sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Recenzie Chemarea monstrului de Patrick Ness

Monstrul a apărut după miezul nopţii. Aşa cum fac monştrii de obicei.
Dar Conor nu-l aşteaptă pe acesta, ci pe cel din coşmarul său, care-l bântuie aproape în fiecare noapte de când mama lui s-a îmbolnăvit. Cu bezna, vântul şi urletele.
Monstrul acesta care-l vizitează e diferit. Sălbatic şi neîmblânzit. Şi vrea de la Conor lucrul cel mai periculos.

Chemarea monstrului, roman dublu câştigător al Carnegie Medal (pentru ficţiune şi ilustraţii), spune o poveste extrem de emoţionantă despre dragoste, pierdere şi speranţă, după o idee a lui Siobhan Dowd, a cărei moarte prematură a împiedicat-o să dea glas poveştii.

Patrick Ness este autorul trilogiei Pe tărâmul haosului, care s-a bucurat de o receptare foarte bună şi de vânzări record. Este laureat Carnegie Medal, Guardian Children’s Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize şi Costa Children’s Book Award. La Editura Trei, de acelaşi autor, a apărut Vocea pumnalului, primul volum al trilogiei Pe tărâmul haosului.

Siobhan Dowd a fost autoarea a patru cărţi multipremiate, două dintre ele fiind publicate postum. În 2009, Siobhan Dowd a fost desemnată prima autoare care a primit postum Carnegie Medal.

Jim Kay a studiat ilustraţia de carte şi a lucrat la arhivele Tate Gallery şi Royal Botanic Gardens Kew, două experienţe care i-au influenţat profund opera.

Dacă v-a atras atenția acest volum și doriți să-l citiți, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei. Mulțumesc Editurii Trei pentru acest volum și pentru tot sprijinul acordat.

Teribil de dureros, emoționant, înduioșător și intens, Chemarea monstrului este genul de roman care te marchează, te tulbură și te zguduie atât de profund încât îl păstrezi alături de tine, în sufletul și în mintea ta, mult timp după ce l-ai citit. Nu mă așteptam ca un volum atât de scurt să îmi frângă inima și să-mi smulgă suspine incontrolabile, nu mă așteptam să îmi provoace atât de multe trăiri sau să mă facă să mă simt atât de vulnerabilă, dar cu toate acestea, Chemarea monstrului reușeste să atingă profund cititorul și să devină de neuitat.
Suferința, tristețea, singurătatea și mânia unui copil forțat să se confrunte cu cea mai îngrozitoare pierdere pe care o poate îndura o ființă sunt cutremurător de realist portretizate și dureros de citit. 
Connor este un băiat în vârstă de doar 13 ani, a cărui mama suferă de cancer, Într-o noapte, puțin după ora douăsprezece, acesta este vizitat de un monstru care are înfățișarea arborelui de tisă din curtea casei sale. Noapte de noapte, negreșit, monstrul din coșmar sosește pentru a-i istorisi lui Connor o poveste din care acesta ar trebui să desprindă un înțeles, o poveste cu un mesaj important care ar trebui să-l facă să vadă și să accepte adevărul, o poveste care ar trebui să-l facă să înțeleagă că uneori, oricât ai lupta, nu te poți împotrivi inevitabilului. 
Connor este un personaj cu care cititorul empatizează cu ușurință încă de la început. Vulnerabil, speriat, îngrijorat și furios, Connor încearcă din răsputeri să fie puternic, să lupte cu teama și mâhnirea care cresc în interiorul său, cu singurătatea și gândurile întunecate care îl bântuie neîncetat. Sentimentele și trăirile experimentate de Connor, înverșunarea, deznădejdea și povara copleșitoare pe care acesta o poartă, conturează un personaj realist și complex, un personaj care îți frânge inima cu fiecare nouă mărturie a durerii îndurate.
Ilustrațiile superbe, unice și totodată înfiorătoare completează perfect volum și transformă fiecare pagină într-o operă de artă uluitoare și întunecată. Umbrele deslușite în fiecare imagine, contururile estompate și reprezentarea distorsionată a copacului dezvăluie o lume tenebroasă construită din suferință și agonie.
O poveste sinceră despre speranță, acceptare, pierdere și moarte, Chemarea Monstrului este un volum incredibil, un volum devastator, care trezește la viață toate temerile și grijile ascunse adânc în interiorul nostru, un volum care ne amintește cât de fragilă este viața și cât de ușor putem pierde totul, un volum care ne provoacă să înfruntăm adevărul, oricât de brutal și de dureros ar fi acesta.

