vineri, 5 iunie 2015

Recenzie Four: O antologie Divergent de Veronica Roth

O SINGURĂ ALEGERE
ÎL SALVEAZĂ DE TRECUTUL SĂU

O SINGURĂ ALEGERE
ÎI MARCHEAZĂ VIITORUL

O SINGURĂ ALEGERE
SCOATE LA IVEALĂ PRIMEJDIILE

O SINGURĂ ALEGERE
ÎL SCHIMBĂ PENTRU TOTDEAUNA

O SINGURĂ ALEGERE
IL VA ELIBERA

Cu doi ani înainte ca Tris Prior să facă alegerea care avea să-i schimbe viaţa, fiul de şaisprezece ani al liderului Abnegaţiei a trecut prin acelaşi lucru. Transferul lui Tobias către Neînfricare reprezintă şansa de a o lua de la capăt. Aici, el nu va fi strigat pe numele dat de părinţi. Aici, el nu va permite ca teama să îl transforme într-un copil înspăimântat.
Proaspăt botezat „Four”, el află în timpul iniţierii că va izbândi în Neînfricare. Însă iniţierea este doar începutul, iar Four trebuie să-şi revendice locul în ierarhia Neînfricaţilor. Deciziile lui îi vor afecta pe viitorii novici şi vor scoate la iveală secrete care ar putea să-i pună în primejdie propriul viitor şi viitorul întregului sistem de facţiuni.
Doi ani mai târziu, Four este pregătit să acţioneze, dar cursul lucrurilor este încă neclar. Totuşi, prima novice care sare în plasă ar putea schimba totul. Alături de ea, calea de a salva lumea ar putea deveni limpede. Alături de ea, el ar putea fi din nou Tobias.

Multumesc Editurii Leda pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Grupului Editorial Corint.

RECENZIE.
Fără îndoială, una dintre cele mai frumoase surprize ale aceste veri este antologia de nuvele plasată în universul Divergent şi narata din perspectiva misteriosului instructor Neînfricat, Four. 
Potretul lui Four şi incursiunea în trecutul acestuia, realizate de autoare în această antologie, îmbina scene palpitante şi pline de acţiune, momente sensibile şi pline de emoţie, pasaje amuzante şi clipe înduioşătoare, încărcate de tandreţe.
Începând cu Transferatul, în care ne este dezvăluit adevărul despre trecutul lui Four şi motivele care l-au împins să-şi părăsească facţiunea şi să se alăture Neînfricaţilor, continuând cu Novicele, Fiul şi Trădătorul, cele patru nuvele ne permit să pătrundem în viaţa lui Tobias, să asistăm la momentele dureroase prin care acesta trece şi la clipele în care este copleşit de singurătate, teama şi îndoieli. 
Băiatul vulnerabil, fragil şi înspăimântat, care îşi pierde speranţa încetul cu încetul, sufocat de tatăl abuziv şi de regulile Abnegaţiei, pe care îl descoperim în Transferatul este complet diferit de tânărul îndrăzneţ, direct şi dur în care se transformă Tobias de-a lungul volumului. 
Tobias alege să evadeze din capcana în care este prins pentru a putea fi liber, pentru a putea fi în siguranţă şi pentru a începe o nouă viaţă în care să nu mai fie forţat să ascundă adevărul.
Slab şi puternic, înspăimântat şi curajos, Four este omul constrastelor, un personaj cu defecte şi calităţi, care evoluează constat de-a lungul celor patru nuvele, care îşi înfrunta destinul cu demnitate, care îşi controlează temerile şi care refuza să se lase manipulat. 
Inteligent, intuitiv, loial şi puternic, Four este eroul mânat de onoare şi datorie, luptătorul Neînfricat care trezeşte admiraţie şi teama şi bărbatul devotat care alege să lupte pentru a-i proteja cei lipsiţi de apărare.
Personajele secundare frumos conturate, provocările prin care trece Four şi secretele care ne sunt dezvăluite completează un volum dramatic şi captivant, un volum despre alegeri dureroase, speranţa, sacrificii şi nu în ultimul rând, iubire.

25 de comentarii:

Ema spunea...

