miercuri, 1 aprilie 2015

Recenzie Regatul Luminilor (Grisha #3) de Leigh Bardugo

Capitala a căzut. Întunecatul conduce Ravka din tronul său de umbre.

Acum, soarta ţării depinde de fragila Invocatoare a Soarelui, de o iscoadă căzută în dizgraţie şi de rămăşiţele unei armate magice, cândva măreaţă.
Pornită în căutarea ultimului amplificator al lui Morozova, Alina încheie noi alianţe şi lasă deoparte vechile rivalităţi.
Pe măsură ce află secretele Întunecatului, descoperă un trecut ce va schimba pentru totdeauna felul în care vede legătura lor, precum şi puterea cu care e înzestrată.
Numai pasărea de foc mai poate împiedica distrugerea Ravkăi, însă prinderea ei ar putea să o coste pe Alina viitorul pentru care luptă.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei.
Multumesc Editurii Trei pentru acest volum.


RECEZIE.
Un final epic pentru o serie fabuloasa de care m-am îndrăgostit de la primul volum, Regatul Luminilor este o lectură uluitoare şi de neuitat, care îţi taie respiraţia, te copleşeşte şi te emoţionează.
Magic, seducător, surprinzător şi devastator, Regatul Luminilor te transporta într-o lume a eroilor şi a întunericului, într-o lume a secretelor şi a misterelor, într-un tărâm învăluit în umbre şi înveşmântat în tenebre, într-o lume sfâşiată de război, teama şi moarte, în care dragostea este singura speranţă, dar la fel de usor îţi poate aduce pierzania.
Regatul Luminilor este un volum care îţi frânge inima, te îndurerează şi te împinge într-un abis terifiant, răvăşit de emoţii intense. Un volum în care accentul se pune pe sacrificiile personajelor, pe pierderile pe care aceştia le suferă, pe încercările care îi silesc să se confrunte cu cele mai mari temeri şi cele mai înfiorătoare pericole, pe dorinţa de libertate şi izbăvire.
Alina a înfruntat moartea, a luptat împotriva celui mai puternic şi periculos inamic, a înfrânt pentru o clipă întunericul, dar a fost zdrobită şi sfâşiată, inecata într-un ocean de agonie şi groază, lipsită de lumină şi speranţă. Cu toate acestea, captiva printre umbre, puterea Alinei pulsează, renaşte, mai orbitoare ca niciodată, mai arzătoare că loialitatea celor care o urmează, la fel de strălucitoare şi înflăcărată ca şi dragostea băiatului care o veghează şi o protejează.
Sufocată de disperare şi deznădejde, bântuită de cei pe care nu i-a putut salva, Alina se ridică încă o dată pentru poporul şi regatul ei, pentru iubire şi pentru cei care au luptat alături de ea, pentru libertate şi răzbunare, pentru un viitor în care să nu mai fie vânată.
Alina este un personaj impresionant, un personaj puternic, curajos, inteligent şi capabil de orice sacrificiu, o fată care refuza să se lase copleşită de responsabilităţi şi teama şi care îi înfrunta fără să ezite pe toţi cei care îi stau în cale. Alina nu mai este tânăra vulnerabilă din volumele anterioare, este războinica abilă şi strategul iscusit, luptătoarea care trezeşte admiraţie şi teama deopotrivă în aliaţi şi duşmani, Invocatoarea Soarelui şi cea care stăpâneşte şi controlează amplificatoarele Morozova.
Curajos, protector, puternic şi devotat, Mal a devenit de-a lungul seriei mai mult decât un războinic neînfricat, a devenit eroul care se sacrifica din dragoste şi loialitate, eroul mânat de onoare şi datorie, bărbatul pasional, altruist şi tandru care o pune pe femeia iubită mai presus de propria viaţă şi care-şi asuma cele mai mari riscuri, fără a se gândi la propria siguranţă.
Leigh Bardugo crează personaje memorabile, personaje care înfrunta provocări atât la nivel emoţional cât şi fizic, personaje care evoluează constant, care sunt răvăşite de emoţii puternice, care comit greşeli care îi umanizează şi ne demonstrează că în ciuda calităţilor şi a abilitaţilor uimitoare pe care le deţin, sunt oameni supuşi eşecului, dar şi izbândei.
Nikolai, moştenitorul tronului Ravkan este un personaj complex şi fermecător. Prinţul curajos şi devotat, corsarul arogant, sarcastic şi carismatic, şlefuit de pierderile suferite, şlefuit în dueluri şi în luptă, este silit să se confrunte cu întunericul din interiorul său, cu o creatură plăsmuită din magie care pune stăpânire pe el, care îl târăşte în beznă şi îl smulge de lângă aliaţii săi şi de lângă cei care au nevoie de ajutorul său. Prizonier într-un trup monstruos, forţat să se opună magiei care îi tulbura mintea, Nikolai încearcă cu disperare să nu se piardă pe el însuşi, să nu cedeze în faţa puterii izvorâte din haos care îl consumă.
Plămadit din umbre şi moarte, mânat de setea de putere şi de nevoia de a domina totul în calea sa, capabil să dezlănţuie cel mai profund rău asupra lumii pe care doreşte să o stăpânească, Întunecatul îşi pierde orice urmă de umanitate cu fiecare atrocitate comisă. Răzbunările cumplite pe care le înfăptuieşte, planurile monstruoase pe care le pune la cale, ferocitatea şi cruzimea cu care îşi mutilează şi ucide oponenţii, conturează un personaj nemilos şi violent, brutal şi lipsit de remuşcări, care nu-şi doreşte iertarea sau izbăvirea şi care care nu se va da în lături de la nimic pentru a-i distruge pe care vor lupta împotriva lui.
Fascinant, şocant, palpitant şi dramatic, încărcat de scene emoţionante şi momente romantice, Regatul Luminilor este unul dintre cele mai frumoase şi mai impresionante volume pe care le-am citit. Un volum unic în care lupta nu se dă doar între paginile cărţii, ci şi în sufletele cititorilor, un volum năucitor şi halucinant, de care cu greu te poţi desprinde, care te tulbură şi te înduioşează pagina de pagina, capitol de capitol. 

