sâmbătă, 20 septembrie 2014

Recenzie Înainte să adorm de S.J. Watson

Ne definim prin amintirile noastre. Dar dacă ne-am trezi brusc fără ele?
Dacă am uita dintr-odată cum ne cheamă, cine suntem, de unde venim, pe cine iubim?


Are 47 de ani şi e scriitoare. Se trezeşte în fiecare dimineaţă neştiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să reţină informaţii mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani puţin, că este singură şi că are întreaga viaţă înainte. Dar descoperă că locuieşte cu soţul ei, Ben şi că majoritatea deciziilor importante din viaţa sa au fost deja luate. Doctorul ei o sfătuieşte să ţină un jurnal care o ajută să-şi recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul şi citeşte: "Să nu ai niciodată încredere în Ben".

Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
În cine să aibă încredere?
De ce ar minţi-o Ben?
O cheamă Christine. Jurnalul vieţii ei se numeşte Înainte să adorm.
Ai intrat deja în viaţa ei.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Librex. Pe site-ul librariei online Librex puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online Librex pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Exista carti pe care le descoperim si care ne lasa o puternica impresie dupa lecturare. Carti tulburatoare si emotionante, care ne consuma, ne bantuie si ne fac sa ne punem, la nesfarsit, aceleasi intrebari. Înainte să adorm este una dintre acele carti.
Un thriller psihologic incarcat de suspans si de mister, Înainte să adorm este deopotrivă un volum captivant si unul inspaimantator. Nu poti sa nu te gandesti cu groaza ce s-ar intampla daca ai trece prin ceea ce trece eroina, daca fiecare zi ar incepe asemeni unui cosmar din care nu te poti trezi, in care esti captiv intr-o lume necunoscuta, inconjurata de straini, care pretind ca-i cunosti, dar pe care, oricat ai incerca, nu reusesti sa ti-i amintesti. Imaginati-va cum ar fi sa nu puteti avea incredere in propriile voastre ganduri, sa va indoiti de voi insiva si de tot ceea ce va defineste.
Christine, eroina volumului are amnezie. De fapt, este afectata de o combinatie de diferite forme de amnezie. O intamplare traumatizanta din trecut i-a provocat amnezia retrogradă, dar pe langa aceasta, sufera si de amnezie anterogradă, care face imposibila retinerea oricarei amintiri noi.
Pentru Christine nu exista trecut sau viitor, exista doar prezent. Fiecare zi se repeta la nesfarsit, la fel de intunecata si stranie, precum precedenta. Zilnic, viata ei incepe din nou, zilnic, se trezeste ingrozita langa un barbat pe care nu-l cunoaste, dar care este sotul ei, zilnic isi descopera trecutul si pe ea insasi, o ea mai imbatranita, mai speriata, mai confuza. Singurul lucru pe care se poate baza, singura constanta din viata ei este jurnalul pe care il tine, jurnalul in care noteaza bucățele din trecutul si prezentul ei, jurnalul in care incearca sa-si reconstituie viata. Cand piesele nu se mai potrivesc, cand fiecare amintire notată pare sa ascunda cu totul altceva, Christine este fortată sa incerce sa descopere ce se ascunde in trecut, in nebuloasa mintii ei.
De-a lungul volumului, Christine este sfasiată intre incredere si suspiciune, atat fata de persoanele din jurul ei, cat si fată de ea insasi. Prinsă intr-un paienjenis frustrant de amăgiri, Christine incearca sa deosebeasca adevarul de minciuna si sa inteleaga viata femeii care era candva. Nu-si aminteste greselile pe care le-a comis, tradarile de care se face vinovata sau oamenii pe care i-a iubit si pe care i-a pierdut. Christine nu este un personaj perfect, este un personaj cu defecte si calitati, dar este un personaj de care te atasezi si pe care nu te poti abtine sa-l sustii si sa-l incurajezi de-a lungul drumului terifiant pe care il strabate.
Pe masura ce volumul avanseaza, odata cu eroina, descoperim indicii care contrazic tot ceea ce stiam pana atunci si care dezvaluie, incetul cu incetul, adevarul despre lumea in care traieste Christine si despre viata acesteia. Anxietatea si frustrarea de la inceput evolueaza, se transforma in stres si teama, in paranoia si groaza.
Am fost dezamagita de cei care ar fi trebuit sa-i fie alaturi Christinei, de cei care ar fi trebuit sa nu o paraseasca niciodata, de cei care pretindeau ca o iubesc, dar cu toate acestea nu o dovedeau. Mi-am dorit ca eroina sa se elibereze de prietenii si familia care nu i-au fost alaturi si sa o ia de la capat, sa inceapa o noua viata, lipsita de povara unui trecut înveşmântat in umbre.
Înainte să adorm este un volum cutremurator, care ne sileste sa ne confruntam cu ceea ce inseamna sa te pierzi pe tine, un volum in care tristetea, suferinta si lipsa sperantei ating culmile disperarii si singuratatii. Finalul oarecum fericit, nu atenueaza cu nimic sentimentul de neputinta care il incearca pe cititor de-a lungul volumului, dar ofera un binemeritat moment de respiro, o raza de speranta in viata eroinei.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Recenzia este interesanta si daca nu ma insel va aparea si un film inspirat din aceasta carte.Subiectul mi se pare fascinant, deoarece Christine traieste numai in prezent.Nu stie care au fost faptele ei dar mi se pare trist ca nu isi aduce aminte nimic.

Praf de stele spunea...

Mi se pare interesanta aceasta carte, mai ales subiectul abordat. Am auzit mai multa lume discutand despre ea, asa ca am trecut-o si eu pe lista mea.

Lupu Diana spunea...

Am auzit o multime de pareri bune despre aceasta carte, dar nu stiu din ce motiv sunt mai atrasa de film decat de carte :) Asa ca o sa astept sa vad filmul,dupa ma mai gandesc daca citesc cartea :)) E un lucru destul de neobisnuit pentru mine, de obicei imi place sa citesc carte prima data :D

Unknown spunea...

Recenzia ta m-a captivat de la primele cuvinte. Nu am auzit de carte si nici de alte carti in gen. Sper sa o pot citi cat mai curand. Multumim de recenzie ! :)

alexa ioana spunea...

si eu am citit cartea si mi-a placut foarte mult. cred ca in trei zile am terminat-o, se citeste foarte repede
Nicole Kidman este o alegere foarte buna pentru personajul Christine

Praf de stele spunea...

Buna! Ai un tag de la noi: http://shattering-words.blogspot.ro/2014/09/tag-back-to-school.html