duminică, 5 octombrie 2014

Recenzie Prinţul Spinilor (Imperiul Fărâmiţat #1) de Mark Lawrence

Prinţul Spinilor este primul volum din trilogia Imperiul Fărâmiţat de Mark Lawrence.

Cândva odraslă regală privilegiată, crescută de o mamă iubitoare, Jorg Ancrath a devenit Prinţul Spinilor, un adolescent fermecător şi imoral, care conduce o bandă de proscrişi brutali. 
Lumea este în haos, violenţa abundă, coşmarurile răsar la fiecare pas. Trecutul dur al lui Jorg l-a făcut să nu se mai teamă de niciun om, fie el viu sau mort. Totuşi mai există ceva care-l înspăimânte.

Reîntors la castelul tatălui său pentru a-şi revendica moştenirea, Jorg trebuie să se confrunte cu orori din copilărie şi să-şi croiască viitorul împotriva tuturor.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online BookCity. Pe site-ul librariei online BookCity puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online BookCity pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Acţiunea volumului Prinţul Spinilor se petrece într-o lume în care magia şi ştiinţă se întrepătrund, o lume frânta, răvăşită de războaie, la peste o mie de ani după ce o catastrofă menţionată în istorie drept ziua celor o sută de sori a aruncat omenirea şi civilizaţia într-o epocă a întunericului, în timpuri medievale în care doar cei mai aprigi şi sângeroşi războinici supravieţuiesc.
În această lume, Jorg, un băiat în vârstă de 13 ani, îşi croieşte drum, alături de un grup de mercenari, ucigând şi arzând tot ce le iese în cale, spre castelul tatălui său, regele din Ancrath. Jorg nu este un personaj de care te ataşezi cu uşurinţă sau cu care poţi empatiza. Un ucigaş cu sânge rece, brutal, nemilos şi crud, în ciuda vârstei fragede, Jorg pare încă de la început un personaj monstruos care nu ezită să ucidă nevinovaţi şi să distrugă tot ce stă în calea ambiţiilor sale si a setei de putere si razbunare. 
Jorg îşi doreşte să devină rege, inainte de împlinirea vârstei de cincisprezece ani, să stăpânească regatul tatălui său, iar apoi să înfrângă şi să cucerească şi celelalte regate care făceau cândva parte din Imperiul Fărâmiţat. Depravat şi violent, Jorg este portretizat într-un mod aproape brutal de sincer. Nu are remuşcări, nu-şi doreşte iertare sau izbăvire, este indiferent şi rece, îşi păstrează calmul în cele mai tensionate momente, doar pentru că mai apoi să ucidă la cea mai mică provocare, uneori chiar fără motiv, conturându-se astfel personalitatea unui sociopat.
Cu toate acestea, naraţiunea la persoana întâi ne oferă o introspecţie în mintea şi în amintirile personajului, în motivele care l-au împins să se transforme în psihopatul şarmant şi genial, care îi înspăimântă până şi pe mercenarii al căror lider este. Un antierou întunecat, neînfricat şi crud, Jorg este şlefuit de piederile suferite, de durere, chin şi singuratate, este şlefuit în luptă, în dueluri şi măceluri, bântuit de amintiri tulburătoare şi violente, de moartea mamei si a fratelui sau, de o dorinţă de răzbunare, care uneori arde atât de puternic încât îi pârjoleşte sufletul, iar alteori mocneşte învăluită în ceaţă deşertăciunilor şi a secretelor. Într-un final, de-a lungul capitolelor, oricât te-ai opune, Jorg te cucereşte, ajungi să-i ţi partea, să-l susţii şi să speri că va izbândi în provocările la care este supus şi în înfruntările brutale prin care trece.
Dintre personajele secundare, cei care se evidenţiază sunt Makin, fost căpitan al gărzilor şi unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai lui Jorg şi Nubanezul, protectorul şi umbra loială a prinţului. Nu poţi să nu fii mişcat de devotamentul şi prietenia care îi leagă pe cei trei, toate călite în focul luptei, toate de nezdruncinat.
Romanul este structurat pe capitole care alternează între prezent şi trecut, rememorând întâmplările tragice care au avut loc cu patru ani în urmă şi care l-au condus pe Jorg pe drumul pavat cu moarte şi violenta al răzbunării.
Indiciile care sugerează o lume post apocaliptică, referirile la diverse opere literare filozofice şi la Constructorii care au clădit lumea pe care o străbate Jorg, ruinele misterioase şi oamenii afectaţi de diverse mutaţii pe care îi întâlneşte, armă letală pe care Jorg o foloseşte, fac aluzie la catastrofa pe seama căreia se pune distrgerea lumii moderne.
Un volum captivant, palpitant, plin de acţiune şi răsturnări de situaţie, Prinţul Spinilor este o lectură intensă, întunecată şi copleşitoare, care vă va marca şi vă va bântui mult timp după ce o veţi încheia.