54 de comentarii:

Ema spunea...

Am uitat de seria asta. Am zis acum mult timp ca o citesc, si am uitat complet de ea. Cred ca o pusesem pe lista mea cand ai scris despre primele parti. Interesanta :)

Viziru Georgiana spunea...

Pare o serie foarte frumoasa si vreau sa o citesc neaparat. E pe lista mea de cand a aparut primul volum si nici pana astazi nu il am. Sper sa citesc seria asta cat de curand posibil.

alexa ioana spunea...

de cand am auzit prima oara ca se va publica seria asta si la noi mi-am dorit-o foarte mult
se pare ca a ajus si la ultimul volum si eu tot nu am apucat sa o achizitionez :(

Viziru Georgiana spunea...

@Alexa si eu la fel, am auzit numai cuvinte de lauda despre aceasta serie. Mai ales la booktuberii din america.

Unknown spunea...

Faina recenzia. Abia astept sa-mi cumpar si eu cartea! Ceea ce ai scris despre carte ma face sa devin nerabdatoare sa citesc . Multumesc!

Viziru Georgiana spunea...

Imi doresc de ceva timp prima carte si nu am avut sansa sa o citesc. Sper din tot sufletul sa o am in biblioteca cat de curand.

Service GSM spunea...

este o carte interesanta, am citit decat volumul 2

Viziru Georgiana spunea...

Peste tot ii fac reclama iar eu nu am citit nici primul volum. =))

alexa ioana spunea...

la noi a avut mare succes, editura a publicat volumele foarte repede
oricum, editura Trei scoate carti foarte bune si nu ne lasa sa asteptam mult timp intre continuari

Viziru Georgiana spunea...

Exact, sunt de acord cu tine. Cel putin in lunile astea ce au trecut au aparut carti superbe la Editura Trei. Ma bucur ca se tin de treaba si nu lasa balta o serie chiar daca ar avea putini cumparatori.

Madalina spunea...

