vineri, 31 octombrie 2014

Recenzie Incercarile focului (Captiv in labirint #2) de James Dashner

Thomas a crezut că rezolvarea Labirintului reprezintă sfârșitul cumplitei lui aventuri. A crezut că s-a terminat cu variabilele, cu alergatul. A crezut că toți Poienarii își vor relua viețile, dar nu și-a închipuit la ce fel de existență se vor întoarce.

În Labirint, viața era ușoară. Aveau mâncare, aveau un adăpost și siguranță, înainte ca Teresa să declanșeze sfârșitul. Dar, în lumea de dincolo de Labirint, sfârșitul începuse cu mult timp în urmă. În locul libertății sperate, Poienarii se află acum în fața unei noi încercări: ei trebuie să străbată un deșert torid, pândiți de amenințarea unor furtuni cataclismice și, mai ales, a unor ființe omenești devastate de o boală misterioasă, Arșița, care îi transformă treptat într-un soi de monștri insensibili,
sălbăticiți.

Va ține oare Thomas secretul libertății ascuns undeva în adâncul minții sale? Sau va rămâne pentru totdeauna în stăpânirea Răului?

Multumesc editurii Litera pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Litera.

RECENZIE.
Continuarea volumului Captiv în labirint, Încercările focului se dovedeşte a fi o luptă pentru supravieţuire, presărată cu obstacole mortale, menite să-i testeze pe Poienari şi să-i silească să se confrunte cu cele mai mari temeri ale lor şi uneori, chiar cu ei înşişi. Plin de acţiune şi suspans, răsturnări de situaţie neaşteptate şi aventuri, Încercările focului este mai alert şi mai imprevizibil decât primul volum din serie.
Dacă în Captiv în labirint abia descopeream lumea terifiantă, măcinată de moarte şi distrugere din afară labirintului, în acest volum, Poienarii trebuie să înfrunte o nouă serie de provocări, inamici mult mai periculoşi şi mai înspăimântători şi să descopere în cine pot avea încredere sau nu. Pe măsură ce lectura avansează, cititorul devine, la fel ca şi personajele principale, prizonier al unei lumi înfiorătoare, în care senzaţia rău prevestitoare că ceva teribil se va întâmpla se acutizează cu fiecare capitol. Copleşit de teamă, cu speranţele adesea zădărnicite, asişti la conflicte şi trădări atât de neaşteptate şi şocante, încât eşti lăsat fără cuvinte.
De-a lungul cursei contra cronometru prin deşert, noi personaje sunt introduse, descoperim un nou grup forţat să treacă prin aceleaşi încercări ca şi Poienarii, dar şi victimile Arşiţei, fiinţe chinuite de boala şi transformate în creaturi sălbatice, mânate de instincte şi violenţă.
Thomas este un personaj cu care cititorul se identifică cu uşurinţă, un personaj puternic şi realist, care se lăsă copleşit de aceleaşi sentimentele de furie şi nedreptate pe care le experimentează şi cititorul. Cu toate că este îngrozit, cu toate că se îndoieşte că va fi capabil să ducă la bun sfârşit călătoria pe care a început-o, Thomas dovedeşte o tărie de caracter admirabilă, evidenţiată de transformările prin care trece de-a lungul volumului şi de abilităţile dovedite de lider.
Unul dintre personajele mele preferate este Minho. Amuzant şi inteligent, Minho devine încetul cu încetul unul dintre cele mai puternice personaje ale volumului, un personaj care nu se da bătut niciodată şi care nu se lasa oprit de nimic. Newt este un personaj caracterizat de loialitatea şi compasiunea pe care le afişează, impresionând totodată prin faptul că nu-şi pierde cumpătul şi că dă dovadă de calm în cele mai tensionate situaţii.
Teresa este la fel de misterioasă ca şi în volumul precedent. Cu toate că avem motive să ne îndoim de ea şi să o privim într-o altă lumină după întâmplările care au loc la finalul volumului, persista senzatia că în spatele fiecărei acţiuni se ascunde un secret periculos şi o alegere pe care personajul este forţat să o facă.
Experimentul la care sunt supuşi Poienarii de grupul RĂU este la fel de îngrozitor şi de brutal ca şi testul precendent, iar sfârşitul suprinzator al volumului ne aduce o nouă serie de întrebări fără răspuns şi mistere de rezolvat, care nu fac decât să completeze atmosfera întunecată şi starea de confuzie şi incertitudine permanentă a romanului.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Am auzit de seria asta dar parca nu ma prea atrage in schimb imi place mult recenzia :)

Unknown spunea...

Nu am mai auzit de serie până acum. Cred că mi-ar plăcea. Ar trebui să o încerc.
Îmi plac recenziile tale. :)

Madalina spunea...

Multumesc mult, Romina si Andra :) Ma bucur ca va place recenzia si sper sa dati o sansa acestei serii pentru ca e foarte palpitanta si interesanta.

Unknown spunea...

Acum am cautat si eu mai multe informatii despre serie, inca nu stiu daca sa o achizitionez sau nu.

Unknown spunea...

@ Madalina ma pui pe ganduri :))

alexa ioana spunea...

din cate stiu eu, seria a aparut de mult timp in Romania
din fericire (spun din fericire deoarece am multe alte carti de achizitionat) descrierea nu ma atrage ...
oricum, felicitari pentru recenzie :)

Unknown spunea...

Este serial ori film? Ms