sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Recenzie Călătoarea (Outlander #1) de Diana Gabaldon

Anul 1945. Claire Randall, fosta sora medicala, se intoarce din razboi și pleaca cu sotul intr-o a doua luna de miere. Dar o stanca magica descoperita intr-un loc misterios o transforma intr-o calatoare in timp, care se trezește brusc intr-o Scotie macinata de lupta, in Anul Domnului 1743.

Azvarlita intr-un alt secol de forte pe care nu le intelege, protagonista trebuie sa infrunte conspiratii și primejdii care ii ameninta viata și ii pun la incercare inima. Destinul i-l scoate in cale pe tanarul razboinic James Frazer si Claire trebuie sa aleaga intre fidelitate si dorinta, intre doi barbati, intre doua vieti.

Diana Gabaldon s-a nascut pe 11 ianuarie 1952 in Arizona, unde locuieste si astazi, impreuna cu familia. A studiat zoologia la Northern Arizona University si biologia marina la University of California, San Diego, si are un doctorat in ecologie. A fost profesor universitar inainte de a se dedica in intregime literaturii. A semnat numeroase articole stiintifice si de popularizare a stiintei inainte de a deveni scriitoare full time. In anul 1991 a debutat cu romanul Calatoarea (recompensat, printre altele, cu Romance Writers of America’s RITA Award), primul volum din seria Outlander, conceputa initial ca trilogie. Dupa marturisirea scriitoarei aflate la debut, care era departe de a banui succesul ce va urma, cartea a rezultat, dupa o documentare „de moda veche”, din interesul pentru calatoria in timp si pentru universul scotian. Romanul a cucerit imediat publicul si au urmat inca sapte romane in aceeasi serie, toate bestselleruri New York Times. Seria a fost publicata in 26 de tari si a inspirat, incepand cu anul 2014, un serial de televiziune american care se bucura de mare succes.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

Călătoarea este o lectură care te seduce și îți frânge inima, un volum fascinant și totodată tulburător, care îți stârnește o avalanșă de emoții, te consumă și te bântuie mult timp după ce îl închei.
Autoarea țese cu iscusință o poveste de dragoste romantică, tragică și emoționantă, o poveste despre schimbare, sacrificiu, iertare, onoare și suferință, o poveste fantastică, de o intensitate copleșitoare, care te atrage într-o lume aproape magică, care prinde viață în paginile volumului.
Descrierile amănunțite ale unor timpuri și obiceiuri demult apuse, peisajele și locațiile zugrăvite cu acuratețe, detaliile istorice care stau mărturie muncii de cercetare depuse de autoare contribuie la construirea unui volum uluitor și remarcabil, de care cu greu te poți desprinde.
Gabaldon este un maestru al scenelor pline de suspans și al momentelor cu o încărcatură emoțională uriașă, care completează și evidențiază scriitura excepțională și captivantă caracteristică autoarei.
Uneori brutală și violentă, cumplită și necruțătoare, lumea creată de autoare și suferința îndurată de personaje afectează profund cititorul și învăluie fiecare mărturie a cruzimii umane în neputința martorului mut care asistă la scene zguduitoare, fără a putea interveni.
Personajele create de Diana Gabaldon sunt complexe, puternice și realiste, cu defecte și calități, construite cu multă atenție și bine conturate.
Claire este o femeie inteligentă, independentă și rațională, o femeie modernă, forțată să se adapteze într-o lume complet diferită de cea în care a trăit, o femeie rămasă singură și lipsită de apărare într-o lume deseori nemiloasă. Pasionată de plantele medicinale și o asistentă înzestrată, Claire este încrezătoare în forțele proprii, îndemânatică, descurcăreață, maleabilă și receptivă. Uneori încăpățânată, temperamentală și impulsivă, Claire înfruntă fără să ezite fiecare pericol și fiecare amenințare, nu se teme să-și dezvăluie vulnerabilitatea și temerile în fața bărbatului iubit și luptă împotriva celor care încearcă să o rănească cu toată puterea.
Tânar, impetuos, misterios, protector, dar și inocent, Jamie este un personaj fermecător și carismatic, un erou onorabil, loial și curajos, care devine mai puternic cu fiecare nedreptate și cu fiecare chin îndurat. Cu toate că au fost momente în care acțiunile lui Jamie m-au deranjat și am fost furioasă pe modul în care a ales să-și exprime furia și dezamăgirea față de acțiunile lui Claire, de-a lungul volumului am descoperit, încetul cu încetul, bărbatul răbdător, atent, iubitor, blând și tandru din spatele războinicului scoțian.
Încrederea desăvârșită pe care Jamie și Claire o au unul în celălalt, sinceritatea, devotamentul și prietenia care îi leagă, conexiunea unică dintre aceștia și profunzimea sentimentelor lor transformă relația celor doi protagoniști într-o poveste de dragoste unică și emoționantă, care transcende timpul.
Volumul atinge subiecte sensibile, foarte dificil de citit, iar unele scene sunt șocante și cutremurătoare, de o brutalitate înfiorătoare și aproape imposibil de parcurs. Au fost momente în care am fost nevoită să mă opresc din citit, să trag aer in piept și să-mi șterg lacrimile, să încerc șă mă detașez de suferința atât de realist redată și să sper că personajele vor reuși să treacă peste acele întâmplări cumplite și devastatoare.
Talentul de care dă dovadă Gabaldon, scenele pline de acțiune și clipele înduioșătoare conturează un roman dramatic fenomenal și palpitant, o combinaţie provocatoare și spectaculoasă de istorie, aventură, dragoste și mister.