Editura Trei publica foarte multe volume minunate :) Toate cartile din colectiile Fantasy si Young Fiction mi-au placut foarte mult. Datorita celor de la Trei am facut o adevarata pasiune pentru volume high si epic fantasy ^_^ Abia astept continuarile seriilor Imperiul Fărâmiţat, Constelaţii, Endgame, Inima Lunii, Jumătatea Rea si Regina ținutului Tearling.

Ema spunea...

Mada, asa e, ai dreptate :). Si eu vreau continuarea Endgame si Jumatatea rea. :D

Viziru Georgiana spunea...

Sunt toate carti minunate. De abia astept sa le citesc pe cateva dintre ele. Si ma refer la aparitile de anul acesta.

alexa ioana spunea...

majoritatea seriilor publicate de Trei ma incanta foarte mult si sper sa-mi cumpar cat mai multe dintre ele
Endgame o am de ceva timp, dar n-am apucat inca sa o citesc
Jumatate rea cred ca e singura care nu ma atrage deloc

Viziru Georgiana spunea...

@alexa, jumatate rea mi se pare o serie destul de buna, luand in considerare parerile pe care le-am auzit de la cei care au citit-o. Ce carti iti plac?

alexa ioana spunea...

@Foxette citesc cam orice gen, dar preferatele mele sunt cartile fantasy si politiste

Viziru Georgiana spunea...

@Alexa, frumos. Nici eu nu am un gen exact pe care sa-l "vanez", citesc tot ce ma atrage. Mie imi fac cu ochiul cel mai des cartile romance sau fantasy.

Ema spunea...

Mie imi plac thrillerele, distopiile, cartile fantasy, cam tot ce nu e siropos :D

Viziru Georgiana spunea...

Nu ma dau in vant dupa cele romantice, dar daca ramane in biblioteca singura carte necitita, de ce nu.

alexa ioana spunea...

nici mie nu imi plac cele romantice. pentru mine o carte buna trebuie sa aiba actiune, rasturnari de situatie, sa nu ma plictiseasca deloc
si distopiile imi plac, dar nu toate

Viziru Georgiana spunea...

Aici nu pot sa va contrazic. Imi plac si cartile fantasy si Sf, The maze runner! <3

Unknown spunea...

Mi-am comandat şi eu trilogia şi doar ce a ajuns. Arată perfect! Sper să-mi placă la fel de mult ca celorlalți. Până acum, nu am văzut păreri negative despre ea.
Momentan, sunt ocupată cu "Onix" de Jennifer L. Armentrout, dar imediat după cred că o încep. Sper.

alexa ioana spunea...

@Andra Raluk sa o citesti cu placere
Cum este Obsidian?? eu am volumul Onix in engleza si ma tenteaza foarte mult sa-mi iau si Obsidian

Unknown spunea...

@alexa ioana, mulțumesc mult. ♥
Obsiadian e perfectă. Ți-o recomand cu toată căldură. Bineînțeles, e diar punctul meu de vedere şi s-ar putea să nu îți placă ție, dar eu zic că merită încercat.
Şi Onix e foarte bună, sunt la pagina 302 şi o iubesc. ♡

alexa ioana spunea...

@Andra Raluk
este foarte posibil sa-mi placa, toata lumea lauda seria asta

Unknown spunea...

@alexa ioana, eu aşa cred. Acum am terminat cartea. Doamne, am dat-o gata în două zile. Şi cum a venit cu comanda cu cărțile în care inclusă şi "Onix", am început-o fără să țin cont că citeam deja "Tuturor băieților pe care i-am iubit" de Jenny Han. Acum trebuie să o termin şi pe aceasta. ♥

Unknown spunea...

@Andra Raluk Nu pot sa cred ca ai deja "Onyx" ♥ "Obsidian"a fost absolut geniala...Asa fac si eu cateodata, las cartea pe care o citesc daca apare vreo continuare a unei serii care m-a impresionat cu adevarat.Apropo, cum ti se pare "Tuturor baietilor pe care i-am iubit"?Am auzit niste pareri bune de la booktuberii din strainatate si mi-am achizitionat-o luna trecuta...Mi-am propus sa o citesc luna asta, imediat ce termin "Experiment" :)

Unknown spunea...