37 de comentarii:

Ema spunea...

Ma asteptam ca aceasta carte sa fie faina, dar acum sunt convinsa ca e asa. Abia astept sa o citesc. Merci Mada pentru recomandare!

Viziru Georgiana spunea...

Pare geniala. Am auzit de ea, dar n-am citit nimic despre ea pana acum.

Madalina spunea...

Cu multă plăcere, Emanuela ^_^
E foarte frumoasă cartea și foarte emoționantă, Georgiana :)

Viziru Georgiana spunea...

Madaaaa! Imi place foarte mult cum ai schimbat blogul! Foarte dragut! <3 Vin sarbatorile, corect? <3 ^.^

Madalina spunea...

Mă bucur mult că-ti place noul aspect al blogului ^_^ Ador Crăciunul și iarna și abia așteptam să îmbrac și blogul în hăinuțe de sărbătoare :)

Viziru Georgiana spunea...

Ce dragut! Si mie imi place iarna foarte mult!

Ema spunea...

Si mie imi place. Chiar e fain asa :D. Si mie imi place iarna, e anotimpul in care m-am nascut, abia astept ziua mea, Craciunul si in special zapada :D

Mari spunea...

Am citit multe recenzii pozitive despre aceasta carte si ma bucur ca ti-a placut si tie cartea. Nu am cartea in biblioteca pentru ca este o carte emotionala, iar eu am momentele mele de lasitate cand prefer sa citesc o carte cu continut mai amuzant si lejer decat una care ma lasa la sfarsit in bucatele. Dar uneori cartile mai triste sunt cele care raman cu noi toata viata asa ca o sa ma gandesc si la urmatoarea mea comanda o sa o cumpar si eu carte. Felicitari pentru recenzie, este foarte frumoasa.

Madalina spunea...

Emanuela, ce norocoasă ești :) Mi-ar fi plăcut să-mi sărbătoresc și eu ziua de naștere iarna ^_^ Abia aștept prima zăpadă, împodobitul bradului și Crăciunul.

Mari, mi-a frânt inima această carte. De obicei, evit cărțile cu final trist și prefer să citesc doar romane care se termină frumos, dar Chemarea monstrului e un volum care merită citit. E foarte emoționant și înduioșător.

Simona Stavar spunea...

Intriganta recenzie ! Am mai auzit despre acest roman si chiar mi s-a parut interesant, inca de dinainte de a citi despre el, datorita copertii foarte reusite din punctul meu de vedere si a titlului extrem de bine ales.

Madalina, si eu de-abia astept tot ce tine de perioada Craciunului :) E perioada mea preferata din an.

Georgiana spunea...

Aud din ce in ce mai multe lucruri bune despre aceasta carte!Chiar mi-ar plăcea sa o citesc!Ai mentionat ca are si ilustrații!Sunt convinsă ca sunt geniale!Ultima carte la care am vazut ilustrații a fost Miss Peregrine,apărută la Young Art!Arată genial,desi nu o am inca! :(
A citit-o cineva?

Ema spunea...

@Mada, e si noroc si ghinion. Noroc pentru ca e o perioada frumoasa a anului, ghinion pentru 2 motive: 1. niciodata nu sarbatoream cu colegii, pentru ca se lua vacanta inainte de ziua mea si 2. primesc mereu un singur cadou, si pt Craciun si pentru ziua mea :))) (pe 21 e ziua mea :D). So, not funnyyyyyy.

@Georgiana, n-am citit Miss Peregrine, nu m-a atras atat de mult continutul, am si uitat de ea. De obicei cartile care mi se par faine imi raman usor in memorie pentru "to read".

Viziru Georgiana spunea...

Vreau sa citesc cartea asta destul de mult. Si seria Miss Peregrine, de asemenea. Se aseamana intr-ul fel. Amandoua par in genul asta mai ciudat si horror. Imi plac cartile de genul asta.

Ema spunea...

Vezi ca iti faci lista prea mare pentru Craciun, nu poate Mosu' sa vina cu atat de multe, nu incap pe cos :D

Viziru Georgiana spunea...

Iti dai seama ca n-o sa mi le aduca pe toate in acelasi timp. Luand in considerare ca sunt foarte multe carti pe care le vreau, n-o sa le poata cara. Cred ca o sa le trimita pe rand, cu transport gratuit sau cand prinde reduceri.

