marți, 18 decembrie 2012

Recenzie Cincizeci de umbre descatusate (Fifty Shades #3) de E L James

Cincizeci de umbre descatusate, al treilea volum al seriei Fifty Shades (click pe titlul seriei pentru volumul al doilea) de E L James, a fost publicat de editura Trei in 26 noiembrie.

Anastasia Steele şi Christian Grey au acum totul: dragoste, pasiune, intimitate, bogăţie şi o mulţime de posibilităţi privind viitorul lor. Însă Ana ştie că nu va fi uşor să trăiască alături de Fifty Shades. A fi împreună este o provocare plină de neprevăzut.
Într-un fel sau altul, Ana trebuie să înveţe să împărtăşească stilul de viaţă opulent al lui Christian fără să-şi sacrifice propria identitate.
La rândul său, Christian trebuie să-şi înfrângă dorinţa nestăpânită de control în timp ce se luptă cu demonii din trecutul său chinuitor.
Tocmai când se pare că forţa iubirii lor va eclipsa orice obstacol, soarta conspiră pentru a face ca temerile cele mai adânci ale Anei să devină realitate.

Multumesc librariei online Libris pentru acesta carte si pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Premisa de la care porneste cunoscuta serie Fifty Shades, este deja clasica poveste de dragoste (fie ca esti cititor de fantasy, ya, paranormal romance sau new adult contemporary), mai mult sau mai putin imposibila, intre doua personaje cu personalitati diferite, educatii diferite si care provin din medii sociale diferite.
Pe scurt, personajul masculin este un barbat foooarteee atragator, intunecat, rece, intimidant si bogat, iar personajul feminin este o fata nesigura pe aspectul ei fizic, timida, inocenta si cu posibilitati financiare reduse. In timp ce seducatorul Grey este un barbat afectat de trecutul sau tulburator, Ana a avut o copilarie relativ normala, pe care si-a petrecut-o alaturi de mama ei si tatal vitreg, Ray, langa care a ramas si dupa divorul acestora.
La fel ca orice femeie care l-a intalnit vreodata pe Grey, Ana este impresionata din clipa in care il vede pentru prima data de aspectul fizic al acestuia, de puterea si influenta pe care acesta o exercita asupra celor din jurul lui si de atractia fizica incredibil de puternica pe care o simte fata de el. Pana aici totul este normal, pentru ca cine nu s-ar simti putin intimidata sau atrasa de un barbat tanar, atragator, multimilionar si sigur pe el? Dar, pe de alta parte, pe masura ce relatia celor doi evolueaza si devine intima, te-ai cam astepta ca protagonista sa se obisnuiasca cu barbatul de langa ea, sa nu mai fie atat de stangace si sa nu-i permita sa aiba un comportament autoritar si dur cu ea, mai degraba potrivit pentru angajatii lui decat pentru o iubita.
Ei bine, asta nu se intampla. Ana nu il pune la punct pe Grey cand posesivitatea lui depaseste orice limita, nu ii sanctioneaza sau reproseaza iesirile necontrolate si in mare parte, ii scuza orice deviere comportamentala, punand-o pe seama traumelor din copilaria sa.
Intr-adevar, Grey este puternic afectat de intamplarile traumatizante din copilaria sa si influentat de modul in care si-a inceput viata intima in adolescenta, dar asta nu scuza comportamentul lui, tinand cont ca beneficiaza de ajutor specializat de foarte multi ani si ca este un adult, nu un copil care-si manifesta neputinta prin posesivitate si agresivitate. Mi se pare greu de crezut ca, in ciuda sedintelor de consiliere psihologica, starea acestuia nu s-a imbunatatit deloc, nici modul in care se percepe pe el insusi si nici modul in care isi trateaza partenerele, pana in momentul in care o intalneste pe Ana.
Dar, in ciuda declaratiilor de dragoste si a adaptarii dorintelor lui la preferintele acesteia, Grey nu se schimba prea mult nici macar din iubire. La finalul celor trei volume, dupa toate incercarile care le marcheaza relatia, Christian este acelasi barbat posesiv, gelos, dornic de control, deloc rezonabil si dominant, care era la inceput. Daca am putea inclina sa credem ca in intimitate s-a schimbat, ne putem da seama cu usurinta ca Ana este cea care s-a schimbat, ea fiind cea care se adapteaza la dorintele lui, cea care incepe sa aprecieze modul in care acesta isi exprima pasiunea.
Mi-ar fi placut ca Ana sa fie un exemplu de femeie independenta, demna, cu picioarele pe pamant, care nu il lasa pe barbatul de langa ea sa scape cu un comportament deplasat, doar pentru ca acesta se pricepe sa-i ravaseasca simturile cu un sarut. Un personaj feminin capabil sa-i taxeze comportamentul si sa-i intoarca spatele atunci cand acesta refuza sa-si schimbe purtarea, nu o femeie subjugata de abdomenul si ochii incredibili ai barbatului care isi foloseste trupul pe post de arma.
As fi vrut sa-l vad pe Christian preocupat de faptul ca a depasit masura, macinat de remuscari si cerandu-si scuze pentru gesturile sau vorbele care au ranit-o pe femeia iubita. Cred ca daca Ana nu ar fi cedat dupa fiecare cearta, dupa fiecare moment in care Christian da dovada de imaturitate, in speranta ca acesta isi va deschide sufletul in fata ei si i-ar fi spus acestuia ce a deranjat-o, ce a ranit-o, l-ar fi facut sa-si dea seama unde greseste si sa incerce sa-si revizuiasca atitudinea. Din pacate, de cate ori ar fi fost necesara o conversatie, care sa lamureasca problemele pe care le au si ceea ce i-a deranjat la partenerul lor, cei doi aleg sa-si incheie conflictul prin sex, refuzand sa constientizeze ca acesta nu este o solutie pentru o relatie care se vrea matura si de durata.
Cred ca toate cititoarele (inclusiv eu) s-au simtit macar o data atrase de baiatul rau, seducator si sarcastic din romanele citite, dar uneori autoarele depasesc anumite limite, care diferentiaza un baiat rau, cu sufletul chinuit, de un baiat care face rau, atat fizic, cat si psihic si care transforma eroina, care la inceput mai avea mici momente de normalitate in care constientiza ca modul in care se poarta acesta e nefiresc si il punea la punct, intr-o femeie care nu doar ca ii accepta comportamentul, ba chiar ii cauta scuze.
Cred ca accentul nu ar trebui sa se puna pe acceptarea partenerului asa cum e acesta, pentru ca aceasta este impresia pe care mi-o lasa volumele in care eroina, fie este un personaj slab si lipsit de coloana vertebrala, fie unul care raspunde la sarcasm si replici dureroase cu sarcasm si replici dureroase, ci pe incercarea personajului masculin de a se schimba in bine de unul singur, nu doar cand este motivat de partenera care-i ofera dragoste si intelegere. Ca oameni, ca persoane mature, ar trebui sa constientizam si fara sa ni se spuna, ca gesturile sau vorbele noastre sunt nefiresti si pot rani si sa nu fie nevoie sa fim impinsi de la spate pentru a deveni mai buni.
In Cincizeci de umbre descatusate, la fel ca si in celelalte volume ale seriei, au fost si momente pe care le-am apreciat, momente pline de tandrete, pasiune si romantism, sau clipe amuzante in care personalitatile contrastante ale celor doua personaje, Ana si Grey, se ciocneau intr-un savuros schimb de replici sau e-mailuri. M-ar fi incantat ca volumele sa se bazeze mai mult pe aspectele luminoase ale relatiei dintre cei doi si mai putin pe intunericul pe care uneori aveam senzatia ca Grey il foloseste ca scuza pentru gesturile sale. Mi-a placut epilogul si finalul fericit al celor doua personaje, care in sfarsit nu mai sunt bantuite de umbre intunecate.

