luni, 11 august 2014

Recenzie Zi după zi de David Levithan

Zi dupa zi este primul volum din seria omonima scrisa de David Levithan.

Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o altă viaţă.
Zi după zi îndrăgostit de aceeaşi fată.

Un adolescent care-şi spune, simplu, A, se trezeşte în fiecare dimineaţă într-un alt trup, trăind o altă viaţă. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. A s-a împăcat cu situaţia lui şi chiar şi-a stabilit câteva reguli „de supravieţuire": Niciodată să nu se ataşeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.
Totul până într-o zi când se trezeşte în corpul lui Justin şi o cunoaşte pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârşit, a găsit pe cineva alături de care vrea să rămână pentru totdeauna, zi după zi.

O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfăţişare în fiecare zi?

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Librex. Pe site-ul librariei online Librex puteti gasi carti din toate genurile literare.
Multumesc librariei online Librex pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Unic si emotionant, Zi dupa zi este un volum despre sacrificii si dragoste, despre acceptare si despre diferentele care ne fac pe toti speciali si deosebiti.
A, personajul principal, este un suflet in varsta de saisprezece ani, care de cand s-a nascut, s-a trezit in fiecare zi intr-un alt trup. Cu toate ca in copilarie credea ca ceea ce se intampla cu el este normal si accepta fara prea multe intrebari ca in fiecare zi va avea o noua familie si o alta viata, in timp si-a dat seama ca el este diferit de ceilalti oameni si ca este singurul care pleaca, singurul care devine altcineva. Incetul cu incetul, A a acceptat ca va fi intotdeauna singur, ca nu va putea ramane niciodata mai mult de o zi in acelasi trup si s-a obisnuit sa-i paraseasca pe cei din a caror viata face parte pentru doar douazeci si patru de ore. Si-a stabilit reguli pe care le respecta cu constiinciozitate si incearca sa nu intervina in viata gazdelor sale, sa nu le influenteze intr-un fel sau altul existenta si sa nu se ataseze de prietenii si de membrii familiilor acestora.
Totul se schimba in ziua in care o intalneste pe Rhiannon, iubita gazdei sale, de care se indragosteste. Cucerit de fata timida cu ochi tristi, de care se simte profund legat, A incepe sa-si incalce regulile, incercand cu disperare, zi dupa zi, sa o reintalneasca pe Rhiannon si sa-i fie alaturi macar pentru cateva clipe.
A este un personaj de care te atasezi cu usurinta. Guvernat de principii morale puternic inradacinate dupa care se ghideaza intotdeauna, fie ca gazda sa este baiat sau fata, heterosexual sau homosexual, o persoana buna sau rea, A isi respecta trupul temporar, incearca sa-l ajute pe cel in al carui corp salasluieste si are grija sa nu-l puna in pericol. Viata pe care A o duce este incredibil de trista si singuratica si de multe ori mi s-a frant inima pentru sufletul care nu a avut niciodata parte de iubirea si protectia unor parinti sau de loialitatea si sprijinul unor prieteni. Cu toate ca A nu are un exemplu dupa care sa se ghideze si nu a avut o familie care sa-l indrume, in fiecare capitol da dovada de noblete, bunatate si compasiune.
In fiecare zi, A patrunde intr-o noua viata si intr-o noua familie. Familii fericite sau mai putin fericite, tineri care duc o viata perfecta sau care dimpotriva se confrunta cu dificultati financiare sau sunt bantuiti de boli necrutatoare, adolecenti afectati de despresie, singuratici sau introvertiti sau copii inconjurati de prieteni sinceri si loiali. Destinele si vietile pe care A le atinge, lectiile pe care cititorul le invata de la fiecare dintre ei, sunt asemenea unei orchestre de trairi si emotii pe care le exprimentam odata cu A.
Povestea de iubire dintre A si Rhiannon poate parea dragoste la prima vedere, care pana la urma este singurul fel de iubire pe care A il poate avea, dar in realitate cred ca A se indragosteste de Rhiannon de-a lungul zilelor pe care le petrec impreuna. Am fost uneori dezamagita de greselile pe care A le comite, de regulile pe care le incalca, de problemele pe care le creeaza in viata gazdelor sale si de faptul ca uneori pare egoist si preocupat doar de fericirea lui, dar in acelasi timp am fost indurerata de gandul ca acesta iubire s-ar putea sa fie singura pe care A o va avea vreodata si am putut astfel sa inteleg disperarea cu care lupta pentru o clipa de fericire.
Zi dupa zi este o lectura dulce amaruie, despre speranta si despre puterea de a nu renunta niciodata, indiferent cat de potrivnica ne este soarta, o lectura induiosatoare care vă va incalzi si totodata vă va frange inima.