@smultea eliza, daca ți-a plăcut "Obsidian", sigur îți va plăcea şi "Onix".
"Tuturor băieților pe care i-am iubit" e o carte foarte bună, nu în sensul impresionant, ci e bună prin simplitate şi drăgălăşenie. Mi se pare o carte adorabilă şi uşor de citit. Am citit şi recenzii negative, deci nu e pentru toată lumea, însă mie îmi place mult.
"Experiment"? Eu nu am citit decât primele două volume din trilogie acum mult timp. L-am cumpărat şi pe al treilea, dar nu-l voi citit decât după ce le recitesc pe primele două căci nu îmi amintesc mai nimic.

Unknown spunea...

@Andra Raluk Perfect ♥ Sunt mai visatoare din fire si o incurabila indragostita, deci sigur e pentru mine :))) Eu am recitit "Insurgent" ca sa fac o comparatie cu filmul...Daca le iei separat e totul
roz, dar daca incerci sa vezi asemanarea dintre carte si film, e aproape imposibil...Pentru mine e chiar nasol acum sa termin "Experiment",avand in vedere spoilerul de toata frumusetea primit de la o colega...Stii, nu ar trebui sa ma iau de ea ca doar a fost generoasa fata... :))))

Unknown spunea...

@smultea eliza, şi eu am primit un spoiler în toată regula legat de final, de-asta cam amân citirea.
Sunt aşa de veselă fiindcă doar ce m-am uitat la "Big Hero 6" şi îmi pare rău că n-am văzut animația mai devreme. E super amuzantă! M-a făcut să uit de griji aproape două ore. Baymax e adorabil şi perfect!

Unknown spunea...

@Andra Raluk Serios?? :)) Cred ca am si eu nevoie de putina relaxare..Poate ma uit si eu :D
Mda...oricum, nici amanarea nu e solutie prea buna.Sunt destule lucruri, intrebari care se leaga de un spoiler.Eu una incerc sa nu ma las coplesita si imi spun : "Trebuie sa aflu cand, unde, cum, de ce, etc.." Nici nu stii cat ma bucur cand am o serie preferata care nu a fost citita de cineva cunoscut, tocmai ca sa scap :))

Unknown spunea...

@smultea eliza, da, e super. M-aş mai uita o dată.
Şi eu urăsc să primesc spoilere, dar marea majoritate a cărților pe care citesc sunt destul de cunoscute şi e inevitabil ca acestea să cauzeze reacții de genul "Vai, dar ce final..." sau "Ia ajuns la partea când...?"

Unknown spunea...

@Andra Raluk Reactiile alea aproape ca ma fac sa le dau cu ceva in cap :))) Dar o mai fac si intentionat, asa, numai ca sa te oftice...

Unknown spunea...

@smultea eliza, bine că n-am un topor sau ceva în mână că altfel le-aş da eu cu ceva în cap cât pentru noi amândouă. :)))

Unknown spunea...

@Andra Raluk Mi-ar face placere sa vad asta, sincer :))) Merge si o tigaie DryCooker, stii gen, nu se lipeste...in loc de stele verzi sa vada fripturi :)))))) Iar noi sa stam frumusel pe un morman de carti :3

Unknown spunea...

@smultea eliza, merge şi DryCooker, singura problemă e că n-am. :))
Ai tu?

Unknown spunea...

@Andra Raluk Nu stiu sigur, dar tot ce e posibil...Asa cum eu sunt obsedata de carti, asa e si mama cu tot ce apare nou in materie de electrocasnice, etc... :))))

Unknown spunea...

@smultea eliza, mama colecționează umbrele și cuțite. :))
Și eu cărți. Lucruri foarte asemănătoare, nu? ;)

Unknown spunea...

Si acum citez : "Parintii astia, cum ti-i cresti, asa ii ai..Lasa, ca ma fac eu mare si ei mici." :))))) Mor dupa reclama asta ♥

Unknown spunea...

@smultea eliza, și mie îmi place mult reclama. Chiar mi-ar plăcea să intervin puțin în comportamentul mamei vizavi de cărți. :))
Eu ies, e al10-le-a comentariu. Noapte bună!

