vineri, 25 septembrie 2015

Recenzie Gazda de Stephenie Meyer

Melanie Stryder refuză să se stingă. Lumea noastră a fost invadată de un duşman invizibil. Oamenii devin gazde pentru aceşti invadatori, minţile le sunt luate, în timp ce corpurile lor rămân intacte şi îşi continuă vieţile, aparent neschimbate. O mare parte din omenire a cedat. Când Melanie, unul dintre puţinii oameni sălbatici în viaţă, este capturată, are convingerea ca i-a sosit sfârşitul.

Wanderer, sufletul invadator care a intrat în corpul lui Melanie, a fost avertizată despre provocările cauzate de trăirea în corpul unui om: emoţiile covârşitoare, multitudinea de simţuri, memoriile prea clare. Dar mai era ceva dificil, ceva la care Wanderer nu se aştepta: vechiul chiriaş al corpului refuza să renunţe la posesiunile minţii ei. Wanderer îi pune la încercare gândurile lui Melanie, sperând să descopere locurile pe unde se ascund restul de oameni rezistenţi. În schimb, Melanie îi umple mintea lui Wanderer cu viziuni despre bărbatul pe care îl iubeşte Jared, un om care încă îşi duce traiul în clandestinitate. 

Incapabilă să se despartă de dorinţele corpului lui Melanie,Wanderer începe să tânjească după un om a cărui demascare făcea parte dintre însărcinările ei. Când forţele exterioare le transformă pe Wanderer şi pe Melanie în aliate, ele se pregătesc să plece în căutarea omului pe care ambele îl iubesc, căutare ce se dovedeşte a fi periculoasă şi nesigură.

Daca v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul librăriei online Libris. Pe site-ul librăriei online Libris puteți găsi cărti din toate genurile literare, inclusiv cărti în limba engleză. Mulțumesc librăriei online Libris pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Gazda este unul dintre cele mai frumoase și mai impresionante romane pe care le-am citit, un volum pe care l-am iubit, care mi-a frânt inima și pe care l-am citit fără să mă pot opri până la ultima pagină. Lumea fabuloasă construită de autoare și scenele emoționante care te răvășesc și-ți aduc fie lacrimi în ochi, fie zâmbetul pe buze, transformă Gazda într-o lectură epică de o perfecțiune greu de descris în cuvinte.
Lumea a fost invadată și cucerită. Trupurile ne-au fost răpite, sufletele noastre sunt captive, îngropate atât de adânc încât au devenit doar un ecou palid a ceea ce am fost cândva. Puținii membri ai rezistenței se ascund, îngroziți și vânați de cei pe care îi iubeau cândva, de trupuri familiare care le-au devenit cel mai necruțător și mai periculos dușman. Războiul s-a purtat în întunericul caselor în care ne credeam în siguranță, în corpurile care ne-au trădat și în mințile mult prea slabe pentru a-i putea invinge pe ei. Sufletele aveau nevoie de gazde, de trupuri în care să traiască, așa că le-au luat pe ale noastre. Ei au adus pace, liniște și prosperitate, au vindecat bolile, au ocrotit și au îngrijit Planeta abuzată de noi, iar oamenii s-au retras printre umbre, luptând încă într-un război care a fost demult pierdut.
Melanie a fost capturată și a devenit o gazdă, dar a refuzat să se stingă și continuă să lupte, să se împotrivească invadatoarei din interiorul trupului care nu-i mai aparține. Wanda este un Suflet care acum stăpânește trupul care îi aparținea cândva lui Melanie.
Wanda a vizitat multe planete, dar niciodată nu a gasit-o pe cea unde să se simtă acasă. Acum este forțată să împartă trupul care trebuia să fie al ei cu fata de la care l-a răpit. Amintirile acelei fete, dragostea arzătoare pe care o nutrea pentru băiatul pe care îl iubea, afecțiunea și grija pentru fratele pe care nu-l mai poate proteja, îi dezvaluie Wandei o nouă lume, un caleidoscop de emoții și sentimente de o intensitate copleșitoare pentru Sufletul inocent care nu a mai trăit nimic asemănător.
La fel de diferite precum lumina și întunericul, dar unite de conexiunea unică dintre ele, de trupul în care sălășluiesc și de dragostea pentru acelasi om, Wanda și Melanie sunt personaje minunate, frumos conturate, puternice și curajoase.
Wanda este blândă, liniștită, răbdătoare și altruistă, o ființă pacifistă care vede în oameni doar capacitatea acestora de a face rău și de a distruge. Înspăimântată de violența acestora, confuză și îngrozită că va fi ucisă, Wanda încearcă să se adapteze într-o lume pe care nu o înțelege
Melanie este îndrazneață, directă și pasională, o luptătoare care nu renunță niciodată și care este capabilă de orice sacrificiu pentru a se întoarce la fratele și la iubitul ei. La început, furioasă și revoltată, Melanie se apropie de-a lungul volumului de Wanda și începe să vadă în aceasta mai mult decât o invadatoare și un pericol pentru cei dragi ei. Cele două devin confindente și prietene, se sprijină reciproc, se încurajează și se ajută la nevoie.
Bărbații pe care cele două eroine îi iubesc sunt ostili și duri la început cu Wanda/Melanie, ambii o privesc ca pe o amenințare și ca pe un pericol la adresa siguranței supraviețuitorilor, ambii se tem de necunoscut și de implicațiile reprezentate de sosirea acesteia, dar Ian este singurul care încearcă să o descopere pe Wanda, să o înteleagă și să o accepte. Ian se deschide în fața Wandei și o ajută să privească oamenii într-o cu totul altă lumină, să vadă teama din spatele acțiunilor nechibzuite, scânteia de speranță care îî împinge să nu renunțe, iubirea care îi motivează să lupte, vulnerabilitatea care se ascunde în spatele furiei, răul și suferința provocate de Suflete.
Jared este de multe ori brutal și crud, rece și neînțelegător. Durerea pe care le-o stârnește atât Wandei, cât și Melaniei este evidențiată de încercările celor două de a se proteja reciproc, de momentele în care se consolează una pe cealaltă, de rănile sufletești pricinuite de comportamentul acestuia.
Antiteza dintre cele două personaje masculine este construită pe diferența dintre umanitate și a fi om, diferența dintre iertare și răzbunare, bunăvoință și intoleranță. blândețe și furie, milă și neîndurare.
Personajele secundare excepționale, realiste și complexe, construite cu multă atenție și sensibilitate contribuie la desăvârșirea unui volum spectaculos și uimitor, încărcat de acțiune, suspans și emoție. 
Autoarea vorbește în acest volum despre dragoste și formele pe care le ia aceasta, despre loialitate și compasiune, despre teama de necunoscut și acceptare, despre libertate și sacrificii.
Un roman provocator și profund despre supraviețuire și despre ceea ce ne face să fim oameni, o poveste intensă și captivantă, care explorează complexitatea naturii umane, Gazda îmbină armonios momentele înduioșătoare și clipele tensionate într-o lectură fascinantă completată de personaje memorabile.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Frumoasa recenzie ai facut cartii! Imi place. Cartea asta a fost pur si simplu superba!

