marți, 8 iulie 2014

Recenzie Miss Peregrine (Miss Peregrine #1) de Ransom Riggs

O insula misterioasă. Un orfelinat abandonat. O stranie colecţie de fotografii.

O tragedie îl aruncă pe tânărul Jacob, în vârstă de doar şaisprezece ani, pe o insula izolată. Aici descoperă ruinele căminului “pentru copii deosebiţi” al domnişoarei Peregrine. Pe măsură de Jacob înaintează pe holurile şi prin dormitoarele parăsite, îşi dă seama că cei care s-au adăpostit cândva acolo au fost mai mult decât deosebiţi. Poate că nu întâmplător au fost trimişi într-un loc uitat de lume. Şi, oricât de bizar ar suna, ar putea fi încă în viaţă. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburătoare, care-I va încânta pe adulţi, pe tineri şi pe toţi cei care vor să se bucure de o aventură în lumea umbrelor.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Bookia. Pe site-ul librariei online Bookia puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online Bookia pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Anul acesta, spre incantarea mea, am citit doua volume cu subiecte originale, care m-au uimit prin lumea incredibila creata de autorii lor si prin fiintele supranaturale nemaintalnite pana atunci, pe care le-am descoperit in paginile acestor carti. Unul dintre aceste volume este Miss Peregrine.
Atmosfera intunecata si bizara, care te tine captiv de la prima pana la ultima pagina, intamplarile misterioase prin care trece protagonistul si senzatia permanenta ca in orice moment ceva teribil se va intampla, transforma romanul intr-o lectura de care cu greu te poti desprinde. Paginile se succed cu repeziciune, iar cititorul se trezeste inmarmurit la jumatatea lecturii, complet luat prin surprindere de directia neasteptata pe care o ia volumul.
Daca la inceput aveam impresia ca povestea se bazeaza pe amintirile tulburatoare ale bunicului protagonistului despre intamplarile ingrozitoare prin care acesta a trecut in timpul celui de-al doilea razboi mondial si banuiam ca monstrii care ii vanau pe copiii cu puteri speciale sunt de fapt o personaificare a nazistilor, pe parcurs mi-am dat seama ca adevarul este cu totul altul.
Jacob, eroul volumului, este un adolescent obisnuit, care si-a dorit intreaga viata sa traiasca intr-o lume plina de magie si sa duca o existenta plina de aventuri, precum cea din povestile fascinante ale bunicului sau.
Dupa moartea bunicului, un eveniment traumatizant pentru Jacob, care il face sa se indoiasca de sanatatea sa mintala, acesta isi convinge cu greu parintii sa-i permita sa viziteze insula pe care se afla ruinele orfelinatului unde a copilarit bunicul sau si totodata sursa tuturor povestilor incredibile ale lui Abraham.
Odata ajuns pe insula, Jacob descopera misterul din spatele ceții care invaluie in permanenta orfelinatul si secretele pastrate de secole despre originea si abilitatile unor fiinte deosebite, vanate de inamici fiorosi, nevazuti si mortali.
Am apreciat modul subtil si melancolic in care autorul face aluzie la trecutul tulburator al baiatelului refugiat, care-si pierde intreaga familie in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar fotografiile infioratoare care insoțesc fiecare capitol, imagini obscure si sumbre ale unor copii desprinsi parca dintr-o lume fantastica, completeaza atmosfera inspaimantatoare si stranie a volumului.
Un volum despre nemurire, sacrificii si speranta, Miss Peregrine este o lectura captivanta si palpitanta, un roman gotic uluitor.

19 comentarii:

Roxana spunea...

Hmmm, pare destul de interesanta :D

Simina spunea...

Nu stiam ca "Miss Peregrine" a fost publicata la noi in tara. Ma bucur sa aflu acest lucru. Este un roman cu o poveste care mie mi-a atras atentia si mi-a adus aminte de serialul "American horror story".
Nu am citit carti gotice, sau asta cred, in fine, am citit de exemplu "Damnare" de Lauren Kate care ma duce cu gandul la stilul gotic insa nu stiu daca sigur e.
Imi place ca in recenzie nu ne-ai dat foarte multe detalii, ne tii in suspans ceea ce-mi place.
Am o intrebare: Cartea are pe langa poveste propriu-zisa si poze?

Madalina spunea...

