joi, 14 august 2014

Recenzie Cioburi de stele (Constelatii #1) de Amie Kaufman si Meagan Spooner

Cioburi de stele este primul volum din trilogia Constelatii scrisa de Amie Kaufman si Meagan Spooner.

Trei lumi. Trei poveşti de iubire.
Un singur duşman.

Icarus e o uriaşă navă spaţială care călătoreşte prin hiperspaţiu cu viteză superluminică. Icarus explodează, iar Lilac LaRoux (fiica celui mai bogat om din univers) şi Tarver Merendsen (care, la doar 18 ani, este deja erou de război) sunt singurii supravieţuitori.
O navetă de salvare îi duce pe o planetă pustie, unde găsesc o formă ciudată de viaţă ("fiinţele şoptitoare"), supusă unui experiment secret condamnabil, iniţiat de tatăl lui Lilac. Totul se schimbă după ce Lilac şi Tarver dezleagă misterul "fiinţelor şoptitoare" şi află că ar putea fi salvaţi. Dar nu vor mai fi niciodată aceiaşi tineri care au păşit cândva pe planeta pustie.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Trei.
Multumesc editurii Trei si Young Fiction Connection pentru acest volum.


RECENZIE.
Un volum fermecator, emotionant si plin de mister, Cioburi de stele m-a cucerit de la primele pagini si m-a tinut cu rasuflarea taiata pana la final. Lumea creata de cele doua autoare este fascinanta si tulburatoare, iar povestea de dragoste tesuta cu iscusinta si rabdare este romantica, intensa si coplesitoare. Scriitura captivanta si fara cusur imbogateste acest volum epic si naucitor, ale carui frazele curg cu naturalete ilustrand o lume uimitoare si impresionanta.
Lilac LaRoux este fiica celui mai bogat om din univers, posesorul celei mai mari companii de terraformare si al navei spatiale Icarus. In timpul calatoriei pe Icarus, Lilac il intalneste pe tanarul erou de razboi Tarver Merendsen, de care se simte atrasa, dar pe care incearca din rasputeri sa-l indeparteze de ea, temandu-se ca acesta ar putea fi in pericol daca cineva ar observa atractia dintre ei.
Cand Icarus explodeaza, Tarver si Lilac sunt singurii supravietuitorii care reusesc sa scape cu ajutorul unei navete de salvare care se prabuseste pe o planeta parasita. Curand, Tarver si Lilac isi dau seama ca pe langa faptul ca trebuie sa se alieze si sa lupte sa supravietuiasca in lumea ciudata, populata de animale salbatice fioroase, pana cand vor sosi salvatorii, trebuie sa descopere si cine sau ce sunt fiintele care ii bantuie si ii coplesesc cu viziuni bizare.
Cioburi de stele este narata din perspectiva ambelor personaje, capitolele alternand intre Lilac si Tarver si permitandu-ne sa patrundem in mintea protagonistilor si sa descoperim modul diferit in care acestia reactioneaza in fata schimbarilor si a intamplarilor prin care trec in lumea necunoscuta si inspaimantatoare in care sunt captivi. In timp ce Tarver se adapteaza cu usurinta, datorita pregatirii militare si a experientei obtinute pe alte planete, pentru Lilac fiecare pas este o lupta si fiecare zi un nou supliciu.
Fiecare capitol este precedat de pasaje din interogatoriul la care a fost supus Tarver dupa ce au fost salvati de pe planeta abandonata. Cu toate ca niciun pasaj nu are mai mult de cateva randuri, fiecare moment din interogatoriu este plin de intelesuri ascunse si de secretele pe care cei doi protagonisti le detin.
La inceptul romanului, Lilac pare o tanara privilegiata si rafatata, din inalta societate, preocupata de infatisarea ei, de modul in care este perceputa de cei din jur si obisnuita sa obtina intotdeauna orice isi doreste. In realitate, Lilac se ascunde in spatele unei fatade atent construite si se simte sufocata de un tata mult prea protector. De-a lungul volumului, incercarile si momentele intunecate prin care Lilac trece si trecutul trist si singuratic al acesteia, contureaza si dezvaluie un nou personaj, un personaj puternic si independent, altruist si devotat, curajos si perseverent, care nu se plange niciodata si care infrunta orice provocare. 
Tarver provine dintr-o familie iubitoare, dar modesta. Devenit maior si erou de razboi, Tarver incearca sa se adapteze lumii extravagante in care este introdus odata cu decoratiile primite. Practic, realist, eficient, puternic si rabdator, Tarver o motiveaza pe Lilac sa continue calatoria, o incurajeaza si o ajuta sa nu-si piarda speranta. Obisnuit sa-si ascunda sentimentele si sa priveasca cu raceala si detasare orice situatie critica, Tarver este surprins de intensitatea sentimentelor pe care Lilac i le starneste, fie ca este vorba de furie, frustrare, nevoia de a o proteja sau dorinta, si este luat complet pe nepregatite cand trebuie sa infrunte demonii trecutului si sa permita zidului construit in jurul inimii sale sa se prabuseasca. 
Impovarati de ideile preconcepute pe care le au unul despre celalalt si de lipsa de incredere, Lilac si Tarver se vad siliti sa depinda unul de celalalt, sa treaca peste neintelegeri si sa depaseasca diferentele dintre ei. Cu toate ca la inceput, relatia dintre Tarver si Lilac este rece si tensionanta, in timp aceasta evolueaza incet si firesc de la o alianta reticenta, la prietenie si mai apoi la dragoste.
Un volum aproape fara cusur, a carui perfectiune este umbrita doar de momentul in care Tarver i-a permis, fara sa se impotriveasca, lui Lilac sa-si asume riscuri pe care el, ca barbat, dar mai ales ca soldat, ar fi trebuit sa si le asume. Tarver avea datoria morala de a o proteja pe Lilac, de a pune siguranta ei inaintea propriei sigurante si nu ar fi trebuit sa o lase pe aceasta, un civil lipsit de experienta, sa-si puna viata in pericol.
Am apreciat insa faptul ca cei doi isi impart indatoririle, se sprijina reciproc si nu ezita sa se sacrifice pentru a-l proteja pe cel drag. 
O poveste despre supravietuire si speranta, un roman melancolic, plin de suspans si dramatic, Cioburi de stele este unul dintre cele mai bune volume pe care le-am citit. Rasturnarile de situatie imprevizibile, care iti frang inima, personajele seducatoare si indraznete, dialogul spumos, lumea misterioasa si secretele intunecate care ne sunt dezvaluite de-a lungul volumului, tranforma Cioburi de stele intr-o lectura irezistibila si aproape magica.