38 de comentarii:

Viziru Georgiana spunea...

Vreau sa citesc cartea asta inca de cand am vazut o recenzie la abookutopia. Frumoasa recenzie.

Ema spunea...

Frumoasa recenzie, ca de obicei. Am vazut filmul, deci regasesc personajele in descrierea ta, insa abia astept sa citesc si eu cartea :)

Georgiana, cum de ai decis sa iti schimbi numele aici? :D

Viziru Georgiana spunea...

N-am un motiv care sa insemne cu adevarat. Doar ca m-am gandit ca Foxette suna prea copilaros sau ceva =))

Ema spunea...

Era un pic, dar nu e nimic rau in a ramane copil cat mai mult timp. :)

Madalina spunea...

Mulțumesc, Georgiana :)
Emanuela, abia aștept următorul volum. Și eu vreau să văd serialul și sper să reușesc să-mi fac timp pentru el de sărbători :)

Mari spunea...

Felicitari pentru recenzie. Si eu mi-am cumparat cartea atunci cand a aparut la noi, dar inca nu mi-am facut curaj sa o citesc. Cartile mari ma intimideaza si am obicieiul sa le las mai mult timp sa adune praful in biblioteca.

Madalina spunea...

Mulțumesc mult, Mari :) Abia aștept să aflu care e părerea ta despre carte ^_^

Simona Stavar spunea...

Ah, Mădălina, ma bucur mult să văd că ai citit această carte. Chiar așteptam cu nerăbdare recenzia ta, care este, ca întotdeauna, foarte bine realizata, la fel cum aștept acum și părerea ta despre serial. Poate în vacanța care urmează vei avea timp să-l vizionezi (mai ales ca în primăvară apare sezonul 2 - aaaah de-abia aștept). Eu tot ce pot să sper e ca Moșul se va gândi să-mi pună această carte sub brăduț, pentru că - deși am încă vreo 20-30 de cărți care ma așteaptă în bibliotecă - vreau neapărat sa citesc cartea asta :)

Georgiana spunea...

Felicitări pentru recenzie!
Mi-a placut cartea inca de cand am citit prima data recenzia!Numarul de pagini a fost totusi ceva care sa ma intimideze!Dar pe parcurs ce trece observ ca este tot mai lăudată si acest lucru ma împinge sa pun mâna pe ea :)) mai ales ca este si un serial!

Viziru Georgiana spunea...

De serial inca nu m-am apucat. Vreau sa citesc intai cartea, chiar daca e destul de maricica. Numarul mare al paginilor ma cam intimideaza de cele mai multe ori, din pacate.

Ema spunea...

Pe mine m-a prins foarte foarte tare serialul. Am reusit chiar si sa il conving pe Radu sa se uite, desi nu ii plac serialele :D. Sincer, cand m-am apucat de serial nu stiam ca e dupa o carte, deci am o scuza pentru faptul ca am vazut intai filmul :D

Viziru Georgiana spunea...

Eu am auzit de mult de serial si de carte de asemenea, dar asteptam sa fie tradusa cartea. Intr-un timp voiam sa o citesc in engleza, dar aveam deja destule carti in biblioteca pe care trebuia sa le termin. E frumos serialul?

Ema spunea...

E super tare. Mai ales ca pe mine ma pasioneaza ideea de calatorie in timp de cand ma stiu :). Plus ca povestea de dragoste e foarte frumoasa. Uitandu-ma la film m-am indragostit de Scotia, apoi am fost acolo si mi-am confirmat ca e cel mai frumos loc pe care l-am vazut pana acum :)

Viziru Georgiana spunea...

Ce dragut. Si fata de la abookutopia, nu-mi amintesc cum o cheama, adora seria asta de carti si serialul. A fost si ea in Scotia si e locul ei favorit. Aveti asta in comun. ^.^
Din cate stiu in Scotia e racoare din cauza timpului ploios si ca sunt foarte multe castele si verdeata. Daca nu ma insel.

