marți, 25 noiembrie 2014

Recenzie Acvila Legiunii a IX-a de Rosemary Sutcliff

În preajma anului 117 d. Hr. Legiunea a IX-a a armatei romane s-a îndreptat spre nordul Britaniei, pentru a stăvili revolta triburilor caledoniene, și de atunci nu a mai fost văzută.
Patru mii de oameni au dispărut fără urmă, iar stindardul lor s-a pierdut.

Este o enigmă pe care nimeni nu a descifrat-o vreodată. Tânărul Marcus pornește în căutarea tatălui său, legat imperial și conducătorul acestei legiuni, iar călătoria lui este atât de primejdioasă, încât nimeni nu crede că se va mai întoarce.

Multumesc Editurii Litera pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Litera.

RECENZIE.
În Acvila Legiunii a IX-a, autoarea crează o lume imaginară atât de realistă, încât prinde viaţă prin personajele complexe şi descrierile fascinante ale obiceiurilor şi vieţii din Britania secolului al II-lea.
Marcus Flavius Aquila este un tânăr Centurion trimis la frontiera Britaniei pentru a comanda prima sa cohorta. Lăsat la vatră în urma unei răni suferite în timpul unei revolte a triburilor, Marcus este trimis să se recupereze la casa unchiului său. După ce toate speranţele de a deveni prefect al unei legiuni îi sunt spulberate, Marcus se teme că nu va reuşi niciodată să spele onoarea tatălui său dispărut împreună cu Legiunea a IX-a a armatei romane în munţii Caledoniei, cu ani în urmă.
Când aude zvonuri că Acvila Legiunii a IX-a, un simbol sacru al Romei, s-ar afla în posesia unui trib de barbari, Marcus decide să pătrundă în teritoriile inamice aflate la nord de graniţă, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Legiunea şi pentru a recupera vulturul de aur dispărut odată cu aceasta.
Un soldat curajos şi onorabil care face întotdeauna ceea ce este corect şi care şi-ar risca oricând viaţa pentru oamenii aflaţi sub comanda sa, Marcus este bântuit de pierderea tatălui său şi de misterul disparitiei acestuia. Mânat de datorie şi de nevoia de a reabilita numele tatălui său, perseverent şi perspicace, Mărcuş străbate fosta provincie romana sub deghizarea unui oculist ambulant, însoţit de fostul său sclav şi de speranţă că va descoperi adevărul.
Cândva un războinic briton din tribul brigantilor, acum capturat, transformat în sclav şi forţat să lupte ca gladiator în arenele din Calleva, Esca este cumpărat de Marcus şi salvat de la o existenţă brutală care, mai devreme sau mai târziu, i-ar fi adus moartea. Devotat, sincer şi inteligent, Esca îi devine prieten, aliat şi ghid lui Marcus în călătoria prin ţinuturile sălbatice şi periculoase din Caledonia.
Un roman care exloreaza limitele prieteniei, încrederii şi loialităţii, un roman despre sacrificii, onoare şi libertate, Acvila Legiunii a IX-a tese, pe marginea unui mister istoric şi a legendelor care inconjoara disparitia Legiunii a IX-a, o lectura captivantă şi palpitantă.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte interesant, aceasta este parte dintr-o serie sau stand alone?

alexa ioana spunea...

de la un timp imi plac foarte mult cartile in genul
am sa o adaug si pe aceasta pe wishlist

Madalina spunea...

Georgiana, volumul face parte din seria The Dolphin Ring Cycle :) La noi a fost publicat doar primul volum. Celelalte volume din serie sunt despre descendentii lui Marcus Flavius Aquila.

Unknown spunea...

@Madalina

Multumesc pentru raspuns! Banuiesc ca celelalte volume se gasesc in engleza pe undeva.

@Alexa Ioana

Sa mareste wishlistul pe zi ce trece, nu-i asa?

alexa ioana spunea...

@Georgiana se mareste ingrozitor de mult :))) din pacate nu pot sa spun acelasi lucru si despre buget, care mai degraba se micsoreaza pe masura ce mai intru intr-un anticariat, mai ma duc la un targ, etc

Unknown spunea...

@Alexa Ioana

Asa mi se intampla si mie, dar incerc sa cumpar cartile la reduceri sau sa le obtin din colaborari. Cumva ajung la un compromis.