miercuri, 21 martie 2012

Cele Treisprezece Motive de Jay Asher

Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte.

Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker, colega lui de care era îndrăgostit, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.

Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.

Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi, un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.

„Totul contează”, susţine Hannah şi explică apoi cum s-a înlănţuit totul, cum bulgărele de zăpadă a devenit din ce în ce mai mare, cum zvonurile împotriva cărora n-a reuşit să lupte s-au tot înmulţit până ce a simţit că nu mai poate face faţă.

Cele treisprezece motive este, cu siguranţă, un roman care te pune pe gânduri şi care te va face să-i priveşti cu mai multă atenţie pe cei din jur. Vei înţelege de ce cuvintele pot să doară mai mult decât crezi, dar şi  alese cu grijă, să aline.

Iar, în final, când vei închide cartea, pe care o vei urî sau iubi, dar lectura ei nu te va lăsa indiferent  şi vei trage linie, vei descoperi, paradoxal, o minunată pledoarie pentru viaţă: treisprezece motive pentru care e frumoasă şi merită trăită.

Roman tradus până în prezent în 32 de limbi
Bestseller New York Times şi Publishers Weekly
Distins cu California Book Award
Inclus de YALSA (Young Adult Library Services Association) din SUA pe lista Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Finalist în competiţia Original Voices organizată de Borders
Selectat de Barnes & Noble în Top 10 al Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Nominalizat de International Reading Association la categoria Young Adults’ Choices
Nominalizat de Chicago Public Library la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Nominalizat de Association of Booksellers for Children din SUA la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Selectat de Chicago Public Library pe lista Celor Mai Bune Cărţi
Recomandat de editorii de la Kirkus Reviews
Recomandare Book Sense Pick


În curând, un film produs de Universal Studios, având-o în rolul principal pe Selena Gomez.

„Cele treisprezece motive este deopotrivă mister, elogiu şi sărbătoare. De douăzeci-treizeci de ori am închis cartea când o propoziţie, o imagine sau un dialog erau prea frumoase sau prea dureroase. Dar, cuprins de teamă şi curiozitate, mă întorceam mereu la această carte extraordinară. Şi ştiu că, în anii ce vor veni, mă voi întoarce adesea la ea.” – Sherman Alexie

„Din când în când, dai peste o carte pe care nu ţi-o poţi scoate din minte, una la care trebuie să te întorci în grabă dacă eşti nevoit să o laşi din mână din vreun motiv anume. Cele treisprezece motive este una dintre acele cărţi şi numărul unu pe lista mea de lecturi obligatorii.”  Ellen Hopkins

„Un strălucit roman de debut, care îi va face pe cititori să simtă remuşcări faţă de Hannah, vină faţă de Clay şi speranţă faţă de lecţia stăruitoare a romanului.”  Bookazine

„Pleacă de la o premisă foarte inteligentă, are o voce narativă puternică şi reuşeşte perfect să întreţină suspansul. N-o veţi putea lăsa din mână. Jay Asher este un excelent povestitor.”  Chris Crutcher

„Durerea lui Hannah este sfâşietoare prin concreteţea ei, iar cititorul este aruncat într-o lume în care totul se leagă într-o complexă, dar brutală ţesătură de evenimente, oameni şi locuri. Asher a creat un fascinant studiu de personaj şi pătrunde cu o privire sfredelitoare în sufletul unui om care ar face această alegere nefericită. Un debut strălucit şi fascinant al unui nou autor talentat.” Kirkus Reviews

„Dacă anul acesta aveţi ocazia să citiţi doar o singură carte, aceea ar trebui să fie Cele treisprezece motive. Este tristă, minunată, sfâşietoare şi plină de speranţă în acelaşi timp”  Teens Read Too

Cartea va avea 320 de pagini pe formatul 13 x 20 cm, va fi cartonată (fără supracopertă) şi va costa 39,90 lei, preţ de listă. La precomandă, veţi beneficia de reducerea de 25% şi de transportul gratuit.

JAY ASHER s-a născut în Arcadia, California, şi a crescut într-o familie care i-a încurajat toate talentele, de la cântatul la chitară la scris. A lucrat ca bibliotecar şi librar înainte de publicarea romanului său de debut, Cele treisprezece motive, care a ajuns pe lista de bestselleruri a publicaţiilor New York Times şi Publishers Weekly şi a fost tradus până în prezent în 32 de limbi.

Pentru mai multe informaţii despre carte şi autor, accesaţi www.thirteenreasonswhy.com şi jayasher.blogspot.com.

SURSA.


