ca Slavici mai are putin de asteptat! :))
Sunt abia a 9 a asa ca mai am texte de studiat si de acum încolo,cum ar fi Moromeții pe care nici eu nu i-am citit!
Am primit de asemea o grămadă de carti si de ziua mea,saptamana trecuta,care ma tentează asa mult :))

Simona Stavar spunea...

@Georgiana, crede-mă știu cum e :( Și eu am o tonă de cărți care mă așteaptă și o să mai primesc și de Crăciun :))
Și nu am urât niciodată româna - în gimnaziu mergeam la olimpiadă chiar :))), olimpiadă despre care nu am avut și nu am, totuși, o părere prea bună -, pur și simplu, nu am fost atrasă de CE făceam și CUM făceam la școală, pentru că pur și simplu mi se pare că orele de română nu ne lasă să ne exprimăm liber creativitatea etc.
Și da, la mate info chiar se fac de toate :))) cei de la filologie - și nu vreau să ofensez pe nimeni!! - nu fac prea multă mate sau alte obiecte de genul, iar dintr-a 11-a nu mai fac deloc :))
Mie personal nu îmi mai place așa de mult matematica, în mare parte pentru că nu îmi place profesorul și felul în care facem mate cu el, dar îmi place informatica, nu într-atât încât să vreau să lucrez în domeniu, dar cu siguranță se află printre materiile mele preferate.
Spor la citit ;) ! - Slavici e obișnuit deja cu așteptatul deci nu trebuie să-ți faci griji pentru el :)))