Simona Stavar spunea...

Superba recenzia ! Cartea, cum stii deja, o ador <3... so I don't think I need to say anything else :)) (Big Like pentru imaginile din film, care mi-a placut la fel de mult.)

Viziru Georgiana spunea...

Ce recenzie frumoasa! De ceva timp, vreau sa cumpar cartea. De cand am citit Al cincilea val, au inceput sa-mi placa cartile cu extraterestrii. Deci, trebuie sa o citesc neaparat. Mai am 100 si ceva de pagini din Al cincilea val si vreau sa o termin neaparat.

Ema spunea...

Nu pot sa zic ca sunt cel mai mare fan al sf-urilor, insa sunt carti care mi-au placut, precum Jocul lui Ender. Si aceasta pare interesanta, si stiu ca e destul de apreciata. Sper sa ajung sa o citesc si eu :)
@Foxette, credeam ca ai terminat demult Al cincilea val. Fa-ti curaj :D

Viziru Georgiana spunea...

@ema, nu prea mai am cand. Vreau sa invat franceza destul de bine incat sa pot citii o carte in franceza. Ceva de Marc Levy sper. Dar trebuie sa o stiu destul de bine.

Ema spunea...

@Foxette, cartile lui Marc Levy sunt usor de citit, reprezinta cea mai buna alegere pentru citit in franceza. Daca ai putina rabdare, dupa prima carte o sa intelegi aproape tot.

Viziru Georgiana spunea...

O sa incerc, insa acum vreau sa invat lucrurile de baza. Vreau sa mai citesc cate ceva in engleza, am de citit Mara acum. E greu la liceu, dar e super in acelasi timp.

Ema spunea...

Eu zic ca in engleza te descurci bine deja, daca trebuie sa stii si franceza, e o idee buna sa citesti :). E greu doar la inceput la liceu, apoi o sa fie fain. Rabdare :)