RECENZIE.
Cele Treisprezece Motive de Jay Asher este un volum de tulburator, dureros si emotionant. Un volum care te marcheaza si-ti frange inima de-a lungul paginilor si a casetelor lui Hannh Baker. M-am simtit zguduita de durerea eroinei si nu m-am putut desprinde de aceasta carte pana la final. Nu am crezut niciodata ca un volum ma poate indurera intr-o asemenea masura.
Zbuciumul launtric, suferinta, singuratatea si nevoia de a fi iubita, acceptata si inteleasa, o impinge pe Hannah in bratele mortii, ultimul gest disperat al unui suflet incercat. Mi s-au parut ingrozitoare cruzimea si rautatile celor carora le erau adresate casetele, indiferenta si violenta unor adolescenti care nu vor sa-si asume raspunderea pentru faptele lor si carora nu le pasa pe cine si cum ranesc.
Cele Treisprezece Motive m-a facut sa vad altfel oamenii, sa-i urasc pe cei care i-au distrus viata lui Hannah si sa incerc sa-i privesc mai atent pe cei pe care ii intalnesc zi de zi. Dincolo de ceea ce vrem sa creada si sa vada oamenii din jurul nostru, colegi, prieteni sau familie, se afla intotdeauna mult mai mult si din pacate pe unii nu incearca nimeni sa-i salveze sau ajute desi semnele tulburarii lor sunt acolo, vizibile pentru noi.
Singura nota pozitiva din acest volum a fost faptul ca, Clay, va incerca sa-i fie alaturi lui Skye, sa o asculte, sa o ajute si poate chiar sa o salveze de indiferent ce ii intuneca viata fetei triste care bantuie noptile dormind in autobuze si zilele incercand sa treaca neobservata printre colegii ei. Dramele se ascund printre noi si toti ar trebui sa refuzam sa le intoarcem spatele si sa incercam sa le fim alaturi, chiar si doar printr-o conversatie celor care au nevoie de ajutor.
Mi-ar fi placut ca vinovatii sa fie pedepsiti, ca moartea Hannei si motivele care au impins-o la sinucidere sa fie cunoscute de toata lumea, pentru ca nu cred ca ascultarea acelor casete ii va marca si influenta pe toti asa cum s-a intamplat cu Clay. Nu cred ca toti le vor asculta cu lacrimi in ochi, intrebandu-se daca ar fi putut face ceva, daca ar fi putut schimba ceva, si nu cred nici macar ca stiind care au fost consecintele faptelor si vorbelor lor se vor schimba macar ei. As fi vrut ca Tony sa raspandeasca oricum casetele, indiferent daca destinatarii lor urmau sau nu regulile, pentru ca astfel toti ar fi aflat, chiar si cei care nu erau implicati, ca orice gest, orice fapta are consecinte care se propaga in jurul nostru lovind si doborand. Ascunzand faptele care au distrus-o incetul cu incetul pe Hannah, vinovatii au fost protejati si li s-a permis sa treaca peste, sa uite ca au contribuit la moartea ei, iar nevinovatii au devenit complici tacuti si impovarati de o vina care nu le apartine.
Poate ca Hannah, singura si sensibila, ar fi avut o alta soara daca cineva ar fi privit dincolo de zvonuri si ar fi ajutat-o. Poate daca nu ar fi fost preocupati de cum vor fi vazuti daca s-ar apropia de ea, gestul ei disperat nu ar mai fi avut loc. Dar sunt prea multi daca si prea multe fapte si persoane care i-au spulberat incetul cu incetul  increderea in oameni si i-au ucis sperantele, inainte a de o ucide pe ea.
Pe unii dintre destinatari poate, nici macar, nu ii vor bantui cuvintele Hannei si remuscarile, casetele nu ii vor face sa-si regrete gestul, asa cum Marcus si-a minimalizat fapta si a lovit intr-un alt vinovat, fara sa-si dea seama ca era la fel ca acesta. Nu am inteles de ce a ales sa-i sparga fereastra lui Tyler, dar nu a incercat sa-l pedepseasca pe cel mai ingrozitor dintre ei. Lasitatea sau gesturile lui Bryce, asemanatoare cu ale lui Marcus, l-ar fi facut sa vada monstruozitatea propriilor fapte? Toti au avut partea lor de vina, mai mare sau mai mica, dar cei mai groaznici, cei mai lipsiti de scrupule si morala, mi s-au parut Bryce, Courtney, Justin si Tyler. Macar pe ei as fi vrut sa-i vad la pamant, zdrobiti de consecintele faptelor si vorbelor lor.
Uneori faptul ca Hannah se resemna sa fie o victima si nu lupta impotriva rautatilor si nedreptatilor m-a infuriat. Apoi am inteles ca toti oamenii sunt diferiti, unii mai puternici, altii mai slabi, unii lupta, in timp ce altii cedeaza si aleg sa-si faca rau decat sa plateasca cu aceeasi moneda razbunandu-se. Nimic nu mi-a confirmat mai mult decat acest volum ca viata, liceul in special, e o jungla in care supravietuiesc si raman in picioare doar cei puternici, care infrunta fara sa se plece totul, sau cei care aleg sa nu le pese si inchid ochii in fata rautatilor precum colegii Hannei. Dar mai sunt cei care incearca sa lupte si in final cedeaza, incercand sa devina cat mai invizibili in fata nepasarii precum Skye, sau cei care pierd lupta si renunta la tot, precum Hannah. Cred ca doar noi putem alege de care parte ne aflam, dar si daca vom face ceva pentru cei care nu se pot apara singuri, daca vom incerca sa le alinam durerea.
Cartea aceasta ne invata sa fim mai atenti la ce se intampla in jurul nostru, sa privim dincolo de aparente si masti, sa incercam sa-i ajutam pe cei care au nevoie de sprijin, atentie sau sa fie ascultati si mai presus de orice ne invata ca totul are consecinte. Nu poti sti niciodata ce se ascunde in sufletul cuiva, nu poti sti cand incolteste suferinta si cand devine atat de puternica incat ii impinge peste bariera dincolo de care nu se mai pot intoarce inapoi. Atat timp cat ne permitem sa speram si sa avem incredere in cei din jurul nostru, fara a le da puterea sa ne doboare sau sa ne lasam invinsi de rautati, ne putem considera puternici si le putem oferi si altora putin din puterea si sprijinul noastru. Ar trebui ca toti sa incercam sa fim un Clay.