36 de comentarii:

meduza spunea...

Sincer, este prima recenzie pe care o citesc, la aceasta carte :D Superba! Acum vreau si mai mult sa citesc si eu Zi dupa zi :o3

Lupu Diana spunea...

E o carte superba! Pe mine m-a cucerit de la primele pagini si mi-a parut extrem de rau cand s-a terminat si mai ales cum s-a terminat :(

Cherry Queen spunea...

neaparat vreau si eu aceasta carte. mi se pare superba si sper sa am parte de ea cat mai curand. :D
pupici si multumesc pentru recenzie :*

Unknown spunea...

E minunata , am terminat-o in cateva ore . Una din cele mai bune recenzii pe care le-am citit<3

Simina spunea...

O prietena de a mea are acesta carte si am citit un pic din ea. Din pacate nu m-a impresionat si nu mi-a placut asa cum imi doream. Sinopsul este interesant si iti atrage atentia repede, dar eu nu am simtit acelasi atractie ca la inceput.

Lupu Diana spunea...

@Emily, imi pare foarte rau ca nu s-a prins de tine inca de la inceput, e o carte foarte frumoasa. Eu as spune sa-i mai dai o sansa.

Simina spunea...

Nu vreau sa ii dau o a doua sansa pentru ca la majoritatea cartilor cararora le-am dat-o nu s-a terminat bine si m-am enervat mai tare. Daca atunci cand citesc un fragment dintr-o carte si nu-mi place atunci degeaba o citesc.

Lupu Diana spunea...

Asa patesc si eu, dar chiar as fi vrut sa citesti Zi dupa zi. Totusi presupun ca e mai bine sa nu o citesti decat sa o citesti si sa ramai dezamagita.

Simina spunea...

Iti dai seama ca si mie mi-ar fii placut sa citesc cartea, dar din pacate nu s-a putut. Poate o sa ajung la acea varsta la care o voi citi cum se intampla de fiecare data atunci cand inaintezi in varsta.

Lupu Diana spunea...

Sa speram, doar nu te pot forta sa o citesti :))

Simina spunea...

Ma bucur ca ai rabdare cu mine:)) Am intalnit persoane care sunt foarte isterice atunci cand aud ca nu-mi place o carte si pe urma(pentru ca asa considera ele ca este mai bine) imi baga cartea pe gat, ma obliga sa o citesc pentru ca nu stiu ce pierd.

Lupu Diana spunea...

:)) Pe mine daca ma obliga cineva sa citesc o carte pe care nu vreau sa o citesc, dar in cele din urma cedez ajung sa uras cartea, desi in alte circumstante era posibil sa-mi fi placut.

Unknown spunea...

Cum va poate obliga cineva sa cititi o carte ?

Lupu Diana spunea...

Vorbind mereu si mereu si mereu de acea carte si la un moment dat o citesti numai ca sa scapi de gura acelei persoane.

Simina spunea...