Ema spunea...

Asa ziceam si eu :)). Cu ce carti crezi ca incepe?

Georgiana spunea...

Chiar ieri va spuneam de Miss Peregrine,si astazi am si facut rost de ea!Am imprumutat-o de la o colega,desi nu-mi place sa fac asta,si mi-am dat comanda la scoala,de la profesoara,de volumul doi,aparut de curand,cred!Oricum design-ul mi se pare superb!M-am apucat sa citesc primul capitol dar nu pot sa spun ca am intrat complet in acțiune!Oricum,am asteptări mari de la aceasta carte si sper din tot sufletul sa nu ma dezamăgească!Nu m mai citit pana acum genul acesta de cărți,mai de groaza,ca sa le spun asa...si sunt sigura ca daca asta nu imi va place,nici ca o sa ma mai apuc de altele...

Viziru Georgiana spunea...

@ema, cred ca Mosului i-ar placea sa vada unele serii complete. Ar fi darnica daca mi-ar aduce cateva carti sa pot completa frumos biblioteca. Tie ce crezi ca o sa-ti aduca? Stai sa ghicesc, seria GOT? =))
@geo si mie mi se pare interesanta seria. Am auzit ca e destul de buna.

Ema spunea...

@Foxette, as vrea eu... dar e cam mare si scumpa seria. Ma indoiesc ca mi-o aduce. Eu tot astept sa vada macar unul dintre mosi ce imi doresc. Sper ca tie sa iti aduca ce iti trebuie.
@Georgiana, spor la citit :)

Viziru Georgiana spunea...

@ema, asa e. E destul de scumpa dar cred ca merita banii tinand cont ca sunt carti cu un numar destul de mare la pagini si este o serie super interesanta. Serialul imi place la nebunie.

Ema spunea...

@Foxette, chiar merita. Fiecare carte din serie are cate doua volume, deci in total sunt 10 volume (cel mai ok am vazut pe site-ul Nemira, la 142 de lei), fara a lua in coonsiderare Lumea de gheata si foc si Cavalerul celor sapte regate. Oricum, Lumea de gheata si foc costa cat jumatate din celealte 10 volume ...

Georgiana spunea...

Multumesc fetelor! :)
Am ajuns pe la jumatatea cartii si incepe sa imi placa din ce in ce mai mult!Si eu imi doresc foarte mult sa citesc seria GOT!Tot am spus ca ma apuc sa vizionez serialul,dar totusi,pe de alta parte cred ca e mai bine sa pun mana pe carti mai intai.

Viziru Georgiana spunea...

@ema e adevarat ca sunt destul de scumpe, poate reusesti sa prinzi reduceri.
@georgiana, ai citit din Miss Peregrine? Vreau si eu s-o citesc. Iar serialul GOT merita. Chiar daca vezi intai serialul cred ca o sa vrei si mai mult sa citesti cartile, deci nu e o problema.

Ema spunea...

@Foxette, sau poate o primesc cadou de la Mos Craciun sau de ziua mea :D. Ar fi o chestie, nu? :P

Georgiana spunea...

@Georgiana,am si terminat Miss Peregrine,chiar in seara asta!A fost o carte super buna!Ma bucur asa mult ca exista si un volum 2,caci altfel cred ca innebuneam,la cum s-a terminat cartea!Doar ca mai am putin de asteptat pana in ianuarie cand am sa primesc cartea!Ti-o recomand cu cea mai mare placere!
@Ema chiar iti doresc toate cadourile astea!Si ziua mea e in curand si sper si eu la vreo minune din asta :))

Viziru Georgiana spunea...

Pe ce data este Georgiana? Daca e atat de curand s-ar putea sa fim toate 3 sagetatori. =)) E pe lista mea, de abia astept sa ma apuc de ea.
@ema, ce darnic ar fi Mosu' daca ar aduce toata seria =)

Ema spunea...

@Georgiana, si eu am pe lista Miss Peregrine, o sa vad cand gasesc timp pentru ea :)
@Foxette, Mosu ar putea sa tina cont ca e si ziua mea si sa fie un pic mai darnic :D

Viziru Georgiana spunea...

@ema, ce frumos, iti urez de pe acum spor la citit pentru ca sunt carti destul de mari dar frumoase <3

Ema spunea...