Titlu: Cele Treisprezece Motive
Titlu original: Thirteen Reasons Why
Autor: Jay Asher
Editura: Leda
Traducere: Mariana Piroteala
An publicare: 2012
Numar pagini: 320
Punctaj: 5/5

25 de comentarii:

Darkflayer spunea...

prea tare coperta.imi place cartea la nebunie

bloodsister spunea...

Cu siguranta am s-o cumpar.

Nemo spunea...

eram chiar inebunita de faptul ca o gaseam numai in engleza pe net .
A aparut deja la Leda sau va trebui sa mai asteptam ?

Madalina spunea...

Apare in aprilie :). Si eu abia astept sa o citesc.Pare foarte frumoasa,tulburatoare si induiosatoare :).

Nemo spunea...

multumesc de raspuns madalina

Oanaaa. spunea...

Suuuuuperba!:x
Ador coperta si dscrierea. Mi-o iau cu siguranta

Zipy spunea...

O idee foarte interesanta!! Ma bucur ca editura Leda a pastrat coperta:)

ioana alexandra spunea...

imi place subiectul cartii. cu siguranta o voi citi!

JustLaugh spunea...

e atat de trista si superba cartea!!:))..abia astept precomanda:D

Ade spunea...

Abia astept sa apara!

Ade spunea...

Cand apare link-ul de precomanda?

Jacqline spunea...

Trebuie sa o cumpar! M-a cucerit descrierea si de-abia astept sa o citesc :D

Unknown spunea...

Si eu o cumpar. Am nevoie si de ceva mai real...

Unknown spunea...

Sper sa apara repede linkul...o astept cu emotie pentru ca sper si cred ca ma va face sa pretuiesc din ce in ce mai mult viata.

Jacqline spunea...

Ce frumos o sa arate in biblioteca :D

Jacqline spunea...

Chiar sunt curioasa in legatura cu filmul in care va juca Selena Gomez, nu sunt o fana, dar cu sigurnata, o sa-l vizionez :)

Jacqline spunea...

Pana atunci, de-abia astept sa citesc cartea :D

Unknown spunea...

Eu nu prea sunt fana Selena Gomez...mai bine zis nu sunt deloc fana selena Gomez; cred ca e frumusica si canta binicel, dar nu se ridica la nivelul fanilor si etc.

Unknown spunea...

Cartea este foarte interesanta cu un subiect minunat si asta, dupa parerea mea, merita. Deci trebuie sa vad filmul :( :)

JustLaugh spunea...

sincer nu prea mi se pare ca Selena Gomez..se potriveste in atata drama:)):-?..dar cine stie poate ne uimeste..sper.:D

Emily's Madness spunea...

O carte destul de interesanta care ma duce cu gandul la un film psihologic:)

Unknown spunea...

Macar exista cineva care crede ca Selena Gomez nu se potriveste in orice cadru...Cred ca puteau alege pe cineva mai bun.

Jacqline spunea...

Cred ca majoritatea sunt de parere ca nu se potriveste unui film de genul acesta, dar daca producatorii au ales-o inseamna ca stiu ei ce stiu.
Sper sa nu dea gres si sa faca din aceasta carte o ecranizare mediocra... Ar fi pacat!

Unknown spunea...

Se poate sa se potriveasca. Inca n-am citit cartea, deci nu mi-am format o parere despre personaje, dar ziceam ca se pot axa si pe alte tinere talente. Am impresia ca o distribuie in filme doar pentru ca este iubita de copii si are foarte multi fani.

Amalia spunea...

O carte foarte frumoasa, cu un subiect captivant. Imi pare insa rau ca au ales-o pe Selena Gomez pentru rolul Hannei, deoarece eu sunt de pare ca Selena este prea inocenta pentru a reusi sa redea sentimentele si frustrarile traite de Hannah. Foarte buna cartea, o recomand.