38 de comentarii:

Lupu Diana spunea...

Vroiam si inainte sa citesc aceasta carte, iar acum, dupa ce ti-am citit recenzia, nu mai pot de nerabdare :)

Andreea Pandelea spunea...

La început nu prea eram atrasă de această carte, dar acum, citindu-ți recenzia, mi-am cam schimbat părerea. Mi se pare o carte foarte interesantă, iar recenzia ta este una chiar foarte bună, și în ciuda faptului că ai spus multe, de fapt, nu ai dezvăluit nimic. Îmi place! Sper să o citesc și eu cât de curând. :)

Lectură plăcut în continuare cu celelalte cărți! :)

Unknown spunea...

Din ce in ce mai interesanta mi se pare <3 . Prima mea recenzie citita la aceasta carte . M-ai facut sa mor de nerabdare sa o citesc

Pufuleț spunea...

Pare super tare cartea! Faina recenzie.
Te tuc!

Madalina spunea...

Diana, e pur si simplu superb. Abia astept sa aflu cum ti s-a parut :)

Andreea, multumesc :) Sper sa-ti placa Cioburi de stele cand il vei citi. Mie mi s-a parut un volum foarte frumos si palpitant.

Romina, volumul e foarte interesant si captivant. Pur si simplu nu m-am putut opri din citit pana la ultima pagina :)

Pufulet, multumesc :) Ma bucur ca ti-a placut recenzia :) Cioburi de stele e unul dintre cele mai bune volume pe care le-am citit.

Va recomand tuturor cu drag acest volum ^_^

Lupu Diana spunea...

La inceput am avut cateva indoieli in privinta lui, dar acum chiar trebuie sa-l citesc.

Unknown spunea...

Eu mi-o iau da nu cred ca o s-o citesc daca e asa de buna , dupaia o sa mor asteptand restul seriei

Simina spunea...

Ma bucur sa iti citesc recenzia in asa scurt timp de la publicarea cartii la editura Trei. Eu oricum vroiam sa citesc cartea inca decat ai mentionat-o pe blogul tau, iar recenzia ta doar a implificat dorinta mea de a citi cartea.
Apropo, Mada, ai primit mail-ul meu?

Madalina spunea...

Emily, chiar acum l-am citit. Sper ca ai avut o vacanta frumoasa :) Am sa-ti expediez coletul saptamana aceasta.

Simina spunea...

Multumesc! A fost o vacanta placuta si lunga, adica asa cum trebuie. Am sa-ti trimit un mail dupa ce primesc cartea:)

Lupu Diana spunea...

Deci asa se explica mica/marea ta absenta :)) Chiar ma intrebam ce e cu tine, de ce nu te mai vad pe aici :) Bine ai revenit! >:D<

Simina spunea...

Mi-ai simtit lipsa, ce dragut!! It's good to be back:)) Nu scapi tu asa usor de mine;) Doar pentru ca nu am avut internet 5 zile nu inseamna ca renunt.

Lupu Diana spunea...

It's good to have you back :* Nici nu ma gandeam ca ai de gand sa renunti :)) Deja iti revii in forta :>

Simina spunea...