@Foxette, eu doar sper, nu zic ca o sa se si intample. Mai vedem, te anunt dupa ce vine Mosu'. :D Merci!

Georgiana spunea...

19 decembrie!Voi?
@Ema sa te apuci de Miss Peregrin daca ai ocazia!Sunt sigura ca nu vei regreta!

Simona Stavar spunea...

La muuuuulti aaaani (cu intarziere), @Emanuela si @ Georgiana :) Sa va aduca mosul tot ce va doriiiti :)

Zilele astea ma uitam si eu pe site-ul editurii ART si mi-au atras atentia cele doua volume din Miss Peregrine <3 Oricum daca as putea as cumpara toate cartile din colectia Young Art :))) Am vazut ca recent au primit o buna parte din booktuberitele de la noi carti din aceasta colectie si au inceput sa ma atraga din ce in ce mai muuult <3 In afara de Miss Peregrine, cel mai mult si mai mult cred ca mi-ar placea sa citesc "Razboiul ciocolatei", "Eu sunt Malala" si "Mintile lui Billy Milligan", desi ma mai atrage si "Castelul de sticla", "Vrajitoarea de la Iazul Mierlei si "Cele trei fete ale lunii". Dar nu am cum sa i le cer pe toate mosului :(((

Georgiana spunea...

Multumesc Simona! :)
Si pe mine ma atrag cărțile de la Young Art!În ul ta vreme chiar au inceput sa fie prezente in biblioteca mea si asta fiindca la scoala,profesoara mea de romana e abonata la editura lor si primeste cărțile la un pret foarte bun(majoritatea cărților la 20 de lei),si eu bineînțeles nu pot rezista tentatiei!
Cea mai buna mi s-a parut Elias si spioana carturarilor pe care o recomand din suflet!Am ajuns sa ma îndrăgostesc de cartea asta!Am avut ocazia sa imi iau in luna lui decembrie si Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei dar am abandonat-o in favoarea celui de-al doilea volum din Miss Peregrine,întrucât am citit deja primul volum!
P.S.Cărțile de la scoala nu sunt numai de la Young Art!În noiembrie,de exemplu,mi-am luat Rosu si negru de Stendhal,editia in doua volume,apărută la Art Clasic

Simona Stavar spunea...

Eu am imprumutat de la o prietena "Rosu si negru" si de-abia astept sa o citesc <3 Sa-ti mai iei carti clasice (si sa-mi spui ce-ti mai iei, bineinteles) :D Sunt extrem de bune :) Eu una ador sa citesc clasici printre romanele moderne/contemporane.

Georgiana spunea...

@Simona,am citit chiar primul volum din Rosu si negru si a fost chiar drăguț!Încă nu m-am apucat de al doilea volum,insa l-am răsfoit putin :)) Am dat din întâmplare la ultima pagina a cartii si din câteva rânduri mi-am dat seama de tot finalul,asa ca nu mai am o curiozitate asa mare de a-l citi :))
Am mai citit din literatura clasica si La răscruce de vanturi,pe care am adorat-o.Urmatoarea mea țintă este Mândrie si prejudecata! :)

Simona Stavar spunea...

Ține-o tot așa, @Georgiana ;) Mă bucur că ți-a plăcut "La răscruce de vanturi" :) și mie mi-a plăcut foarte mult, ca de altfel tot ce am citit până acum de la surorile Bronte :) Sper că o să-ți placă și "Mândrie și prejudecată" :) Eu una aș putea spune că e cartea mea preferată scrisă de Jane Austen :) Dacă vei avea timp după și, bineînțeles, dacă îți va plăcea stilul autoarei, îți recomand și "Emma", "Rațiune și simțire", "Parcul Mansfield" și "Mănăstirea Northanger", iar de la surorile Bronte: neapărat!! "Jane Eyre" de Charlotte Bronte și "Necunoscuta de la Wildfell Hall" de Anne Bronte.

Georgiana spunea...

Multumesc pentru recomandări,Simona!Sa stii ca si Jane Eyre era pe lista mea si Anne Bronte imi suna cunoscut :)

Simona Stavar spunea...

N-ai pentru ce :) După ce citești cărțile, dacă îți plac să știi că există și multe filme făcute după ele. Cel puțin după "Mândrie și prejudecată" și "Jane Eyre" sunt făcute destul de multe filme/mini-seriale :) Eu le-am văzut cam pe toate făcute după cărțile pe care ți le-am recomandat și chiar mi-au plăcut foarte mult. :D