15 comentarii:

Krisszu95shinny spunea...

Este o recenzie interesanta dar nu stiu ce sa spun in ceea ce priveste cartea inca nu ma atrage :*

ioana alexandra spunea...

foarte frumoasa recenzia:*

sper sa fac si eu rost de primul volum. choar imi doresc sa citesc seria asta:)

Unknown spunea...

Intereaanta receznie, une dintre putinele in care poti sa intelegi seria. Nu am citit-o, dar asa cum ai zis tu, probabil ca accentul trebuie pus si pe schimbare si pe sentimentul de protectie fata de persoana iubita. Din ceea ce ai zis tu, inteleg ca seria e ca un bumerang care se duce, se intoarce si nimic mai mult ceea ce nu prea e bine pentru ca te astetpi sa vezi o evolutie in personaje pe durata integii serii

Cristina Criss spunea...

Hehehe, intr-o buna zi imi voi face singura cadou cele 3 carti din aceasta serie. Mi-as dori sa o citesc.

Unknown spunea...

imi place mult coperta...e geniala:)

deea s spunea...

desi ador seria aceasta si sunt sigura ca recenzia e super...nam so citesc:D vreau sa citesc cartea pe care tot o aman:D vreau so descoper eu singura:D

Andreea Ilie spunea...

Imi place mult recenzia...abia astept sa am seria in biblioteca mea:)

Andreea Cohen spunea...