Unknown spunea...

@Andra Raluk Aa daa, si eu, si eu :))) Noapte bunaaa! ♥

Ema spunea...

Fetelor, am citit comentariile voastre si m-am amuzat maxim. Stiu ca nu imi puteti raspunde, insa chiar am ras. Si eu colectionez bani vechi, vederi si servetele. :D. Cartile nu cred ca se pun la categoria colectie, ele reprezinta un obiectiv in sine. :)

Unknown spunea...

@Emanuela Bercaru Eu inca mai pot sa raspund.Ma bucur ca te-am facut sa razi :* E imposibil ca intr-un concurs sa nu se lege si prietenii, mai ales ca avem interese comune :) Eu colectionez reviste si diverse materiale(hartie cu model, pufulet colorat, fundite, etc.) :)))) Da, ai mare dreptate in legatura cu marea noastra iubire...Ele reprezinta mai degraba un mediu :3

Ema spunea...

@Eliza, asa este, si eu m-am imprietenit cu lumea pe aici lunile trecute. Ai dreptate, interesul comun pentru carti apropie oamenii. Ce faci cu materialele colectionate? Iti place sa faci ceva din ele sau le colectionezi pur si simplu?

Unknown spunea...

@Emanuela, Obisnuiesc sa le folosesc in colaje si pentru planse pe care le pun in camera :3 Eu inca sunt un copil, se pare :))) Aa, si le pun si pe rafturi langa carti pentru design..copilasii mei ♥
Eu ies;e al zecea comentariu :( Nu vreau sa incalc regula...Noapte bunaaa! :*

Ema spunea...

@Eliza, foarte dragut ceea ce faci. Nu e nimic rau in a fi copil. Si mie imi place sa asez monezile si bancnotele pe tari si perioade, vederile la fel :). Nu-i nimic rau in asta. Pupici, noapte buna.

Lupu Diana spunea...

Am citit numai primul volum, dar nu m-a impresionat cine stie ce. Am ramas totusi cu dorinta de a afla ce se intampla mai departe si mai ales cu Intunecatul <3

Ema spunea...

@Diana, serios? Nu ti-a placut asa mult? Eu am citit pana acum numai pareri pozitive. Ce nu ti-a placut la ea?

Lupu Diana spunea...

Eu am citit si cateva pareri negative...
Au fost cateva chestiute care m-au deranjat, precum cliseul fetei aparent banale, care brusc capata puteri si e super speciala, triunghiul amoros si schimbarile bruste de comportament ale Intunecatului...nu deranjeaza foarte mult, dar sunt acolo si parca m-am sacait pe parcursul intregii lecturi

Ema spunea...

Poate autorul a considerat ca aceste lucruri fac in general o lectura mai interesanta si ca daca nu le pune cartile nu vor avea acelasi succes ca altele. Nu stiu, ma gandesc ca poate sunt persoane pe care tocmai aceste aspecte le atrag la anumite volume.

Lupu Diana spunea...

Lectura per total a fost una placuta, doar ici colo se simteau mai puternic aceste aspecte, dar nici ideea cartii nu mi-a placut in mod special si probabil de aceea nu am fost chiar incantata.

Ema spunea...

Nu trebuie sa iti placa ce place tuturor, pana la urma tine de gust. Uite, de exemplu mie Lolita lui Nabokov nu mi-a placut, desi sunt aproape numai review-uri pozitive, si nu sunt pudica sau ceva, pur si simplu mi s-a parut o carte plictisitoare, am crezut ca nu se mai termina. Descrierile alea erau ingrozitoare.

Lupu Diana spunea...

Mi se pare ca mi-ai mai spus de Lolita si voiam sa ma apuc de ea, dar nu eram prea sigura si cand te-am auzit am renuntat :))

Ema spunea...

Pfai, acum ma simt vinovata... Daca te iei dupa majoritate, cartea e buna :)). Mai stii, poate eu sunt aia ciudata :D.
PS: Vorbim la cealalta postare, aici am 10 comment-uri, nu mai pot posta.