Ema spunea...

M-am gandit si eu sa citesc seria in engleza la un moment dat, dar cum acum e absolut necesar sa invat franceza, prefer sa fac asta. In plus, am o gramada de carti in romana pe ebook reader pe care trebuie sa le citesc, pe care vreau sa le citesc. Pot astepta sa apara seria, sau macar o parte din ea si sa citesc restul in engleza. Dar mai tarziu :D. Legat de Scotia, da, e ploioasa in mod normal, ca tot Regatul Unit, insa eu am fost vara, pe 5 iulie, si am prins vreme chiar buna, desi se anuntase ploaie. Am mers pe jos o gramada si am vizitat toate muzeele si am vazut castele si ma simteam ca in povesti <3. Si ieseau baietii de la universitate de la absolvire (s-a nimerit fix perioada aia) si erau imbracati cu kilt-uri, si eu ma holbam la ei, pentru ca nu mai vazusem pe nicaieri asa ceva :D. Chiar mi-a placut mult si am cautat si am citit prin magazinele de suveniruri carticelele cu familiile scotiene care apar in film :P. O sa vezi ca sunt 3 familii care apar in carte, foarte cunoscute. :D

Viziru Georgiana spunea...

Suna destul de interesant serialul. Si eu am destule carti pe care vreau sa le citesc si in format fizic dar si PDF. Legat de Scotia, mi-ar placea la nebunie sa o vizitez. Poate in viitor, n-o sa mai fie doar un vis.

Ema spunea...

Ai tot timpul sa vizitezi cate tari vrei tu. ;) Stai linistita, eu n-am vizitat atat de multe, in locul in care imi doresc cel mai mult sa ajung, Egipt, tot n-am ajuns inca :D. Si nu merg prea curand, avand in vedere situatia de acolo...

Viziru Georgiana spunea...

Asta imi aminteste de Alchimistul. Ai citit cartea? Si da, e un loc genial, cu o istorie bogata si magica.

Ema spunea...

Da da, acum vreo 13-14 ani, mi-a recomandat-o profesoara de romana si apoi am citit tot ce a aparut de la Coelho, dar n-au mai fost asa faine.

Viziru Georgiana spunea...

Mie mi-a placut foarte mult Alchimistul. Am incercat sa citesc si 11 minute, dar nu a fost asa de buna si am lasat-o pentru alta data.

Ema spunea...

Mi-a placut si mie atunci, insa citind apoi alte carti mi-am dat seama ca nu a fost chiar atat de buna, pur si simplu nu aveam atat de multe pentru comparatie. Am citit si 11 minute, nu m-a impresionat in mod special. N-as reciti-o si nici n-as recomanda-o mai departe.

Viziru Georgiana spunea...

Am citit Alchimistul in cateva zile. Putin cate putin, tinand cont ca citesc destul de incet si mi-a placut.
Imi plac cartile care au putin din fiecare gen, cum e si Calatoarea de exemplu.

Ema spunea...

Nu-mi mai aduc aminte foarte bine actiunea, insa stiu ca atunci mi-a placut, dar in timp s-a estompat asa, nu a mai ramas aceeasi impresie pozitiva. In legatura cu Calatoarea, chiar ma straduiesc sa n-o citesc inca... parca as vrea sa astept sa mai apara, ca o sa ma enerveze ca nu stiu ce urmeaza.

Georgiana spunea...

Eu nu am citit inca Alchimistul,desi de curand mi-a mai recomandat-o cineva.Am citit in schimb Adulter,care nu m-a impresionat asa mult cum ma asteptam!Sincer,povestea mi s-a parut cam monotonă :(

Viziru Georgiana spunea...

@ema, cred ca o sa astept si eu. Stiu o fata care a citit volumul 3 din Lux si nu mai poate sa reziste fara sa stie ce se intampla mai departe. E naspa cand e dorinta atat de mare =)). La ce carti ti s-a intamplat asta?
@georgiana, Adulter n-am citit-o, dar am auzit de ea. Nu stiu mai nimic despre carte. Depinde de preferintele fiecarui cititor. Ce fel de carti iti plac?

Ema spunea...

@Foxette, la The Maze Runner :)). Ma intreb ce mai poate urma, abia astept continuarea. Si la Lux, bineinteles :D
@Georgiana, am citit-o si eu, nu m-a impresionat, mi s-a parut chiar ciudatica. Asa cum am zis mai sus, nu mai imi place Coelho, imi placea in liceu, acum mi se pare un autor de duzina...

Viziru Georgiana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Georgiana spunea...

@Georgiana imi plac cărțile precum Twilight,Instrumente mortale,cărțile de dragoste,cum ar fi Hopeless,distopiile,seria Lux si alte carti in genul acesta!Iubesc seriile fantastice,dar si YA-ul!
@Ema eu nu cred ca o sa mai citesc ceva prea curand de Coelho

Simona Stavar spunea...