O carte despre care am auzit multe lucruri :), a devenit destul de populara . Inca nu stiu daca as intelege-o pe deplin daca as citi-o , probabil cand mai cresc putin , ca sa nu ii pierd esenta si mesajul .

Unknown spunea...

Ye,ye,ye, rock on. O serie pe gustul meu, un pic cam erotica,dar totuși pe gustul meu, chiar dacă nu am reușit sa citesc al treilea volum, sunt încrezătoare ca nu ma va dezamăgi, îmi pun toate speranțele în acest volum, și abia aștept sa ma apuc de el când voi prinde ceva timp.

Unknown spunea...

Asta e o carte minunata, o s-o citesc in curand . pana si coperta este geniala

Unknown spunea...

Hmmm... prima data cand am citit seria a fost cand inca se afla in varianta 'neprelucrata'-un diamant brut- mai exact cand era partea a treia din fanfiction-ul 'Master Of The Universe'- si, nu s-au schimbat prea multe de atunci :)))
Serios, in afara de schimbarea numelor personajelor- cartea este IDENTICA cu acel fanfiction- cuvant cu cuvant...
Am citit cartea in limba romana, curioasa fiind sa descopar diferentele dintre ele- si am fost dezamagita.
Acestea fiind spuse, va las sa va ganditi putin la comportamentul lui Edward fata de Bella (Twilight) si cred ca veti gasi cateva asemanari dintre el si Christian:posesivi, furiosi(pe eroinele noastre) cu un trecut urat si un prezent inspaimantator(unul e vampir, in timp ce celalalt practica BDSM). Amandoi sunt tacuti si cu o anumita intensitate care le 'farmeca' pe fete- si sa nu uitam, amandoi sunt bogati si incredibil de chipesi!
Doar ca autoarea seriei 'Ffty Shades' a transpus totul in realitatea noastra(fara creaturi supranaturale) si s-a folosit de erotic(din belsug, aproape exagerat dupa umila mea parere) , un atuu pe care S.M le-a interzis fanilor Twilight.
Nu voi minti- am fost complet si irevocabil indragostita de 'Twilight', in acel moment al vietii mele nu m-am concentrat asupra imperfectiunilor, daca le putem numi asa, ale seriei- a fost o lectura placuta si fascinanta, dar totul se petrecea in lumea fantasticului- de aceea totul era in regula.
Cand am citit 'Fifty Shades'- ceva m-a deranjat- nu reuseam sa inteleg ce era acel 'ceva', dar eram inca naiva si impresionabila.
Acum, dupa 2 ani- stiu, nu a trecut atat de mult timp, dar viata te maturizeaza- am descoperit ca chiar nu-mi place foarte mult relatia de 'dependenta' a eroilor din 'Fifty Shades'- cred ca autoarea a dus putin cam la extrem personalitatile lui Edward si Bella- care traiau dupa legile supranaturalului, deci nu putem aplica aceeasi idee si intr-un roman contemporan- nu-l consider la fel de justificabil- dar in fine, e doar parerea mea.
In ceea ce priveste sexul- e destul de ok, fiecare persoana cu problemele lui, cel putin in privinta intimitatii- dar excesele si posesivitatea lui Christian, precum si trecutul lui cu Elena, relatia lor pe care sincer nici acum nu sunt sigura ca o pot cataloga- m-a enervat. El ii impunea lui Anna anumite standarde pe care el nu le respecta in totalitate (scena cu deyvaluirea sarcinii).
Cu alte cuvinte, consider ca se putea mult mai bine daca autoarea ar fi fost atenta la modificarea caracterului personajelor atunci cand s-a decis sa publice povestea :)

Unknown spunea...

imi place recezia. sper sa reusesc sa-mi iau si eu aceasta serie, deocamdata mi se pare cam scumpa pt bugetul meu.

Anonim spunea...

Nu pot decat sa va spun ca este o poveste de dragoste foarte frumoasa , cu suisuri si coborasuri !
Si , da , cel ce te iubeste te accepta asa cum esti, nu incearca sa te schimbe.
Aici este vorba despre o dragoste adevarata !
Lectura placuta !
Eu am citit toate vol. in 6 zile .

Laura spunea...

vreau si eu linkul cu vol II si III ..nu reusesc sa dau de ele .. :(

Unknown spunea...

Mi-a placut la nebunie acest volum, la fel de mult ca primele doua. De asemenea, am citit si primul volum din perspectiva lui, si pot spune ca abia il astept pe al doilea. :)) Bineinteles ca filmul nu s-a comparat cu cartea, dar nu asa se intampla de obicei?