Supeeer. Abia astept sa o citesc si eu. Mi-am cumparat-o, dar mi-a luat-o o prietena sa o citeasca atunci cand m-a vazut cu ea. :) Super faina recenzia ta. :*

Madalina spunea...

Multumesc, Emanuela :) Au fost foarte captivante nuvelele, iar ultima, Tradatorul, m-a facut sa-mi amintesc de ce Tris este una dintre personajele mele feminine preferate. In plus, antologia contine si trei scene foarte dragute care mi-au placut mult. Dupa ce am terminat-o, mi-am luat de pe Amazon si povestirea care contine scena aruncarii cutitului, narata tot din perspectiva lui Four.

Ema spunea...

Wow, cate lucruri interesante imi spui. Abia astept sa o citesc! Fac rost de ea azi si o citesc pana marti, cand plec :) Zi-mi si mie cum se numeste povestirea de pe Amazon, sa o caut :D. Merci!

Viziru Georgiana spunea...

Frumoasa recenzie! Imi place seria Divergent, destul de mult. Ca si Jocurile Foamei. Pana acum am doar primele doua volume si nu m-am apucat de citit inca. Ce-i drept, am vazut primul film si din pacate, stiu ce se va intampla in ultima carte. Un mare spoiler. Multumesc Internet!

Madalina spunea...

Emanuela, nuvela se numeste Free Four: Tobias Tells the Divergent Knife-Throwing Scene. Abia astept sa-mi spui parerea ta despre antologia Divergent :) Lectura placuta ^_^

Foxette, seria mea distopica prefera este Spulbera-ma de Tahereh Mafi, publicata tot de Editura Leda, urmata de Jocurile Foamei si Divergent. De asemenea, mi-au placut foarte mult seriile Eve si Uratii :) Abia astept continuarile lor ^_^ Eu inca imi fac curaj sa citesc Experiment. Stiu cum se va termina si sunt sigura ca imi va frange inima :(

Viziru Georgiana spunea...

Eu ador cartea Spulbera-ma si vreau atat de mult sa citesc continuarile! Ai citit toata seria? Sincera sa fiu daca as avea atatia bani, mi-as cumpara seria in engleza. Dar nu stiu prea bine sa traduc, adica atat de perfect.

Ema spunea...

@Foxette, eu tocmai am terminat Onix, si mi-a placut tare mult. :D Ma bucur ca mi-ati zis de serie, ca m-ati batut la cap de fapt :). Si mie mi-a placut Divergent, citesc acum Four si va spun impresiile.

@Mada, iti multumesc pentru informatie :). O sa incerc sa o gasesc si eu. Apuca-te de Experiment, nu e atat de grava pe cat pare, e ceva din ce face Tris care atenueaza socul ;)

Madalina spunea...

Foxette, mai am de citit doar ultimul volum din seria Spulbera-ma :) Am citit si nuvelele si mi-au placut foarte mult. Seria Shatter me e in top 5 serii preferate alaturi de seriile Grisha de Leigh Bardugo, Vanatoare Nocturna de Jeaniene Frost, Fantasyland de Kristen Ashley si Jocurile Foamei.

Emanuela, o sa-l citesc vara aceasta. Tris a fost personajul meu preferat asa ca nu prea am cum sa nu sufar :(

Viziru Georgiana spunea...

Eu deja stiu ce i se intampla si nu o sa fiu prea trista cand o sa citesc, adica o sa-mi para rau, dar nu atat de tare pe cat mi-ar fi parut daca aflam singura.
Emanuela, si eu de abia astept sa citesc Onix, e super tare seria.
Mada, eu am citit primul volum din Grisha si o ador, e superba, vreau sa le citesc si pe restul 2 si la Jocurile foamei, am citit-o doar pe prima, la Atingerile lui Juliette, doar pe prima pentru ca doar atat au tradus. Multumesc Soarta! =))

Ema spunea...

@Mada, te inteleg ... Si mie mi-a placut personajul Tris, desi Divergent nu e seria mea preferata, ci The Maze Runner, cum am mai zis. Am reusit sa citesc si eu Four inainte sa plec din tara, si chiar mi-a placut.

