joi, 3 mai 2012

Spulbera-ma (Atingerea lui Juliette #1) de Tahereh Mafi

NU MĂ POŢI ATINGE,
îi şoptesc.

MINT,
e ceea ce nu-i spun.

EL MĂ POATE ATINGE,
e ceea ce n-o să-i spun niciodată.

TE ROG, ATINGE-MĂ,
e ceea ce vreau să-i spun.

Dar când oamenii mă ating,
se întâmplă anumite lucruri.

Lucruri ciudate.

Lucruri rele.

LUCRURI FATALE.


Suntem într-o lume care se destramă, stăpânită de foamete şi violenţă. Bolile distrug populaţia, nu mai există păsări care să zboare, iar norii arată ciudat. Restauraţia, facţiunea politică menită a salva o lume muribundă, dar care, îmbătată de putere, a devenit despotică, domină vieţile şi gândurile tuturor. Ecosistemul a fost distrus de abuzurile oamenilor, iar unul dintre rezultate este apariţia unor persoane cu abilităţi ciudate. Printre ele se numără şi Juliette, a cărei atingere e fatală. Nimeni nu ştie de ce e aşa, dar Restauraţia a găsit soluţia, după şaptesprezece ani în care a fost ostracizată de părinţi, colegi de şcoală şi întreaga comunitate, Juliette este închisă într-o celulă, căci atâta vreme cât nu poate să facă rău, nimănui nu-i pasă de ea.
Timp de 264 de zile, Juliette stă singură între patru pereţi, în 13 metri pătraţi de spaţiu. Însă lumea începe în sfârşit să se răzvrătească, iar conducătorii s-au răzgândit: poate că ceea ce pare a fi blestemul lui Juliette ar putea fi folosit cumva, poate că este exact arma de care au ei nevoie acum. Iar Juliette, după cele 6 336 de ore petrecute în singurătate, trebuie să aleagă: să fie pionul lor sau să lupte împotriva lor.

RECENZIE.
Juliette, o fata de doar saptesprezece ani, este inchisa intr-o celula de 264 de zile. Singura, bantuita de teama  ca va fi ucisa si ingrozita de abilitatea ei supranaturala care o face sa ucida orice fiinta vie cu o singura atingere, Juliette a incetat sa spere ca va mai fi libera vreodata. In ziua in care temnicerii ii aduc un coleg de celula, Juliette este socata sa-l descopere in acesta pe Adam, singurul baiat care i-a fost alaturi vreodata si a incercat sa o protejeze.
Cand unul dintre liderii Restauratiei, Waren, decide ca abilitatea infricosatoare a Juliettei poate fi folosita impotriva membrilor rezistentei care au inceput sa se razvrateasca si ii dezvaluie acesteia cine este cu adevarat Adam, Juliette se simte tradata si incoltita. Singurul lucru pe care il stie e ca nu se va lasa niciodata folosita si ca nu va mai ucide orice i s-ar intampla.
Amenintata si urmarita de Warren care-si doreste ca Juliette sa-si accepte darul, sa ramana alaturi de el si sa-i ucida pe cei care se opun Restauratie, acesta descopera ca Adam continua sa o protejeze si vrea sa o salveze indiferent de pretul pe care il va plati.
Cand cei doi reusesc sa fuga, urmariti de soldatii Restauratiei si de un Warren mai furios si gelos ca niciodata, care acum stie ca nimic nu-l poate opri sa o aiba pe Juliette, o lume ascunsa sub pamant si aliati neasteptati, pregatiti sa lupte, le dezvaluie ca Juliette nu este singura cu abilitati supranaturale, iar blestemul ei poate deveni o binecuvantare atunci cand cele doua forte, Restauratia si rezistenta, se vor ciocni.
Spulbera-ma este un volum superb, captivant si naucitor, o poveste tulburatoare si emotionanta despre lupta pentru liberatate, dorinta de a fi acceptat, prejudecati, singuratate si iubire, intr-o lume aflata in pragul distrugerii, in care marea majoritate oamenilor au incetat sa mai spere ca pot supravietui. O eroina puternica, fermecatoare, plina de blandete si bunatate, care-si doreste din tot sufletul sa fie iubita si acceptata, doi barbati seducatori, puternici, dar atat de diferiti, care ar face orice pentru dragostea ei, care-si doresc sa o protejeze sau foloseasca, un inger si un demon care vor face totul pentru a nu o pierde pe cea a carei atingere spulbera vieti.
Spulbera-ma te cucereste de la primele pagini si te lasa cu rasuflarea taiata si incapabil sa te opresti din citit.
Acest volum detine tot ce poti sa-ti doresti de la o carte, esenta distopiei perfecte, care-ti demonstreaza ca fiintele umane dotate cu puteri supranaturale sau nu, pot fi mai incantatoare decat orice vampir sau varcolac, iar personaje ca Juliette, Adam, Kenji, James si Warner, vor cuceri generatii intregi de cititori care se vor indragosti de povestea emotionanta a Juliettei.

9 comentarii:

Crina|| booktwist_ spunea...

Am tot auzit despre ea si cred ca o iau, insa sper sa strang banii pana atunci.

Elena spunea...

Ce ma bucur ca apare si la noi!!Am citit despre ea niste recenzii favorabule...e pe lista mea cu ,,de cumaparat``

Unknown spunea...

Cred ca linkul de precomanda ca aparea curand deoarece deja a aparut si trailerul si descrierea un picut mai lunga. Eu chiar cred ca aceasta carte e buna si sper sa nu ma insel.

Cristina Criss spunea...

Am o pasiune pentru distopii si sper sa citesc aceasta carte pe care o tot astept de ceva timp. Sunt indragostita de coperta si mai ales de subiectul abordat, sper sa prinda bine la noi in Romania si sa nu dezamageasca pe nimeni. :)

Andrei spunea...

O astept cu nerabdare

Jo.hanna spunea...

Abia astept cartea asta. O sa fiu cu ochii in patru dupa link-ul de precomanda. :D

Jacqline spunea...

Vreau f mult sa o citesc :D
Din cate am vazut, luni apare link-ul de precomanda, asa ca nu mai avem mult de asteptat

Alexandra Ioana spunea...

ce pot sa zic?
intr-adevar este o surpriza extraordinara
eu o am si abiastept sa o citesc dupa ce termin cu examenele
imi place foarte mult
coperta si recenzia carti:X
este foarte interesanta cartea,toata lumea vorbeste despre ea.

Anonim spunea...

si eu am citit cartea si sincer mi-a placut dar mi s-a parut foarte scurt romanul si mai precis as fi vrut mai multa actiune dar este un frumos inceput pentru acesta serie