@Diana, eu, dupa ce o aud pe persoana respectiva ca ma toaca la cap sa citesc catea respectiva, ii spun sa ma lase in pace, ca nu-i dupa ea este dupa mine si nu poate sa ma intoarca din decizie. Pe scurt, ma enervez:))

@Romina, exista mai multe tipuri de oameni care te obliga sa citesti carti care nu iti plac, de exemplu: d-na de romana/limbi straine, dar oricum citesti cartile deoarece sunt pentru bac(in cazul meu); unul dintre parinti, pentru ca trebuie sa incerci sa citesti si alte carti inafara de cele pe care le vad ca noi le citim; si nu in cele din urma unul dintre putini prieteni care iti impart aceeasi pasiune pentru carti(cum este in cazul meu), care crede ca stie cum stau lucrurile mai bine decat tine si te obliga sa citesti exact cartea de care i-ai povestit azi-noapte ca nici nu vrei sa auzi de ea... Plus probabil mici abateri:)

Lupu Diana spunea...

Si de asemeni poti citi o carte si din respect pentru o anumita persoana. Sunt fel de fel de circumstante.

Simina spunea...

Acest lucru nu mi s-a intamplat niciodata... Poate doar sa mananc ceva din respect pentru cineva care a gatit ceva ce nu-mi place, dar n-am citit din respect pentru cineva.

Unknown spunea...

Eu zic sa cititi ce va place voua si sa nu va mai lasati "obligate" asa usor . Daca citesti ar trebui sa citesti din placere nu din alte motive

Lupu Diana spunea...

@Emily, ma refeream la cazul in care autorul iti este prieten sau pur si simplu o cunostinta. Cand te intalnesti cu el si te intreaba daca i-ai citit cartea e oarecum jenant sa spui ca nu.

Simina spunea...

Oh... la acest lucru nu m-am gandit. Am prieteni care au scris poezii si proza in clubul scriitorilor al orasului si am fost la cateva intalniri pentru ca am vrut eu, fara sa ma oblige nimeni. A fost placut sa ii auzi chiar pe ei citind si vorbind despre lucrarile lor.

Lupu Diana spunea...

Sa asculti autorii vorbind despre propriile lucari este cu adevarat frumos.

Simina spunea...

Da, este intradevar placut sa asculti autorii vorbind despre lucrarile lor.

Lupu Diana spunea...

Eu nu am fost la multe astfel de evenimente, dar la cele la care am fost am ramas impresionata de pasiunea de care dau dovada autorii :)

Unknown spunea...

Deja imi sunt invidioasa pe voi , la mine in "sat" nu se organizeaza alte evenimente in afara de discoteci , cluburi , restaurante, terase

Simina spunea...

@Romina, nu te gandi ca sunt chiar asa dese, ca nu sunt. Am participat la ultim intalnire acum un an.

Jacqline spunea...

Zi dupa zi este o carte pe care vreau sa o citesc pentru ca m-a indragostit de coperta si descriere la prima vedere. Recenzia ta mi-a dat un motiv in plus sa vreau sa o citesc :D

Lupu Diana spunea...

@Romina, stai linistita ca nici pe la mine nu sunt decat extrem de rar cand isi publica cate o carte un autor local, in rest daca vreau sa merg trebuie sa plec prin alte parti.

Simina spunea...

@Jacqline, si mie imi place coperta, nu de alta dar a fost facuta de o japoneza, iar mie imi place tot ce misca din Japonia:)

Lupu Diana spunea...

Nu stiam ca e facuta de o japoneza :o Cred ca incep sa-i iubesc si eu pe japonezi. Coperta e geniala! <3

Simina spunea...

Nu mai stiu unde am vazut, dar cred ca este scris pe spatele cartii numele persoanei care a facut coperta.

Lupu Diana spunea...

Nu scrie pe coperta, scrie in interiorul cartii la date. E realizata de Yokko Tanaka. :>

Simina spunea...

Am spus ca nu mai stiu sigur unde este scris, da stiam ca este japoneza. Oricum, mersi ca ai scris numele, nu-l retinusem cum trebuie.

Lupu Diana spunea...

Nu ai pentru ce >:D<

Unknown spunea...

Recent un coleg a adus aceasta carte la scoala si m-a facut curioasa despre ea. Acum ca am citit si recenzia, sunt din ce in ce mai doritoare sa o citesc. Abia astept.

Unknown spunea...

M-ai facut curios sa o citesc. :) <3

Unknown spunea...

M-ai facut curios sa o citesc. :) <3