Thanks! Dar am de recuperat mult, deci cred ca iar o sa ajung pe locul 2...

Lupu Diana spunea...

Nu ai foarte mult de recuperat. In lipsa ta am fost un pic lenesa.

Simina spunea...

NU se poate Diana. Stai sa spun ce credeam in alea 5 zile izolata de civilizatie: Credeam ca tu si Romina conduceti detasat, nu aveti nici o grija, ca profitati de lipsa. Dar se pare ca m-am inselat.

Unknown spunea...

Stai linistita ca si eu am stat o sapamana intr-un varf de munte in care daca ploua mai tare mi se lua curentul :))

Lupu Diana spunea...

Eu am stat acasa, dar pentru ca voi erati mai absente nu prea aveam cu cine sa "chatuiesc" :))

Simina spunea...

@Romina, stiu cum este, mi s-a intamplat si mie. Mai mult am incadrat-o in "experiente de neuitat", foarte sexy.

Lupu Diana spunea...

Eu cand ma fost plecata, luna trecuta, nu am avut nici timp si nici net, decat daca mergem in localuri publice si intram de pe telefon, dar nu as putea sa spun ca ma plang in privinta acestui lucru, a fost dragut fara net :)

Simina spunea...

Nici pe mine nu ma deranjeaza acest lucru, este placut. Adica pot sa-mi petrec timpul facand alte lucruri precum unele din hobby-urile mele: fotografie, desen si neutata tema de vacanta:)

Unknown spunea...

La mine numai seara se lua curentu , n-aveam ce face in afara sa dorm de la 10 ca babele

Lupu Diana spunea...

@Romina, eu uneori ma plictisesc de net si ma culc pe la 9 (nu pot citi seara din cauza ochilor :(). Abia eu ma culc ca babele :))

Unknown spunea...

@ Diana nu stiu cum poti sa dormi , pe mine pe la 2-3 ma ia somnu . Mie-mi place seara sa citesc chiar daca e usor obositor ca e liniste

Lupu Diana spunea...

Eu am mari probleme cu ochii si incerc sa ma tin la distanta de cititul pe timpul serii.
Uneori nici eu nu stiu cum de ma pot culca atat de devreme :))

Simina spunea...

@Romina, si mie imi place sa citesc seara pana tarziu, dar in ultimul timp nu am mai putut sa citesc pentru ca adormeam direct cum ma tranteam in pat.

Unknown spunea...

Eu ador , in perioada asta sunt cam oficata ca doarme sora mea cu mine si nu pot sa tin becu aprins . Dar sunt zile in care ma prinde soarele citind

Lupu Diana spunea...

Si eu dorm in camera cu fratele meu si daca vrea sa se culce trebuie sa fie totul stins neaparat :)) Uneori e insuportabil :D

Unknown spunea...

A mea e mare mai pot sa mai tratez cu ea :))

Simina spunea...

Si eu dorm in camera cu fratele meu. Avem paturi etajate ceea ce este super bine, dar exista si dezavantje. El trebuie neaparat, in fiecare noapte, sa vizualizeze pe telefon tutorialuri de gameing fara casti si este insuportabil sa auzi un om de 20 si ceva de ani tipand si urland ca din pusca fara un motiv anume.

Lupu Diana spunea...

:)) Fratele meu, inainte de a se culca, se uita la niste filmulete pe youtube, tot fara casti, si cand il apuca criza de ras nu-l mai opresti in veci :-j

Simina spunea...

SI la mine la fel, dar partea urata este ca ma roaga sa urc pana la el(paturi etajate)si sa vad si eu ceva ce, evident, nu ma intereseaza. Dar acum rasuflu usurata:) este plecat la bunici, deci camera este doar a mea!!

Lupu Diana spunea...

Fratele meu pleaca la sfarsitul saptamanii la Academie si raman singura:)

Simina spunea...

Fericire pe tine, mie mi s-a intors fratele de la bunici, deci ar trebui sa-mi cumpar dopuri de urechi.

Lupu Diana spunea...

Sa stii ca nu e o idee chiar asa rea :))

Unknown spunea...

Deobicei nu ma dau in vant dupa acest gen de scrieri dar cartea pare foarte faina :D

Ari (Reading After Midnight) spunea...

Minunata cartea, iar pentru cei care s-au plans ca nu a avut suficienta actiune (desi pentru mine totul a fost perfect in ea) urmatoarea e complet diferita si totusi la fel de fermecatoare.

Una din seriile mele preferate si acum mor de nerabdare sa o citesc pe ultima (peste cel putin un an in engleza, cine stie cand in romana *sigh*)

Lupu Diana spunea...

Am reusit sa pun si eu mana pe carte si e absolut superba, mi-a placut ff mult si stiam ca e o trilogie, dar am aflat ca urmatoarea poveste nu e cu Lilac si Tarver!! S-a terminat asa de...voiam mai mult :(