Da, in fiecare capitol sunt cateva poze ale personajelor din volum. Pozele sunt menite sa-l faca pe cititor sa se indoiasca de veridicitatea lor, dar totodata sa te faca sa te intrebi ce se ascunde cu adevarat in spatele povestilor despre copiii deosebiti din orfelinatul domnisoarei Peregrine.
Fotografiile sunt destul de infioratoare si bizare si completeaza aerul de mister al volumului.
Damnare mi s-a parut un volum fantasy obisnuit, iar elementele de mister au fost destul de previzibile. Poate atmosfera este putin mai intunecata, dar nu cred ca poate fi clasificat drept gotic. De regula romanele gotice sunt volume horror, care imbina misterul cu intamplarile terifiante si putin romance.

Lupu Diana spunea...

A fost o perioada in care pe toate blogurile vedeam numai recenzii ale acestei carti, dar ca sa fiu sincera, nu prea am fost atrasa de ea.
Are o coperta super si descrierea interesanta, dar nu pare genul meu si nu prea as vrea sa raman dezamagita.

Unknown spunea...

Eu o am dar nu mi-am facut curajul sa o citesc , pozele m-au cam speriat. Sper sa imi fac curaj si sa ma apuc de ea

Unknown spunea...

Pare inetersanta si are o tema diferita de alte carti pe care le-am citit . Multumim de recenzie ! :3

Ema spunea...

Vai, cat de faina pare cartea din descrierea ta. Si ai dat exact atatea detalii incat sa devin curioasa. Am o gramada de intrebari: ce fel de abilitati aveau copiii? Ce inamici aveau si de ce erau doar acolo? Cum a reusit bunicul sa scape de acolo si sa isi faca o viata?
Am pus-o pe lista si pe aceasta, alaturi de Slam si Seraphina.Thanks :)

Simina spunea...

@Mădălina, îţi dau dreptate cu "Damnare". Am menţionat-o deoarece Luce stătea la un internat care avea o arhitectură gotică. În fine, adevărul este că nu prea am citit cărţi horror.
Sper să fac rost de carte curând, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta.

Ema spunea...

@Emily, nici eu n-am citit carti horror (sau nu foarte creepy, anyway :) ), insa cred ca mi-ar placea. Misterul imi place, tensiunea da, insa nu imi plac filmele horror, vizualul ma afecteaza prea mult. Am vazut mai demult The Blair Witch si n-am mai dormit in noaptea aia, si acum imi amintesc scenele din film ... si sunt cativa ani de atunci :D

Simina spunea...

@Emanuela, adevarul este ca am citit o carte scrisa de fiul lui Stephen King, se numeste ȚCutia cu fantomeȚ, dar nu mi s-a parut horror, mai mult mistery decat ingrozitoare. Si mie mi-ar placea sa citesc o carte horror/gothica la nebunie! Iar cat despre filmele de groaza ma feresc mai putin de serialul ȚAmerican Horror StoryȚ. Nu este chiar asa de speriat pe cum suna.

Ema spunea...

@Emily, de seriale horror nu m-am apucat inca, prefer comediile si filme gen Mentalistul sau Lie to me sau Dr House :). Legat de carti horror, ma tin de ceva timp sa citesc Carrie, am auzit ca e foarte tare.

Simina spunea...

@Emanuela, si eu ma uit la comedii, cum ar fi: Two and a half man si Two broke girls Imi plac foarte mult. La Dr. House se uita o prietena de-a mea si am inteles ca este superb si foarte amuzant.
Oricum, cartea Carrie vreau sa o citesc si eu.

Ema spunea...

@Emily, ce tare, si eu ma uit la Two and a half men. Si mai am cateva faine. O sa ti le zic pe facebook, sa nu se supere Madalina ca avem aici discutii despre filme :)

Simina spunea...

@Emanuela, sigur ca da. Uite numele meu pe facebook: Simina Zipy Monea. vorbim mai multe acolo.

Ema spunea...

Merci merci. Te caut acum pe facebook. :)

Unknown spunea...

buna! tocmai am terminat de citit cartea! recomand cu mare drag. tocmai cautam al 2-lea volum, dar se pare ca nu a aparut inca la noi :( stilul scriitorului e deosebit. scurt, la obiect, sarcastic pe alocuri si face haz de necaz in momentele limita. un deliciu! personajele sunt bine definite, aproape ca ii vezi si ii indragesti de la inceput :) iar bonusul este ca in vara lui 2015 va aparea si ecranizarea! yeey

Praf de stele spunea...

Chiar am avut ocazia sa pun mana pe aceasta carte, dar am ratat-o si foarte rau am facut. Data viitoare nu mai fac aceeasi greseala. :)

Ema spunea...

@Lavinia, merci pentru informatie, nu stiam ca va fi ecranizata :)

Unknown spunea...

Cartea aceasta pare invaluita intr-o aura de mister si fantezie gri. Foarte interesanta recenzia.