sâmbătă, 23 iulie 2016

Recenzie Jumătate de lume (Marea sfărâmată #2) de Joe Abercrombie

Câteodată o fată este atinsă de Mama Război.

Thorn este acea fată. Hotărâtă să răzbune moartea tatălui ei, trăiește doar pentru lupta. Dar atunci când este acuzată de uciderea unui om în ring, trebuie să lase totul în urmă.

Câteodată o femeie devine războinic.

Prinsă în planurile Părintelui Yarvi, preotul șiret al Gettlandului, Thorn va trebui să străbată jumătate de lume pentru a găsi aliați împotriva Marelui Rege și va învăța lecția dură a sângelui și a trădării.

Câteodată un războinic devine o armă.

Alături de ea în călătorie îl are pe Brand, un tânăr războinic care nu vrea să ucidă, un om slab în ochii lui și ai ei, dar care poate fi singura salvare.

Iar armele au un singur scop.

Oare Thorn va fi mereu un pion în mâinile celor puternici sau va putea să își croiască propria cale?

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, îl puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Nemira. Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

RECENZIE.
Jumătate de rege a fost unul dintre cele mai bune volume fantasy pe care le-am citit, un volum remarcabil, care avea să combine un erou nesperat cu o evoluție fantastică, aventuri captivante, personaje extraordinare și momente antrenante. Poate din acest motiv nu am fost deloc surprinsă că Jumătate de lume este una dintre cele mai bune continuări pe care le-am citit, un roman impresionant, pe care l-am așteptat cu nerăbdare, alert și palpitant, magic și intens, cu personaje principale și secundare fabuloase, răsturnări de situație care îți taie respirația, relicve enigmatice și scene încărcate de suspans.
Joe Abercrombie creează personaje excepționale, cu personalităţi diferite şi bine conturate, personaje puternice și complexe, care înfruntă orice pericol și sunt capabile de orice sacrificiu pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea.
Eroii lui Abercrombie sunt adevărații eroi, eroii care comit greșeli și sunt departe de perfecțiune, eroii care continuă să lupte și atunci când se tem, eroii care nu dau înapoi nici când bătălia e pierdută, eroii care știu că vor pieri, dar cu toate acestea nu renunță.
Yarvi este, după cum a dovedit și în primul volum al seriei Marea sfărâmată, un erou care nu se teme să-și îmbrățișeze partea întunecată, care nu ezită să recurgă la răzbunări violente și planuri de-a dreptul machiavelice, un erou care își folosește toate armele pentru a-i doborî pe cei care i se opun, un antierou pur sânge cu care empatizezi și de care te atașezi cu o ușurință. Băiatul vulnerabil marcat de un trecut violent, de cicatrici emoționale și fizice, victima perfectă pentru comploturi și conspirații pe care am întâlni-o cândva, și-a dovedit curajul și inteligența în Jumătate de rege, permițându-ne să asistăm la strădaniile, chinurile și provocările îndurate pe drumul anevoios al dreptății și să descoperim tânărul perspicace și viclean, care a străbătut jumătate de lume motivat doar de ură și sete de răzbunare. Transformarea prin care a trecut Yarvi este și mai evidentă în acest volum. Șiret, pragmatic, înțelept și temut, Părintele Yarvi își conduce oamenii în bătălii uneori fără sorți de izbândă, îi motivează atunci când ezită și îi împinge de la spate când sunt copleșiți de primejdii. Calculat și ingenios, diplomat și strateg, Yarvi îşi manipulează aliații și dușmanii cu subtilitate, plănuiește cu atenție fiecare pas pe care îl face și se folosește de fiecare punct slab pe care îl descoperă pentru a aplica lovituri fatale.
Mânată de aceeași dorință de răzbunare care l-a împins cândva și pe Yarvi să-și zdrobească rivalii, Thorn Bathu este o luptătoare îndârjită și curajoasă, care s-a antrenat vreme de ani de zile pentru a deveni unul dintre războinicii Getlandului și pentru a-și răzbuna tatăl. Lipsită de experiență, dar îndrăzneață și neînfricată, Thorn devine de-a lungul volumului o războinică vitează cu o voință de fier, o eroină care nu se lasă descurajată de pericolele pe care trebuie să le înfrunte, o luptătoare abilă, devotată, dură și aprigă. Încăpătânată, feroce și temperamentală, Thorn este arma mânuită de Yarvi, sabia care seceră orice împotrivire, scutul care doboară orice zid, pericolul care se strecoară nevăzut în colțurile întunecate.
Crescut printre războinici și antrenat pentru a deveni unul, Brand este luptătorul nobil și onorabil, care nu vrea să ucidă, eroul loial, protector și altruist, care nu se pleacă sub povara promisiunilor și responsabilităților sale, tânărul onest și plin de compasiune marcat de lumea violentă în care trăiește și totodată războinicul iscusit și neîndurător. De-a lungul capitolelor asistăm la lupta care se dă în interiorul său, la suferința care îl consumă, la îndoielile care îl macină, neliniștile care îl copleșesc și la provocările care îi testează inima. 
Cu toate că încă nu mă pot decide dacă povestea se desfășoară într-o lume post-apocaliptică sau într-o lume fantastică de inspirație vikingă, construită pe ruinele unei civilizații care se folosea de magie, lumea creată de autor, răvășită de bătălii pentru putere, întunecată, plină de mister și brutală, este la fel de fascinantă ca și în volumul anterior. 
Scriitura excelentă, atenția la detalii, personajele admirabile și descrierile desăvârșite fac din Jumătate de lume o lectură fenomenală și emoționantă și transformă Marea sfărâmată într-o serie nemaipomenită, care dă dependență.

Un comentariu:

Viziru Georgiana spunea...

Mi-a placut la nebunie prima recenzie, iar aceasta e pe masura. Chiar am nevoie de seria asta in biblioteca mea.