@Foxette, desi iti ajunge cartea pana in weekend, as zice totusi sa mai ai rabdare si sa te axezi numai pe examen... Parerea mea. Daemon ramane tot acolo, nu pleaca nicaieri :D

Viziru Georgiana spunea...

Asa e, ai dreptate... Daemon. De abia astept sa scap de examenu asta. Am aproape 15 carti necitite care ma asteapta.

Ema spunea...

Avantajul e-book reader-ului :D: eu am cateva sute de carti necitite. Am pus vreo 50 pe reader. Nici nu stiu pe care sa o citesc prima. :))

Viziru Georgiana spunea...

Ce fel de carti ai? Eu citesc carti in varianta e-book pe wattpad. Sunt cateva persoane care au scris cartile care au fost publicate acolo. Iar eu citesc cand nu pot sa adorm, noaptea sub plapuma. :)

Ema spunea...

Daca tot citesti pe telefon, de ce nu iti pui carti normale, care merita citite? :D Nu ca cele de pe wattpad n-ar merita, dar sunt atatea carti bune... In principiu mi-am pus carti cunoscute pe care n-am reusit insa sa le citesc, ce mi-a mai ramas din cartile lui Eric Emmanuel Schmitt (mai am vreo 3 sau 4 din 11), ce mi-a ramas din cartile lui Musso si Marc Levy, Jumatatea rea, Magazinul de sinucideri, Zaraza, Lumea Sofiei, Fluturi, carti din colectia gsp de la editura trei (thrillerele politiste) si altele. Astea mi-au venit acum in minte.

Viziru Georgiana spunea...

De aici am si eu in format pdf de la Emmanuel Schmitt si de ceva vreme sunt trecute pe lista mea de citit cartile: Magazinul de sinucideri si Fluturi.
Faza e ca telefonul meu e pe duca saracul si merge cam greu si nu cred ca pot sa descarc carti de pe el. Oricum, o sa ma interesez.

Ema spunea...

Asa asa, citeste si tu, te-am molipsit cu Schmitt :)) In rest, ce mai citesti?

Viziru Georgiana spunea...

Pai nu stiu, cam nimic acum. Am luat o mica pauza, dar am citit cam 50 de pag din Onix. Nu m-am putut abtine. In rest, recenzii si descrieri la alte carti. Tu?

Ema spunea...

Deci daca nu faci foarte bine la examen, tre sa ma simt vinovata, right? Eu tot cu cartea in franceza pentru moment, dar vreau sa ma apuc de Fata de hartie, a lui Musso.

Viziru Georgiana spunea...

hey, n-ai de ce sa te simti vinovata pentru asta, serios. Nu e cine stie ce, oricum le-am citit in 15 min cu viteza fulgerului, doar dialogurile si putin text. Asa fac mereu.

Ema spunea...

Pai si mai revii peste paginile alea? Sau ai citit suficient? :D

Viziru Georgiana spunea...

Nu cred, o sa-mi amintesc cand o sa citesc in continuare, nu fac asta de obicei.

Ema spunea...

Oricum e o carte care se citeste usor. Nu e complicata, sa trebuiasca sa retii multe nume, denumiri, actiuni, etc. :) Incearca sa citesti Endgame sa vezi acolo complicatie :))

Viziru Georgiana spunea...

Omg, chiar mi-ar placea sa citesc Endgame, am auzit multe chestii despre ea si n-am nici cea mai mica idee despre ce e vorba.

Georgiana spunea...

Draguta recenzie!Imi place mult seria Divergent si vreau sa mi-o achizitionez vara aceasta.Am vazut primul film si m-am oprit din a-l vedea si pe al doilea caci am zis sa citesc mai întâi cărțile.Ma bucur ca a aparut si Four la noi in Romania,caci astfel,cititorii pot pătrunde si in mintea lui :))

Romina Gianina spunea...

Eu la endgame am sarit peste indicii si lik`uri si am citit povestea ca atare , mi s-a parut mult mai simplu, n-o sa castig nici un banut=)) .Dar apare volumul doi , nu`mi pierd speranta