Și din nou o conversație lungă la care îmi pare rău că nu am luat parte :(
Și eu am citit Alchimistul, printr-a 7-a, dar chiar nu pot spune că m-a dat pe spate :( În perioada în care am citit-o eu era destul de populară și chiar aveam așteptări mari de la ea, dar cartea chiar nu s-a ridicat la acestea din păcate, și probabil acesta a fost motivul pentru care nici nu am mai citit altceva de Coelho... Și sincer eu una nici nu am prea mai auzit de el, până destul de recent, citind articole în care numele lui era menționat mai mult ca exemplu negativ, de autor de duzină, așa cum a precizat și Emanuela.
De curând am citit o recenzie destul de negativă despre Adulter și cam atât.
În orice caz, necitindu-l în mod constant nu aș putea să mă pronunț cu privire la valoarea scrierilor lui. La urma urmelor, nu îi putem blama pe cei care iubesc cărțile lui. Fiecare citește ce îi place - oricum un cititor fidel al lui Coelho e mai bun decât un necititor, din punctul meu de vedere.

Lorii Andre spunea...

Nu am citit aceasta carte dar am dd gand sa o fac. Întotdeauna m-au fascinat calatoriile in timp, plus ca am vazut putin din serial, si trebuie sa recunosc ca am fost fermecata de costume, traditii, si de actiune.

Lorii Andre spunea...

Nu am citit aceasta carte dar am dd gand sa o fac. Întotdeauna m-au fascinat calatoriile in timp, plus ca am vazut putin din serial, si trebuie sa recunosc ca am fost fermecata de costume, traditii, si de actiune.

Simona Stavar spunea...

Da, într-adevăr, chiar te farmecă costumele, tradițiile și acțiunea și mă gândesc că dacă serialul a reușit să mă fascineze atât de tare nici nu pot să îmi închipui altceva despre carte decât ca e o absolut minunată. Îmi pare atât de rău că încă nu o am, nu că nu aș putea să o cumpăr, dar am pur și simplu prea multe cărți pe care trebuie să le citesc și sunt conștientă că dacă mi-aș cumpăra Călătoarea nici nu le-aș mai băga în seamă ceva vreme și pentru mine nu e opțiune prea plăcută, având în vedere că sunt cărți care mă așteaptă de luni de zile. Totuși încerc să citesc cât mai mult în perioada asta și sper ca până în vară să-mi achiziționez și romanul Dianei Gabaldon :) Voi ce mai citiți fetelor?

Georgiana spunea...

Eu una citesc la dublu ca sa zic asa :))
Pe de-o parte m-am apucat de "Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici,iar pe de alta parte citesc si "O poveste haioasa" de Ned Vizzini,o carte primita de Secret Santa,la scoala!Prioritate insa,are cea din urma :))

Simona Stavar spunea...

Aa am auzit de cartea asta :) Pare destul de interesanta :) Astept sa-mi zici cum ti s-a parut dupa ce o termini :)
Eu citesc in sfarsiiiiit "Hotul de carti" si imi place ataaaat de muuuuuult :D De un infinit de ori mai buna decat filmul :>

Georgiana spunea...

Sigur!
Ce fain!Si eu de foarte multa vreme sa citesc Hoțul de carti!Nu am vazut filmul si nici nu pot sa spun ca am auzit vorbindu-se atât de mult despre el!Mai multe am auzit despre carte si e pe wishlist-ul meu de foarte multa vreme!Sper doar ca anul care vine sa imi fac mai multa ordine in ceea ce priveste cărțile pe care vreau sa le citesc si sa nu le mai amân

Simona Stavar spunea...

@Goergiana, stiu cum te simti; si mie mi-a luat muuulta vreme pana sa ma apuc de aceasta carte desi de vreo 2 ani tot vreau s-o citesc =))))
Tu ti-ai facut cumva vreo lista "To read in 2016" ? :)) Ca eu sincer as avea o lista, daaar nu prea cred ca imi ajunge anul 2016 =))

Georgiana spunea...

Nu,nu mi-am facut inca,dar nu-i mult la mine!Doar sa ma plictisesc de 1 ianuarie ca asta e primul lucru pe care o sa il fac :)))
Pe de alta parte cred ca nu mi-am facut datorită faptului ca stiu ca nu o voi respecta in totalitate!Sau vor aparea alte carti,câștigate la concursuri(sper)sau primite (sper din nou) pe care sunt sigura ca voi vrea sa le citesc!

Simona Stavar spunea...

Mda pai, de-asta nu-mi fac nici eu o lista clara :)) Mereu mai apare cate ceva :)))