joi, 5 iunie 2014

Recenzie Ecouri din trecut de Diana Gabaldon

Claire Randall este călătoare în timp. Aruncată în negura vremii, cu peste două sute de ani în urmă, ea se îndrăgosteşte de rebelul James Fraser, sufletul ei pereche, şi decide să rămână împreună în vremea lui Jamie, în secolul al XVIII-lea. În urma unor evenimente care îi pun viaţa în pericol, fiica lor, Brianna, alege să trăiască în relativa siguranţă a secolului XX, la o veche fermă a strămoşilor ei din Scoţia, împreună cu Roger, soţul ei, şi cei doi copii.
Dar întâmplările petrecute cu două secole în urmă prind viaţă prin intermediul scrisorilor lui Claire. Fragilele file scot la iveală dragostea ei pentru Jamie Fraser, omul mult încercat în luptă, călătoria lor din Carolina de Nord pe mare, unde întâlnesc piraţi şi iau parte la lupte navale. Căutând să afle cât mai multe despre Claire, Brianna şi Roger descoperă şi lucruri despre ei înşişi, deoarece destinul familiei din munţii Scoţiei pendulează între viaţă şi moarte în Războiul pentru Independenţa Americii. Ecouri din trecut este o carte despre călători în timp, despre oameni care şi-au dorit să schimbe istoria, despre caractere puternice care au luptat pentru convingerile sau pentru iubirile lor. Un roman care rămâne în mintea cititorului multă vreme după ce povestea s-a terminat.

Multumesc editurii Litera pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Litera.

RECENZIE.
Emotionant, romantic si captivant, Ecouri din trecut este un volum impresionant, incarcat de suspans si mister, care te cucereste de la primele pagini. Detaliile istorice fascinante, intrigile politice si locatiile idilice sunt dovezi ale muncii de cercetare titanice depusa de autoare, care pare sa-si daruiasca o parte din suflet fiecarui capitol.
Actiunea se desfasoara pe fundalul razboiului de independenta al coloniilor americane, iar Jamie si sotia lui, Claire, se afla in mijlocul conflictului, luptandu-se sa supravietuiasca in secolul XVIII si ingrijorandu-se ca Jamie va fi silit sa-l infrunte in lupta pe fiul sau ilegitim, William, devenit ofiter in armata Majestatii sale. In timp ce Roger si Brianna s-au intors in 1980 la Lallybroch, incercand sa se adapteze vietii in secolul XX dupa calatoria in timp, Ian se confrunta cu cele mai dificile momente din viata lui, iar Lordul John se vede prins in scheme politice si antrenat in operatiuni de spionaj.
Am apreciat naratiunea multipla care iti permite sa te atasezi de personaje, sa le patrunzi in ganduri, sa le cunosti cele mai intime dorinte si sa le descoperi cele mai mari temeri. Torturati de greselile pe care le-au comis si de amintiri dureroase, uneori aproape doborati de povara zdrobitoare a secretelor pe care le ascund, personajele m-au impresionat prin taria de caracter, curajul, ambitia si determinarea de care dau dovada.
Momentele tragice, devastatoare prin care trec personajele, se impletesc armonios cu momentele induiosatoare, momentele romantice si clipele amuzante. Autoarea este o iscusita naratoare care incarca fiecare scena cu atat de multe emotii, incat ai senzatia ca esti parte integranta a tumultului launtric care-i incearca pe protagonisti. Violenta unor capitole, descrierile amanuntite si scenele viu pictate ale suferintei si durerii umane iti frang inima si iti smulg suspine indoliate, iar dragostea pe care personajele o impartesesc este atat de intensa si plina de speranta incat te face sa tanjesti dupa aceeasi iubire care le umple inimile de caldura, emotie si tandrete cuplurilor Jamie si Claire, Bree si Roger.
Fermecator si palpitant, Ecouri din trecut nu este doar un volum despre calatorii in timp, este o epopee dramatica despre dragoste si razboi, sacrificiu si onoare, suferinta si izbanda, o lupta pentru libertatea spiritului si a fiintei, care se intinde de-a lungul secolelor. 

7 comentarii:

Praf de stele spunea...

Imi place mult descrierea si tema abordata!! Nu prea am citit genul acesta de carti, cu (,) calatorii in timp, dar as incerca sa vad cum e!
Mai cunosti si alte carti de genul acesta? :)

Madalina spunea...

Poti incerca seria Culorile Dragostei de Kerstin Gier, publicata de editura Litera, care mie mi-a placut foarte mult sau Iubire dincolo de timp de Tamara Ireland Stone, publicata de editura Leda (nu am citit-o inca, dar are o multime de recenzii favorabile pe Goodreads). Eu ti le-as recomanda pe acestea si pentru ca au finaluri fericite, spre deosebire de o alta carte despre calatorii in timp numita Sotia calatorului in timp de Audrey Niffenegger (am vazut filmul, mi s-a parut interesant, dar finalul este foarte trist, iar eu sunt adepta finalurilor fericite ^_^).

Unknown spunea...

Am mai citit recenzii despre aceast roman, dar nu prea am fost atras de el. Totusi, dupa ce am citit recenzia ta, ceva m-a facut sa ii mai acord o sansa. Trebuie sa recunosc ca sunt oarecum intimidat si de grosimea cartii. :))

Unknown spunea...

Pare interesantă, îmi place tema abordată deși nu știam până acum de ea

Anonim spunea...

Mie mi se pare aiurea ca nu exista primele 6 carti traduse. Acesta este cartea a 7-a.

Unknown spunea...

Tema cartii pare intr-adevar interesanta, si ne duce cu gandul la faptul ca romanul inglobeaza viata din foarte multe puncte de vedere, ceea ce e atragator si ma face sa vreau sa o citesc.

Unknown spunea...

Hello. Mi-am cumparat si eu aceasta carte si am o intrebare. Asta este cartea a 7-a din seria Outlander. Se poate citi ca stand alone? Ca Litera a printat doar aceasta carte, nu si primele 6. Merci!