24 de comentarii:

meduza spunea...

Uau! Recenzia ta este foarte foarte bună! Vreau să citesc și eu cartea aceasta! Mulțumesc mult pentru recomandare, chiar am de gând să mi-o cumpăr curând :)

Unknown spunea...

Interesanta descrierea acestei carti, e prima oara cand aud de ea. In fond, din aceasta cauza caut bloguri cu recenzii pentru a primi noi recomandari.

Unknown spunea...

N-am mai auzit de această carte. Sună bine. Ador lucrurile de genul ăsta.

Jacqline spunea...

Imi plac romanele care alterneaza prezentul cu trecutul, pentru ca astfel putem afla mai multe despre personaj/e.
Recenzia ta este foarte buna si as vrea sa citesc cartea, dar deocamdata incerc sa termin cartile pe care le-am inceput :D

Unknown spunea...

@Jacqline Daca iti plac romanele cu planuri ce alterneaza poti incerca Kate Morton. Scrie frumusel.

Unknown spunea...

Nu am citit carti de genul asta insa aceasta pare un inceput bun

Unknown spunea...

@ Georgiana pe blogul Madalinei o sa gasesti o gramada de carti superbe de care nu ai auzit daca te uiti pe postarile anterioare

Unknown spunea...

@Romina Gianina Sunt cu ochii pe blogul acesta de ceva vreme pentru ca si eu am un blogger unde public recenzii si sunt curioasa sa aflu noutatile.

Unknown spunea...

@Madalina

Madalina, tu ai o colaborare cu cei de la Bookcity? Mi-as dori si eu pentru blogul meu, dar nu stiu unde sa ii contactez.

Unknown spunea...

@ Georgiana da nu prea te-am vazut pe aici, ai fost cam tacuta

Unknown spunea...

@Romina Gianina Nu am comentat foarte mult, dar prezenta am fost. Cred ca am descoperit acest blog acum 3-4 luni cand cautam cateva sugestii de lectura pentru blogul meu.Din pacate, nu mereu am timp sa las comentarii.

Madalina spunea...

Furelise, multumesc mult ^_^ Sper sa-ti placa Printul Spinilor, mie mi s-a parut fascinant. Nu mai citisem de ceva timp un fantasy clasic, iar Printul Spinilor m-a facut sa-mi doresc sa citesc cat mai multe si sa adaug o multime de titluri noi pe lista mea de pe Goodreads :)

Multumesc mult, Jacqline :)

Si eu ador volumele fantasy, Andra :) Cartile pline de actiune si rasturnari de situatie sunt preferatele mele.

Iti recomand cu drag Printul Spinilor, Romina si sper sa-ti placa :)

Georgiana, eu am folosit formularul de la pagina de contact :) Colaborez de cateva luni cu libraria Bookcity si sunt foarte amabili si draguti :) Mult succes.

Unknown spunea...

@ Madalina

Sper sa fie in regula cand voi aplica si eu. Poate am noroc si ma accepta!

Unknown spunea...

@ Georgiana sunt sigura ca o sa colaboreze cu dint , daca nu ei mai sunt atatea edituri si site`uri

Unknown spunea...

@Romina Gianina

Am deja cateva colaborari, dar nu mi-ar strica sa incerc mai multe carti.

Unknown spunea...

@ Georgiana sa imi dai si mie blogul , m-ai facut curioasa

Unknown spunea...

http://lorellei93.wordpress.com/lista-de-lecturi/ Iti dau direct spre lista de lecturi, daca dai click pe titlul cartii ajungi la recenzii.

Unknown spunea...

Si acum stau cu emotii sa vad cum ti se par recenziile mele.

Unknown spunea...

@Georgiana o sa iti scriu pe blogul tau cum mi se par :)

Unknown spunea...

De ce stai cu emotii,ca nu`s eu vreun mare blogger sa te pot critica

Unknown spunea...

@Astept parerea ta cu drag!

Unknown spunea...

@ Georgiana o sa las mai multe pareri cand sunt libera

Unknown spunea...

@Romina Gianina

Ma bucur sa citesc asta, fiecare sugestie este importanta pentru mine.

Unknown spunea...

Nu vreau sa sune ca sugestii ci ca simple pareri